»

Dobili smo prve posnetke teleskopa James Webb v polni ločljivosti

[dodaj]

vir: NASA
NASA - Danes smo dobili od vesoljskega teleskopa James Webb (JWST), kar smo čakali vse od začetka gradnje in še posebej od izstrelitve za lanski božič. NASA in ESA sta pokazali prve barvne fotografije, ki jih je posnel JWST. Prva fotografija se imenuje Webbovo globoko polje in prikazuje jato galaksij SMACS J0723.3-732, ki je od Zemlje oddaljena 4,6 milijarde svetlobnih let. Teleskop je posnel majhno zaplato neba, ki je na Zemlji vidna le z južne poloble, in predstavlja najnadrobnejšo fotografijo mladega vesolja kadarkoli doslej. Primerjava s Hubblom odkrije osupljivost dosežka, ob čemer ne smemo pozabiti, da je ekspozicija JWST trajala 12 ur, Hubblova pa 10 dni. Snemal je področje, ki je veliko približno toliko, kot zrno peska, ki ga z roko držimo čim dlje proč od oči - zelo majhen delec vidnega neba torej.

Fotografija, ki jo gledamo, je seveda umetno pobarvana. JWST jo je posnel v infrardečem delu spektra (z instrumentom NIRcam), ki ga človeške oči ne vidijo in zato tudi o barvah ne...

58 komentarjev

Novi Duron in Barton

The inquirer - Razpečevalci trdijo, da bo AMD izdal nove, oslabljene Barton procesorje, s samo 256 KB drugostopenjskega predpomnilnika. To bi naj bil procesorji Thornton, o katerih je bilo že govora. Zaradi težave z nekaterimi hrošči bodo inženirski primerki Thorntonov poslani le nekaterim podjetjem. Isti vir trdi, da bo AMD oživel procesor Duron, pri katerem pa ne bo PR Ratinga ampak, hvalabogu, predstavljena dejanska frekvenca obratovanja. Novi Duron bo tako na voljo z frekvencami 1.4GHz, 1.6GHz in 1.8GHz. Originalna novica

25 komentarjev

Nedeljske debate

Slo-Tech - Aktualno v Slo-Techovem forumu, kraju večnih debat: mh8759a je želel vedeti, kakšno sintakso uporabljajo programerji ter naletel na zanimive odgovore. Jebiveter je dokončal svoj projekt kockastega vodnega hlajenčka ter povezave do slik objavil v tej temi, prav tako je storil tudi alien-w. Freejack se je naveličal preračunavati frekvence ter sprogramiral zelo enostaven, a učinkovit programček Overclocking Calculator. Pucvoler je objavil slike svojega v popolnost vodno hlajenega ter čisto tihega ohišja. Pa naj še kdo reče, da je naš forum dolgočasen [:D]. Veselo na branje!

2 komentarja

Odklepanje Athlona XP s svinčnikom?

OC Workbench - Na OC Workbench so objavili zanimivo (a še vedno zelo kratko) novico o obstoju Athlonov XP, ki naj bi jih v slogu starih Thunderbirdov odklenili z navadnim svinčnikom ali prevodno pasto. Kot že veste, imajo Athloni XP povsem po nepotrebnem med L1 mostički še vdolbinice, ki dodatno onemogočajo odklepanje množilnika procesorja. In vsak izkušen navijalec vam bo znal povedati, koliko problemov je imel z odklepanjem (kar vprašajte našega Sergia :) ). No, sodeč po prej omenjeni novici na svetu obstajajo tudi Athloni XP, ki vdolbinic nimajo. Prepričajte se na lastne oči:

0 komentarjev

Morgan zunaj

Slo-Tech - To novico nam je posredoval frudi.
Včeraj je AMD izdal svojega novega Durona - deluje pri 1 GHz in se ponaša z novim Morgan jedrom. In že danes je na Tom's Hardware na voljo test tega procesorja. žal test ni pretirano temeljit, saj obsega le Q3, DroneZ in Sysmark, a vseeno da približno sliko, česa je novi AMDjev 'value' procesor zmožen. Še link.

2 komentarja

Slika 1.1 GHz Morgana

OC Workbench - OC Workcench je zopet objavil sliko novega Durona, ki bo gotovo baziral na Morgan jedru. Moram priznati, da sem bil pred kratkim kar precej začuden, ko sem si ogledoval sliko, saj AMD pri Duronih sploh še ni naznanil višjih frekvenc od 950 MHz. Danes temu ni več tako, saj ima AMD že za ponedeljek najavljen 1 GHz model. Izgleda, da bo temu po hitremu postopku sledil še 1.1 GHz model.

3 komentarji

1 GHz Duron v ponedeljek?

The inquirer - Po poročanju na theinquirer.net naj bi AMD v ponedeljek predstavil svoj nov 1GHz Duron procesor. Prav tako pa naj bi napovedali ponovno znižanje cen njihovim procesorjem. Če je verjeti napovedim pa naj bi AMD tudi prenehal z dobavo Athlon procesorjev počasnejših od 1GHz. Cena 1GHz Durona še ni znana, prav tako pa se sprašujejo, če novi Duron že bazira na novem Morgan jedru, ki potrebuje za delovanje še manjše napetosti. Pred septembrom pa tudi naj ne bi dočakali novega 1.53GHz Athlon in AthlonMP z 1.4GHz procesorja.

3 komentarji

lunijeve nove igračke

Jaz - Hehe, danes zjutraj me je nadvse razveselil paketek, ki so mi ga poslali prijazni možiclji iz Electre. Gre namreč za Gigabyte GA-7DX DDR ploščo, 256MB PC2100 Thermaltake pomnilnika, TBird 1.33GHz ter Copper Orba. Polna hiša veselja za celo družino! Sicer zadeve še nisem imel časa testirati, sem pa posnel nekaj slikic za spodbujanje žlez za slinjenje... Mimogrede, TBird je AXIA Y model, tako da navali narod (spomnil sem se pogledati, ker so me nekateri spraševali kje se dobijo Y serije)!

6 komentarjev

Duron 850MHz že naslednji teden

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so dobili nekatere informacije o AMDjevih načrtih za Duron procesorje. Tako naj bi prvi 850MHz Duroni bili na voljo že prihodnji teden. Procesorji bodo še vedno bazirali na starem Spitfire jedru, prvi Duron z novim Morgan jedrom bo 900MHz različica. AMD torej spet pridobiva prednost pred Intelom. Po nekaterih informacijah sodeč bi lahko AMD že zdaj brez večjih problemov predstavil in izdeloval 1GHz Durone, toda zaenkrat še ni potrebe...

Ob tem naj vas še enkrat opozorim, da bodo po vsej verjetnosti vsi novi Duroni hardversko zaklenjeni, torej brez BP_FID nožic. Tega še vedno ne morem trditi z gotovostjo, toda dobil sem dovolj informacij, da sem v to 90% prepričan. Če le lahko, si Durončke nabavite že zdaj in uživajte v navijanju. Čez par tednov bodo zadeve veliko težje!

10 komentarjev

Test Soltek SL-75KVA-X plošče na OC Workbench

OC Workbench - OC Workbench je objavil ekskluzivni test Soltekove SocketA plošče z VIA KT133A čipovjem. Soltek bo očitno zelo kmalu postal eden izmed vodilnih igralcev na področju overclockerskih plošča, saj si je ta plošča na OCWBju prislužila njihovo najvišjo nagrado (in moram reči, da zaupam njihovim testom). No, plošča je resnično obložena z dobrotami, saj poleg novega čipovja (s katerim jim je uspelo naviti Durona na 133MHz zunanje frekvence brez kakršnihkoli problemov) plošča podpira nove zunanje frekvence (133-166MHz v korakih po ena) in funkcijo imenovano Auto Overclock, pri kateri sistem sam preveri stabilnost sistema in izpljune predlagan overclock. Veliko popravkov za eno revizijo plošče,...

2 komentarja