»

Google bo bolj varoval zasebnost

Avtomobil za Google Street View

Google - Google je zaradi spodrsljaja z zbiranjem podatkov o zasebnih omrežjih Wi-Fi s svojimi vozili za storitev Street View objavil vrsto ukrepov, ki bodo v bodoče preprečili podobno.

Na področju dela s kadri so ukrepali z zaposlitvijo Alme Whitten, ki bo službovala kot direktorica oddelka za varstvo podatkov. Whittenova je mednarodno znana in spoštovana strokovnjakinja na tem področju, ki že dve leti uspešno deluje v Googlu, sedaj pa bodo njen vpliv še povečali. Na področju usposabljanja so delovali s programom o Googlovih principih o zasebnosti, ki so ga bili deležni vsi zaposleni. Prav tako so morali podpisati kodeks vedenja, ki ima poglavje o zasebnosti. Kot tretje so spremenili proces...

3 komentarji

Nadzor in zasebnost v informacijski družbi

Slo-Tech - Konec lanskega leta je izšla druga knjiga Mateja Kovačiča z naslovom Nadzor in zasebnost v informacijski družbi.

Naslov dovolj zgovorno opiše glavno tematiko, ki jo knjiga obravnava zelo široko. Bralec je deležen multidisciplinarnega pristopa k obravnavi tematike, ki obsega filozofski, sociološki, pravni in tehnični vidik nadzorovanja in zasebnosti v sodobni družbi. Tako so v knjigi obdelani pravica do zasebnosti in informacijske...

64 komentarjev

Domače branje: "Laurant, Cédric in Rotenberg, Mark (ur.). 2004. Privacy & Human Rights. ZDA: EPIC in Privacy International."

Slo-Tech - Laurant, Cédric in Rotenberg, Mark (ur.). 2004. Privacy & Human Rights. ZDA: EPIC in Privacy International.

Knjiga Privacy & Human Rights je delo številnih avtorjev, ki opisujejo zakonodajo in prakso na področju zasebnosti v več kot 60 državah na svetu, uredili in izdali pa sta jo nevladni organizaciji Privacy International ter Electronic Privacy Information Center.

Uvodni del vsebuje nekaj splošnih informacij o zasebnosti, pravici do zasebnosti in varstvu osebnih podatkov, sledi pa poglavje o grožnjah zasebnost. Med njimi so na kratko opisane številne nadzorne tehnologije, npr. nadzor komunikacij, satelitski nadzor, RFID, tehnologije DRM (Digital Rights Management), genetski testi, nanotehnologija, itd. Posebno poglavje je posvečeno tudi zasebnosti na delovnem mestu.

Sledijo poročila po posameznih državah, ki vsebujejo splošni pravni okvir varstva zasebnosti in uporabe nadzornih tehnologij, pa tudi pomembnejše sodne odločitve ali javno znane dogodke in primere, ki zadevajo...

0 komentarjev

Bo Googlov GMail kršil zakone o zasebnosti?

The Register - Ko so Googlovi predstavniki pred tednom dni najavil GMail, njihovo lastno poštno storitev, katere največja prednost je prostor, ki bo na voljo uporabnikom (en gigabajt), si verjetno nihče med njimi ni predstavljal, kakšen val tako pozitivnih kot negativnih kritik bodo sprožili. Medtem ko se nekateri čudijo nad gromozanskim prostorom, ki jim bo na voljo, pa mnogi drugi pravijo, da bo Googlovo skeniranje elektronske pošte ter prilaganje oglasov glede na nje vsebino, vmešavanje v zasebnost in kršenje zakonov o varstvu podatkov v več državah - na primer v Nemčiji, kjer so se prve za to pristojne agencije že odzvale z opozarjanjem na nelegalnost takšnega početja. Zasebnost ali veliko elektronske pošte? Klik!

2 komentarja

Največ zasebnosti v ZDA

The Register -

Zasebnost je vedno vroča tema, saj v dobi elektronizacije našega življenja vedno več ljudi meni, da jo izgubljamo. Še zlasti bi naj to veljalo za ZDA. A očitno to le ni čisto tako.

Na AEI.Brookings so izpeljali študijo o tem in dobili nekatere zanimive rezultate. Primerjali so britanske in ameriške komercialne spletne strani ter ugotovili, da so, presenetljivo, ameriške varnejše. Njihovi izsledki kažejo, da imamo v Evropi več nepotrebnih birokratskih zakonov, dejansko pa na področju zasebnosti podatkov naredimo premalo, saj je Petnajsterica zgolj predpisala minimum, ki se ga spletne strani morajo držati. V Ameriki izboljšanje varnosti zasebnih informacij povzroča sam trg, ki izbira varnejše spletne strani. Ponudniki, ki svojim uporabnikom niso zmožni ponuditi kakovostne zaščite zasebnih podatkov, tako enostavno izpadejo iz igre. Klik!

O stanju pri nas lahko za zdaj samo ugibamo ...

4 komentarji

Ciklus predavanj: Zasebnost na internetu

Slo-Tech - Povsem nepričakovano usklajeno z aktualnimi dogodki v Kiberpipi pripravljamo serijo predavanj o zasebnosti na internetu.

V Maju bo imel Matej Kovačič serijo štirih predavanj o zasebnosti oziroma njeni odsotnosti na internetu. Prvo predavanje bo v četrtek 8. maja ob 18.00 v kinodvorani Kiberpipe.

Sodobna družba po eni strani čedalje bolj poudarja posameznikovo individualnost in zasebnost, po drugi strani pa smo priča čedalje večjemu porastu stopnje nadzorovanja. Prav tako tudi ne moremo mimo dejstva da je nadzor tesno povezan s tehnologijo. Informacijske tehnologije so namenjene zbiranju in obdelavi vseh vrst podatkov in informacij, zato velja, da je informacijska družba, družba nadzora. Ni torej presenetljivo dejstvo, da imajo informacijske tehnologije danes izjemen pomen za nacionalno varnost, z vprašanji zasebnosti pa se čedalje bolj ukvarjajo tako politični aktivisti, kot tudi civilna družba in delavski sindikalisti.

Podrobnejšo vsebino predavanj lahko dobite na tej strani.

1 komentar