»

Posodobitev gonilnikov namerno pokvari ponarejen čip FTDI FT232

Slo-Tech - Številni kosi strojne opreme uporabljajo čip FTDI FT232, ki skrbi za pretvorbo priključka za serijska vrata na USB. Vsega nekaj kvadratnih milimetrov velik čip škotskega podjetja FTDI je tako razširjen, da njegovih ponaredkov kar mrgoli. FTDI se je odločil, da se jih loti brutalno.

Na forumih po spletu so se pojavila poročila, da je vrsta naprav po posodobitvi gonilnikov za USB prenehala delovati. Izkazalo se je, da gonilniki namerno "pokvarijo" klone oziroma ponaredke omenjenega čipa.

Ponarejeni čipi sicer svojo nalogo opravljajo povsem zadovoljivo, a fizično niso povsem enaki originalu. Programsko je mogoče to zaznati in nov gonilnik v primeru, da najde ponarejen čip, njegov USB PID (identifikacijsko številko) nastavi na 0. To pa pomeni, da ga računalnik ne zazna več pravilno in neha delovati. Ne pomaga niti odstranitev gonilnika ali zagon...

204 komentarji

Merilnik hitrosti linije na starinski način

TorrentMeter Mk. 2

Slashdot - Je že res, da hitrost internetnih povezav merimo kar prek internetne strani, ki celo pokaže klasičen števec, a to ni to. V roke ga ne moremo prijeti, ne moremo se jeziti, zakaj odklopljen ne kaže točno ničle in zakaj nam kazalec zabije. Zato je Thorsten Haas predelal dva stara voltmetra (resnično stara, eden šteje 102 leti!) in iz njiju sestavil dva merilnika hitrosti prenosa, ki ju je poimenoval torrentmetra.

Ideja je pravzaprav preprosta. Najprej je pogledal, kolikšen tok skoznju zavrti kazalca na najvišjo vrednost, kolikšno napetost zahtevata za delovanje in kolikšno notranjo upornost imata. Sestavil je ustrezno...

12 komentarjev

Futuremark z benchmarkom za brskalnike

X-Bit Labs - Futuremark je finsko podjetje, ki ga navijalci in zagrizeni igralci iger poznajo predvsem po znamenitem benchmarku 3DMark, katerega prva verzija je stara že krepko čez deset let. Sedaj pa so napovedali, da bodo začeli meriti še hitrost internetnih brskalnikov (mogoče jih je k temu vzpodbudil Microsoft).

Nov izdelek se bo imenoval Peacekeeper. Gre za spletni test, torej za njegov izvedbo ni potrebno nameščati dodatne programske opreme. Proizvajalec trdi, da z uporabo funkcij JavaScripta realistično obremeni vaš brskalnik, kot se to dogaja med brskanjem, tako da lahko za vsak računalnik ugotovimo, kateri brskalnik bo za njegove sposobnosti najprimernejši. Vzorčni test na računalniku s procesorjem Intel Core 2 Duo E8400 kaže, da je najbolj poskočen Safari, sledi mu Chrome, daleč zadaj pa so Opera, Firefox in IE (v tem vrstnem redu).

In koliko točk doseže vaš brskalnik?

23 komentarjev

Britanci na internetu najraje ob nedeljah popoldne

Slashdot - Običajno predpostavljamo, da je internet najbolj oblegan med tednom zvečer, ko imajo ljudje čas po napornem delavniku priklopiti se na medmrežje, a nova raziskava britanskega Ofcoma govori drugačno zgodbo. Res je, hitrost zaradi količine uporabnikov med tednom začne padati po petnajsti uri, ko se v Veliki Britaniji konča pouk, in doseže minimum zvečer med enaindvajseto in dvaindvajseto uro. Presentljiv pa je podatek, da omrežje še bolj poklekne ob nedeljah med sedemnajsto in osemnajsto uro, ko imajo očitno uporabniki največje veselje brskati po spletu, čeprav imajo na voljo ves ljubi dan. Klik!

7 komentarjev

Uradni podatki o Ubuntu 7.10

Ars Technica - Oktobra prispe nova različica Linux distribucije Ubuntu s kodnim imenom Gutsy Gibbon. Poleg posodobljenih glavnih sestavnih delov (Linux kernel, Gnome/KDE, Xorg, ...) sta zaenkrat glavni novosti ločena uradna izdaja, namenjena mobilnim telefonom in podobnim prenosnim napravam, ter privzeta podpora naprednim vizualnim učinkom v namiznem vmesniku (zanje bo skrbel OpenCompositing. Navdušenci lahko drugo razvijalsko različico pričakujejo konec meseca.

Izvorna novica.

35 komentarjev

Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool

Microsoft - Danes, nekaj dni po izidu AntiSpyware Beta1, je Microsoft izdal še program za odstranjevanje zlobnih programov. Med te programe spadajo Berbew, Blaster, DoomJuice, Gabot, MyDoom, Nachi, Sasser in Zindos.

Program deluje na Windows 2000, XP in 2003, za njegovo uspešno delovanje pa morate biti prijavljeni kot administrator. Ko program poženete, se je potrebno strinjati s pogoji uporabe, nato pa program začne iskati po vašem disku za zgoraj omenjenimi zlobnimi programi. Na koncu tudi izpiše, ali je vaš računalnik okužen s kakšnim od teh zlobnih programov, ali ne.
Prav tako je možno preveriti, če so na vašem računalniku zlobni programi, kar preko internetne strani.


Kot...

16 komentarjev

Thermaltake G4-VGA CoolMod

Overclocked Cafe -

ThermalTake se v zadnjem času poskuša ločiti od drugih proizvajalcev hladilnih teles in si priboriti čimvečji kos pogače s serijo izdelkov CoolMod. Gre za izdelke dobre kvalitete, ki jih poleg učinkovitega hlajenja odlikuje še dober izgled. Prekriti so s pleksi steklom in imajo vgrajene LED diode, ki lepo osvetlijo ohišje. Prvi izmed produktov iz te serije je bil Volcano 9, pri katerem so ob obremenitvi diska gorele rdeče diode, ob normalnem delovanju pa modre.

Sedaj je prišel na vrsto komplet za hlajenje grafične kartice, ki ga sestavljajta dva para aluminijastih hladilnih reber za hlajenje pomnilnika s pripadajočim termalnim trakom ter, jasno, ventilator, s katerim hladimo grafični procesor. V tem ventilatorju se skriva majhna modra lučka, ki lepo osvetli okolico kartice. Hladilna moč napravice za razliko od vizualnega učinka ni ravno impresivna, saj kartico ohladi le za dve stopinji bolj kot stari dobri Blue Orb.[:\\]

Če si G4-VGA želite, potrebujete najprej 22 dolarjev (ali po...

3 komentarji