»

Razbijanje gesel z GPU je realnost

PC Pro - Vse od prihoda programljivih grafičnih procesorjev (GPGPU) poslušamo, da so uporabni za reševanje problemov, za katere so centralni procesorji prepočasni. Že pred tremi leti so se začeli pojavljati superračunalniki, ki izkoriščajo tudi moč grafičnih procesorjev, opazne pohitritve pa z GPGPU dosežemo tudi na namiznih računalnikih. Eno izmed početij, ki jih opazno pospešijo, je razbijanje gesel.

Jon Honeyball s PC Pro je uporabil grafično kartico Radeon 5770 in brezplačni program ighashgpu za razbijanje gesel z grobo silo (brute-force) z GPU-jem in Cain & Abel za uporabo CPU-ja. Ugotovil je, da je prijavno geslo za NTLM, ki sestoji iz šestih znakov (male in velike črke ter številke), moč zlomiti v vsega štirih sekundah na grafičnem procesorju, medtem ko CPU porabi poldrugo uro. Jasno, kompleksnost problema...

102 komentarja

Microsoft dobil patent za z GPU pospešeno enkodiranje videa

Slashdot - Microsoftu je bil odobren patent Accelerated video encoding using a graphics processing unit (št. 7.813.570), za katerega so vlogo predložili 22. oktobra 2004. V njem je orisan koncept uporabe grafičnega procesorja (GPU) za enkodiranje videa. To opravilo so klasično sicer izvajali centralni procesorji (CPU), a ga lahko moderni grafični procesorji izvedejo hitreje zaradi paralelizacije. Končni uporabniki so tehnologiji dobili na razpolago šele z DirectX 10 in Windows Visto leta 2007, nadaljevalo pa se je z Nvidiino implementacijo GPGPU-ja v obliki arhitekture CUDA in AMD-jevim GPU-pospeševanjem. Prvi z GPU pospešen program za enkodiranje videa je bil Elementalov Badaboom. Sedaj podeljeni patent zaobjema vse te rešitve.

57 komentarjev

Zla koda v grafičnih procesorjih

Slashdot - Z razvojem grafičnih procesorjev do te mere, da lahko z njimi obdelujemo kakršnekoli podatke (GPGPU), se povečuje tudi možnost njihove uporabe za skrivanje zle kode in uporabo zmogljivosti grafičnih procesorjev v botnetih, ugotavljajo raziskovalci v članku GPU-Assisted Malware.

Z uporabo prevajalnikov, kot je Nvidiin CUDA, se mora le majhen del izvršilne kode izvajati v centralnem procesorju in domovati v centralnem pomnilniku. Tipično gre za odsek kode z navodili za kopiranje v grafični pomnilnik in zagon sekvence za dekodiranje, medtem ko je vsa ostala koda prevedena in izvedena v grafičnem procesorju. GPU in CPU si po potrebi podajata nadzor nad podatki. Program lahko ima tudi ustrezne podprograme za različne vrste grafičnih kartic - samo s podporo za Nvidia CUDA in ustrezni AMD-jev SDK je moč zajeti praktično celoten trg.

Tradicionalni pripomočki za lovljenje zle kode so optimizirani za platformo IA-32, mnogo slabše pa se odrežejo pri iskanju izvajajoče se kode v grafičnem...

6 komentarjev

Nov članek: Čudežno popotovanje skozi grafični cevovod

Rasterizacija trikotnika - če je središče pike znotraj trikotnika se pika pobarva, sicer ne. Problem?

Slo-Tech - Naš Senitel ugotavlja, da trenutno očitno živimo v obdobju, ko razni *PU-ji (Processing Unit) rastejo kot gobe po dežju. Nedolgo tega je tržne police ugledal prvi pospeševalnik fizikalnih izračunov (PPU ali Physic Processing Unit) PhysX podjetja Ageia. In ker to očitno še vedno ni dovolj, se pojavljajo še pospeševalniki za umetno inteligenco in celo mrežne kartice, ki nosijo PU v imenu. Krivec za to poplavo pa je verjetno GPU (Graphics Processing Unit) in ideja o kovanju železa dokler je vroče. Da malce razjasnimo nastalo situacijo ter razložimo zakaj se GPU-ji dejansko obnesejo, pa se bo potrebno spustiti skozi tole zajčjo luknjo...



Veselo branje!

12 komentarjev

Nove podrobnosti o PhysX (PPU)

X-Bit Labs - O novem kosu silicija, poimenovanem PhysX , ki bo skrbel izključno za fizikalne učinke, najprej v igrah, kasneje pa še v aplikacijah, smo že poročali. Delitev zahtevnih nalog med centralnim (CPU) in grafičnim procesorjem (GPU) je jasna že dolgo, saj si brez sodobnih GPU-jev nikakor ne moremo predstavljati kakršnega koli delovanja iger. V AGEIA-i so prepričani da tako jasna delitev dela med komponentami velja tudi za fizikalne učinke: CPU igra vlogo dirigenta, GPU rendrira sliko in jo prikazuje, fizikalni procesor (PPU) pa skrbi za gibanje telesa, vode, obleke, interakcijo z okoljem in umetno inteligenco.

PhysX bo zgrajen v 0.13 mikronski tehnologiji in bo imel nezanemarljivih 125 milijonov tranzistorjev. Kartice, ki jih bo med prvimi ponudil ASUS, bodo...

56 komentarjev

ASUS Dual GeForce 6800 GT in G70

ASUS Dual GeForce 6800

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Gigabyte je prvi izkoristil SLi povezavo tako, da je na eno grafično kartico namestil dva aktualna grafična procesorja, GeForce 6600 GT. ASUS seveda ni mogel stati križem rok in je tako na letošnjem CeBit-u predstavil prototip grafične kartice z grafičnima procesorjema - GPU GeForce 6 6800. Kot kaže, ne bo ostalo samo pri prototipu, saj v podjetju pospešeno testirajo podobno grafično kartico, tokrat z močnejšo izvedbo zadnje serije Geforcev, 6800 GT. GPU-ja sta povezana s SLi povezavo, vsak ima na voljo 256 MB 256-bitnega GDDR3 pomnilnika. Če je verjeti novici, naj bi bila kartica 1.7× hitrejša od enoprocesorske izvedbe.



Nvidia si zagotovo mane roke ob teh predstavitvah, saj močno prispevajo k ugledu...

21 komentarjev

Protivirusnik za Javo?

ZDNet - Res je - v sredo so iz Trend Micro sporočili, da so dobili patent za tehnologijo, ki v javanskih programčkih odkriva kodo zlobe. Poleg jave tehnologija omogoča tudi pregledovanje ActiveX kontrol ter drugih spletnih aplikacij na ravni omrežja (jah, kako pa naj inštaliramo tovrstno programje v... telefon? )

Java je dandanes resda nekakšen 'univerzalni', vsestranski jezik, ki se ne uporablja le v namiznih računalnikih, ampak tudi v mobilnih telefonih (predvsem Japonska, seveda ), za to je zgolj vprašanje časa, kdaj se bodo pisci omenjenih vrstic kode spravili še na Javo.

2 komentarja