»

Nakupi v aplikacijah prihajajo na Android

Sezam kupljenih predmetov iz Dungeons01 na Android Market

vir: engadget
engadget - Android bo prihodnji teden končno dobil možnost opravljanja nakupov znotraj samih aplikacij, kjer bo zaračunan znesek bremenil uporabnikov račun Google Checkout, Googlov odgovor na PayPal in glavni način plačevanja pri nakupu aplikacij v Android Market. Že ta teden se je začelo testno obdobje, ko razvijalci lahko na Market pošljejo svoje aplikacije, preizkusijo funkcionalnost plačilnega sistema in ga pripravijo na javni izid v prihodnjem tednu. V testnem obdobju seveda te aplikacije ne bodo na voljo javnosti. Z nakupom iz aplikacij bo močno razširjena možnost zaslužkov razvijalcev, predvsem v igrah, v katerih so vedno bolj popularne mikrotransakcije. Moč teh je lepo...

3 komentarji

Angry Birds Rio bodo sprva za Android na voljo le na Amazon Appstore

Slo-Tech - Naslednja izdaja izredno popularne igre Angry Birds bo nosila ime Rio ter bo na Androidu ob izidu ekskluzivno na voljo le v Amazonovi trgovini aplikacij Appstore. Slednjega naj bi Amazon odprl še ta mesec, po zadnjih podatkih celo zelo kmalu, vseeno pa novica namiguje, da bi z manjšo zamudo Angry Birds Rio lahko prispeli tudi v običajno trgovino, Android Market. Sama igra je nastala v sodelovanju s filmskim studiom 20th Century Fox, ki stoji za celovečerno risanko Rio, v kateri so glavni junaki seveda ptiči. V igri jim bodo jezni ptiči finskega razvijalca Rovio očitno priskočili na pomoč.
Ogledate si lahko napovednika tako za risanko, ki v kinematografih izide 15. aprila, kakor za igro, ki kakor rečeno izide že kmalu.

10 komentarjev

MoMoSlo S03E03 - Gaming & Gamification

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Prvi Mobile Monday v letu 2011 bo potekal v ponedeljek, 17. januarja. Tokratna tema bodo mobilne igre ter uporaba mehanike iger v ostalih vrstah aplikacij.


Žiga Hajdukovič se je profesionalno z razvojem iger ukvarjal pri podjetju Cocoasoft, nato ustanovil svoje podjetje Razum, sedaj pa se je z ekipo Dawn of Play lotil samostojnega razvoja različnih iger, kot je na primer trenutno aktualni Monkey Labour.

Tadej Gregorčič, direktor mariborskega podjetja Motiviti, ki se primarno ukvarja z razvojem iger, bo v okviru svojega predavanja predstavil osnovne koncepte in nekaj predlogov za uporabo gamification koncepta (uporabe elementov iger v vseh vrstah aplikacij) v praksi.

Outfit7 je ekipa 15 programerjev, oblikovalcev in podjetnikov, ki razvija mobilne aplikacije za platformi iOS in Android. Podjetje je oktobra 2009 ustanovilo...

0 komentarjev

Rovio izkorišča uspeh Angry Birds

Slika praznične različice

vir: HotHardware
HotHardware - Nedvomno je Angry Birds ena izmed uspešnejših iger letošnjega leta, plačljiva na platformi iOS z veliki zaslužki, a brezplačna ter zato zelo razširjena na Androidu, poleg različic za Maemo in Symbian^3. Uspeh igre oz. zdaj že kar franšize je bil vnovič potrjen s številom namestitev na platformi Android, ki je že presegla 7 milijonov. Obenem so pri Roviu, razvijalcu in zdaj tudi založniku igre, na nek način pojasnili, zakaj je na tej platformi igra brezplačna. Povedali so, da je to Googlov način (because that is the google way;-).), s čimer so najverjetneje ciljali predvsem na nerazširjenost možnosti nakupovanja aplikacij na Android Marketu.

V nebo kriči najnovejša mobilna platforma, ki še ni podprta - Windows Phone 7. Podpore v letošnjem letu...

20 komentarjev

Prihaja lahkokategorni Angry Birds za Android

Preprosta a izredno zasvoljiva igra!

vir: Ars Technica
Ars Technica - Angry Birds je brez dvoma ena izmed najbolj uspešnih iger za platformo iOS ter obenem tudi ena najbolj razširjeni iger za Android (tukaj je pač brezplačna), poleg preprostega dejstva, da je ena najbolj preprostih in zabavnih iger, ki človeka skorajda zasvoji. A mnogi lastniki mobilnih telefonov z Androidom, ki so slednje kupili že pred časom (pred letom dni) oz. v bližnji preteklosti zanj odšteli nekoliko manj zajeten kupček denarja, se soočajo z ne popolnoma gladkim delovanjem te igre. Sem spadajo npr. mobilniki kot so prvi mobilni telefon z Androidom, HTC Dream, katerega frekvenca delovanja znaša skromnih 528 MHz, vsi njemu podobni (HTC Magic, Hero), nekateri Samsungovi modeli (Galaxy Spica) ter npr. komaj junija...

55 komentarjev

Igre postajajo storitve

CNet - Popolnoma jasno je, da je eden izmed najboljših načinov za preprečevanje piratstva v primeru iger naročniški sistem, vsaj glede zaslužka, ki so ga posledično deležni razvijalci. To lepo pokaže World of Warcraft, a dandanašnji igre ponovno postajajo nekoliko drugačne. Vedno več jih je zastonj, a so v takšni obliki okrnjene, kar enostavno rešimo z ugodnim nakupom dodatnih delov, dodatkov oz. predmetov za uporabo znotraj igre. Lep primer tega poslovnega modela je Farmville, ki ponuja nakup denarja za rabo znotraj igre, ki odklene ogromno dodatnih zmožnosti ter pospeši napredovanje.

Mikroplačila so všeč tudi podjetju Rovio, ki je ustvarilo eno izmed najuspešnejših iger za iPhone, Angry Birds. Igra, ki bo prednaložena na nekatere dražje...

31 komentarjev

Na iPhonu končno emulator C64

TG Daily - Podjetje Manomio je leto dni razvijalo svojo aplikacijo za iPhone, s katero so nameravali požeti obilo uspeha. Sredi junija so predstavili svoj emulator Commodora 64 za iPhone, ki bi omogočil poganjanje legendarnih iger izpred 20 let na zadnjem kriku tehnike. Vanj so uspeli sprogramirati prav vse lastnosti C64: pravo hitrost, zvok SID, samodejno shranjevanje, igralno palico in originalno tipkovnico, podporo za samodejno rotacijo iPhona. Vse skupaj so celo licencirali, saj so se povezali s podjetjem Kiloo Aps, ki ima licenco za C64. Žal Apple ni dovolil prodaje tega emulatorja, ker so avtorji naredili tako verno kopijo, da so v njej pustili še podporo za BASIC. Applova pogodba iPhone SDK Agreement pa eksplicitno prepoveduje aplikacijam samim nameščati ali poganjati...

28 komentarjev

Android tudi za C in C++

Ars Technica - Google je izdal nativni razvijalski toolkit za Android, ki bo omogočil programiranje aplikacij zanj tudi v popularnih jezikih C in C++. Poleg tega so izdali še okolje za skripte, ki podpira Python in Lua. Doslej je bil Android večidel omejen na Javo, ki je tekla na Googlovem virtualnem stroju Dalvik Java, ki je bila ob izidu tudi edina podprta možnost. No, to se kani spremeniti z v torek najavljenim Android Native Development Kit (NDK).

Omeniti velja, da bo ta še vedno imel nekaj omejitev, tako da Google ne priporoča njegove uporabe kot polno alternativo za Javo. Bo pa vsekakor zelo uporaben v delih, ki zahtevajo specifične C-jeve knjižice. Že prej ta mesec je Google izdal Android Scripting Environment, ki omogoča pisanje enostavnih aplikacij v jezikih Python in Lua. Več o tem.

33 komentarjev

Skype tudi za mobilnike

Yahoo News - Včeraj je Skype, ki ga po svetu milijoni množično uporabljajo za brezplačne (video)klice z računalnika na računalnik in ugodne klice na mobilne in stacionarne številke v drugih državah, izdal posebno verzijo svojega klienta, ki je prilagojena mobilnikom in bo za delovanje potrebovala zgolj Javo. Scott Durchslag, izvršni direktor Skypa, je dejal, da je za Skype velik korak naprej to, da so omogočili njegovo uporabo napravam z Androidom in tudi stotinam drugih mobilnih telefonov. Skoraj polovica svetovnega prebivalstva uporablja mobilne telefone in mnogo izmed njih so že zdaj uporabljali Skype drugod, je še dodal. Nova verzija lite bo podpirala telefone LG-ja, Motorole, Nokie, Samsunga in Sony Ericssona. Beta verzija programa je že dostopna na njihovi strani, a program za zdaj omogoča klicanje le v ZDA, VB, Poljsko, Brazilijo, Švedsko, Dansko, Finsko, Estonijo, Avstralijo in Novo Zelandijo.

20 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech -
Znam programirati:
da43%
(732)
ne33%
(570)
morda21%
(357)
ne vem3%
(58)
Skupaj glasov: 1717
Glede na ogromno količino programerjev na tej strani, vas tokrat sprašujemo, ali bi uporabljali zaposlitvene oglase, če bi jih omogočili.

7 komentarjev

GTA San Andreas na zatožni klopi

Reuters - Skupina, ki je v igričarski industriji odgovorna za varovanje morale, preverja, če je v nam dobro znani igri GTA San Andreas možno vklopiti kake za nežne otroške dušice neprimerne prizore. Seveda so s tem mišljen prizori, ki bi simulirali spolni akt (ali seks po domače). Na straneh, ki se ukvarjajo s to igro, je namreč možno najti popravek, ki naj bi omogočil dostop do nemoralnih vsebin in tako je Entertainment Software Rating Board takoj stopil v akcijo preverjanja.

V kolikor se domneva izkaže za resnično, bo potrebno popraviti oceno primernosti igre - trenutno je označena z M, kar pomeni, da je primerna za 17 in več let staro občinstvo, lahko pa bi jo doletela oznaka AO (Adult only) - s čimer bi jo lahko kupovali samo še odrasli osebki. Več informacij je na voljo tukaj.

Igra je zaradi obilice nasilja sicer zelo privlačna za varuhe uboge zmedene mladine, ki bodo z možno prisotnostjo seksualnih prizorov zagotovo dobili še dodaten polet pri opravljanju svoje nadvse pomembne in...

52 komentarjev