»

Nobelova nagrada za medicino 2011

Slo-Tech - Prvi teden v oktobru je tradicionalno namenjen Nobelovim nagradam in tudi letos je tako. Začne se z Nobelovo nagrado za medicino, katere prejemnike je danes ob 11.30 uri v Stockholmu objavila Švedska kraljeva akademija znanosti. Letošnjo nagrado za dosežke na področju medicine prejmejo Bruce Beutler (ZDA), Jules Hoffmann (Luksemburg) in Ralph Steinman (Kanada) za delo na področju imunologije.

Bruce Beutler in Jules Hoffmann...

10 komentarjev

Prva presaditev umetnega organa

BBC - Na Švedskem so uspešno presadili prvi sintetični organ živemu prejemniku, s čimer so odprli pot k transplantacijam, za katere ne bomo potrebovali darovalcev. Izdelali so sintetični sapnik, ki so ga prevlekli z matičnimi celicami prejemnika in mu ga potem vsadili namesto obolelega starega organa.

Problem pri klasičnih presaditvah je, da potrebuje darovalca. Če ne gre ravno za organe, ki jih imamo na rezervo (recimo ledvica, del jeter, v skrajnih primerih tudi pljučno krilo ali kaj podobnega), mora pred presaditvijo v prometni nesreči ali kako drugače nekdo umreti. To pomeni mučno čakanje na primernega darovalca in nato nagel prevoz organov v bolnišnico prejemnika, kjer odločajo ure. S tem težav še ni konec, saj mora biti darovalec kompatibilen s prejemnikom, v...

31 komentarjev

Prenosnik na kolenih kvarno zvišuje temperature mošnje

Slo-Tech - V članku Protection from scrotal hyperthermia in laptop computer users, ki je objavljen v znanstveni reviji Fertility and Sterility, raziskovalci z univerzitetne klinike newyorške State University poročajo o ugotovitvah, da raba prenosnika škoduje moški mošnji, če ga imajo na kolenih. V raziskavo je bilo vključenih 29 zdravih posameznikov, ki so uporabljali prenosni računalnik na kolenih s podstavkom ali brez in pri tem imeli noge v različnih razkrečenih položajih. Ne glede na te parametre se jim je temperatura mošnje najkasneje v pol ure povišala za približno dve stopnji.

Moške spolne žleze so v mošnji predvsem zato, ker ima visoka temperatura kvaren vpliv na semenčice. Telesna temperatura je nekoliko previsoka za normalen razvoj, zato so moda pomaknjena v...

49 komentarjev

Nobelova nagrada za ekonomijo 2010

Beveridgeova krivulja za ZDA

Slo-Tech - Danes se je zaključil letošnji cikel razglasitev prejemnikov Nobelovih nagrad, ko je Švedska kraljeva akademija znanost v Stockholmu razglasila prejemnike Nobelove nagrade za ekonomijo. Nagrado, ki je v svoji oporoki ni zapustil Alfred Nobel, marveč so jo prvikrat podelili leta 1969 na predlog Švedske narodne banke, prejmejo ekonomisti Peter Diamond z ameriškega MIT-a, Dale Mortensen z ameriške Northwestern University in Christopher Pissarides z London School of Economics and Political Science za svoje delo na področju analize trgov z upoštevanjem frikcij zaradi iskanja.

Klasične teorije ekonomije predpostavljajo, da se igralci na trgu vedejo povsem racionalno in da imajo v vsakem trenutku popoln pregled nad trgom. Kupci in prodajalci bi se...

87 komentarjev

Nobelova nagrada za medicino 2010

Slo-Tech - Danes točno ob 11.30 uri po srednjeevropskem poletnem času je Švedska kraljeva akademija znanosti objavila prejemnika letošnje Nobelove nagrade za medicino. Za svoj doprinos k znanosti na področju fiziologije ali medicine je nagrado prejel britanski znanstvenik Robert Edwards za svoje delo na področju in vitro oploditve.

In vitro oploditev je postopek, pri katerem več jajčec oplodijo s spermo darovalca zunaj telesa, nato pa...

21 komentarjev

Nobelova nagrajenka za literaturo Herta Müller

Herta Müller

Slo-Tech - Švedska akademija nadaljuje z objavljanjem prejemnikov Nobelovih nagrad za letošnje leto. Danes so objavili nagrajenko s področja literature, ki je postala Herta Müller. Prav Nobelove nagrade za literaturo so v zgodovini poskrbele za največ vroče krvi, saj je Nobelovo poslednjo voljo, da naj nagrado prejme avtor "za najbolj izstopajoče delo v idealni smeri", moč interpretirati zelo široko. Zgodovina...

1 komentar

Nobelova nagrada za kemijo 2009

Podenota 50S ribosoma pri različnih povečavah

Slo-Tech - Švedska kraljeva akademija znanosti je včeraj objavila še prejemnike Nobelove nagrade za kemijo. To so Venkatraman Ramakrishnan iz Velike Britanije, Thomas A. Steitz iz ZDA in Ada E. Yonath iz Izraela za svoje delo na področju ribosomov. Ribosomi so celični organeli, ki sestojijo iz RNK in proteinov, in regulirajo tvorbo proteinov. Temeljna dogma biokemije namreč uči, da se informacije iz DNK prepisujejo v mRNK (proces imenujemo transkripcija), nato pa se na ribosomih iz informacij z mRNK s sodelovanjem tRNK sintetizira protein v procesu, ki ga imenujemo translacija.

Dobitniki Nobelove nagrade so pokazali, kako ribosom izgleda in kako deluje na atomske nivoju. Položaje atomov so določili z uporabo rentgenske kristalografije. Zaradi svoje centralne funkcije pri sintezi biogradnikov so ribosomi ključnega pomena za vzdrževanje življenja. Raziskovalci so se osredotočili na...

4 komentarji

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Kromosomi s telomerami v belem

Nobelov sklad - Švedska kraljeva akademija znanosti ta teden objavlja letošnje dobitnike Nobelovih nagrad. V ponedeljek so razkrili dobitnike nagrade za medicino, ki gre v roke treh ameriških znanstvenikov, katerih delo je pripomoglo k razumevanju, kako telomere in encim telomeraza ščitijo kromose. V torek pa je sledila za naše strokovno področje pomembnejša razglasitev, saj smo izvedeli, kdo prejme Nobelove nagrado za fiziko. To prejmejo Willard S. Boyle in George E. Smith (vsak četrtino) za iznajdbo CCD-senzorja in Charles K. Kao (polovico) za pomembna odkritja na področju prenosa svetlobe v optičnih vlaknih.

Telomere so deli DNK na koncu kromosomov, ki jih ščitijo pred škodljivimi...

6 komentarjev

Al Gore in IPCC prejela Nobelovo nagrado za mir

Delo - Letos sta Nobelovo nagrado za mir prejela borec proti podnebnim spremembam, nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in Mednarodna skupina ZN o podnebnih spremembah (IPCC).

Petčlanski norveški odbor za nagrade, ki se odloča v najstrožji tajnosti, želi tako doseči večjo svetovno osveščenost o nevarnostih podnebnih sprememb.

Nobelova nagrada za mir je vredna 10 milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov) in jo tradicionalno podelijo 10. decembra v Oslu, Gore pa je že dejal da bo svojo polovico podaril Zvezi za zaščito podnebja.

O dogodku med drugimi poročajo Delo, BBC in Reuters.

118 komentarjev

Podeljene Ig Nobelove nagrade

Delo - Tako Delo kot /. poročata o podelitvi Ig Nobelovih nagrad za bizarne dosežke na področju kemije, fizike in medicine. Petnajsta podelitev je potekala v Sandarjevem gledališču na znani univerzi Harvard. Letos je bila med zmagovalci ekipa, ki je izmerila pritisk ob prdenju pingvina, prav tako pa so nagrado dobili znanstveniki, ki so opazovali možganske valove kobilic, medtem ko so jim predvajali film Star Wars ter pa nekdo, ki je izumil budilko, ki se ti izmuzne, ko jo želiš ugasniti.

Za vse, ki se niste mogli udeležiti dogodka, je na voljo posnetek, več pa lahko izveste na uradni strani.

18 komentarjev