»

Hewlett-Packardovi SSD-ji po 40.000 urah izdihnejo

Slo-Tech - Hewlett-Packard Enterprise je izdal opozorilo pred bizarnim hroščem, ki jo bo oktobra ali kasneje zagodel uporabnikom nekaterih njegovih polprevodniških pogonov (SSD). Nekateri SAS SSD-ji s kapaciteto 1,6 TB ali 800 GB (modeli EK0800JVYPN, EO1600JVYPP, MK0800JVYPQ in MO1600JVYPR) bodo po 40.000 urah delovanja odpovedali. HPE je zato izdal nujne popravke strojne programske opreme (firmware), ki napako odpravijo. Varne verzije so HPD7 in novejše. V nasprotnem primeru bodo pogoni nepopravljivo okvarjeni, podatkov pa ne bo možno rešiti.

Komur se zdi, da je to že bral, se ne moti. Lani je HPE opozarjal na praktično identičnega hrošča, ki po 32.768 urah onesposobi nekatere druge modele SSD-jev. Najnovejši hrošč prizadene manj pogonov, ni pa jasno, ali sta napaki povezani. Prizadeti pogoni so se prodajali tako posamič kakor v napravah (HPE ProLiant, Synergy, Apollo 4200, Synergy Storage Modules, D3000 Storage Enclosure, StoreEasy 1000 Storage).

15 komentarjev

Premiki pri razvoju pomnilnika PCM

ComputerWorld - IBM je objavil, da so dosegli pomemben preboj pri razvoju pomnilniške tehnologije PCM (phase-change memory, pomnilnik na fazni prehod), ki bo omogočila podvojitev kapacitete pomnilnika in neposrednejši spopad z bliskovnim pomnilnikom, katerega konkurenco predstavlja. Glavni odliki pomnilnika PCM sta hranjenje podatkov tudi brez napajanja (non-volatile, podobno kakor bliskovni pomnilnik in nasprotno kot RAM) in možnost prepisa podatkov brez predhodnega brisanja (podobno kakor RAM in nasprotno kot bliskovni pomnilnik), kar se pozna kot tudi 100-krat hitrejše pisanje na nesveže pogone.

Prav cikli brisanja in pisanja utrujajo bliskovni pomnilnik, ki tipično zmore 5000 do 10000 ciklov, preden se iztroši. IBM pravi, da PCM...

4 komentarji

OCZ odgovarja nezadovoljnim kupcem, pripravlja novo generacijo pogonov

Pogon je bil tako svež, da OCZ zanj še nima pripravljenega ohišja

vir: Xtreme Systems
Xtreme Systems - V prejšnji novici o nezadovoljnih kupcih novih OCZ-jevih pogonov SSD, ki uporabljajo 25 nm pomnilniške čipe, smo povedali, da OCZ ponuja možnost zamenjave pogona za starejšo različico s 34 nm čipi ob doplačilu. To poročilo je bilo nekoliko napačno, saj doplačilo ni več nujno, prav tako pa bodo kupci kot zamenjavo prejeli različico s 25 nm čipi. Namesto 64-gigabitnih čipov bodo uporabljeni 32-gigabitni, katerih pa bo namesto 8 v primeru 60-gigabajtnega pogona 16. S tem naj razlik v hitrosti ne bi bilo več, saj bo krmilnik SandForce popolnoma izkoriščen. Program zamenjave je nekoliko presenetljivo odprt za celoten svet (pogon je potrebno poslati v enega izmed štabov OCZ-ja, npr....

7 komentarjev

Krmilnik za logično združitev HDD in SSD

Slo-Tech - Pisali smo že o sklopitvi trdih diskov in SSD-jev, ki poizkusi prinesti najbolje iz obeh svetov: torej odzivnost, hitrost, cenenost in kapaciteto. Podobno napravo so izdelali tudi v podjetju Marvell in jo poimenovali 88SE9130 (človek bi njihov marketinški oddelek kar za ušesa). Gre za krmilnik s podporo za tehnologijo HyperDuo, ki sistemu oba pogona predstavi kot eno logično enoto.

Krmilnik lahko deluje v dveh načinih. Če ga poganjamo v varnem načinu, so vsi podatki s SSD-ja zapisani tudi na trdem disku. Berejo in zapisujejo se seveda s hitrejše enote. Druga možnost je uporaba v prostornem načinu, kjer se podatki ne podvojijo. Krmilnik v obeh primerih sam odloči, kateri podatki morajo za najboljšo zmogljivosti ležati na SSD-ju, pri čemer ima uporabnik...

22 komentarjev

Dragi SSD-ji iz Hitachija in OCZ-ja

Slo-Tech - Hitachi je pokazal posnetke svojih prvih polprevodniških pogonov, ki bodo namenjeni zahtevnim okoljem. Izdelani so iz bliskovnega pomnilnika, ki ga proizvaja IM-Flash, in imajo Intelov krmilnik. Pokazani primerek z računalnikom komunicira prek vmesnika SAS in ima poseben predpomnilnik DRAM. Kakšnih točnejših specifikacij Hitachi še ni razkril, zato lahko le ugibamo. Pomenljiv je podatek, da so tako čipi kot krmilnik iz leta 2009, torej utegnejo biti že nekoliko zastareli. Trenutno aktualna, četudi nekoliko stara napoved iz Hitachija predvideva, da bodo pogoni naprodaj v drugi polovici letošnjega leta. Druga novica s področja polprevodniških pogonov pa prihaja iz...

35 komentarjev

Dorečena JEDEC-ova standarda za merjenje zmogljivosti SSD-jev

X-Bit Labs - Čeprav so polprevodniški pogoni naokoli že nekaj časa, so si vsled manka enotnega predpisanega merila proizvajalci nekolikanj po svoje tolmačili merjenje zmogljivosti in zanesljivosti. Zaradi tega so tudi primerjave tovarniško navedenih sposobnosti pogonov različnih proizvajalcev neprimerljive. Da bi temu napravili konec, je JEDEC oziroma njegov pododbor JC-64.8 postavil dvoje standardov zanje.

JESD218 se imenuje tudi Requirements and Endurance Test Method, medtem ko se JESD219 imenuje Endurance Workloads, ki natančno opisujeta preizkušane parametre za vsak razred polprevodniških pogonov in sta brezplačno prenosljiva z njihove uradne strani. Prvi meri količino terabajtov, ki jih more gostitelj zapisati na SSD. Pri tem se ugotavljata vzdržljivost...

7 komentarjev

Seagate in Samsung razvijata skupni krmilnik za SSD

X-Bit Labs - Pri polprevodniških pogonih je kakovosten krmilnik vsaj toliko pomembne kot kakovost silicijevega čipa, zato sta se Seagate in Samsung odločila združiti moči. Podjetji sta namreč objavili, da skupaj razvijata tehnologijo za krmilnike za polprevodniške pogone, ki bo zadostila potrebam najzahtevnejših strank (enterprise) z visoko zmogljivostjo, zanesljivostjo in vzdržljivostjo. Razvito tehnologijo bosta navzkrižno licencirali.

Tako bodo združili Seagatovo znanje na področju shranjevanja podatkov v enterprise segmentu s Samsungovo 30-nanometrsko tehnologijo bliskovnega pomnilnika MLC NAND. Novi krmilnik bo v uporabi v novih Seagtovih polprevodniških pogonih. To je že drugi dogovor o sodelovanju na tem področju, ki ga je letos podpisal Seagate. V začetku leta so namreč sodelovanje obljubili tudi LSI-ju. Zanimivo je, da podjetji v svoji izjavi za javnost nista navedli nobenih tehničnih podrobnosti, nobenih preglednic, shem, grafov ali slik, in sta bili nasploh zelo skopi z detajli.

16 komentarjev

Novi poceni SSD-ji iz Corsairja

X-Bit Labs - Corsair je pripravil novo serijo polprevodniških pogonov, ki pometejo še z zadnjimi oporekanji, da so v primerjavi s klasičnimi trdimi diski predragi za uporabo kot sistemski disk. Nova serija se inovativno imenuje Nova Series in po novem vsebuje predstavnike s kapaciteto 32 GB, kar je ravno dovolj za uporabo kot sistemski disk. S krmilnikom Indilinx Barefoot in podporo funkciji Trim branje poteka s 195 MB/s, pisanje pa s 70 MB/s. Cena modela s triletno garancijo znaša 70 dolarjev, kar je v primerjavi z drugimi komponentami, ki na hitrost pri vsakdanji rabi vplivajo v dosti manjšem...

49 komentarjev

Izraelsko podjetje bojda povečalo zanesljivost SSD

ComputerWorld - Trenutno obstojijo polprevodniški pogoni v dveh oblikah: dražji in zanesljivejši uporabljajo enonivojske celice (SLC), medtem ko cenejši in v domačih računalnikih ekskluzivno zastopani uporabljajo večnivojske celice (MLC). Razlik med obema tehnologijama je kar nekaj, čeprav je ideja enaka. Za uporabo v strežnikih so primerni le dražji pogoni z enonivojskimi celicami, a to se utegne spremeniti, saj je mlado izraelsko podjetje Anobit najavilo odkritje tehnologije, ki MLC-je naredi enako zanesljive kot SLC-je.

Doslej neznano podjetje je izdalo pogone iz serije Genesis, ki zmorejo 50.000 ciklov zapisovanja in branja, kar...

15 komentarjev

OCZ predstavil nov vmesnik za polprevodniške pogone

X-Bit Labs - Vmesnik SATA je dovolj hiter tudi za najhitrejše trde diske, medtem ko se pri polprevodniških pogonih, še zlasti če jih povežemo več skupaj v polje RAID, lahko pojavi ozko grlo. Da bi nas vmesnik ne oviral pri hitrosti, je OCZ predstavil nov vmesnik za priključitev. Imenuje se HSDL (High Speed Data Link).

Implementiran je s posebnim krmilnikom, ki se na računalnik priključi prek vodila PCI Express. Diski se priključujejo s priključki SAS, zmore pa ta vmesnik 20 gigabitov na sekundo. Uporablja iste protokole kot PCIe, tako da več vzporednih kanalov poveže v en sam virtualni kanal.

OCZ je prve primerke s HSDL-jem predstavil na Computexu prejšnji teden na Tajvanu. Ali se bo HSDL prijel, bo pokazala prihodnost.

8 komentarjev