»

Sony toži LG

Reuters - Ne mine dan, da ne bi pisali o novih patentnih tožbah, in tudi v prazničnem prednovoletnem obdobju ni nič drugače. Sony je v zadnjih dneh starega leta vložil pritožbo zoper LG pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v kateri mu očita kršitve patentov. Gre za patente, ki pokrivajo zvočnike in mikrofon v mobilnih telefonih, prikaz telefonske številke kličočega in prikaz jakosti signala. Poleg pritožbe pri US ITC...

2 komentarja

Rambus bi prepovedal kar vse

engadget - Rambus je znova udaril in objavil seznam podjetij, ki po njihovem mnenju kršijo Rambusove patente. Uradno pritožbo so posredovali ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v kateri zahtevajo prepoved uvoza izdelkov podjetij, ki kršijo Rambusove patente. Podjetja Broadcom, Freescale, LSI, MediaTek, Nvidia in ST Microelectronics naj kršila dve vrsti patentov: tiste iz družine Dally, ki se nanašajo na izdelke s PCI Express, SATA, Serial Attached SCSI in DisplayPort, in tiste iz družine Barth, ki se nanašajo na pomnilniške krmilnike za DDR, DDR2, DDR3, mobilni DDR, LPDDR, LPDDR2 in GDDR3.

Tako terjajo prepoved uvoza celega arzenala izdelkov, med njimi osebnih računalnikov, prenosnih naprav, strežnikov, usmerjevalnikov, mobilnih telefonov, predvajalnikov Blu-ray, matičnih plošč, trdih diskov, modemov itn. ITC se bo v prihodnjih dveh mesecih odločil, ali bodo začeli preiskavo. Poleg tega je Rambus vložil tudi tožbo proti istim podjetjem na kalifornijskem okrožnem sodišču...

15 komentarjev

Motorola toži Apple

TG Daily - Napad je najboljša obramba, zato je Motorola po prejemu tožbe od Microsoftovih odvetnikov hitro spisala svojo tožbo zaradi kršitve patentov, in jo uperila zoper - Apple. Vložili so jo dveh okrožnih sodiščih in še pritožbo pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v njej pa Applu očitajo kršenje Motorolinih patentov Mobility v različnih izdelkih, med njimi MobileMe, App Store, iPhone, iPad, iTouch in računalnikih Macintosh. Gre za 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene, je povedal Motorolin podpredsednik Kirk Dailey. Poleg tega patenti pokrivajo še področje pametnih telefonov, in sicer brezžično elektronsko pošto, zaznavo bližine, od lokacije odvisne storitve, sinhronizacijo na več napravah ipd.

Motorola od ITC terja klasiko - preiskavo in izdajo odločbe, ki bi prepovedala uvoz in prodajo Applovih izdelkov, ki kršijo patente. V tožbah pred sodiščema pa Motorola zahteva prenehanje...

12 komentarjev

HTC toži Apple

CNet - Spomnimo, da je Apple marca vložil tožbo zoper tajvansko podjetje HTC, trdeč, da kršijo 20 Applovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. Trn v peti so bili androidni telefoni, ki predstavljajo konkurenco iPhonu. Apple je poleg tožbe vložil tudi pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), ki lahko prepovedo prodajo izdelko v ZDA. Včeraj je HTC vrnil udarec s protitožbo.

Apple obtožujejo kršitve petih patentov, ki se navezujejo na mobilno telefonijo, niso pa navedli, katerih točno. Prav tako od ITC zahtevajo prepoved prodaje Applovih iPada, iPoda in iPhona. Jason Mackenzie, podpredsednik HTC-jevega severnoameriškega oddelka, je dejal, da HTC verjame v pošteno konkurenco in inovacije, zato zaradi zaščite svoje intelektualne lastnine nimajo druge izbire, kot da tožijo Apple. Za tem leporečjem se skriva enostavna logika, da morajo na Applovo tožbo odgovoriti z enakimi sredstvi. Kaj bodo odločili sodni mlini, bomo videli.

15 komentarjev

Apple toži HTC zaradi Androida

TechCrunch - Apple je vložil tožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC, v kateri mu očita kršenje 20 patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. V izjavi za javnost je Applov šef Steve Jobs dejal, da lahko bodisi sedijo križem rok in opazujejo krajo intelektualne lastnine bodisi nekaj ukrenejo. Konkurenca je zdrava, dodaja, a tekmeci morajo razviti svojo tehnologije, ne pa si prisvojiti dela drugih.

Kot je bilo slutiti že ob objavi izjave za javnost, čeprav to ni eksplicitno pisalo, gre Applu v nos Android. Kasneje so vloženi dokumenti našli pot na splet in v pritožbi so celo navedli, kateri telefoni kršijo največ patentov - Nexus One, Magic/myTouch 3G, Dream/G1, Hero in Droid Eris. S to potezo poskuša Apple ustrašiti vse razvijalce androidnih telefonov. Zanimivo je, da je Apple pritožbo proti HTC-ju vložil tako pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) kot tudi tožbo na sodišču v Delawaru. ITC ne more dosoditi odškodnine, lahko le...

37 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA

CNet - Spor med Applom in Nokio, ki se je začel oktobra s tožbo Nokie, ki je Applu očitala kršitev patentov, nadaljeval z Applovo protitožbo, v kateri Nokii očitajo kršenje njihovih patentov, in vnovičnim finskim odgovorom v obliki pritožbe pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), se nadaljuje. To pot je iniciativo prevzel Apple.

Apple je pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil pritožbo, v kateri Nokii očita nepoštene prodajne prakse, zlorabo patentov ter kršenje blagovne znamke in avtorskih pravic. Z njo želijo doseči prepoved uvoza in prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Nokiin tiskovni predstavnik Mark Durrant je za Bloomberg dejal, da bo Nokia natančno preučila pritožbo, takoj ko jo prejme, in se z vsemi pravnimi sredstvi branila. Apple medtem še ni podal uradnega komentarja.

ITC je ameriška vladna agencija, ki skrbi za zaščito ameriškega trga pred nepoštenimi trgovskimi praksami, kamor sodi tudi kršenje patentov. Če bo Applovo pritožbo obravnavala, lahko odločitev...

55 komentarjev

Rambus toži nVidio

EETimes - Tako dolgo že nismo poročali o kakšni tožbi Rambusa, da se je vse skupaj zdelo že skoraj sumljivo, a se podjetje spet vrača na stara pota. To pot je v škripcih nVidia. Poleg tožbe, ki so jo vložili že julija, so sedaj podali še pritožbo pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC). V njej Rambus trdi, da nVidia in njeni partnerji kršijo devet njihovih patentov, ki zajemajo pomnilniške standarde DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, GDDR, GDDR2 in GDDR3, zaradi česar zahtevajo takojšnjo prepoved uvoza in prodaje nVidiinih izdelkov v ZDA. Rambus trdi, da je nVidii pravice poskušal prodati že zadnjih šest let, a je ta to odklanjala in še vedno namenoma kršila njihove patente, zato so prisiljeni ukrepati. V nVidii se še niso uradno odzvali. Odločitev USITC-a se pričakuje v 30 dneh. The Register, The Inquirer, Electronista, EE Times.

45 komentarjev