»

Roskosmos: luknjo v ISS je napravil vrtalnik!

Ria Novosti - Pred tednom dni smo poročali o incidentu, ki se je odvil na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Zaradi luknjice premera 2 mm v orbitalnem modulu vesoljskega vozila Soyuz MS-09 - to je trenutno pritrjeno na ISS - je v postaji ponoči upadel tlak. Luknjo je posadka pozneje uspešno zamašila in zdelo se je, da je drame konec.

Sprva so namreč domnevali, da je luknjo povzročil kak vesoljski drobec, a sveže informacije, ki prihajajo iz ruske vesoljske agencije Roskosmos kažejo, da je bila zadaj očitno človeška malomarnost. Direktor Dmitrij Rogozin, ki so ga na čelo agencije postavili prav zato, da bi v njej napravil red, je namreč prek državne tiskovne agencije sporočil, da so iskanje krivca že uspeli zožiti na tehnološko...

27 komentarjev

SpaceX Falcon 9 izstrelil CRS-3 Dragon za preizkus vesoljskih laserskih telekomunikacij

NASASpaceFlight.com - Podjetje SpaceX je včeraj ob 21.25 po slovenskem času z izstrelišča v Cape Canaveralu uspešno izstrelilo raketo Falcon 9, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljal dve toni tovora. Izstrelitev bi se bila morala zgoditi že v ponedeljek, a so zaradi puščanja pri glavnem ventilu za helij, zaradi česar bi moral vso odgovornost prevzeti rezervni ventil, izstrelil odpovedali in ventil zamenjali. Od upokojitve Space Shuttle je SpaceX eno izmed podjetij, ki so dobile pogodbe z NASO za oskrbovanje ISS.

Misija na ISS pelje dve toni tovora, od česar je približno četrtina zalog za astronavte, tretjina opreme za znanstvene poizkuse in desetina rezervnih delov za ISS. Preostanek se je prevažal v delu rakete, ki ni pod...

7 komentarjev

Belgijski protestniki uničili eksperiment z gensko modificiranim krompirjem

Slashdot - Gensko spremenjena hrana je ena izmed bolj kontroverznih tem, ki se tuintam pojavi tudi na naših straneh. Zaradi pomislekov o varnosti in monopolizaciji trga s semeni in hrani je javno mnenje razdvojeno, mnogi pa si prizadevajo za prepoved ali vsaj omejitev pridelavo in uporabe gensko spremenjene hrane. V Belgiji so tako protestniki uničili zakonit znanstveni eksperiment, v katerem so preizkušali rast proti plesni odpornega krompirja.

Nasad v belgijskem mestu Wetteren v vzhodni Flamski so zaradi groženj morali varovati policisti. Toda niso uspeli ustaviti množice 300-400 ljudi, ki se je dogovorila tudi vnaprej povedala, da pride uničit nasad v sicer mirnem protestu. Preplezali so ograjo, uničili ves nasajen krompir in ga poškropili z...

279 komentarjev

"Nebo je temno. Zemlja je modra." - 50 letnica prvega poleta človeka v vesolje

Jurij Gagarin

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Na današnji dan pred 50 leti (torej 12. aprila 1961) je iz izstrelišča Bajkonur poletela raketa Vostok, na krovu katere je bil Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi človek, ki je poletel v vesolje.

Jurij Gagarin (njegov nadomestni kozmonavt je bil German Stepanovič Titov) se je v oranžnem skafandru vkrcal v vesoljsko ladjo Vostok 1, ob 09:07 po moskovskem času pa je nosilna raketa Vostok poletela v vesolje. Gagarin je Zemljo...

16 komentarjev

Rusija bo leta 2013 nadaljevala vesoljski turizem

PhysOrg.com - Od leta 2013 bo zopet mogoče z Rusi potovati v vesolje in na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) kot turist na Sojuzu, so povedali v ameriškem podjetju Space Adventures. Sklenili so namreč dogovor z Rusko vesoljsko agencijo in podjetjem Energia, ki dizajnira kapsule Sojuz, da bodo vnovič začeli ponujati komercialne polete v vesolje. Leta 2013 bo prostor za tri turiste, kasneje pa naj bi letno v vesolje poletelo kakšnih pet kapsul.

Space Adventures je edino podjetje, ki je doslej ponujalo vesoljski turizem. Prvi turist je bil leta 2001 Denis Tito, do leta 2009 pa mu jih je sledilo še šest. Zadnji je bil oktobra 2009 Kanadčan Guy Laliberte, nato pa je nastopil premor. Ker bo Rusija leta 2013 povečala proizvodnjo kapsul...

6 komentarjev

SpaceX Dragon je prvo vesoljsko plovilo v zasebni lasti, ki se je uspešno vrnilo na zemljo

Falcon 9 in Dragon ob vzletu

vir: Wikipedia
Space - 8. decembra popoldne po našem času je z vesoljskega centra Kennedy v Floridi, ZDA na raketi Falcon 9 v zemeljsko orbito poletelo vesoljsko plovilo Dragon ameriškega podjetja SpaceX, brez človeške posadke. Nekaj ur kasneje je uspešno vstopilo nazaj v zemljino atmosfero in pristalo v Pacifiku, zahodno od obale Kalifornije. Za SpaceX je to drugi uspešni polet rakete Falcon 9 in prvi test...

16 komentarjev

Rusi nameravajo graditi komercialno vesoljsko postajo

Discovery News - Komercialni poleti v vesolje so že stalnica, zato Rusi že razmišljajo korak dlje. RSC Energia, ki je dizajniral in izdeloval ruske module za Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kani skupaj z novoustanovljenim podjetjem Orbital Technologies zgraditi vozlišče, ki ga bodo utirili v orbito okoli Zemlje in poimenovali Komercialna vesoljska postaja (CSS). To je tudi bistvena razlika v primerjavi z ISS, saj CSS ne bodo sestavljali v vesolju, marveč bo potoval tja v enem kosu. Med poleti bo CSS brez stalne posadke, naj pa bi imela tudi nekaj odsekov za znanstvene eksperimente. Ker bo v isti orbiti kot ISS, bosta ena drugi služili kot varno pribežališče v primeru katastrofe.

Postajo s sedmimi ležišči...

8 komentarjev

Bodo Space Shuttle leteli do leta 2011?

The Register - Konec preteklega leta smo pisali, da se je NASA znašla v zagati, saj je bila nameravana upokojitev raketoplanov Space Shuttle predvidena za leto 2010. Njihovi nasledniki do takrat še ne bodo pripravljeni, zato bo morala NASA prevoze v vesolje zaupati komercialnim izvajalcem, ki tudi še nimajo izpravnih plovil, in tujim agencijam. Na razpisu so sprva izbrali SpaceX in Orbital Sciences Corporation, ki obljubljata delujoče primerke za prihodnje leto, a se je vse skupaj zaradi zahtevkov po reviziji s strani neizbranih ponudnikov zavlelko.

Ameriški spodnji in zgornji dom parlamenta sta odobrila dodatne 2,5 milijarde dolarjev financiranja projekta Space Shuttle, ki bi raketoplane obdržal v pogonu do leta 2011, če bo to potrebno za dokočanje Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Trenutni zadnji predvideni polet bo 31. maja 2010, ko bo Endeavour poletel z misijo STS-133. Glavni argument za potrditev dodatnega denarja za podaljšanje roka uporabnosti je odvisnost Rusov, ki je po mnenju...

8 komentarjev

Rusija: Nič več vesoljskega turizma po 2009.

Slashdot - Če ste se v prihodnosti nameravali podati v vesolje kot turist na ruskih plovilih, pohitite! Anatolij Perminov, direktor ruske vesoljske agencije, je namreč za državni časopis Ruska Gazeta povedal, da po letošnjem letu ne bo več prostora za vesoljske turiste, saj se bo posadka Mednarodne vesoljske postaje (ISS) povečala s treh na šest ljudi. Od leta 2001 je v vesolje kot turist poletelo šest oseb, ki so za polet plačali od 20 milijonov dolarjev navzgor. Zadnji, ki se bo v vsemirje še odpeljal kot opazovalec, bo softverski milijarder Charles Simonyi, ki bo iz Baikonurja poletel marca, kar bo že njegov drugi turistični izlet med zvezde. Na podoben način bo sicer jeseni v vesolje napoten še en kazahstanski kozmonavt, saj bo Kazahstan Rusiji plačal potovanje po komercialni tarifi.

9 komentarjev

Za NASO bodo vozili drugi

NASA - NASA bo svoje raketoplane Space Shuttle upokojila leta 2010, ko je napovedan zadnji polet, ko bo Endeavour še zadnjič poletel proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Ker bodo projekt Ares I dokončali predvidoma šele leta 2016, se je pojavil problem, kdo bo na ISS vozil ameriški tovor med tem časom. NASA je v ta namen sklenila dve skupaj 3,5 milijarde dolarjev vredni pogodbi s komercialnima partnerjema, saj želi zmanjšati svojo odvisnost od tujih vesoljskih agencij. Orbital Sciences Corporation iz Dullesa bo dobil 1,9 milijarde dolarjev za osem poletov Cygnusa z raketo Taurus 2, SpaceX iz Hawthorna pa 1,6 milijarde za dvanajst poletov Dragona z raketo Falcon 9. Vsakokrat bodo morali naložiti vsaj 20 ton.

Nobeno izmed teh plovil v vesolje še ni poletelo, a NASA se ne boji. SpaceX namreč obljublja, da bo prvi Falcon 9 pripravljen do konca leta, medtem ko bo Orbital kmalu začel testirati Taurusove motorje AJ-26, za polet pa naj bi bili nared do leta 2010. NASA tako načrtuje, da...

4 komentarji

ZDA zavrnile ponudbo Kitajske po sodelovanju v vesoljskem programu

Slashdot - Kljub temu da je oktobra 2003 Kitajska dosegla velik uspeh s prvim uspešnim poletom človeka v vesolje, v željah po sodolovanju z drugimi državami ni bila tako uspešna. Zaenkrat so Kitajsko prošnjo po sodolovanju zavrnili Američani, in sicer z razlogom, da "njihova tehnologija ni zrela". Ostaja seveda vprašanje, zakaj ZDA resnično nočejo sodolovati s Kitajsko, saj nenazadnje, če neki državi uspe že polet v vesolje, to vsekakor ni dokaz, da je njena vesoljska tehnologija nezrela.

Obstajajo ugibanja, ali se ZDA bojijo Kitajske, ki bi lahko svojo tehnologijo iz vesolja prenesla tudi v vojaško industrijo, kar si ZDA vse prej kot želijo. Kitajci, ki so med tem svoje vesoljske ladje že opremili s posebnimi spojnimi prstani, ki so sposobni spojitve z mednarodno vesoljsko postajo ISS, so se zdaj obrnili na evropsko vesoljsko agencijo ESA.

7 komentarjev

Življenje na ISS smrdi

Ananova - Čeprav ljudje ponosno zremo v prihodnost s svojo najnovejšo pridobitvijo v vesolju ki sliši na ime International Space Station (ISS ali po domače mednarodna vesoljska postaja), pa astronavti niso prav nič ponosni na razmere v postaji. Čeprav NASA strogo cenzurira razne komentarje, pa je nekaj podatkov vseeno prišlo v javnost. Čeprav je razgled iz ISS prav neverjeten, pa se astronavti pritožujejo nad drugimi stvarmi. Pravijo, da ima postaja polno otroških napak, glasno Rusko mehaniko, računalnik za poročanje napak, ki se vedno pokvari in premajhen DVD zaslon za gledanje filmov.
No ja, sicer pa postaja itak ni bila nikoli mišljena kot vesoljski hotel z nekimi blaznimi standardi .

8 komentarjev