»

Western Digital razvil s helijem polnjene diske

PC World - Klasični trdi diski dandanes so skoraj hermetično zaprti. To pomeni, da sicer imajo majhno luknjico, čez katero je poveznjen mikronski filter delcev, a je njena funkcija le izenačevanja tlaka. V povprečju je snovni tok skoznjo zanemarljiv. Kljub temu to postavlja nekatere omejitve, med katerimi je najbolj očitna najvišja dovoljena nadmorska višina, kjer naprave še smemo uporabljati. Razlog je v z višino pojemajoči gostoti zraka, ki zmore s konvekcijo prenašati vedno manj toplote, zato se pri ekstremnih nadmorskih višinah naprave začnejo pregrevati. Dodatne težave pri zmanjšanju zračnega tlaka so zmanjšan vzgon, ki drži bralno glavo nad ploščami diska.

Western Digital je po več letih razvoja uspel izdelati trde diske (izjava za javnost),...

46 komentarjev

Mosaid toži Nvidio in druge

Ivršni direktor podjetja Mosaid pravi, da velika podjetja šele po tožbi začno spoštovati industrijsko lastnino.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Kanadsko podjetje Mosaid je vložilo tožbo zoper Nvidio, Freescale in Interphase na teksaškem okrožnem sodišču. V njej jim očitajo kršenje patentov, ki pokrivajo upravljanje z energijo in arhitekturo mikroprocesorjev. Grafični procesorji, centralni procesorji, mikrokrmilniki in SoC teh podjetij naj bi kršili omenjene patente, zaradi česar terjajo plačilo odškodnine.

Podjetje Mosaid, ki ima 50 zaposlenih in več kot 2000 patentov, je že pretekli mesec vložilo tožbo zoper 17 podjetij, ki domnevno kršijo patente, povezane z Wi-Fi. Tedaj so bili...

7 komentarjev

Western Digital kupuje Hitachi

The New York Times - Western Digital je danes objavil, da bo prevzel Hitachi Global Storage Technologies, za kar bodo odšteli 4,3 milijarde dolarjev. Od tega bodo 3,5 milijarde plačali v gotovini, preostanek pa z WD-jevimi delnicami. Za prevzem, ki sta ga že odobrila upravna odbora obeh podjetij, tako da bo končan v tretjem četrtletju tega leta, če bodo varuhi konkurence dali zeleno luč za prevzem, se bo WD zadolžil za 2,5 milijarde dolarjev.

Z nakupom si bo Western Digital utrdil svojo prisotnost na trgu trdih diskov in drugih enot za shranjevanje podatkov. Izvršni direktor WD-ja John Coyne je v izjavi za javnost zapisal, da ta korak prinaša nekaj pomembnih prednosti - več razvoja in raziskav, inovacije in razširitev širokega portfelja...

52 komentarjev

Seagate in WD tožena zaradi kršitve patentov

Ars Technica - Malo znano podjetje Rembrandt IP Management, ki "pomaga lastnikom patentov doseči pravičen izplen od njihove intelektualne lastnine", je vložilo tožbo zoper diskovna velikana Seagate in Western Digital. V tožbi jima očitajo kršenje patentov št. 5.995.342 (Thin film heads having solenoid coils) in 6.195.232 (Low-noise toroidal thin film head with solenoidal coil), ki da ju krši večina diskov omenjenih proizvajalcev. Omenjena patenta pokrivata tehnologijo za minimiziranje magnetne interference pri branju in pisanju podatkov z novimi glavami, ki zmorejo večje gostote zapisa.

Patenta je leta 1997 vložil kalifornijski izumitelj Uri Cohen, ki je kasneje sam sprožil preiskavo zoper Seagate in WD. Ker ni imel dovolj finančnih sredstev,...

3 komentarji

Motorola toži Apple

TG Daily - Napad je najboljša obramba, zato je Motorola po prejemu tožbe od Microsoftovih odvetnikov hitro spisala svojo tožbo zaradi kršitve patentov, in jo uperila zoper - Apple. Vložili so jo dveh okrožnih sodiščih in še pritožbo pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v njej pa Applu očitajo kršenje Motorolinih patentov Mobility v različnih izdelkih, med njimi MobileMe, App Store, iPhone, iPad, iTouch in računalnikih Macintosh. Gre za 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene, je povedal Motorolin podpredsednik Kirk Dailey. Poleg tega patenti pokrivajo še področje pametnih telefonov, in sicer brezžično elektronsko pošto, zaznavo bližine, od lokacije odvisne storitve, sinhronizacijo na več napravah ipd.

Motorola od ITC terja klasiko - preiskavo in izdajo odločbe, ki bi prepovedala uvoz in prodajo Applovih izdelkov, ki kršijo patente. V tožbah pred sodiščema pa Motorola zahteva prenehanje...

12 komentarjev

Oracle toži Google zaradi Jave v Androidu

vir: Heise
Heise - Oracle je objavil, da je zoper Google vložil tožbo zaradi kršitve patentov in avtorskih pravic z uporabo programskega jezika Java za razvoj Androida. V izjavi za javnost so bili v Oraclu nenavadno skopi, saj je njihova tiskovna predstavnica Karen Tillman dejala le: "Pri razvoju Androida je Google vedé, neposredno in večkratno kršil Oraclove pravice intelektualne lastnine, ki je povezana z Javo." Omenjene pravice je Oracle pridobil s prevzemom Suna.

V tožbi lahko preberemo, da gre za patente 6.125.447, 6.192.476, 5.966.702, 7.426.720, RE38.104, 6.910.205 in 6.061.520, ki so bili prej Sunovi. Kršitev avtorskih pravic, ki predstavlja drugi del obtožnice, se nanaša na reprodukcijo in...

65 komentarjev

Google in proizvajalci toženi zaradi Androida

The Register - V zadnjem času je zelo popularno registrirati tak ali drugačen patent ali pa zgolj blagovno znamko in potem poskušati izsiliti od podjetij, ki stvar dejansko prenesejo v prakso, kakšen milijon dolarjev. Tokrat so na tapeti Google in še 47 drugi podjetij, ki so kdaj izustila besedo Android.

Google je z imenom Android poimenoval svoj odprtokodni, na Linuxu zgrajeni operacijski sistem, ki poganja mobilne telefone in druge miniaturne prenosne naprave. Oktobra 2007 so poskušali registrirati Android kot blagovno znamko, a so njihovo vlogo februarja 2008 zavrnili. Razlog je Erich Specht, razvijalec programske opreme za Village of Palatine v Illionisu, ki je prej ustanovil podjetje Android Data in leta 2002 registriral blagovno znamko Android.

Google se je seveda avgusta 2008 pritožil, saj takrat Android Data ni obstajal že več kot štiri leta, a jih je patentni urad zavrnil. Google je novembra še enkat poskusil in zahteval začasno ukinitev stare blagovne znamke Android Data, dokler ne bi...

18 komentarjev

Toshiba prevzema Fujitsujeve trde diske

X-Bit Labs - Po napovedih, o katerih smo že pisali, bo Toshiba pogoltnila Fujitsujev oddelek trdih diskov. Podjetji sta namero o tem podpisali februarja, včeraj pa sta sprejeli končni dogovor o transakciji. Fujitsujev oddelek trdih diskov bo oddvojen v novonastalo podjetje Toshiba Storage Device Corporation (TDSC), ki naj bi bilo vredno približno 30 milijard jenov (230 milijonov evrov). Sprva bo Toshiba 80-odstotni lastnik TSDC, preostanek pa bo ostal v Fujitsujevi lasti do konca decembra 2010. TSDC bo prevzel dolgove v višini 6 milijard jenov (46 milijonov evrov). S prevzemom bomo dobili velikega igralca, ki bo nadzoroval 16 odstotkov trga trdih diskov, podobno kot Hitachi. Največja ostajata Seagate in Western Digital.

0 komentarjev

Microsoft, Apple in Google toženi zaradi predogleda

Slashdot - Še o eni zanimivi tožbi lahko poročamo iz ZDA, kjer majhno podjetje iz Indiane toži Microsoft, Apple in Google zaradi kršitve patenta. Cygnus Systems trdi, da podjetja z izdelki Windows Vista, Internet Explorer 8, Google Chrome, Mac OS X, iPhone in Safari kršijo patent za predogled datotek pred odprtjem, kar poznamo že od pamtiveka, Vlogo za patent je podjetje vložilo leta 2001, odobrili pa so jim ga marca letos. Lastnik in predsednik Cygnusa je še dodal, da tožena podjetja niso edini kršitelji in da druge še preiskujejo, a so bila logični korak za začetek. Google, Microsoft in Apple za zdaj ne komentirajo.

20 komentarjev