»

Aplikacija za pametne telefone pomaga seizmologom svariti pred potresi

Ars Technica - Ker postajajo pospeškomeri (akcelerometri) v modernih telefonih vse natančnejši, GPS modul pa tako ali tako najdemo že v vsakem, so raziskovalci z Berkeleyja dobili zamisel, kako bi lahko te podatke uporabili za analizo in napovedovanje potresov. Izdelali so aplikacijo za pametne telefone, ki v mirovanju meri podatke s pospeškomera. Na ta način lahko dobimo na milijone sicer primitivnih seizmografov, ki pa so razporejeni po celi državi.

O natančnosti modernih pospeškomerov smo pisali že pred poldrugim letom, ko so raziskovalci iz Illinoisa ugotovili, da je mogoče posamezne telefone identificirati na podlagi meritev njihovih akcelerometrov. Tako so tudi seizmologi z Berkeleyja razmišljali, kako bi lahko vso to tehnologijo, ki jo nosimo s seboj, tudi...

8 komentarjev

Identifikacija telefona zaradi razlik v merilnikih pospeška

threatpost - Raziskovalci z Univerz v Južni Karolini in Illinoisu so ugotovili (znanstveni članek), da je mogoče enolično identificirati telefon z analizo meritev, ki jih ustvari vgrajen merilnik pospeška (akcelerometer). Zaradi majhnih razlik, ki nastanejo pri proizvodnji, je zapis meritve pri enakem zunanjem signalu (na primer če telefon na enak način spustimo ali stresemo) pri vsakem akcelerometru različen.

Analizirali so 80 samostojnih akcelerometrov, 25 vgrajenih v naprave z Androidom in dva v tabličnih računalnikih. Ugotovili so, da je mogoče v povprečju z natančnostjo 96 odstotkov ugotoviti, iz katerega akcelerometra je dobljeni signal. Razlog za unikatnost signala so majhni defekti pri...

19 komentarjev

Google kupil Nest

Požarni alarm in detektor ogljikovega monoksida.

Slo-Tech - Google je šel po nakupih in za 3,2 milijarde dolarjev kupil podjetje Nest Labs, so sporočili iz Mountain Viewa. Podjetje Nest se ukvarja z razvojem naprav, ki jih imamo v skoraj vsakem domu, a nanje redko pomislimo. Gre predvsem za termostate in požarne alarme ter detektorje ogljikovega monoksida.

Njihov prvi in najbolj priljubljen izdelek je sicer Nest Learning Thermostat, ki je pametni učeči termostat. Njegova odlika je programska oprema, ki omogoča krmiljenje prek Wi-Fi, poleg tega pa seveda tudi prek na dotik občutljivega zaslona. Termostat je povezan v internet, kar omogoča sprejemanje posodobitev neposredno iz Nesta. Sproti se uči, kaj hočemo od njega in se primerno odziva, da je poraba energije čim nižja.

Njihov...

13 komentarjev

IBM patentiral masovno zajemanje podatkov z akcelerometrov na diskih za analizo potresov

Slashdot - IBM pravi, da so patentirali sistem za napoved naravnih nesreč, ki uporablja analitične tehnike za točno in natančno analizo seizmičnih dogodkov (na primer potresov) ter za zgodnjo napoved tsunamijev, ki utegnejo slediti. Program tudi omogoča hitro merjenje in analizo cone poškodovanja z namenom prioritizacije odziva interventnih služb.

Kot pravijo v IBM-u, za delovanje potrebujejo pognano programsko opremo na vsakem računalniku v podatkovnem centru, ki zbira podatke iz detektorjev vibracij oz. akcelerometrov (primitivni seizmograf). Zbirajo se podatki s senzorjev na trdih diskih, ki se na to prenesejo v procesni center, ki v realnem času izvede zgoraj omenjene analize.

Robert Friedlander iz IBM-a pojasnjuje, da ima vsak moderen trdi disk vgrajen merilnik pospeška (akcelerometer), s to patentirano iznajdbo pa jih lahko izrabijo za analizo potresnega dogajanja v realnem času, saj je hitro ukrepanje ob tovrstnih nesrečah zelo pomembno. Analiza velikega števila podatkov z...

14 komentarjev

Moj prenosnik je lahko tudi seizmograf

Šest računalnikov je zaznalo potres magnitude 4,4 v LA 16. marca

Stanford - Današnji prenosnik so v večini opremljeni z akcelerometri, ki se uporabljajo za varovanje trdega diska. Ob nenadnem pospešku, ki je običajno posledica padca, izključijo trdi disk in s tem preprečijo poškodbe in izgubo podatkov. Raziskovalcem na Univerzi Stanford se je utrnila zamisel, kako te akcelerometre izkoristiti v seizmološke namene.

Ideja je preprosta. Vsi podatki o nenadnih pospeških se shranjujejo in če bi jih posredovali v centraliziran sistem, bi dobili dober pregled nad potresno aktivnostjo na svetu. Vse skupaj je s petdesetdolarskim USB-merilnikom moč prenesti tudi na namizne računalnike. Tako so v okviru projekta Quake-Catcher Network spisali program, ki teče v ozadju računalnika in odčitava podatke akcelerometrov. Vse podatke pošilja v...

6 komentarjev

Microsoft predstavil igro za tri platforme

engadget - Igre navadno izidejo za več platform, zato tak dosežek per se ni posebej zanimiv. Vse skupaj postane večje pozornosti vredno ob podatku, da je Microsoft isto igro razvijal v Visual Studiu kot enoten projekt, tako da je več kot 90 odstotkov kode iste. Indiana Jones, kot je naslov, je moč igrati na Windows s tipkovnico, na prototipu Windows Phone 7 Series z akcelerometrom in krmiljenjem na dotik ter na konzoli Xbox 360 z običajnim gamepadom. Še več, igra je tako pohlevna, da lahko shranjeno igro na eni napravi z istega mesta nadaljujete na drugi.

21 komentarjev

IBM kupuje SPSS

Yahoo News - Kot poročajo na Yahooju, naj bi se IBM odločil za nakup SPSS-a. Podjetje SPSS izdaja znan program za statistične analize Statistical Package for Social Sciences, IBM pa naj bi za podjetje odštel 1,2 milijarde USD.

SPSS se je v zadnjih letih usmeril predvsem v analizo poslovnih in finančnih podatkov ter razvil številna orodja za poslovno analitiko. IBM pa naj bi po poročanjih v SPSS-u v bodoče razvijal predvsem orodja za analize tveganj, lojalnosti potrošnikov, zaznavo goljufij, itd.

Če je bil SPSS v začetku predvsem orodje za statistično analizo v družboslovnih vedah, pa je v zadnjem času pričel čedalje bolj postajati orodje namenjeno poslovni analitiki. Kot je sklepati iz sporočil IBM-a pa se bo ta usmeritev v prihodnosti še okrepila.

Če k temu prištejemo še razmeroma visoko ceno programa, se kar samo zastavlja vprašanje ali bo omenjeni program še smiselno uporabljati v znanstvenem in akademskem okolju, ali pa je morda napočil čas za alternative kot sta recimo PSPP in R.

3 komentarji

Vsi tekaški copati Nike bodo podpirali iPod-a

Gizmodo - Nike in Apple sta konec maja lani predstavila Nike+iPod, komplet, ki je omogočal souporabo tekaških copat in prenosnega glasbenega predvajalnika prej omenjenih podjetij v namene spremljanja lastnih športnih dosežkov (štetje korakov, pretečena razdalja, porabljene kalorije, itd.). Omejitev pri celi zadevi je bilo dejstvo, da je omenjeno napravo podpiralo le manjše število Nike-ovih copat (vanje je bilo treba vstaviti majhen brezžični akcelerometer, ki je zaznaval premike uporabnika), pa še ti so bili precej dražji od običajnih modelov.

Po novem pa naj bi se stvari premaknile v drugo smer, vietnamski otroci bodo namreč do konca leta morali vrtati luknjice v prav vse tekaške superge, ki jih bo Nike poslal na police trgovin. Vzpodbudna novica za vse, ki se še niso znašli in akcelerometra kako drugače pritrdili na obstoječe copate.

7 komentarjev

Detektor laži za vse Skype uporabnike

Slo-Tech - KishKish team je naredil detektor laži, ki ga lahko uporabjajo vsi Skype uporabniki. Program je v bistvu analizator frekvenc glasu sogovornika, ki jih pretopi v indikator stresa. Ob vsakem pogovoru program porabi prvih 10 sekund sogovornikovega glasu za kalibracijo, nato pa začne v realnem času kazati raven zaznanega stresa v njem. Program poleg tega omogoča tudi analizo glasu iz posnetka.



Kaj naj rečem za konec? Nič drugega, kot svašta [:P]

KishKish Lie detector home

28 komentarjev