»

FBI z GPS-om sledi avtomobilom

Wired News - Mladi študent pol egipčanskega rodu v Kaliforniji Yasir Afifi je ta teden na svojem avtomobilu našel GPS-slednilnik - v resnici ga je odkril mehanik - Orion Guardian ST820 in ga seveda snel. S prijateljem sta ga razstavila in poslikala ter posnetke pripela na internet, koder so sprožili veliko ugibanj, ali gre za avtentično napravo. Hitro so ugotovili, da gre za pravcati primerek. Zgodba se je začela razpletati v dveh dneh, ko se je pri 20-letnem mladeniču oglasil FBI s šestimi agenti in zahteval drag kos opreme nazaj. Ti so mu med vrnitvijo sledilnika po ovinkih priznali, da je bil zadnje tri do šest mesecev pod nadzorom FBI, česar tiskovni predstavnik potem ni potrdil.

Problem je, da...

77 komentarjev

Razvijalec Tora in sodelavec Wikileaks pridržan na ameriški meji

vir: CNet
CNet - Varnostni strokovnjak in sodelavec spletne strani Wikileaks, o kateri se v zadnjih dneh vsled priobčitve mnogo tajnih dokumentov na svojih straneh piše tudi v medijih za širšo javnost, Jacob Appelbaum je bil ob vstopu v ZDA na meji pridržan in zaslišan zaradi omenjene strani.

Appelbaum je v ZDA prispel v četrtek zjutraj na letalu iz Nizozemske, ki je pristalo v Newarku. Po pristanku so ga cariniki potegnili na stran, češ da je naključno izbran za varnostni pregled. Odvedli so ga v sobo in preiskali njegovo prtljago, vključujoč njegov prenosnik. Imigracijski uradniki in cariniki so mu pojasnili, da ni aretiran, marveč le pridržan, nakar so ga zasliševali o projektu Wikileaks, kakšno je njegovo mnenje o vojnah v Iraku in Afganistanu, kje je glavni vodja Wikileaksa Julian Assange itn. Appelbaum brez...

29 komentarjev

Stotero aretiranih zaradi ribarjenja

Slashdot - Ameriški FBI je v sodelovanju z egiptovskimi oblastmi končal največjo akcijo na področju lova za spletnimi zlikovci, ki se ukvarjajo z ribarjenjem (phishing). Aretirali naj bi 100 oseb, ki jih sumijo organiziranja tovrstnih prevar, s čimer naj bi si protipravno pridobili poldrugi milijon dolarjev. Obtožujejo jih, da so se usmerjali na ameriške finančne institucije in njihove komitente, katerim so kradli osebne podatke in jim nato odtujevali denar.

Preiskava se je pod domiselnim imenom Operation Phish Phry začela leta 2007, ko so agentje začeli slediti sumljivim transakcijam kriminalne združbe v ameriških bankah. Kot pravijo, naj bi s svojim delovanjem povzročili velike težave dvema bankama in manjše glavobole še več drugim. V ZDA so aretirali 53 ljudi, 47 pa so jih pridržali Egipčani. Grozijo jim kazni do 20 let zapora.

2 komentarja

FBI ponovno uporabil spyware za izsleditev osumljenca preko interneta

Slashdot - Leta 1999 je FBI vodil preiskavo proti domnevnemu mafijcu Nicodemu S. Scarfu iz New Jerseyja, ki je bil osumljen nelegalnih igralniških poslov in oderuškega posojanja denarja. Agenti FBI so sumili, da ima v računalniku v svojem uradu shranjene podatke o svojih nezakonitih poslih, zato so mu podatke januarja 1999 tajno zasegli, vendar so odkrili, da so datoteke s podatki zašifrirane s programom PGP. Agentje FBI so poizkušali razbiti kriptogram, a neuspešno.

7. maja 1999 so zato v FBI zaprosili za sodno odredbo za tajni vstop v Scarfove prostore in namestitev posebne programske opreme, s katero bi prestregli njegovo geslo. Sodno odredbno so dobili in 10. maja v njegov računalnik namestili orodje za prestrezanje tipkanja Magic Lantern.

Minilo je nekaj let in pred slabim mesecem je FBI uporabil podobno taktiko. Le da tokrat niso tajno vstopili v prostore osumljenca, pač pa so prestrezno orodje namestili kar preko interneta.

Julija 2007 je namreč FBI zaprosil in tudi pridobil sodno...

20 komentarjev

Svetovalec FBI ukradel seznam vseh FBI-jevih gesel

Slashdot - Seattle Times poroča, da je vladni svetovalec Joseph Thomas Colon, ki je za razvijal nov računalniški sistem za FBI, ukradel in z orodji, ki jih je dobil na internetu razbil bazo podatkov z gesli 38.000 zaposlenih v FBI, vključno z geslom direktorja. S tem je pridobil dostop do vseh podatkov, vključno z dostopom do baze podatkov o zaščitenih pričah.

Razlog za vdor? Omenjeni svetovalec je želel usposobiti nov računalniški sistem Trilogy, pri tem pa je bil soočen z nenehnimi "birokratskimi ovirami". FBI je namreč od njega zahteval, da za vsak kos strojne opreme, ki je vključena v sistem pridobi pisno dovoljenje. Colon se brani, da se je s krajo gesel želel le izogniti birokratskim oviram in pospešiti delo na projektu ter dodaja, da so agentje FBI v Springfieldu njegova dejanja odobravali.

Nekoliko manj razumevanja za njegovo početje pa je pokazalo vodstvo, saj je s svojimi dejanji ogrozil varnost celotnega sistema. Doleti ga lahko do 18-mesečna zaporna kazen, prav tako pa je že...

23 komentarjev

FBI prenehal uporabljati Carnivore

Security Focus Online - FBI je te dni poskrbel za svojevrstno presenečenje, saj je iz dokumentov, ki so jih posredovali EPIC-u (poročilo za leto 2002 ter poročilo za leto 2003) razvidno, da FBI od leta 2002 dalje ne uporablja več sistema za nadzor interneta Carnivore.

Seveda pa je vsakršno veselje odveč - FBI za nadzor interneta uporablja neko drugo programsko opremo. O njej in njenem delovanju zaenkrat ni znanega še nič, razen tega, da gre za neko komercialno programsko opremo, ki pa je seveda ni mogoče kupiti na prostem trgu.

Na podlagi FOIA zakona je FBI EPIC-u posredoval tudi delne podatke o številu primerov nadzora interneta. FBI lahko po 216. sekciji PATRIOT Act-a beleži prometne podatke (tim. "pen register" nadzor) brez sodne odredbe, za nadzor vsebine komunikacij (internetnega prometa) pa je potrebna sodna odredba.

V letu 2002 je tako FBI brez sodne odredbe beležil prometne podatke v treh primerih, v letu 2003 pa je bilo teh primerov šest. Trajanje teh preiskav je bilo do 60 dni, razen v...

16 komentarjev