»

Vložen patent za svetlobni tazer

ročna različica naprave

vir: Slashdot
Slashdot -

Pri podjetju Genesis Illumination so vložili patentno prijavo za svetlobno pištolo StunRay XL-2000, ki s kratkim in močnim snopom svetlobe začasno onesposobi tarčo. V primerjavi z električnimi tazerji deluje na precej večji razdalji (do 50 metrov), proti posamezniku ali manjši skupini, učinek pa traja dlje (tudi do 15 minut), in kar je še pomembneje, s sabo ne nosi rizika srčnega infarkta. Idelek je že na voljo na trgu in naj bi bil sprva namenjen zlasti policistom in službam za varovanje, pripravili pa so tudi večje različice za na vozila (crowd control) ali ladje (varovanje pred vkrcanjem piratov).

Učinek je podoben prehodu iz močno zatemljene sobe na direktno...

58 komentarjev

Ultra majhni zasloni s pomočjo tehnologije nano struktur

Shema barvnih filtrov narejenih iz plazmičnih nano resonatorjev

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Znanstveniki z univerze v Michiganu so naredili najmanjše dosedaj znane piksle, kar bo omogočilo LED zaslonom, da bodo lažje upravljali s svetlobo, pri tem pa porabili manj energije. Vse to na zaslonu, ki bo lahko velik tudi le kot poštna znamka.



Ta nova nanostrukturna tehnologija je sestavljena iz novih barvnih filtrov, narejenih iz nekaj nano metrov tankih plasti kovine, dielektrika in spet kovine, ki se posledično obnašajo kot resonatorji. Le-ti nato ujamejo in prenesejo svetlobo, kar piksle spremeni v učinkovite barvno filtrirne elemente.

S to tehnologijo ustvarjeni piksli so desetkrat manjši kot v računalniških zaslonih in osemkrat manjši kot v pametnih telefonih. Poleg tega...

9 komentarjev

Nova vrsta sončnih celic

Na sliki je tanka plast organske sončne celice, ki prikazuje zgornjo plast vzorčaste grobe površine (zeleno). Na rdeče prikazani plasti se svetloba ujame in se ustvari tok. Ta plast je ujeta med dve drugi, ki pomagata, da svetloba ostane ujeta v srednjem delu.

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Sončne celice tanjše kot valovna dolžina svetlobe imajo ogromen energijski potencial.



Študija je pokazala, da so ultra tanke sončne celice veliko sposobnejše za absorbcijo svetlobe kot mnogo dražje debelejše silicijeve. Gre predvsem za drugačno obnašanje svetlobe pri manjših skalah (nanometerskih). S pravimi izračuni debelosti plasti celic in grobosti površine bi tako lahko ujeli kar do desetkrat več svetlobe kot so sploh mislili, da je mogoče. Z nekaj popravki bo takšen koncept pridobivanja sončne energije lahko kmalu zrel za konkretno uporabo, ki si jo bomo ljudje lahko privoščili.

Ključ do uspeha je sposobnost celic, da zadržijo sončno svetlobo čim dlje, kar omogoča iztisnitev karseda velike količine energije iz nje. To...

20 komentarjev

Prihaja zamenjava za OLED - OLET

vir: engadget
engadget - Zaslone s tehnologijo OLED (Organic Light Emitting Diode - organske svetleče diode) smo komaj začeli videvati v prenosnih napravah, kot so mobilni telefoni, željno pa jih pričakujemo tudi v večjih zaslonih, uporabnih za televizorje in zaslone pri računalniških sistemih, a že kaže, da so zastareli. Michele Muccini, raziskovalec z bolonjskega Inštituta za Nanostrukturne Materiale (Institute of Nanustructured Materials), je namreč razvil prve OLET-e, organske svetleče tranzistorje (Organic Light Emitting Transistor). Slednji bodo po napovedih od le dvakrat pa do stokrat bolj učinkoviti, kot so že tako varčni zasloni, izdelani v tehnologiji OLED. Troplastna zasnova, debela le 62 nm, omogoča oddajanje svetlobe, saj med običajni plasti tranzistorja, ponor in izvor ter sam polprevodnik z vrati, pride nameščena še plast organskega materiala....

7 komentarjev

Samsung združuje zaslone in senzorje za dotik

Omnia HD uporablja AMOLED zaslon

vir: engadget
engadget - Pri Samsungu se pripravljajo, da bodo zagnali proizvodnjo 3,3-palčnih AMOLED zaslonov, ki bodo senzorsko plast, ki je odgovorna za zaznavanje dotika, imeli vgrajeno že v sam zaslon. Do sedaj je bil LCD panel in senzorski del ločen, kar se pozna v praznem prostoru med stekleno površino, v kateri se nahaja senzor, in LCD zaslonom, ki bi ga lahko porabili v druge namene. Plast za kapacitivno zaznavanje, debelo le 0,001 mm, bodo postavili na zaslonov substrat, ki proizvaja svetlobo in posledično sliko, poleg prihranka na prostoru pa bo ta sprememba omogočila tudi nekoliko svetlejše...

52 komentarjev

Zasloni malih naprav

Wired News - Določene stvari so v življenju začuda bolj zaželene v majhnih dimenzijah. Majhni telefoni, dlančniki, GPS-i... A je tu nekaj problemov, povezanih z mejami človeške fizionomije. Problem vidljivosti majhnih ekrančkov nameravajo sedaj odpraviti z miniaturnim laserskim projektorjem, v velikosti palca, ki bi lahko projiciral sliko veliko 25 cm, v kvaliteti, ekvivalentni LCD zaslonu. V čisti temi, bi se lahko sliko povečala na 3 m. Laser ima pri tem prednost, da svetlobo proizvaja, medtem ko jo LCD-ji dejansko "senčijo". Več o ustvarjanju in brzdanju vidne laserske svetlobe v izvirnem članku na Wired.

Samsung je po drugi strani pravkar predstavil LCD ekranček velikosti 1,98 palcev, ki je sposoben prikazati sliko v VGA ločljivosti. To jim je uspelo tako, da so na kvadratni palec stisnili 400 pikslov. Pravijo, da prikaz do 16 milijonov barv ni problem, kontrast pa je 300:1.

Prvi so tudi predstavil t.i. AMOLED - active matrix organic light-emitting diode zaslon namenjen predstavljanju

1 komentar

OLED zasloni

PC Magazine - O teh zaslonih smo prvič poročali že pred davnim letom in pol, uporabnih primerkov izven sejmov ne videli, a vseeno zbujajo novo zanimanje. Zakaj? No, poleg tega, da bodo OLEDi tanjši, lažji ter energijsko manj potratni, imajo še eno uporabno lastnost, za kar se gre zahvaliti dobri stari fiziki: logično je, da z apliciranjem elektrike na celico dobimo ven svetlobo, ki sestavlja piksel na displeju. No, sodeč po članku na PC Magazine je učinek recipročen. Če posvetimo na OLED, bo le-ta proizvedel (sicer majhno) količino elektrike. Praktična uporabnost? Poleti pustite svoj novi mobilnik, ki podpira OLED, ležati na soncu - in baterija bo zdržala dva dni dlje [:D].

3 komentarji