»

Novi systemd prinaša spremembo filozofije uporabniških map v Linuxu

TechRepublic - Odkar je pred desetimi leti Linux dobil systemd, se krešejo mnenja o njegovi primernosti in verjetno noben drug kos Linuxa ni tako polariziral uporabnikov in skrbnikov. Systemd, ki skrbi za centralizirano inicializacijo sistemov na Linuxu, je danes z nami in ga uporablja večina distribucij. Lennart Poettering, ki je skupaj s Kayem Sieversom napisal prvi systemd, od samega začetka meni, da systemd ni še dokončan, zato sedaj pripravlja novi systemd 245. Ta bo prinesel konceptualno razliko pri uporabi mape /home, kjer so shranjeni uporabniški podatki.

Trenutno namreč pri prijavi v sistem sodelujejo trije kosi sistema. Ob vpisu gesla sistem najprej v datoteki /etc/shadow preveri, ali je prijava uspešna, nato pa iz /etc/passwd naloži ustrezne podatke o uporabniku. Tam je tudi zapisana lokacija uporabnikove mape home. Ker tak sistem terja tri mehanizme, ga ni možno enostavno migrirati. Zato bo systemd 245 prinesel sistem systemd-homed, ki bo logiko obrnil.

Uporabnikova mapa home bo z...

53 komentarjev

Izšla Fedora 17

Prihajajoči Beefy Miracle so takole promovirali lani.

Phoronix - Po šestih od izdaje prejšnje verzije je po urniku izšla nova Fedora 17 s kodnim imenom Beefy Miracle. O primernosti angleškega imena, ki v najprizanesljivejšem prevodu pomeni nabiti (ali goveji, če hočete dobesedno) čudež, se že krešejo mnenja (verzija 18, ki izide novembra, bo sferična krava), a razvijalci pravijo, da gre resnično za z novostmi najbolj nabito verzijo v zgodovini. Poglejmo, ali imajo prav.

Grafični vmesnik se je posodobil na GNOME 3.4,...

21 komentarjev

Mageia Linux 1.0

Mageia je posebna izdaja Mandrake Linuxa, ki jo izdaja skupnost, podobno kot je Fedora Linux na voljo kot prosta izpeljanka RedHat Enterprise Linuxa.

vir: Heise
Heise - Po izidu svežega Ubuntuja 11.04 "Natty" konec aprila in Fedore 15 "Lovelock" konec maja so zdaj še Francozi pristavili svoj lonček. Skupnost, zbrana okoli distribucije Mandriva (ex Mandrake), je včeraj objavila izpeljanko Mageia 1.0.

Delo na projektu poteka od lanskega septembra, ko so zainteresirani posamezniki začeli kopijo (fork) Mandrive, zaradi strahu glede nadaljevanja projekta. V 7 mesecih je ekipa narasla na več kot 100 ljudi v 10 ekipah, zbrali so 12.000€ v donacijah in uspeli pripraviti distribucijo za 2 platformi (32-bitni i586 in 64-bitni x86_64, podora za ARM pa je na poti) in z 14 tisoč paketki.

Ponuja več namizij (KDE SC 4.6.3, GNOME 2.32 in XFCE 4.8.1), pri čemer uporabniki privzeto dobijo KDE, pod pokrovom pa se skriva RPM package manager z...

132 komentarjev

Izšla Fedora 15

Slo-Tech - Linuxova distribucija Fedora je včeraj dosegla 15. stabilno verzijo, ki nosi kodno ime Lovelock. Fedora se že nekaj časa drži polletnega cikla izidov, ki vsak prinese nekaj novosti. To pot so nam pripravili grafični vmesnik GNOME 3, podporo datotečnemu sistemu btrfs, izboljšano poročanje po sistemskih napakah ABRT, izboljšan čarovnik za odpravljanje napak v SELinuxu, izboljšano upravljanje z energijo, LibreOffice, Firefox 4, KDE 4.6, Xfce 4.8 in še vrsto manjših novosti, popravkov in izboljšav. Brezplačen prenos je kot vedno mogoč z domače strani.

18 komentarjev

Izšel LibreOffice 3.3

Slo-Tech - Štiri mesece po ločitvi od krušnega očeta Oracla je odprtokodni pisarniški paket LibreOffice prilezel do verzije 3.3. Po pretrganju vezi z Oraclom se je število razvijalcev z okoli dvajset povzpelo na več kot sto, kar je razlog za prvi predčasni izid v zgodovini.

Glavne novosti v novi verziji so podpora za vektorsko grafiko (SVG) v Drawu, izboljšana okna za urejanje naslovnih strani, uvozni filtri za Microsoft Works, Lotus Word Pro, možnost uporabe milijona vrstic v Calcu, boljše upravljanje z drsnicami v Impressu ter izboljšana podpora za WordPefect. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani, na voljo je tudi v slovenščini. Podprte platforme so Windows, Mac OS X in Linux.

84 komentarjev

Skrivni razhroščevalni registri v AMD-jevih procesorjih

Slashdot - Heker z vzdevkom Czerno je odkril zanimivo funkcijo AMD-jevih procesorjev, o kateri je prodajalec molčal, čeprav naj bi bila prisotna v vseh modelih od Athlonov XP dalje. V njihovi strojni-programski opremi (firmware) so zaščitene posebne možnosti za razhroščevanje, ki segajo bistveno dlje od standardnih x86, a so zavarovane z geslom, je Czerno odkril z analizo nedokumentiranih MSR. Dostop do štirih MSR-registrov za razhroščevanje je mogoč le, če je v registru EDI vrednost 9C5A203A. V nasprotnem primeru procesor javi izjemo (exception). Vzvratni inženiring novega odkritja še poteka, a trenutno znani podatki so objavljeni na RCE.

10 komentarjev

Izšla Fedora 14

Fedora 14

Slo-Tech - Izšla je nova verzija druge najbolj priljubljene Linuxove distribucije Fedore. Pod kodnim imenom Laughlin poznana Fedora 14 prinaša kar nekaj novosti, med njimi: GNOME 2.32 oziroma KDE 4.5, libjpegturbo (hitrejše procesiranje slik v formatu JPEG), Spice (Simple Protocol for Independent Computing Environment), ipmiutil, Systemd, boljša orodja za razhroščevanje in vrsto izboljšanih orodij za programiranje. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani.

21 komentarjev

Izšla Fedora 13

Slashdot - Druga novost programska novost včerajšnjega dne je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki se je reinkarnirala že trinajstič zapovrstjo, to pot s kodnim imenom Goddard. Glavne novosti, ki so jih vgradili vanjo, so: samodejna namestitev gonilnikov za tiskalnik, samodejna namestitev jezikovnih paketov, spremenjen videz orodja za upravljanje z uporabniškimi računi, boljša podpora spletnih kameram in eksperimentalna 3D-podpora za Nvidiine kartice. V Fedori najdemo še Gnome 2.30, KDE 4.4, NFSv4, Python 3, Zarafo itn. Prenos je že mogoč.

16 komentarjev

Izšla Fedora 12

Fedora 12

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora. Dvanajstica s kodnim imenom Constantine je kot običajno luč sveta ugledala šest mesecev po izidu prejšnje različice. Hkrati je to opomnik uporabnikom predprejšnje verzije (Fedora 10), da jo bodo vzdrževali le še mesec dni, nato pa bo potrebno sistem nadgraditi. Nova verzija tudi tokrat prinaša kar nekaj novosti in izboljšav: hitrost, manjše in hitrejše posodobitve, izboljšan NetworkManager, podporo novim grafičnim karticam, podpora Bluetooth avdio napravam, PackageKit in izboljšano podporo za tablete, če omenimo le najočitnejše. Programska oprema je posodobljena, to pomeni grafični okolji KDE 4.3 oz. Gnome 2.28 (s predogledom GNOME...

4 komentarji

Izšla Fedora 11

Fedora 11

Slashdot - Včeraj je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Fedora, ki v tokratni inačici nosi kodno ime Leonidas. Glavne novosti, ki jih prinaša Fedora 11, so privzeta uporaba datotečnega sistema ext4, GCC 4.4, KDE 4.2.2, Gnome 2.26.1, jedro 2.6.29-4, OpenOffice 3.1.0, Python 2.6 in še kup drugih. Vključeni sta tudi predrazličici Firefoxa 3.5 in Thunderbirda 3, ki uradno še nista izšli. Prenos je mogoč z uradne strani. Klik!

10 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.5

Slashdot - Šest mesecev je naokrog in izšla je nova različica operacijskega sistema OpenBSD, ki je osnovan na Unixu in postavlja v prvi plan odprtost in varnost. Verzija 4.5 prinaša kar nekaj novosti, med njimi podporo za nove platforme. Odslej bo OpenBSD namreč tekel tudi na platformi sparc64. Poleg tega vključuje vrsto gonilnikov za nove naprave, OpenSSH 5.2, Gnome 2.24.3, KDE 3.5.10 in še marsikaj...

9 komentarjev

Izšla Fedora 10

Slashdot - Izšla je nova različica Linuxove distribucije Fedora 10 s kodnim imenom Cambridge. Glavne novosti in izboljšave v tej verziji so: deljenje brezžične povezave omogoča tudi deljenje ad hoc omrežij, boljše upravljanje s tiskalniki, dodelan oddaljeni dostop, boljša podpora za zvok, Gnome 2.24, Eclipse 3.4 in RPM 4.6. Celotni seznam je na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Pri Linux Fromatu so si novo verzijo že ogledali, kjer so bili z njo zadovoljni.

12 komentarjev