»

Zippyshare se poslavlja

Slo-Tech - Pred dvema desetletjema je bilo deljenje datotek po spletu manj preprosto kot danes. Revolucijo je začel Zippyshare, ki je leta 2006 omogočil brezplačno in enostavno shranjevanje datotek za pošiljanje prijateljem. Sedemnajst let pozneje se njegova pot končuje, saj bo konec meseca izključen, ker je njegovo vzdrževanje predrago.

Zippyshare je bil med uporabniki priljubljen, ker je bil enostaven za uporabo, ker ni imel motečih reklam in ker končnega uporabnika ni stal nič. A to so tudi razlogi, zaradi katerih je Zippyshare danes postal nerentabilen, saj so ga prehiteli drugi ponudniki in tehnologija, zlasti blokiranje reklam.

Zanimivo je, da v zadnjih petih letih iz Zippyshara ni bilo nobenih novic, spletna stran pa je delovala brez kakršnihkoli sprememb. Pet let brez novic je prekinila vest, da so se upravljavci konec meseca odločili ugasniti storitev. Uporabnike so zato pozvali, naj si pomembne datoteke shranijo, ker aprila do njih dostop ne bo več mogoč. Pojasnili so, da je v...

7 komentarjev

Chrome na zgodovinskem vrhu, IE dnu

CNet - Rezultati uporabe brskalnikov za iztekli mesec maj kažejo, da je Chrome dosegel največje število uporabnikov v zgodovini, medtem ko je tržni delež Internet Explorerja padel na novo najnižjo vrednost. Chome uporablja že 12,5 odstotka ljudi, kar je tudi posledica intenzivne Googlove kampanje. Medtem ima Microsoft druge probleme, saj tržni delež Internet Explorerja 9 sicer raste, a ne dovolj hitro, da bi zmogel nadomestiti prebežnike s starejših vrednosti. Tržni delež vseh verzij IE je padel na 54,3 odstotka in se nevarno približal psihološki meji 50 odstotkov.

Razveseljujoče pa je dejstvo, da še vedno umira Internet Explorer 6. Njegovo umiranje se sicer vleče že predolgo, saj ima še vedno prevelike tržne deleže na ogromnih trgih Kitajske, Indije...

47 komentarjev

Pravkar izšel Internet Explorer 9

vir: Heise
Heise - Danes ob 5.00 uri zjutraj po srednjeevropskem času je Microsoft izdal novo verzijo svojega brskalnika Internet Explorer 9. Na voljo je v 32-bitni in 64-bitni verziji za Windows 7, Visto in Server 2008 (R2), medtem ko Windows XP ni več podprt, ter v več kot 40 jezikih, med njimi tudi v slovenščini. Prenos je za uporabnike podprtih operacijskih sistemov že mogoč.

Nova verzija ima tako kot že beta verzije hitrejše izvajanje JavaScripta, ki je nekje v razredu Chroma 10 in Firefoxa 4. Podprta je kopica novih standardov, med njimi video v HTML5 (H.264), Canvas, SVG in CSS3. Šele v kandidatu za izid so dodali podporo za knjižice API za geolokacijo. Tracking Protection omogoča natančen nadzor...

74 komentarjev

Delež IE na najnižji ravni

Ars Technica - Sodeč po analizi brskalniškega trga, ki jo vsak konec meseca pripravi NetApplications, je delež Internet Explorerja (vseh različic skupaj) padel na najnižjo raven v zgodovini. Če je še junija in julija kazalo, da se je trend izgubljanja IE obrnil, je avgusta in septembra vnovič vse po starem. IE je potolkel majski negativni rekord in zabeležil 59,65-odstoten tržni delež, ki mu ni pomagal niti izid beta verzije IE9. Zaskrbljujoč je podatek, da ima predpotopni IE6 še vedno 15,55-odstotni delež, ki se le počasi zmanjšuje.

Konkurenčni brskalniki so nekoliko pridobili, a spremembe niso drastične. Firefox je zbral 22,96 odstotka uporabnikov, Chrome 7,98 odstotka, Safari 5,27 odstotka in Opera...

28 komentarjev

Internet Explorer po dolgem času s pridobitkom

CNet - Skoraj pol leta je minilo od zadnjega pregleda tržnih deležev brskalnikov, zato si poglejmo, kako so si razdelili trg v preteklem mesecu. Zanimivo je, da se je po dolgem času trend padanja tržnega deleža Internet Explorerja ustavil. Micrsoftov paradni konj se je z absolutnega minimuma pri 59,8 odstotkih pobral na 60,3-odstotni tržni delež, kar gre pripisati porastu v številu uporabnikov IE8 - tudi na račun uveljavitve Windows 7, kamor je integriran. Nasprotno je Firefox nekoliko izgubil in pristal pri 23,8 odstotkih, kar je zadoščalo za drugo mesto. Chrome je pridobil petino odstotne točke in je s 7,2-odstotnim deležem uporabnikov na tretjem mestu. Četri je Applov Safari (4,9 odstotka), peta pa Opera (2,3 odstotka).

15 komentarjev

Internet Explorer vztrajno izgublja

Tržni delež skozi čas glede na NetApplications

vir: HotHardware
HotHardware - Še en mesec je za nami, na trgu spletnih brskalnikov pa ni večjih pretresov. Internet Explorer še vedno izgublja tržni delež, Firefox se giblje okrog četrtine, Chrome pa nezadržno raste. Tokrat po podatkih NetApplications (ki se nekoliko razlikujejo od StatCounterja) lahko vidimo, da je Internet Explorer prvič po dolgem času padel pod 60%. Njegov tržni delež je v aprilu namreč znašal 59,95%, približno enako, kot ob izidu Internet Explorer 4 daljnega leta 1997.

Firefox se, kot rečeno, giblje okrog četrtine deleža in je v aprilu pridobil manj kot desetinko odstotne točke (+0,07%). Chrome je pridobil 6 desetink odstotne točke, kar znaša veliko večino Internet Explorerjeve...

30 komentarjev

Firefox pridobiva, IE izgublja

TG Daily - Rezultati pregleda tržnega deleža brskalnikov kažejo, da je vodilni Microsoftov Internet Explorer v marcu spet izgubil nekaj uporabnikov. Njegov tržni delež je z 61,58 odstotka zdrsnil na 60,65 odstotka, kar je nov najnižji rekord. Nekoliko se je okrepil Firefox, ki ima s 24,52-procentnim deležem odstotek več uporabnikov kot prejšnji mesec. Z močno rastjo nadaljuje Chrome, ki je presegel šest odstotkov, kar pomeni, da se je njegov delež zvišal za desetino. Safari in Opera nista pridelala opaznih sprememb, se je pa na seznamu po novem znašla Opera Mini, ki ima za zdaj 0,78-odstotni delež.

Tako pravi statistika za cel svet, medtem ko je v Evropi Firefox mnogo bolj priljubljen. Ocenjujejo, da domuje na kar 40 odstotkih računalnikov. Slovenija je tu nad evropskim povprečjem, saj Firefox uporablja več kot polovica uporabnikov. Največji delež ima...

36 komentarjev

IE zdrknil niže

TG Daily - Včeraj smo poročali, da je tržni delež Microsoftovega operacijskega sistema v zadnjem mesecu rahlo upadel, danes pa lahko to isto zapišemo še za brskalnike. Tudi v tej bitki je redmondski velikan nekoliko izgubil, saj je tržni delež Internet Explorerja decembra izgubil poldrugo odstotno točko in obstal na 68,15 odstotka. Firefox se je okrepil na 21,34 odstotka, Safari na 7,93, medtem ko je Chrome varno nad enim odstotkom (1,03). V preteklem letu je IE izgubil skoraj osem odstotnih točk, na čigar račun sta Firefox in Safari pridobila 4,5 oz. 2,4 točke. Finejši pogled na rezultate pokaže, da Microsoft izgublja predvsem z zastarelim Internet Explorerjem 6, dočim sedma verzija svoje odstotke dokaj trdno drži, a ne pridobiva z enakim korakom, kar bi pričakovali, če naj bi uporabniki nadgradili IE6 z IE7. Očitno se raje selijo h konkurenci.

20 komentarjev

Tržni delež Windows nižji

ComputerWorld - Pred mesecem dni smo poročali, da je tržni delež Windows upadel na najnižjo raven v zadnjih petnajstih letih, december pa je, kot kaže, trend nadaljeval. Microsoftov operacijski sistem je izgubil skoraj celo odstotno točko in pristal na vrednosti 88,7 odstotkov. V celotnem letu 2008 je Windows izgubil 3,1 odstotne točke. Medtem so se jabolčniki tudi na njegov račun okrepili, saj tržni delež Mac OS X še vedno raste, tako da je samo v zadnjem mesecu pridobil tri četrtine odstotne točke in dosegel 9,6 odstotka. V letu 2008 je njihova rast znašala 2,3 odstotne točke oz. 31,7 odstotka. Linux se je malenkostno okrepil na 0,85 odstotka.

Net Applications, ki raziskavo vodi, ugotavlja, da je višji delež Macov in pešanje Windows posledica večjega števila prazničnih dni, saj ljudje takrat do interneta dostopajo pretežno od doma, kjer je več Macov kot v poslovnem okolju. Kljub temu je treba povedati, da je decembrski padec dvakrat večji kot leto poprej, tako da to ne more biti edini razlog.

365 komentarjev