»

Intel izdal procesorje Atom s FPGA

EETimes - Intel je resno zapretil ARM-ju na področju vgrajenih sistemov (embedded market) in izdal nove procesorje Atom (izjava za javnost), ki imajo FPGA (field-programmable gate array). Tehnologija FPGA omogoča, da se integrirano vezje po proizvodnji dodatno nastavi in s tem prilagodi uporabnikovim potrebam. Gre za novo serijo Atom E600C, ki ima 37,5 kvadratnega milimetra velika jedra FPGA od podjetja Altera. V novi seriji najdemo primerke E665CT (600 MHz, grafika 320 MHz, poraba 2,7 W), E645CT, E665C in E645C (1,3 GHz, grafika 400 MHz, poraba 3,6 W), ki bodo naprodaj v naslednjih dveh mesecih in bodo stali med 61 in 106 dolarjev v pošiljkah po tisoč. V prvem četrtletju prihodnjega leta pa bosta izšla še dva člana družine, in sicer E625CT in...

0 komentarjev

Intel bo proizvajal čipe po pogodbi za zunanja podjetja

ComputerWorld - Intel je včeraj objavil vest, da bo izdeloval čipe tudi za zunanje naročnike, kar je precejšnja sprememba od uveljavljene politike tega podjetja. Doslej je namreč veljalo, da Intel v svojih tovarnah proizvaja čipe le za lastne potrebe.

Podpisali so pogodbo s podjetjem Achronix Semiconductor, da bodo za slednje proizvajali FPGA (field-programmable gate array) v 22 nm-tehnologiji prihodnje leto, ko bo nova tehnologija v Intelovih obratih zaživela. Šlo bo za družino Achronix Speedster22i, ki naj bi bila za 300 odstotkov zmogljivejša, polovico manj potratna in 40 odstotkov cenejša od obstoječih FPGA. Namenjen bo uporabi v telekomunikacijah, mrežni opremi, industriji in bo omogočal uveljavitev prihajajočih tehnologij, kot sta 100G in 400G ethernet.

Še več, Intelov tiskovni predstavnik Bill Kircos je v elektronskem sporočilu za medije dejal, da "so odprti za sodelovanje še z drugimi podjetji poleg Achronixa". Proizvodnja FPGA za Achronix na Intel ne bo vidneje vplivala, saj bo zavzela...

4 komentarji

ION 2 še letos

Kako dolgo bodo trajale zaloge starih Atomov?

vir: X-Bit Labs
Fudzilla - Pri nVidii so potrdili, da bo posodobitev platforme ION, ION 2, izšla, ter da se bo to zgodilo še letos. Vezno čipovje, ki je v trenutni obliki srce platforme in doda veliko zmogljivosti procesorjem Atom, bo še zmogljivejše, saj bo grafično jedro imelo 2x več senčilnikov. O tem smo že govorili ter povedali še, da se poraba kljub 32 (namesto šestnajstim) senčilnikom ne bo spremenila, saj naj bi bila čipovja izdelana v manjšem, 40 nm-proizvodnem procesu. Podpora različnim Pentium 4 procesorjem ostaja, mednje pa spadajo tudi procesorji Atom in serija Core 2, tudi v obliki nizko-napetostnih procesorjev, saj vsi za komunikacijo z veznim čipovjem uporabljajo FSB. Vključena je tudi...

0 komentarjev

Ion II na 40 nm

nVIAdion?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Po novem čipu nižjega razreda, namenjenem proizvajalcem zapakiranih računalnikov, se nVidia pripravlja na pomanjšanje še enega potencialno pomembnega, zagotovo pa zanimivega čipa. Ion II, ki bo zaradi zaklepa druge generacije procesorjev Atom morda primoran poseči po VIA Nano procesorjih, bo prav tako izdelan v 40 nm proizvodnem procesu. A se poraba vseeno morda ne bo znižala, saj bo manjše grafično jedro vsebovalo več stream procesorjev in teklo pri višji frekvenci. To seveda pomeni tudi več zmogljivosti, ob morebitnem parjenju z novimi procesorji Atom pa še boljši sistem za vsakodnevno uporabo. Novo vezno čipovje naj bi bilo predstavljeno še pred koncem leta, do takrat pa bomo tudi vedeli, s katerimi procesorji bo sparjeno.

10 komentarjev

Računalniki s sposobnostjo samoregeneracije

Slo-Tech - Računalniški sistemi, ki se uporabljajo na odročnih mestih ali v vesolju se nemalokrat srečajo s preprostimi problemi, ki pa se izkažejo za ne tako preproste ko jih je treba reševati iz kontrolne sobe in inženirji nimajo dostopa do pokvarjene opreme, najpreprostejši problemi pa posledično lahko prerastejo v usodne napake in imajo tragične posledice za uspeh odprave.

Prav tega problema pa so se lotili na Univerzi v Arizoni s pomočjo FPGA. FPGA oziroma Field-programmable gate array se namreč lahko s pomočjo prisotne strojne in programske opreme spreminja na nivoju čipov in če nastane problem na strojnem nivoju simulira strojno opremo s programsko opremo ali pa spremeni zasnovo vezja tako da obide problematični del strojnega nivoja.

Delo na teh sistemih so začeli že leta 2006 in so v tem času od NASE dobili 85 tisoč dolarjev za razvoj in sodelovanje z Jet Propulsion Laboratory, trenutno pa testirajo svoje koncepte s petimi strojnimi enotami, ki bi naj izvajale ločena opravila. Ko...

16 komentarjev

Programljivi procesorji

Adrian's Rojak Pot -

Na Adrian's Rojak Pot so spisali zanimiv članek o procesorjih, ki so se sposobni sami prekonfiguirati -- FPGA. Kratica FPGA predstavlja angleški izraz field programmable gate arrays, ki opisuje te procesorje prihodnosti. Glavna ideja je, da ni potrebno imeti ves čas enakega procesorja, ki enako hitro izvaja vse računske operacije, temveč je bolje imeti procesor, ki se dinamično prilagaja aplikacijam, ki jih na njem poganjamo.

FPGA-ji, ki že obstajajo v industrijskih okoljih, sestojijo iz tisočih tranzistorjev in povezav med njimi, ki jih lahko programiramo. Od povezanih tranzistorjev je odvisna tudi namembnost in hitrost takšnega procesorja, trenutno pa v industriji omogoča, da nove tipe procesorjev s simulacijo preiskusijo pred izdelavo. Cel članek.

8 komentarjev