»

Preizkus rakete SLS tudi v tretje prekinjen

Slo-Tech - V soboto zvečer so na izstrelišču Cape Canaveral na Floridi še tretjič poizkusili izvesti preizkus rakete Space Launch System, ki bo v prihodnosti predstavljala enega izmed stebrov izstrelitev v vesolje, a jim ni uspelo. V mokrem testu (wet dress rehearsal) se raketa napolni z gorivom, vzpostavi se potreben tlak in celoten postopek izstrelitve se izvede, kot da bi šlo zares, nato pa se 10 sekund pred koncem ustavi. A rezervoarje s tekočim kisikom jim je uspelo napolniti do 49 odstotkov, s tekočim vodikom pa do petih odstotkov. Zaradi puščanja vodika so preizkus nato ustavili.

Raketa je bila dokončana marca, potem ko so jo začeli razvijati leta 2011 in za njo potrošili več kot 23 milijard dolarjev. SLS bi morali dokončati že leta 2016, a se je projekt vmes desetkrat zamaknil in bistveno podražil. Preizkusi polnjenja so se pričeli aprila. Prvikrat so poizkusili 3. aprila, a so ga prekinili, še preden so začeli točiti gorivo. Tri dni pozneje so predčasno prekinili tudi drugi poizkus,...

28 komentarjev

Za razpoke v raketoplanih kriva zanič aluminij-litijeva zlitina

Razpoke na rebrih

NASA - Inženirji so ugotovili, kod je tičal razlog za pojavljanje razpok v zunanjem tanku raketoplanov Space Shuttle, zaradi katerih je morala NASA tudi že preložiti izstrelitev Discoveryja, in kako ga odpraviti.

Novembra je bil prvi problem uhajanje vodika, zaradi česar so morali najprej preložiti polet, kasneje pa so odkrili še razpoke v izolirni peni v rezervoarjih. Ko so vanje prečrpavali tekoči kisik, se je prirobnica nekoliko skrčila in za seboj potegnila dve tanki oporni rebri (stringer). Ti bi bili morali takšne sile zdržati, a ste se vdali in razpokali. Pri nadaljnjem pregledu so našli še štiri dodatne razpoke na treh rebrih na zadnji strani, česar se na izstrelitveni ploščadi ni moglo videti.

Po intenzivnih preiskavah so odkrili, da je...

11 komentarjev

Izstrelitev Discoveryja vnovič preložena

Odpravljanje razpok

NASA - Raketoplan Discovery bi bil moral poleteti proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) že v začetku novembra, a so izstrelitev prestavili za mesec dni zaradi tehničnih težav. Problem je bilo uhajanje vodika na popkovni podporni plošči (angl. GUCP, ground umbilical carrier plate) in tudi razpoka v medprostoru zunanjega tanka. Ker bi zamenjava pokvarjenih delov trajala predolgo, da bi še ujeli izstrelitveno okno, so izstrelitev preložili na 3. decembra.

Toda na rojstni dan našega največjega pesnika izstrelitve spet ne bo. NASA se je odločila, da iz varnostnih razlogov polet prestavijo na čas po 17. decembru, pri čemer ni izključena niti prestavitev vse do februarja. Dodatna dva tedna bosta inženirjem omogočila, da natančneje...

9 komentarjev

Izstrelitev Discoveryja odložena za mesec dni

GUCP

NASA - NASA bi bila morala v sredo izstreliti raketoplan Discovery z misijo STS-133, pa so sprva izstrelitev prestavili na četrtek zaradi tehničnih težav. V četrtek je izstrelitev odpadla zaradi slabega vremena, tako da so se inženirji pripravili na petkov polet. Včeraj so zaradi tehničnih težav vnovič odpovedali izstrelitev, tako da je raketoplan odpotoval nazaj v središče v Houstonu, kjer bo počakal do vzleta. Prva naslednja možnost bo 30. novembra ob 10.05 po srednjeevropskem času.

Izstrelitev je bila preklicana zaradi uhajanja vodika na popkovni podporni plošči (angl. GUCP, ground umbilical carrier plate), ki je doseglo vrednosti 60.000 ppm. Zaradi tega niso mogli varno napolniti...

31 komentarjev

Danes izstrelitev Discoveryja

Poster misije STS-133

vir: NASA
NASA - Če bo šlo vse po sreči, bo NASA danes ob 20.29 po srednjeevropskem času z enodnevno zamudo zaradi puščanja napeljave z izstrelišča na Floridi izstrelila raketoplan Discovery. Misija STS-133 (podrobnosti o misiji) bo 39. in zadnji polet tega raketoplana, saj se program Space Shuttle počasi bliža koncu; predvideni sta le še dve misiji, potrjena pa ena (usoda STS-135 je še v zraku).

V slabih 11 dneh, kolikor bo trajala misija, bo šestčlanska posadka na...

16 komentarjev

Atlantis poslednjič poletel v vesolje

Izstrelitev Atlantisa

NASA - Raketoplan Atlantis je z misijo STS-132 (PDF) poslednjič poletel v vesolje, saj se bo program Space Shuttle s septembrsko izstrelitvijo Discoveryja in novembrskim poletom Endeavourja sklenil. Preostala raketoplana, Challengerja in Columbio, je NASA skupaj s posadkama izgubila zaradi nesreč leta 1986 oziroma 2003.

Misija STS-132 se je uspešno začela v petek popoldne. V dvanajstih dneh bo šestčlanska posadka na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) namestila ruski raziskovalni modul Rasvet, ki se bo pripel na podnožišče Zarje in bo služil kot dodaten shranjevalni prostor in podnožišče za priklop ruskih plovil Sojuz in Progres. Na njem so tudi pomembna orodja, med drugim radiator, zračna loputa in evropska robotska roka.

...

16 komentarjev

Discovery pripravljen na vzlet

Vodja misije in pilot v simulatorju

vir: NASA
NASA - Raketoplan Discovery je na vzletišču na Floridi pripravljen na izstrelitev, ki bo danes ob 12.21 uri po srednjeevropskem poletnem času. V okviru misije STS-131 (PDF), ki bo 33. misija na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in 38. polet Discoveryja, bo sedemčlanska posadka - sestavlja jo šest Američanov in japonska astronavtka - v vesolju preživela 13 dni. Na ISS bodo prepeljali slabih osem ton opreme in potrebščin, nazaj pa devet ton smeti in nepotrebne opreme. Za dostavo tovora na ISS se izmenično uporabljajo trije transportni moduli Raffaello, Donatello in Leonardo. Slednji se bo z misijo STS-131 peljal na ISS in nato še zadnjikrat vrnil na Zemljo, saj ga bo STS-133 peljala nazaj na ISS, kjer bo nato ostal za vedno.

...

3 komentarji

Endeavour nared za izstrelitev

Endeavour čaka na izstrelitev

NASA - Če bo šlo vse po sreči, bo NASA danes ob 10.39 uri po srednjeevropskem času iz izstrelišča na Floridi v vesolje poslala raketoplan Endeavour. V okviru misije STS-130 bo Endeavour na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljal modul Tranquility, ki bo zadnji ameriški kos ISS. Ta bo prebivalcem postaje prinesel nekaj novih sistemov za vzdrževanje življenja, kot so recikliranje odpadne vode in proizvodnja kisika,...

5 komentarjev

Discovery ostal prizemljen

Puščajoča napeljava

vir: NASA
NASA - Danes zjutraj ob 2.20 po srednjeevropskem času bi morali v Nasinem vesoljskem izstrelišču blizu Cape Canaverala na Floridi izstreliti raketoplan Discovery. Prvotni datum poleta je bil sicer že mesec prej, a se je NASA odločila nekoliko počakati in ga dodatno preveriti, da se ne bi slučajno ponovila zgodba s satelitom Orbiting Carbon Observatory, ki so ga 24. februarja spektakularno razstrelili namesto izstrelili. Discoveryjeva misija STS-119 bi morala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljati nove panele sončnih celic in prvega astronavta iz Japonske, poleg njega pa posadka vključuje še šest drugih astronavtov. Povratek je načrtovan čez dva tedna.

...

14 komentarjev