»

Odkrit način za vdor v Applove baterije

Slashdot - Charlie Miller, ki je poznan kot strokovnjak za računalniško varnost in se intenzivno ukvarja z Applovimi izdelki, je odkril način, kako z manipulacijo baterij zagosti uporabnikom Applovih prenosnih računalnikov. Baterije imajo namreč na sebi čipe, ki omogočajo pametno vedenje, komunikacijo z operacijskim sistemom ipd., a jih to hkrati napravi občutljive na napade.

Ugotovil je, da so baterije po končanem proizvodnem procesu v prenosnikih v tako imenovanem zapečatenem stanju. V tem stanju na njihove čipe ni mogoče kakorkoli vplivati. Z analizo popravkov, ki jih je Apple izdal za odpravo težav z baterijami, je Miller odkril štiribitno geslo, ki omogoča odklep baterije. V tem stanju je mogoče izvesti manjše spremembe na...

17 komentarjev

Nova vrsta baterij za električna vozila

PhysOrg.com - Raziskovalci iz podjetja 24M (do lani del A123 Systems) so v sodelovanju z ekipo z MIT-a in Univerze Rutgers razvili novo vrsto baterij, ki bi lahko bile uporabne za električna vozila, saj bi jim povečale kapaciteto in znižale ceno. Trenutno na baterije odpade približno tretjina cene novega električnega vozila, nova vrsta baterij pa ima manj komponent, ki ne držijo naboja in so tako rekoč mrtva teža. O odkritju poročajo v članku Semi-Solid Lithium Rechargeable Flow Battery v reviji Advanced Energy Materials.

V novem dizajnu je namesto suhih celic uporabljen goščast material, ki se črpa skozi kanale, tako da lahko ioni migrirajo med elektrodama, kar poganja zunanji električni tok....

6 komentarjev

Philips želi s trikom izsiliti uporabo lastnih baterij v svojih slušalkah

Slo-Tech - Medtem ko si potrošniki in zakonodajalci prizadevajo za čim večjo standardizacijo delov elektronskih naprav (zadnji odmevni uspeh je skorajšnja uvedba enotnih polnilcev mobilnih telefonov v EU), bi si proizvajalci želeli ravno nasprotno. Velikost in napetosti baterij so že dlje časa standardizirane, a Philips, so ugotovili na spletni strani Hack A Day, je v svojih slušalkah uporabil trik, da bi kupce pretental v kupovanje svojih polnilnih baterij.

Slušalke delujejo s katerimikoli klasičnimi ali polnilnimi baterijami razreda AAA, čeprav piše, da naj uporabljamo zgolj Philipsove. Priložene baterije so nikelj-metal hidridne (NiMH) s kapaciteto 550 mAh in napetostjo 1,2 V, kar je v standardnih okvirih za AAA. Toda če...

49 komentarjev

Prenosnik Lenovo zmore pol dneva na baterijah

Lenovo ThinkPad X201

ComputerWorld - Lenovo je predstavil nov prenosnik ThinkPad X201 (in različico X201s), za katerega pravijo, da je postavil nov vzdržljivostni rekord. Z uporabo devetcelične litij-ionske baterije lahko osnovi model deluje 11 ur brez polnjenja, medtem ko bo uporaba varčnejšega procesorja ThinkPad X201s avtonomijo podaljšala na 12 ur. Kljub veliki bateriji prenosnik tehta še sprejemljiv poldrugi kilogram. Natančnih podatkov, v kakšnih okoliščinah in pod kakšnimi...

54 komentarjev

Nove baterije iz HP

vir: Neowin
The inquirer - Hewlett-Packard bo začel ponujati nove baterije z imenom Sonata za prenosne računalnike, za katere garantira vsaj tri leta delovanja brez izgube kapacitete. Razvili so jo v podjetju Boston Power, HP pa jo je modro kupil in vgradil v svoje prenosnike Enviro. Za doplačilo 30 dolarjev dobite baterijo, ki po testiranjih HP-ja zmore 1000 ciklov polnjenja in praznjenja brez upada kapacitete, kar je nekako trikrat več od običajnih - od tod triletna garancija. Poleg tega naj bi bilo baterijo v pol ure moč napolniti na osemdeset odstotkov nazivne kapacite, kar pride prav, ko se mudi. Posebej ponosni so na zelenost baterije, pravijo, saj tako uporabnikom ne bo treba menjati baterij pred amortizacijo prenosnika, kar pomeni manj smeti.

13 komentarjev

Premiki na področju baterij

engadget - Želje po enomesečnem delovanju prenosnikov so še relativno daleč od uresničitve, a dandanes obstaja ogromno modelov, s katerimi zlahka delamo na terenu, ne da bi se (vsaj nekaj ur) živčno ozirali za viri električne energije. Vse pa kaže, da se bo ta brezskrbnost še podaljšala, zahvaljujoč profesorju Cho Jae-Philu s Hanyanške univerze. V litijevih baterijah so naredili preprosto zamenjavo - grafit so zamenjali s posebnim, poroznim silicijem, z čimer so povečali količino shranjene energije za kar osemkrat!
Baterije so zaenkrat še v prototipni fazi, omejitev, ki bi jim onemogočala prihod v uporabniško elektroniko - razen časa za razvoj - pa zaenkrat ni. Klik!

Prenosniki z uporabnim časom kar treh dni. Sliši se fino!

10 komentarjev

Nova NEC-ova baterija, ki je napolnjena v 30 sekundah

Neowin - NEC je razvil baterijo, ki se napolni v 30 sekundah. Organska radikalna baterija je lahko napolnjena na podobni ravni moči kakor NiMH-celice za prenosne MD-predvajalnike, digitalne fotoaparate in druge elektronske naprave. Cena bo enaka NiMH-baterijam, ker ne vsebuje dragih materialov. NEC bo prvi zvitek baterij uporabil v kot izvir energije za nadomestitev kratkotrajnih izpadov električne energije v računalnikih.

11 komentarjev

Baterije...

The inquirer - Baterije so precej pomembna stvar, saj so pomemben prenosni vir električne energije. Na področju računalništva so baterije še kanček bolj pomembne, kot v običajnem življenju. Spomnite se prenosnih računalnikov, dlančnikov, MP3 predvajalnikov, ... in vedeli boste, kaj mislim. Ker pa je na trgu kar nekaj vrst baterij in velja glede tega kar precejšnja zmeda, so se pri The Inquirerju odločili, da napišejo manjši vodič po različnih vrstah baterij. Pa še nekaj, čeprav "baterije", ki se jih da ponovno napolniti imenujemo baterije, so to v bistvu akumulatorji. Tako, da ne boste mešali teh dveh pojmov .

1 komentar