»

Edge prehitel Safari, Chrome ostaja na vrhu, Firefox izgublja

Slo-Tech - Microsoftov brskalnik Edge je uspel doseči 10-odstotni tržni delež, s čimer je prehitel Safari in postal drugi najpopularnejši brskalnik. Še vedno je premočno prvi Chrome s 66-odstotnim tržnim deležem, medtem ko je četrti z rahlim upadom tržnega deleža Firefox, ki ga najdemo na slabih osmih odstotkih računalnikov. Edgeu pomaga zlasti izid Windows 11, saj njegov tržni delež zlagoma raste vse odtlej. Edge je med četverico najmlajši, saj se je rodil leta 2015, ko je Microsoft ugotovil, da bi Internet Explorer vendarle kazalo nadomestiti s čim modernejšim.

A prve verzije Edgea niso uspele prepričati uporabnikov, zato je Microsoft tri leta pozneje Edge spisal na novo. Namesto lastnega pogona sedaj uporablja Chromium, torej v svoji srži enak kakor Chrome. Še vedno pa Edge ostaja omejen na osebne računalnike, medtem ko ima konkurenca tudi svoje uporabnike na mobilnih napravah. Tam ima Chrome 63-odstotni tržni delež, Safari pa 25-odstotnega. Na tretjem mestu je, presenetljivo, Samsung...

34 komentarjev

Študija varnosti brskalnikov: prvi Chrome, drugi IE, Firefox daleč zadaj

vir: Forbes
Forbes - Podjetje Accuvant je konec tedna objavilo rezultate obsežne študije, v kateri so raziskovali varnost treh najpriljubljenejših spletnih brskalnikov: Firefoxa, Internet Explorerja in Chroma. Rezultat je 140 strani dolgo poročilo, v katerem je podrobno predstavljena metodologija testiranja in izsledki. Ugotovili so, da je najvarnejši Chrome, tik za petami pa mu sledi Internet Explorer. Firefox je daleč zadaj.

Najprej povejmo, da je raziskavo financiral Google. Accuvant in Gogole poudarjata, da je bila izvedena neodvisno in brez pritiskov, ne glede na ta vir denarja. Kljub temu je rezultat zelo prikladen, zato je Google javno izpostavil rezultate. Toda ko se med seboj pomerita IE in Firefox, je rezultat brez vsakršnega dvoma objektiven. In IE je s Firefoxom pometel.

Accuvant je pojasnil, da

70 komentarjev

Chrome prehitel Firefox po popularnosti

Slo-Tech -

Po poročanju StatCounter.com je Chrome z minulim mesecem prvič prehitel Firefox po popularnosti (deležu uporabnikov) in s tem postal drugi najbolj priljubljen spletni brskalnik, globalno gledano. Zdaj je njegov delež 25,7% v primerjavi s 25,2% od Firefoxa in 40,6% od vodilnega Internet Explorerja.

Sodeč po grafu je Chrome večino uporabnikov dobil na rovaš IE in le manjši delež od Mozille. To potrjujejo tudi drugi viri, npr. Wikipedijine lastne statistike, ki prav tako kažejo konvergiranje deležev FF in IE ter manjšanje IE-jevega deleža.

Zanimivo je, da v Firefox še vedno vodi v ZDA (20.9% proti 17.3%) in večini Evrope (glej tabelo). V Sloveniji drži tako rekoč polovični delež, za kar se gre zahvaliti (zlasti?) požrtvovalni ekipi prevajalcev in promotorjev.

...

57 komentarjev

Microsoftova stran oceni varnost brskalnikov: prvi IE, drugi Chrome

The Windows Blog - Microsoft je danes postavil spletno stran Your Browser Matters, na kateri uporabnikom izpiše oceno varnosti njihovega brskalnika. Trenutno so podprti le Internet Explorer, Firefox in Chrome, od katerih dobi najvišjo oceno prav IE, kar bo zagotovo sprožilo žolčne debate o verodostojnosti strani. Pri Microsoftu so si za ta namen določili metodologijo, po kateri dobijo brskalniki od nič do štiri točke, in jo javno objavili.

Najvišjo oceno prejme Internet Explorer 9, kateremu metodologija dodeli vse štiri točke. Na drugem mestu je Internet Explorer 8, ki prejme tri točke, sledijo pa Chrome z dvema točkama in pol,...

63 komentarjev

Izbirno okno v Windows 7 nima večjega vpliva

Deleži brskalnikov skozi čas v Evropi

vir: Neowin
Neowin - Izbirno okno uporabnikom, ki ga vidijo ob sveži namestitvi Windows 7, ponudi peterico najpopularnejših brskalnikov (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari in Opera) v naključnem vrstnem redu, katerim na desni, skritim z vodoravnim drsnikom, sledijo še manj popularne izbire. S tem je Evropska Unija želela, vsaj v Evropi, prekiniti dominanco in monopol Microsofta z Internet Explorerjem, a rezultati kažejo, da jim ni uspel bistven preobrat. Razlike v tržnih deležih peterice najpopularnejših kažejo, da so spremembe praktično enake tistim v svetovnem merilu oz. se razlikujejo znotraj ene odstotne točke. Največji zagovornik izbirnega okna, norveška Opera, sicer ima nekoliko večji tržni delež, v primerjavi z letošnjim januarjem se je dvignil za...

28 komentarjev

Apple ima v ZDA desetino vseh računalnikov, Lenovo raste

Tržni deleži proizvajalcev v ZDA

vir: Ars Technica
Ars Technica - V tretjem četrtletju leta 2010 je Apple prvič v nekaj letih v ZDA presegel 10% tržnega deleža v svojem najmočnejšem trgu, ZDA. Z 10,5% so na tretjem mestu v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem prehiteli Acer, ki je izgubil skoraj 2 odstotni točki in ima zdaj 10,4% delež. Zamenjavo smo videli tudi na prvem mestu, kjer je zdaj HP s 24,8%, medtem ko je Dell v primerjavi z lani izgubil kar 2,1 odstotne točke in je na drugem mestu s 23,8%. V svetovnem merilu je šlo v zadnjem četrtletju najbolje četrto-uvrščenemu Lenovu, saj so svoj delež v primerjavi z lanskim letom povečali za kar tretjino, z 8,5 na 10,3 odstotke. Dobro četrtino je pridobil še Asus, ki je prehitel Toshibo in ima zdaj s...

16 komentarjev

Internet Explorer vztrajno izgublja

Tržni delež skozi čas glede na NetApplications

vir: HotHardware
HotHardware - Še en mesec je za nami, na trgu spletnih brskalnikov pa ni večjih pretresov. Internet Explorer še vedno izgublja tržni delež, Firefox se giblje okrog četrtine, Chrome pa nezadržno raste. Tokrat po podatkih NetApplications (ki se nekoliko razlikujejo od StatCounterja) lahko vidimo, da je Internet Explorer prvič po dolgem času padel pod 60%. Njegov tržni delež je v aprilu namreč znašal 59,95%, približno enako, kot ob izidu Internet Explorer 4 daljnega leta 1997.

Firefox se, kot rečeno, giblje okrog četrtine deleža in je v aprilu pridobil manj kot desetinko odstotne točke (+0,07%). Chrome je pridobil 6 desetink odstotne točke, kar znaša veliko večino Internet Explorerjeve...

30 komentarjev

Januar najuspešnejši za Chrome

ComputerWorld - Še en mesec je naokoli in spet si lahko pogledamo statistiko uporabe internetnih brskalnikov. Zmagovalec prejšnjega meseca je gotovo Googlov Chrome, ki se je uspel prebiti na tretje mesto. S 5,2-odstotnim tržnim deležem (0,6 odstotne točke več kot decembra) je že decembra prehitel Safari in ga potisnil na četrto mesto. Internet Explorer je izgubil pol odstotne točke in pristal pri 62,2 odstotka, kar pomeni da je modri e v lanskem letu kumulativno izgubil 10 odstotkov. Znižal se je tudi tržni delež Firefoxa, in sicer za 0,2 odstotne točke na 24,4 odstotka.

Poglejmo še podrobnejše rezultate po verzijah. Osovraženi Internet Explorer 6 je izgubil skoraj odstotek in domuje le še na 20,1 odstotka računalnikov. Podoben minus je zabeležil tudi IE7, ki ima 14,6-odstotni delež, medtem ko je IE8 pridobil poldrugo odstotno točk in dosega...

31 komentarjev

Firefox prehitel Internet Explorer 6

Ars Technica - Ob izteku meseca oktobra je spet čas, da si pogledamo statistiko tržnega deleža brskalnikov. Kakšnih večjih pretresov ni bilo, tako da je na prvem mestu še vedno prepričljivo Microsoft, saj ima eno izmed verzij Internet Explorerja nameščenih 64,64 odstotkov uporabnikov, kar je odstotno točko manj kot mesec dni prej. Prebežniki so se relativno enakomerno razvrstili med Firefox (24 odstotkov, prirast 0,32 odstotne točke), Safari (4,4 odstotka, prirast 0,2 odstotne točke) in Chrome (3,6 odstotka, prirast 0,4 odstotne točke). Norveške Opere uporabniki še vedno ne vzamejo za svojo, saj je njen tržni delež ostal praktično nespremenjen pri 2,17 odstotka.

Dinozavrski Internet Explorer 6, ki ga...

86 komentarjev

Slovenija: Firefox prevzel vodstvo

Firefox prevzel vodstvo

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Novembra 2004 je izšel Firefox 1.0 in verjetno ga ni bilo junaka, ki bi si drznil napovedati prevlado tega takrat novopečenega brskalnika v nekaterih delih sveta že po nekaj letih, saj je Internet Explorer obvladoval izjemen tržni delež, krepko večji od 90%. Štiri leta pozneje prve države že beležijo tak dosežek in med njimi je po ugotovitvah analitske hiše Net Applications tudi Slovenija. Monopol Internet Explorerja se torej počasi že končuje. Čestitamo!

Firefox je v Sloveniji dosegel 52-odstotni tržni delež, medtem ko je v svetovnem merilu ravno pred kratkim presegel 20%. Še zanimivost: delež...

131 komentarjev