»

Za prijetno branje

Overclockers Australia - Zadnje čase opažam, da so pisci testov zelo pridni in, če bi se želeli prebiti skozi vse teste, ki nam jih dostavijo, ne verjamem, da bi se lahko.

Tako so se za vse "mazohiste" potrudili na Overclockers Australia, in na enem mestu zbrali kar 36 testov, od ohišij, matičnih plošč, grafičnih kartic, preko spominskih modulov do hladilnikov. V primeru, da na tale deževni dan nimate pametnejšega opravila, je obisk OC Australia obvezen.

0 komentarjev

V drobovje

Overclockers Australia - Ne, to ne bo novica s področja medicine, čeprav tja vsekakor računalništvo s hitrimi koraki prodira, ampak gre za zanimiv pogled v zgodovino.
Na OC Australia so se lotili preučevanja diskov. Tako so pred nekaj meseci na mizo postavili novega (uničenega) IBM-a in ga anatomsko secirali. Članek je poleg kratke zgodovine pogonov priporočljiv, ker dobite sliko o tem, kaj se sedaj nahaja v diskih.
Sedaj pa so se lotili še seciranja starega, 40 MB diska. Ugotovili sicer niso (po moje) ničesar presenetljivega, kljub temu pa članek lepo prikaže razvoj diskovnih pogonov.
Spet nekaj kratkega večernega branja.

0 komentarjev

Utišanje računala

Monster Hardware - Na Monster Hardware so se tokrat vprašali, kako za čimmanj cene zgledno utišati računalnik. Pred časom smo že videli, kako so nadobudneži nameščali preproge v notranjo stran leve stranice, kar je (gledano s subjektivne strani poslušatelja) izjemno utišalo računalnik. Tukaj so se zadeve lotili iz podobne stvari ter levo stranico Chiefteca (prav sem imel - čisto vsi si jih že lastijo) nalepil snov, ki naj bi absorbirala valovanje. To je kombiniral še s sprejem, ki ima isto funkcijo - ter bil z rezultatom zadovoljen. Žal pa za objektivno izmero rezultata pri roki ni imel decibelmetra, tako da avtorju lahko verjamemo le na besedo. Klik!

1 komentar

Hrup!

Tweak3D - Že res, da so današnji računalniki postali vse bolj zmogljivi, vendar pa tudi zmogljivost zahteva svojo ceno. Med komponente, kjer se zmogljivost drago plača, spadajo procesorji. Tu se zmogljivost ne plača samo v denarju, ampak tudi v hrupu, ki ga proizvajajo zmogljivi ventilatorji, ki so nujno potrebni za vzdrževanje kolikor toliko normalne temperature vedno bolj energetsko požrešnih procesorjev. Za vse tiste, ki enostavno ne morete/znate odmisliti hrupa, ki ga proizvajajo številni ventilatorji v ohišju vašega računalnika, je Tweak3D spisal članek na to temo. Žal članek ne govori o tem, kako utišati računalnik, ki ga trenutno posedujete, ampak samo svetuje, katere komponente morate kupiti, ko se odločate za nov računalnik. In katere komponente so to? Kliknite sem in izvedeli boste.

4 komentarji

Strežniki so molčali

več strani - Tole je bolj neuradna novica, saj nisem nikjer zasledil kakšnega sporočila o ugašanju strežnikov v spomin žrtvam terorističnega napada na Pentagon in World Trade Center (WTC), vendar se mi zdi, da so nekatere znane strani po svetu v znak solidarnosti sledile Slo-Techu in za nekaj časa odklopile strežnike. Tako včeraj nisem mogel nekaj časa dostopati do Yahoo! Maila, Overclockers Australia, Slashdota, X-bit labsov in delno tudi The Registerja. Do strani sem poizkušal priti tako iz Linuxa, kot iz Windowsev, vendar je bila povsod enaka pesem. Kaj je bil vzrok nedostopnosti? Da bi po naključju izpadlo 5 strežnikov zveni malce čudno, čeprav tudi to ni nemogoče. Morda znak solidarnosti? Bo že držalo. Vsekakor presodite sami, vendar vas opozarjam, da je novica še vedno neuradna.

Update by slycer: izgleda, da s to novico le nisem tako zgrešil, saj je HardOCP uradno najavil, da je v znak solidarnosti izklopil strežnik....

6 komentarjev

ADDA ventilatorja

Hardware Extreme - Še ena ventilatorska, vendar se tokrat selimo iz hlajenja procesorjev na hlajenje sistema. V tem testu sta predstavljena dva ADDA-jeva ventilatorja, ki nimata kakšnega posebnega imena. Proizvajalec jih je poimenoval kot Ultra High Speed ADDA Fan (50CFM - Cubic Feet per Minutes) in Medium Speed ADDA Fan (31.4CFM). Oba sta zelo kakovostna izdelka, saj velja ADDA kot enega izmed najboljši proizvajalcev hladilnih rešitev, kar priča tudi ocena, saj sta ventilatorja dosegla 90 in 95 %. Kljub dobremu hlajenju pa moramo vseeno zamižati na eno oko, saj najzmogljivejši ventilator poleg dobrega hlajenja prinaša tudi tisto zoprno lastnost, ki je skupna vsem zmogljivim ventilatorjem - hrup. Sicer pa to itak ne moti nobenega resnega navijalca. Čeprav je ADDA naredila dva izmed najboljših ventilatorjev na svetu, pa tudi Delta ne počiva, saj je pred kratkim predstavila svojo 80 mm pošast, ki zmore kar 80 CFM. Kar veliko, vendar tu postane hrup že skorajda neznosen (ta ventilator naredi po...

0 komentarjev

Utišajte ventilator!

PC Critic - Če ste se ušteli pri nakupu in hladilnika in morate sedaj prenašati hrup, ki ga proizvaja ventilator, potem bo ta članek ravno pravšnji za vas. Vendar vas opozarjam, da ga uporabite samo v skrajni sili. Če so triki z vato, volno, žeblji (se še spomnite, kako je neki tip tako utišal Delto?) in vsem drugim alternativam odpovedali, potem je edina rešitev nižanje voltaže samega ventilatorja. Z nižanjem voltaže se namreč zniža tudi število obratov, kar pa povzroči zvišanje temperature procesorja. Če se boste postopka lotili, pa itak presodite sami. Na OC Australia je bilo kar nekaj govora o teh stvareh, sam pa sem mnenja, da take stvari ne vplivajo ravno blagodejno na "zdravje" ventilatorja.

9 komentarjev