»

Na androide prihajajo alternative za Applov AirDrop

Android Authority - Google je potrdil, da je funkcionalnost, imenovana Nearby Share, namenjena brezžičnemu deljenju datotek uporabnikom, ki se nahajajo bližini, trenutno v fazi beta preizkušanja. Bo pa v bližnji prihodnosti na voljo za vse naprave od Androida Marshmallow dalje in kot kaže tudi za prenosnike Chromebook ter tudi za druge mobilne platforme.

Mediji, ki so doslej smeli zadevo preizkusiti, poročajo, da deluje z deljenjem fotografij, videov, povezav in tudi objav na družbenih omrežjih. Seveda deljenje s popolnimi neznanci ni mogoče, ti se morajo s tem strinjati in v nastavitvah svojo napravo napraviti vidno za zunanje povezave, nato pa še posebej odobriti
prejem in zagon vsake posamezne datoteke. Za delovanje morata biti vključena vmesnik Bluetooth in lokacija, med prenašanjem pa se po potrebi vklopi tudi brezžična dostopna točka na napravi.

Podobno funkcionalnost razvija tudi Samsung, imenuje se Quick Share, ključna razlika od Nearby Share je deljenje z največ petimi uporabniki v...

34 komentarjev

Diaspora prilezla do verzije 0.0.1.0

Diaspora Foundation - Pred dvema letoma smo pisali o projektu Diaspora, ki predstavlja odprtokodno socialno omrežje, ki v nasprotju s Facebookom na prvo mesto postavlja pregled in nadzor nad zasebnostjo uporabnikov. Le nekaj mesecev po predstavitvi so se začeli prvi zaprti testi alfa verzije, potem pa je bilo vse tiho. V skoraj dveh letih je Diaspora prilezla do verzije 0.0.1.0, kar se ne sliši pretirano vzpodbudno. Ta vest je pomembna zato, ker je Diaspora sedaj prispela do javnih testov (Diaspora je vmes postala community release).

Razvijalci so povedali, da je 0.0.1.0 prva verzija, ki je bolj stabilna od beta verzije in je torej zelo blizu končne inačice. Omrežje Diaspora je za razliko od Facebooka decentralizirano, kar pomeni, da nima osrednja strežnika, ampak je v tem pogledu...

8 komentarjev

OneSwarm, varni bittorrent odjemalec za študente

V zasebnem načinu bo OneSwarm do datotek dostopal čez omrežje prijateljev - posrednikov. Downloader nima informacije, kdo so viri datoteke, slednji pa isto ne vedo, kdo je končni prejemnik. S tem se ustvari mreža skritih posrednikov v stilu TOR-a.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Doktorska študenta Tomas Isdal in Michael Piatek z Univerze v Washingtonu sta predstavila zanimiv bittorrent odjemalec po imenu OneSwarm, ki omogoča hitre p2p prenose z visoko stopnjo anonimizacije in varovanja zasebnosti.

Po zagonu rabi uporabnik najprej vzpostaviti mrežo prijateljev, kar stori z uvozom svojega Google Talk imenika ali skeniranjem lokalnega omrežja. Takoj zatem dobi dostop do distribuiranega seznama datotek, ki jih ponujajo njegovi prijatelji, prijatelji prijateljev in tako naprej. Ko zaprosi za prenos določene...

16 komentarjev

Prvi alfa test Diaspore

Ars Technica - Pred nekaj dnevi je luč sveta ugledala alfa verzija Diaspore. Gre za odprtokodno socialno omrežje, ki nastaja v odgovor na pomisleke o varnosti in zasebnosti na zaprtokodnih omrežjih, kot je Facebook. Prvo kodo je Diaspora objavila septembra, a so takrat pri podrobnem pregledu našli nekaj tehničnih težav in varnostnih pomanjkljivosti. Te so sedaj odpravili in pred izbrano zaprto skupino preizkuševalcev je alfa test. Udeleženi lahko povabijo svoje prijatelje, razvijalci pa bodo krog uporabnikov širili vsak teden.

Kaj ponuja Diaspora, so si ogledali na Ars Technici. Vse skupaj je še vedno zelo primitivno, pa tudi strežniki so nekolikanj počasni zaradi velikega navala. Kakorkoli že, poglejmo si...

24 komentarjev

Diaspora pokazala kodo

TechCrunch - Diaspora je nastajajoča konkurenca Facebooku, ki želi uporabnikom ponuditi nekaj več - hitro delovanje, vitko in odprto kodo ter s tem popoln pregled. Za razliko od Facebooka Diaspora nima centralnega strežnika, saj gre za distribuirano socialno omrežje. Uporabniki se tej družabni strani sicer še ne morejo pridružiti, saj bo alfa verzija na plano pokukala šele oktobra, so pa pisci držali besedo in odprli izvorno kodo.

Za zdaj je Diaspora videti še zelo oskubljena, a hkrati tudi zelo pregledna. Ta hip nudi statuse, iskanje prijateljev po internetu, deljenje fotografij, šifriranje in podpisovanje prometa (razen slik) ter upravljanje s prijatelji. Do konca meseca bo Diaspora pridobila še ves potreben lišp, tako da to sploh ni bistveno....

30 komentarjev

Pol milijarde uporabnikov na Facebooku

Hexus - Čeprav so uporabniki s Facebookom nezadovoljni, vodstvu strani kaže dobro pri doseganju cilja, da bi bili nekoč vsi prebivalci Zemlje povezani prek Facebooka. Pred dnevi so namreč dosegli mejnik, ko se je na socialno spletno stran registriral 500-milijonti uporabnik. Za zadnjih 20 odstotkov oz. za preskok od 400 do 500-milijontega uporabnika so potrebovali zgolj pol leta.

Kljub nezadovoljstvu uporabnikov je Facebook vseeno druga najpopularnejša spletna stran na svetovnem spletu, takoj za Googlom. Prav ta popularnost da misliti, da bo zaradi eksponentne rasti Facebook že kmalu imel milijardo uporabnikov. Vseeno pa bodo daleč od pokritosti celotnega sveta, katerega populacija znaša okrog 6,7 milijarde. S trenutnim dosežkom je povezanih le 7,5% prebivalstva Zemlje.

Ob objavi, da je na Facebook registriranih 500 milijonov uporabnikov, je Mark Zuckenberg, CEO Facebooka, javnosti predstavil še Facebook Stories, ki uporabnikom omogoča deljenje daljših zgodb. Do sedaj so lahko delili le...

24 komentarjev

Mafijskega šefa izdal Facebook

Pasquale Manfredi aretiran

ABC News - Socialna omrežja, kot je Facebook, so se zažrla prav v vse pore naših življenj - tudi mafijskih. Italijanska policija je uspela izslediti enega izmed najbolj iskanih kriminalcev, mafijskega šefa kalabrijske družine Ndrangheta Pasqualeja Manfredija, prav zaradi Facebooka. Manfredi se je namreč v svoj račun na Facebook prijavljal tako pogosto, da so uspeli izslediti njegovo skrivališče. Skrival se je v majhnem kletnem stanovanju v mestecu Isola di Capo Rizzuto v pokrajini Crotone na italijanskem jugu.

Manfredi Facebooka ni uporabljal zgolj za zabavo, temveč je prek njega komuniciral s pajdaši, večinoma v kodi. Policija dodaja, da Manfredi ni bil računalniško najbolj pismen, saj je...

20 komentarjev

10 nasvetov za zaščito zasebnosti na Facebooku

Slo-Tech - Na All Facebook, so objavili deset nasvetov za zaščito svoje zasebnosti za tiste, ki Facebook res morate uporabljati.

Uporabnikom tako svetujejo kako uporabljati sezname "prijateljev", kako se odstraniti iz iskalnih rezultatov Facebooka in spletnih iskalnikov, kako se izogniti označevanju svojih fotografij s strani "prijateljev", kako skriti svoje kontaktne podatke in še veliko več.

Praktično in uporabno.

30 komentarjev