»

Tim Berners-Lee lansiral Spletno pogodbo

CNet - Oče svetovnega spleta Sir Tim Berners-Lee je po letu oblikovanja zagnal Spletno pogodbo, iniciativo za zagotavljanje bolj odprtega, dostopnega in varnega interneta.

Ni skrivnost, da Britanec Sir Tim Berners-Lee v zadnjem času ni najbolj navdušen nad stanjem vsemrežja, na katerem je pred tridesetimi leti zasnoval svetovni splet. Rad opozarja, da nas čaka digitalna distopija nadzora, nebrzdanega izkoriščanja in spletnega nasilja, če se negativnim težnjam ne bomo aktivno zoperstavili. Zato je lanskega novembra na konferenci v Lizboni najavil iniciativo z imenom Spletna pogodba (Contract for the Web), ki je v splošnem namenjena trudu po čim bolj odprtem in varnem sodelovanju ljudi na internetu. (Čeprav je v imenu naziv "splet", iniciativa tehnično gledano pravzaprav zajema celoten internet.)

V letu dni je njegova organizacija Web Foundation v sodelovanju s partnerji začrtala poglavitne točke programa. Te vsebujejo zahteve po dostopnosti interneta za čim širšo populacijo in...

13 komentarjev

Internet Archive rešil 9 milijonov povezav na Wikipediji

Internet Archive - Eden večjih problemov interneta je propadanje povezav do spletnih strani, zaradi česar v starejših besedil mrgoli povezav, ki niso več aktivne, saj so bile ciljne vsebine umaknjene. Raziskave kažejo, da je "razpolovni čas" hiperpovezav zgolj dve leti - torej bo po toliko časa polovica hiperpovezav nedelujočih. Ta problem je še zlasti pereč v Wikipediji, ki zunanje vsebine uporablja kot vire. Zaradi tega Internet Archive, ki si prizadeva arhivirati čim več spleta, že več kot pet let posebej aktivno spremlja Wikipedijo. V tem času so rešili več kot 9 milijonov hiperpovezav.

Na Wikipediji se vsak teden popravi, zamenja ali doda več kot 20 milijonov novih hiperpovezav. Internet Archive že dobra tri leta uporablja pajka IABot, ki redno prečesava vse hiperpovezave,...

5 komentarjev

Dvajset let prostega svetovnega spleta

Tim Berners-Lee

BBC - Svetovni splet (world wide web oziroma WWW) je stranski produkt CERN-a. Velika množica znanstvenikov, ki so delali v Ženevi, je potrebovala enostaven sistem za medsebojno komunikacijo, kar je rodilo svetovni splet. Prvi predlogi so se pojavili leta 1989, decembra 1990 pa je zaživel interni splet. Za njegova očeta velja Tim Berners-Lee, ki je napisal prvi predlog leta 1989, ključna značilnost svetovnega spleta pa so bile hiperpovezave in enostavno sestavljanje strani.

K razvoju in razcvetu svetovnega spleta je pomembno pripomogel dogodek, ki se je zgodil pred 20 leti. CERN je 30. aprila...

15 komentarjev

Splet je star 20 let

Tim Berners-Lee

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Splet ima, podobno kot internet, več rojstnih dni, odvisno kateri dogodek vzamemo za prelomnico, ki pomeni njegovo rojstvo. Ena izmed obletnic mineva te dni, ko tudi lahko povsem upravičeno trdimo, da je splet star 20 let.

Pred več kot 20 leti so namreč v CERN-u razmišljali, kako bi lahko informacije z uporabo internetne infrastrukture, ki so jo že imeli, enostavneje delili. Tim Berners-Lee je bil fizik, posojen v CERN, ki je imel revolucionarno idejo, da...

9 komentarjev

Internet je star 40 let!

Mosaic 1.0

vir: Neowin
Neowin - Internet je včeraj praznoval 40 let. Dva računalnika so namreč prav na ta dan na University of California uspešno povezali in poslali nekaj podatkov. Mesec pozneje se je projektu pridružil še Stanford Research Institute, do konca leta pa še UC Santa Barbara in University of Utah, s čimer je bil rojen ARPANET, predhodnik interneta. Temu navkljub obstaja še kopica drugih datumov, ki so prav tako posebnega pomena in bi zlahka obeleževali kakšne obletnice:
  • 29. oktobra 1969 so poslali prvi paket podatkov med dvema oddaljenima računalnikoma prek ARPANET-a - z UCLA na Stanford.
  • 1. januarja 1983 so morali vsi udeleženci...

30 komentarjev

Britanski Telekom vohunil za 36.000 uporabniki svetovnega spleta

Daily Mail - Britanski informacijski pooblaščenec je začel preiskavo zadnjega odmevnega primera kršitve informacijske zasebnosti na Otoku. Britanski telekom (BT) je priznal, da so z lažnimi preverjanji sistema spremljali ravnanje 36.000 uporabnikov svetovnega spleta brez njihove vednosti.

V podjetju so priznali, da so med letoma 2006 in 2007 naključno izbrali omenjeno število strank med uporabniki širokopasovnega dostopa za "tehnični preizkus". Seveda niso nikomur razložili, da je poseben sistem za nadzor, ki ga je razvilo ameriško podjetje Phorm, dostopal do podatkov na računalniku in beležil vsebino vsake strani, ki jo je uporabnik/ca obiskal/a. Sistem je gradil bazo ključnih besed in si skušal zapomniti uporabnikove navade ter...

3 komentarji

Splet praznuje 15. obletnico obstoja

Ars Technica - Ta mesec je minilo 15 let, odkar se je pojavila prva .html spletna stran. Tim Berners-Lee, raziskovalec v inštitutu CERN je takrat izumil prvi spletni strežnik in prvi spletni brskalnik. Prvega je poimenoval httpd, slednjega pa WorldWideWeb.

Lee sicer ni izumitelj http tehnologije, ki je v osnovi starejša, je pa njegova stvaritev imela to lastnost, da je bila zasnovana na odprtih standardih. Splet se je tako razvil iz univerzitetnih akademskih mrež, kjer so izmenjevali izvorno kodo v imenu učenja in širjenja znanja, javnost pa ga je zares pograbila z izidom Netscapovega spletnega brskalnika. Ostalo je zgodovina....

25 komentarjev

Oče interneta prejme Milenijsko nagrado

InternetNews - Oče in glavni stvaritelj www-ja (World Wide Web), Tim Berners-Lee, bo prejel nagrado "Millenium", zaradi izrednih prednosti, ki jih sam www prinaša vsem svojim uporabnikom. Kot se za takšno nagrado spodobi, prejme dobitnik tudi primerno denarno vsoto, ki je tokrat nemajhen milijon ameriških dolarjev - prispevale so ga različne zasebne in javne organizacije. Nagrado podeljuje Finnish Technology Award Foundation, v izboru pa se je znašlo kar 77 kandidatov. Tim Berners-Lee, ki danes vodi W3C, si lasti tudi naziv "Sir", ki mu ga je podelila angleška kraljica s podobnimi razlogomi, zaradi katerega je sedaj prejel nagrado tisočletja. Uradno jo bo prejel 15. junija.

6 komentarjev