»

Naredite si pred kopiranjem zaščiten CD

Slo-Tech - Alex J. Halderman je na blogu Freedom to Tinker objavil članek z naslovom Kako narediti svoj CD zaščiten pred kopiranjem. Navodila so spisana za uporabnike programa Nero za Windows.

Navodila so zelo preprosta, potrebujete pa dva prazna CD-ja ter seveda (svoje) sklabe, ki jih želite zapeči na CD.

1. Najprej zapečete navaden CD, vendar CD-ja ne smete zaključiti (opcija "Finalize disc" mora ostati izključena).

2. Nato na CD zapečite podatkovno sejo, pri čemer mora biti vključena podpora za več sej (Start Multisession disc vključeno), v zavihku ISO pa pod Data Mode izberite "Mode 2 / XA". Posnamete lahko kakršnekoli podatke, recimo kopijo Zakona o avtorski in sorodnih pravicah

3. S programom CloneCD naredite sliko zapečenega CD-ja (CD "zripajte").

4. Dobili boste tri datoteke s končnicami .CCD, .IMG in .SUB. Datoteko .CCD odprite s programom Notepad in njeno vsebino skopirajte v pripravljeni spletni obrazec, naložite na stran, kjer se pretvori in pretvorjeno vsebino shranite...

23 komentarjev

Ko vam v CD-ROM-u raznese CD...

Neowin - Precej smešna, toda resnična novica. Obstaja nevarnost, da vam pri višjih hitrostih (nad 48x) razpadejo CD mediji. Nekaj proizvajalcev CD-ROM enot je opozorilo javnost, da lahko CDji z manjšimi razpokami postanejo nevarni. Z Edinburške univerze so sporočili, da je nekemu uporabniku odneslo sprednji del enote. Sedaj, ko se proizvajalci problema zavedajo, si prizadevajo, da bi preprečili dotično napako in sicer z zaznavanjem povečanih vibracij in ojačanjem kočljivih delov enote.

Pa še navodila uporabnikom: Če imate enote, ki znajo brati pri visokih hitrostih (48x in več):
- nekateri gonilniki omogočajo zamanjševanje maksimalne hitrosti enote; z reduciranjem le-te zmanjšate tudi možnost okvare.
- skrbite za svoje CDje! Na primer: shranjujte jih v za to namenjeni embalaži, ne puščajte jih na soncu...

Za DVD enote še ni poročil o podobnih primerih.
Hvala xbite!

27 komentarjev

Yahoo! News pohekani

Slashdot - Kar ne morem verjeti, kaj se lahko zgodi takim velikanom, kot je Yahoo!, na katerem imam tudi jaz svoj e-poštni nabiralnik. Vendar o pošti kdaj drugič. Trenutno nas zanima predvsem Yahoojev oddelek News, kjer internetno javnost vsakodnevno obveščajo o vsakodnevnih novicah. Gotovo je odveč poudarjati, da imajo Yahoojeve novice kar precej več bralcev, kot Slo-tech in da si nikakor ne morejo privoščiti napak. Vendar pa se je kljub ekstremni pazljivosti novinarjev, ki pišejo za ta portal, Yahoo znašel v precej neprijetnem položaju, saj so se v njegovem arhivu kar na lepem začele pojavljati nekakšne modificirane različice člankov. Vzrok za te nevšečne modifikacije je bil 20 letni heker Adrian Lamo, ki je malce predrugačil kar nekaj člankov - med drugim tudi o ruskemu programerju Dmitriju Sklyarovu. Novico je spremenil tako, da je napsial, da je Dmitri Sklyarov zaradi svojega "kaznivega" ravnanja obsojen na smrt. Samo predstavljajte si, koliko prahu je morala povzročiti tako modificirana...

0 komentarjev

Zaščita CD-jev pohekana

Slo-Tech - Uf, zadnje čase se opiram samo še na naše zveste bralce, ki nam na vsake toliko časa pošljejo kakšen prispevek, ki ga pisuni potem integriramo v Slo-Techovo bazo podatkov. Da ne boste rekli, da se samo švercam, sem se odločil, da za jutri pripravim malo goro novic, pa naj se zgodi kar se hoče. No, tukaj imate Tomijevo novico, ki je že tako ali tako dovolj dobra, da je ne bom popravljal. Aja, thanx Tomi .

Zadnjič sem poročal o tem, kako je Sony razvil zaščito audio CD-jev pred kopiranjem. Kot je rekel slycer, ta zadeva ne bo dolgo zdržala, kar se je tudi potrdilo. Vendar za razrešitev "problema" ni bilo treba čakata na nov sofver, ampak naj bi jo ponujal kar CloneCD oziroma tehnologija RAW, ki pa jo podpira večina današnjih pekačev. Več o tem tukaj

0 komentarjev

Test CD-R enot

Digit Life - Ker so zadnje čase enote CD-R/RW kar lepo napredovale, so se pri Digit Lifu odločili, da testirajo nekaj enot, ki pečejo CD-je z 12x hitrostjo. Testirani sta bili: Mitsumi CR-4805TE, Ricoh RW7083A, za primerjavo pa so v test vključili še TEAC W58E. Samo 3 enote se sliši nekoliko malo, vendar so Digit Lifovci te pregledali skoraj do potankosti. Enote so poslali skozi goro bolj ali manj poznanih testirnih programov in ugotovili, da je sta TEAC W58E in Ricoh RW7083A še vedno dva izmed najboljših "pekačev". Kako so prišli do te ugotovitve, si lahko ogledate tukaj.

6 komentarjev

Izšel CloneCD 3

Overclockers Australia - Pred kratkim je izšla nova verzija "pekovskega" programa CloneCD, ki ne služi samo navadnemu pečenju CD-jev. CloneCD podpira poleg navadnega pečenja CD-jev še tako imenovani RAW mode. RAW mode je poseben postopek, ki prepiše vsak sektor CD-ja. To pomeni, da proti temu postopku ne pomaga nobena zaščita. Gotovo je odveč poudarjati, da izdelovalci programov ne marajo RAW. Ravno zaradi tega, je večina proizvajalcev CD-R enot odstranila podporo RAW. Večina že, vendar ne vsi ... (namig: nekateri Teaci, Ricohi, pa še kakšna enota bi se našla). CloneCD 3 si lahko downloadate tukaj.

15 komentarjev