»

IBM integriral optične in električne elemente na isti silicijev kristal

IBM - IBM je danes predstavil pomembno odkritje, ki bo v prihodnosti lahko prineslo pomemben napredek pri hitrosti prevajanja informacij. Te v elektronskih napravah danes pošiljamo z električnimi signali po bakrenih vodnikih. A če lahko podatke po podmorskih kablih prenašamo s svetlobnimi pulzi, zakaj ne bi tega počeli tudi v samih čipih. Sliši se preprosto, izvedba pa ni niti malo enostavna. O ideji se je razpravljajo zadnjih 10 let, IBM je prvi delujoč koncept pokazal leta 2010, danes pa so predstavili prvi prototip. Tehnologijo so poimenovali silicijeva nanofotonika in omogoča povečanje...

39 komentarjev

Nemci dosegli nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po optiki

vir: BBC
BBC - Raziskovalci z Inštituta za tehnologijo v Karlsruheju so postavili nov rekord v hitrosti pošiljanja podatkov po optičnih vlaknih z uporabo samo enega laserja. Medtem ko so večlaserski sistemi že dosegli hitrosti 100 terabitov na sekundo, so ti dragi in izredno potratni, zato so v Karlsruheju z enim samim laserjem uspeli zakodirati in poslati 26 terabitov na sekundo. O dosežku poročajo v znanstvenem članku v reviji Nature Photonics.

To je nadgradnja lanskega dela, ko so uspeli prenesti 10 terabitov podatkov na sekundo prek optičnega vodnika dolžine 50 kilometrov. S kombinacijami pulzov ustvarijo 325 različnih barv, ki vsaka nosi svoj del informacij. Sprejemnik nato uporabi hitro Fourierjevo transformacijo, da jih razplete in prebere. Dosežek ekipe je...

4 komentarji

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po optiki

Optični kabli pod morjem tvorijo hrbtenico svetovne povezljivosti.

PhysOrg.com - Dve skupini raziskovalcev sta ločeno vsaka posebej razvili tehnologiji, ki omogočata prenos 100 terabitov podatkov na sekundo prek optičnih povezav. Ekipa iz NEC-a je v en optični vodnik združila podatke, ki jih je kodiralo 370 laserjev različnih valovnih dolžin v IR-delu EM-spektra. Poslali so jih preko 165 kilometrov dolgega vodnika in dosegli hitrost prenosa 101,7 Tb/s....

25 komentarjev

Nov IBMov čip združuje električne in optične komponente na enem kosu silicija

Procesor z optično IO plastjo iz nanofotonske mreže

vir: IBM
IBM - Kot je znano, pri IBMu že vrsto let razvijajo povezovanje električnih in optičnih komponent za komunikacijo med procesorji. Tokrat so naznanili, da jim je uspelo obe komponenti stlačiti na en sam kos silicija. Nova tehnologija, imenovana "CMOS Integrated Silicon Nanophotonics", bi naj povečala hitrosti prenosa za 10x v primerjavi z obstoječimi tehnologijami, ob manjši porabi. S tem želi IBM doseči hitrosti prenosa, ki bi nosile predpono Exa, kar je 1018 bitov na sekundo. Prednosti so tudi v velikosti, saj en oddajniški kanal s celotnim električnim in optičnim vezjem zavzema le 0.5 mm2. To pomeni, da je mogoče izdelati en čip v velikosti 4x4 mm2, ki lahko oddaja in sprejema več kot 1 Terabit na sekundo. Tudi tukaj se prednosti ne končajo. Takšne čipe je moč...

22 komentarjev

Intel predstavil prototip optične povezave s 50 Gbps

CNet - Intel je predstavil prototip ultrahitrega sistema z optičnimi vlakni, ki imajo silicijeve čipe z integriranimi laserji in detektorji ter omogočajo hitrosti do 50 Gbps, kar naj bi v prihodnosti razširili do 1 Tbps. Za razliko od trenutnih sistemov prototip ne uporablja ločenih komponent za generacijo in detekcijo svetlobnih pulzov, marveč ima te vgrajene na isti kos silicija kot ostale komponente. Mario Paniccia iz Intelovega laboratorija za fotoniko pojasnjuje, da je ključ prav v izdelavi laserja iz silicija. Pred šestimi leti nihče ni verjel, da je to sploh moč izvesti, sedaj pa je glavno vprašanje, kako jih povezati z optiko.

Za prikaz so uporabili štiri različne laserje, ki so delovali vsak pri svoji valovni dolžini,...

5 komentarjev

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Kromosomi s telomerami v belem

Nobelov sklad - Švedska kraljeva akademija znanosti ta teden objavlja letošnje dobitnike Nobelovih nagrad. V ponedeljek so razkrili dobitnike nagrade za medicino, ki gre v roke treh ameriških znanstvenikov, katerih delo je pripomoglo k razumevanju, kako telomere in encim telomeraza ščitijo kromose. V torek pa je sledila za naše strokovno področje pomembnejša razglasitev, saj smo izvedeli, kdo prejme Nobelove nagrado za fiziko. To prejmejo Willard S. Boyle in George E. Smith (vsak četrtino) za iznajdbo CCD-senzorja in Charles K. Kao (polovico) za pomembna odkritja na področju prenosa svetlobe v optičnih vlaknih.

Telomere so deli DNK na koncu kromosomov, ki jih ščitijo pred škodljivimi...

6 komentarjev

IBM z najhitrejšim optičnim čipom

Sci Tech Today - IBM je predstavil najhitrejši optični čip do sedaj, ki omogoča do osemkrat večje hitrosti prenosov od obstoječih (do 160 Gbps). Pri tem informacije potujejo v obliki svetlobe in ne električnih signalov. Zadevica meri zgolj 3.25 mm v širino ter 5.25 mm v dolžino, zato so jo ustvarjalci proglasili za rekorderja na področju hitrosti prenosa podatkov na enoto prostora. Obenem so še optimistično dodali, da bo čip pripravljen na prodajo in uporabo v domačih sistemih do leta 2010.

10 komentarjev

Shranjevanje podatkov v prihodnosti

ComputerWorld - Na ComputerWorld so objavili nadvse zanimiv prispevek, v katerem so opisani trije IBM-ovi znanstveni koncepti, povezani s pomnjenjem podatkov. Eden od njih govori o izdelavi pomnilnika s pomočjo nanotehnoloških procesov izdelave, tovrstni izdelki naj bi nekoč v prihodnosti prinesli čipe v velikosti kovanca, na katere bomo lahko shranili 10 TB podatkov, obenem pa bodo dosegali tudi izjemne hitrosti prenosa. To bi v praksi pomenilo, da v osebnih računalnikih ne bi več potrebovali ločenega delovnega pomnilnika in trdega diska, kar bi v končni fazi prineslo sisteme, ki se ne bi zaganjali, ampak bi bili pripravljeni za delo takoj ob vklopu. Poleg opisanega sta v članku omenjena še dva koncepta -- eden vsebuje holografske optične medije, pri drugem pa gre za magnetno zapisovanje na trde diske s pomočjo toplote. Nedvomno zanimivo in branja vredno čtivo.

O članku nas je obvestil danes vizionarsko navdahnjeni snow.

13 komentarjev

IBM predstavil najnaprednejšo tehnologijo izdelave čipov na svetu

3D News - IBM je zopet pokazal svoje zobe. Predstavili so način za izdelavo čipov v 0.13 mikronski tehnologiji. Kot verjetno že veste, to pomeni manj potrebnega prostora za vse tranzistorje in vezja v čipu ali obratno na enako velikem čipu bo po novem lahko precej več le teh. Prav tako pa to pomeni precej večjo zmogljivost in manjšo porabo energije čipov proizvedenih s to tehnologijo. CMOS9S (tako ime so nadeli tej pogruntavščini) IBM kani uporabiti tudi za svoj prihajajoči POWER 4 procesor za serverje, ki naj bi ugledal trg nekdaj prihodnje leto. Klik !

0 komentarjev