»

MSI Afterburner vstal od mrtvih

Slo-Tech - Izšla je nova verzij priljubljenega programa za navijanje in nastavljanje grafičnih kartic MSI Afterburner, ki imenu navkljub ni namenjen le karticam enega proizvajalca, temveč se razume z vsemi. Predzadnja verzija 4.6.4 je izšla leta 2021, nato pa je razvoj presekal ruski napad na Ukrajino.

Glavni razvijalec MSI Afterburnerja Aleksej Nikolajčuk je odtlej projekt razglasil za domala pokopan. Dejal je, da je MSI odstopil od projekta in kot glavni financer ni želel več plačevati za razvoj. MSI je potrdil, da razvoja ni več plačeval, a razlog ni bil upad zanimanja, temveč gospodarske sankcije. Nikolajčuk, ki omenjeno programsko opremo razvija že od leta 1997, ko se je imenovala še RivaTuner, je ruski državljan, ki živi v Rusiji. Plačila v to državo pa so ustavljena. MSI je dejal, da želijo nadaljevati podporo razvoju tega izdelka.

Kot kaže, se je rešitev nekako našla. Izšla je namreč nova verzija MSI Afterburner 4.6.5, ki jo lahko snamete z uradne spletne strani. Prenos z neuradnih...

9 komentarjev

Epox EP-4BDA2+

Epox - Epoxova osnovna plošča EP-4BDA2+ podpira procesorje Intel Pentium 4. Vsebuje Intel 845 AGPset, ima dva integrirana USB priključka, podpira pa jih štiri. Ima integrirano zvočno kartico AC '97, kar je pri Epoxovih ploščah že stalnica. Drži tudi podporo standardu ATA133, na plošči na me manjka tudi RAID. Na njej sta dve DIMM reži za DDR PC2100 pomnilnik. Najdemo tudi šest PCI rež, eno CNR in eno AGP režo.

0 komentarjev

Nove plošče iz ASUSa

X-Bit Labs - Po določenem času sem se spet pojavil na sceni pisanja novic... Pa začnimo.

Na COMDEX sejmu je ASUS predstavil kar nekaj zanimivih osnovnih plošč. Tukaj so na kratko predstavljene nekatere:
  • P4S333: Socket478 osnovna plošča za P4 procesorje, ki temelji na SiS645 čipovju. Ima 3 DIMM reže za PC1600/PC2100/PC2700 DDR SDRAM, 6 PCI rež, 1 AGP 4x slot in 1 ACR režo. Poleg tega ima 6 USB priključkov in integrirano C-media CMI8738 6-kanalno zvočno kartico, ki podpira SPDIF vmesnik.
  • A7A266-E: Ta plošča je namenjena Athlon/Duron kebrom in je osnovana na ALi MAGiK 1 C-revision čipovju. Plošča bo oblikovana po vzoru starejše A7A266 in bo imela 2 DIMM slota za PC1600/PC2100 DDR SDRAM ter 3 DIMM slote za PC133 SDRAM. Poleg tega bo plošča imela AGP Pro režo, 5 PCI rež, 6 USB priključkov in integrirano C-media zvočno kartico. Omeniti bi bilo treba tudi to, da bo plošča podpirala tudi ATA/133 vmesnik in bo uporabnikom ponujala izjemne možnosti za navijanje. (vsaj tako pravi ASUS...)
  • A7A133: Pravzaprav...

0 komentarjev

Dvoprocesorske plošče za Tualatine

X-Bit Labs - O Tualatinskih matičnih ploščah, ki jih samo za nas pripravlja Tyan smo že govorili, vendar pa to ni končni seznam, saj nam to podjetje pripravlja še nekaj zanimivih rešitev, ki jih bodo veseli predvsem tisti, ki v svojem računalniku na vsak način hočejo imeti dva procesorja. Plošči bosta namenjena procesorjem Tualatin:
  • Thunder LE-T (S2518) bo narejena v formatu ATX, za procesor pa bo skrbel nabor ServerWorks ServerSet III LE3. S pomočjo slednjega bomo lahko v 4 nagnjene DIMM reže stlačili kar 4 GB registriranega PC133 SDRAM pomnilnika. Za bolj zahtevne bosta poskrbela 2 64 bitna PCI slota, prav tako pa ne bodo odveč ATI-jeva grafična kartica ATI Rage XL, dvokanalni Adaptecov Ultra160 SCSI krmilnik in Promisov IDE RAID krmilnik.

  • Thunder HEsl-T (S2688) bo osnovana na naboru ServerWorks ServerSet III HE-SL, in s kar 6 DIMM režami v katere bo šlo kar 6 GB PC133 SDRAM pomnilnika. Za zahtevne bodo poskrbeli 4 64 bitni PCI in dva običajna PCI slota. Tu pa bo še dvojna Intelova LAN...

0 komentarjev

Nova SOYO-va plošča

X-Bit Labs - Čeprav je pozornost usmerjena v DDR SDRAM, se platforme SDRAM razvijajo naprej. Temu priča tudi nedavna predstavitev SOYO-ve matične plošče SY-7VBA 133U, ki bazira na naboru VIA Apollo Pro133T in je namenjena Intelovim Socket370/FC-PGA2 procesorjem s 100 ali 133 MHz FSB. Plošča je oblike ATX in vsebuje 3 DIMM reže, v katere lahko vtaknemo do 1.5GB PC100/PC133 SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 2 ISA reže. Hm, zanimivo, da se še kdo zanima za praktično mrtvo ISA vodilo, vendar pa bo to prišlo prav marsikateremu računalniškemu zanesenjaku, ki še vedno poseduje hardverski modem, ISA mrežno ali zvočno kartico. Plošča podpira še ATA/100, 4 USB vtičnice AC’97 zvočno kartico, vsebuje pa še VT82C686B South Bridge čip.

0 komentarjev

DFI in nove plate

Slo-Tech - Novico nam je poslal MorpheusX:
DFI namerava na trg spustiti Socket A ploščo, ki uporablja Viin-o čipovje KLE133. Po besedah firme, bo plošča namenjena potrošniškim aplikacijam in imela dokaj nizko ceno. Plošča podpira 200/266Mhz FSB Athlon in Duron procesorjev, ima 2 SDRAM DIMM reži za do 1GB pomnilnika, 3 PCI reže in 1. CNR režo. Imela bo tudi že vgrajeni AC'97 zvok in možnost že vgrajenih LAN sposobnosti (AM33-EL). AM33 bo zudi podpirala prihajajoče 1.5Ghz Athlone in 1Ghz Durone, imela zmožnost SFS-ja (Stepless frequency Selection) ki omogočuje overclockerske sposobnosti in podpirala ATA/100, kot tudi STR (suspend-to-RAM). Kar se tiče nizke cene, se še ne ve kakšna bo.

0 komentarjev

Rezultati proizvajalcev matičnih plošč objavljeni

X-Bit Labs - 8 proizvajalcev matičnih plošč je izdalo svoje julijske poslovne rezultate in moram priznati, da so bili le-ti kar dobri, če pomislimo, da se je celotna računalniška industrija znašla v krizi. Porast proizvodnje je najverjetneje povzročilo večje zanimanje za procesorje Pentium 4 in s tem tudi za njegove matične plošče, pa tudi DDR SDRAM je počasi postal dostopen vsakomur. Lestvica ni utrpela kakšnih blaznih sprememb, saj je prvi še vedno ASUS, drugi ECS, tretji MSI, četrti Gigabyte, itd. Drugače, pa mnogi pričakujejo še večji porast prodaje matičnih plošč - predvsem tistih za Pentium 4 procesorje - saj bo Intel v kratkem predstavil svoj Brookdale nabor, ki bo zaradi podpore PC133 SDRAM-u pocenil celoten sistem, svoje pa bo opravil tudi DDR pomnilnik.

0 komentarjev

Intel&njega načrti

The inquirer - Intel se kljub nepriljubljenosti in nepopularnosti njegovih matičnih plošč ne bo odpovedal proizvodnji le-teh. V prihodnjih dneh (tednih, mesecih) bo izdal te matične plošče za Pentium 4 procesorje:
  • D850MV; i850 čipovje, ATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC800 RDRAM pomnilnik in AGP 4x reža. Izide konec Q3 - začetek Q4.
  • D850MD; i850 čipovje, MicroATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC800 RDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
  • D845WN; i845 čipovje, ATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
  • D845HV; i845 čipovje, MicroATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
  • Englewood; i815G/EG čipovje, MicroATX, podnožje za Celeron procesorje, PC133 SDRAM pomnilnik in integriran zvok. Izide v Q4.
  • Billings; i845 čipovje, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik. Izide v Q4.
  • Pendleton; i845 čipovje, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik. Izide v Q4.
  • Maryville;...

0 komentarjev

Prva

OC Workbench - Pred nekaj tedni smo objavili novico o prihajajočem SiS735 čipovju, ki da obeta veliko. No, sedaj je tu. Prva plošča, ki bazira na njem je ECS Elitegroup K7S5A. Ima dve DDR in dve SDRAM reži, vgrajeno mrežno in zvočno kartico in črn PCB. Ima tudi 5 PCI, eno AGP in eno AMR režo.
Tukaj imate test te plošče. Njihova ugotovitev je, da je plošča zelo dobra in hitra ter da izpolni vsa pričakovanja.

0 komentarjev

Nove MSI-jke

X-Bit Labs - Ta bo spet ena dolga novica. MSI je danes objavil svoj načrt za idelavo matičnih plošč v tem poletju. Spodaj naštete bodo šle v izdelavo in NE v prodajo!

Pentuim 4
  • MS-6504
    i850 čipovje, socket478 ležišče, 4 plastni PCB, 4 RIMM reže, ena AGP Pro reža, pet PCI rež in ena CNR reža. Plošča bo imela tudi vgrajeno zvočno kartico (Creative CT5880). Kot je v navadi za MSI bo plošča podpirala PC2PC in D-LED monitorček.
  • 845 Pro2-R (MS-6528)
    i845 čipovje, socket478 ležišče, podpora za do 3GB PC133 SDRAM, 4 DIMM reže, ena AGP 4x reža, šest PCI rež in ena CNR reža. Vgrajen šest-kanalni zvok od C-Medie. Kot dodatno opcijo se bo dalo dobiti tudi ploščo z Promisovim RAID kontrolerjem. Tudi ta plošča bo podpirala PC2PC.
  • 845 Pro3-R (MS-6398)
    Izboljašana verzija zgornje plošče na Brookdale čipu. Tokrat s podporo DDR pomnilniku. Tri DDR DIMM reže, ki podpirajo do 2GB DDR SDRAM-a. Vse specifikacije so enake 845 Pro2-R (MS-6528). Čeprav se bo masovna produkcija plošče začela že letos poleti bo na tržišče,...

3 komentarji

MSI-jeva Dual Athlon osnovna plošča

uebertakten.de - Japonska Akiba poroča o predstavitvi MSI-jeve dual Athlon osnovne plošče. Govor je o MSI K7D Master-LR, ki bazira na AMD-jevem čipsetu AMD-760MP. Seveda naj bi podpirala plošča poleg AMD-jevih MP (Multiprocesing) procesorjev tudi navadne Athlone in Durone. Plošča na sebi ponuja 4 DDR pomnilniške reže, dve 64 in tri 32bit-ne PCI reže, eno AGP Pro in eno CNR režo. Plošča pa ima na sebi tudi RAID kontroler (Promise PD20265R). Predvsem pa je zanimivo to, da lahko osnovna plošča uporablja napajalnike po standardu ATX 2.01, ki so bili do sedaj potrebni le za P4 sisteme. Sama plošča bo na voljo avgusta.

0 komentarjev

Intel najavil i845

več strani - Drugi veliki dogodek na področju veznih čipovij je Intelova uradna najavitev i845 alias Brookdale čipovja. Seveda gre za Pentum4 čipovje, ki bo delovalo s PC133 SDRAMom. Intelova najava pa nikakor ne pomeni tudi dobavljivosti čipovja... v večjih količinah ga bodo začeli razpošiljati komaj v drugi polovici tega leta. Vse lepo in prav, zanimiva je le ena podrobnost: vsi proizvajalci, ki so najavili i845 plošče, so svoje izdelke opremili s Socket478 podnožjem, ki ustreza Northwood čipom. Tako se utegne zgoditi, da bodo prve i845 plošče morale čakati na ustrezne procesorje z Intelove strani. Kakorkoli že, podpora proizvajalcev novi platformi je ogromna, kar kaže spodnja razpredelnica najavljenih matičnih plošč. Vprašanje je le, ali bodo performanse Pentuma4 sparjenega s PC133 SDRAMom zadostne za vse bolj razvajene kupce.

...
Matična plošča Oblika PC133 DIMM AGP PCI CNR Ostalo Slike
ABIT BL7-RAID ATX 3 AGP 4x 6 1 HPT370 IDE RAID kontroler
POST kontroler
Tukaj!
ABIT BL30 MicroATX 3

5 komentarjev

Tyan se je vključil

X-Bit Labs - Tyan, firma, ki se je v Sloveniji pojavila šele pred kratkim, je izdala novo Socket A matično ploščo. Ime ji je K7 in podpira DDR SDRAM ter dva AMD procesorja. To se njene specifikacije:
  • AMD 760MP chipset (IDG4-2 NorthBridge + Viper SouthBridge);
  • dvoje Socket A ležišč (EV6 200MHz/266MHz)
  • 4 184pin-ske DDR DIMM reže (podpora za do 4GB pomnilnika)
  • Podpora ECC (72bit-nim) modulom
  • 5 64/ 32-bit 33MHz PCI rež
  • 1 AGP Pro
  • ATI Rage XL vgrajena grafična kartica (4MB pomnilnika)
  • SCSI On-Board Adaptec AIC-7899W kontroler (dvokanalni ultra160 SCSI podpora, podpora za do 15 LVD SCSI naprav na posamezni kanal, 2 68-pin konektorji)
  • dva 3Com 2C920 LAN konektorja
  • 2 IDE ATA/100 kanala s podporo za do 4 naprave
  • 2 USB vhoda, 1 paralelni in en serijski vhod
  • 2MB Phoenix BIOS
Matično ploščo bodo začeli prodajati 4. junija, tako kot Athlone z SMP podporo (Palomino). Cena plošče bo okoli $575.

8 komentarjev

Posebna izdaja

X-Bit Labs - MSI bo v kratkem izdal posebno serijo K7T Turbo matičnih plošč. K7T Turbo je bazirana na VIA KT133A čipovju. Posebnost te extra serije bo živo rdeča barva in pozlačen (!!!) MSI hladilnik na čipu. Imela bo tri DIMM reže, ki bodo podpirale do 1.5GB SDRAM-a, 6 PCI rež, AGP 4x režo, in eno CNR režo. Posebna izdaja bo opremljena še z Promise Ultra ATA 100 kontrolerjem (po želji) in dvema USB vhodoma. Seveda bo tudi možnost priklopa dodatnih USB vhodov.
Kot vse MSI-jeve plošče, bo tudi ta imela vgrajeno MSI Fuzzy Logic 3 tehnologijo in Live BIOS. Še ena posebnost: posebna izdaja bo že serijsko podpirala povezavo dveh računalnikov skozi USB vhod. Zelo priročno za LAN party-je! Kabel za povezavo bo že priložen plošči. Komaj čakam, da zvem še kaj o tej rdeči zapeljivki. Pa vi?

3 komentarji

Nove ABIT DDR matične plošče

X-Bit Labs - ABIT je danes objavil, da bo v drugi četrtini leta (Q2) poslal v prodajo dve DDR matični plošči.
Prva, VR6-RAID, bo podpirala Socket370 Tualatin procesorje. Bazirana bo na VIA Apollo Pro266T čipovju. Imela bo možnost spreminjanja napetosti kompatibilnega s standardom VRM 8.5, 3 184-pin DIMM reže za DDR SDRAM, AGP 4x in 6 PCI rež. Ob tem bo na njej še ATA/100 RAID kontroler, AC'97 vgrajena zvočna kartica in, tipično za ABIT, SoftMenu III.
Druga plošča, KR7-RAID, pa bo zasnovana na VIA KT266 čipovju. Torej za SocketA AMD procesorje. Imela bo 4 184-pin DIMM reže za DDR, AGP 4x, 6 PCI, 6 USB in AC'97 vgrajeno zvočno kartico. Vgrajen bo še ATA/100 RAID kontroler, HPT370. Kot ponavadi bo ABIT lepo poskrbel za vse navdušence navijanja procesorjev. Tudi na tej plošči se bo namreč dalo spreminjati množilnik, FSB, Vcore in Vio napetost.

3 komentarji

Leadtek in matične plošče

Jaz - Leadtek se je očitno odločil slediti stopinjam svojih precej večjih "kolegov" (ATIja in Nvidie) ter se vreči v posel izdelovanja matičnih plošč. Za razliko od zgoraj omenjenih podjetij pa Leadtek ne bo popoln novinec, saj so pred leti že izdelovali matične plošče. Glede na to, da so njihove grafične kartice tudi pri nas zelo dosegljive in priljubljene, smo lahko upravičeno vznemirjeni zaradi te najave. Pa poglejmo, kaj nam pripravljajo:
  • WinFast 9500DDR: Gre za Socket370 ATX matično ploščo na osnovi VIA Apollo Pro266 čipovja. V 3 DIMM reže bomo lahko natlačili do 3GB PC1600/PC2100 DDR pomnilnika, imela pa bo tudi 5 PCI ter 1 AGP 4x režo. Seveda bo opremljena z raznimi dodatki, kot je ATA100/RAID krmilnik, AC97 zvok ter V-Link povezava med North in Southbridgom čipovja. Tudi na overclockerje niso pozabili: plošča bo omogočala spreminjanje VCora in FSBja od 66 do 250MHz (v korakih po 1MHz).
  • WinFast 9300DDR: Ta plošča je v bistvu MicroATX različica zgornje. Podrobnejši podatki niso na...

0 komentarjev

Gigabytova Socket370 DDR plošča

X-Bit Labs - Gigabyte je spet prvi, saj so najavili prvo Socket370 DDR ploščo. Gre za GA-6RX, ki je zgrajena okoli VIA Apollo Pro266 čipovja. Plošča je zasnovana zares moderno, z vsemi možnimi dodatki. Na plošči se nahajajo 4 168 pinske DIMM reže, 5 PCI, 1 AGP Pro ter 1 AMR reže, podpira pa do kar 6 USB portov preko dodatnega kabla ali AMR kartice. Seveda v teh dneh ne sme manjkati RAID kontroler in to so pri Gigabytu rešili z vgradnjo Promisovega ATA100/RAID kontrolerja. Tudi druge značilnosti te plošče so obetavne: poskrbljeno je za overclockanje preko FSBja ( od 100 do 166MHz ), spreminajnje voltaže na procesorju ( 1.55-1.80V ) ter čipovju/DIMM režah...Največja zanimivost te plošče pa je SCR priključek, v katerega lahko zadegate svojo SIMM kartico in preko računalnika obdelate svoj telefonski imenik ali kaj podobnega. Ta funkcija bo vsekakor deležna velike podpore današnjega, nad mobiteli navdušenega, občinstva [;)]....

0 komentarjev