»

Intel pokazal 528-nitni procesor

Slo-Tech - Večnitenje je že dobro izpopolnjen trik modernih procesorjev, ki lahko na enem jedru sočasno izvajajo več niti. Moderni procesorji imajo čedalje več jeder, tudi prek sto, ki pa še vedno omogočajo dve niti na jedro. Intel meni, da je treba dvigniti tudi to mejo, zato so sedaj na konferenci Hot Chips pokazali prototip procesorja, ki ima osem jeder, a skupno kar 528 niti - 66 niti na jedro!

Novi čip temelji na prilagojeni arhitekturi RISC, razvit pa je bil v okviru projekta Hierarchical Identity Verify Exploit (HIVE), ki ga financira ameriška vojska v okviru programa DARPA. Čip porablja manj energije od konvencionalnih, hkrati pa je zaradi paralelizacije bistveno hitrejši.

Procesor uporablja optične povezave med čipi, kar omogoča nižjo porabo energije in višjo prepustnost. Tako je možno na eno rezino stisniti veliko čipov (photonics interconnects). Intel je pokazal, da je možno 16 takšnih procesorjev povezati v enem ohišju, nato pa jih 16 shraniti v eno omaro. Tak sistem bi torej...

3 komentarji

Intelovi Xeoni na arhitekturi Haswell prinašajo 18 jeder

Slo-Tech - Po pričakovanjih je Intel pomladil svojo družino strežniških procesorjev Xeon E5-2600, ki v tretji generaciji prinaša arhitekturo Haswell-EP in 22 nm-tehnologijo izdelave. Lani predstavljeni Xeoni E5-2600 V2 so bili sicer prav tako 22 nm, a še na Ivy Bridgeu. Novi procesorji imajo od štiri do osemnajst jeder, medtem ko je imela stara garda največ dvanajst jeder.

Procesorji prihajajo v 29 različicah različnih števila jeder, frekvenc in porabe električne energije. Poleg tega bodo lahko večji kupci naročili prilagojene verzije. Novosti so podpora za pomnilnik DDR4 (2133-3200 MHz), hitrejši povezave med jedri QuickPath Interconnect z 9,6 Gtps (milijard prenosov na sekundo), izboljšana učinkovitost (110 odstotkov...

43 komentarjev

Intel izdal nove Atome za strežnike

Intel - Intel zadnje čase trg obstreljuje z vsemi topovi. Včeraj so jim ušli podatki o prihajajočih procesorjih Haswell, hkrati pa so predstavili tudi nove izredno varčne procesorje za strežnike in podatkovne centre. Nekdaj neosvojljivo trdnjavo namreč arhitektura ARM vedno bolj ogroža, zato je moral Intel najti odgovor. In to so procesorji Atom z deklarirano porabo 6 W, ki so sedaj namenjeni tudi strežnikom.

Družina Atom S1200 je tako imenovana ultra-varčna serija, ki seveda ni namenjena ogromnim farmam računalnikov, ampak nišnim področjem, kot so mikrostrežniki, komunikacijska oprema, podatkovne zbirke itn. Za zahtevnejša okolja še vedno ostajajo Xeoni, a povsod surova moč ni najpomembnejša, ampak želimo raje več jeder. Tam...

63 komentarjev

Kal-El bo imel pet jeder in variabilni SMP

Nvidia - Nvidiin čip Tegra tretje generacije, ki se za zdaj imenuje s kodnim imenom Kal-El, ne bo imel le štirih jeder, kot je bilo prvotno načrtovano, ampak kar pet, je povedala Nvidia. Pri tem bo peto jedro tako imenovano spremljevalno jedro, kar bo pomeni, da se bodo ostala jedra vključila samo pri intenzivnem računanju, sicer pa bodo izključena in s tem prispevala k nižji porabi energije.

Denimo pri branju, poslušanju glasbe ali predvajanju videa na mobilni napravi bo delovalo izključno peto jedro. Ko pa bomo poganjali kakšno zahtevno aplikacijo v Flashu, se bo peto jedro izključilo, računanje pa bodo prevzela vsa štiri preostala jedra. Peto jedro tudi teče pri nižji frekvenci in porabi manj...

11 komentarjev

Bulldozer zamuja, Llano prehiteva

Buldožerjev se bomo še načakali

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pri AMD-ju so sporočili, da bodo nekoliko spremenili pričakovane izide novih generacij procesorjev, večjedrnikov Bulldozer brez vgrajenega grafičnega čipa ter bolj zmogljivih čipov APU s kodnim imenom Llano, namenjenih zmogljivejšim računalnikom tako v namizni kot prenosni obliki. Sprva naj bi Bulldozer izšel že v drugem letošnjem četrtletju, govorilo se je o izidu konec aprila oz. najkasneje v začetku maja, medtem ko naj bi se po manjši zamudi izid Llana zgodil v začetku tretjega četrtletja, torej najverjetneje v juliju oz. v avgustu. Začetek masovne proizvodnje je bil namreč načrtovan prav za letošnji...

20 komentarjev

Univerza v Glasgowu pokazala koncept procesorja s tisoč jedri

Slo-Tech - Lani je Intel predstavil koncept procesorja, ki bi lahko v teoriji omogočal tudi tisočjedrno izvedenko. Na Univerzi v Glasgowu jim je to uspelo demonstrirati še v praksi.

Uporabili so FPGA-čip, ker nudi prednost naknadnega programiranja vezja. Posamezne skupine tranzistorjev so razdelili v dobrih tisoč skupin in vsaki naložili drugo nalogo. De facto so tako ustvarili tisoč "jeder", ki je vsako procesiralo drugo kodo. Na njem so pognali kodiranje filma v MPEG in dosegli 20-krat višjo hitrost kot na običajnih namiznih računalnikih.

Za razliko od današnjih večjedrnih (oligojedrnih)...

18 komentarjev

AMD razkril podrobnosti Bulldozer in Bobcat arhitektur

Ontario APU

vir: AnandTech
AnandTech - Na 22. konferenci Hot Chips, katera vsako leto poteka na Stanfordski univerzi, je AMD razkril nekaj podrobnosti o zasnovi njegovih prihajajočih procesorjev. Pri Anandtechu so spisali obširen članek na to temo.

Naj ponovimo, AMD pripravlja nove procesorje za vse tri segmente trga (low end/low power, mainstream, high end), temelječe na arhitekturah Bobcat, Llano in Bulldozer. Kjer bo Lliano le derivat obstoječega Phenoma II, so pri preostalih dveh AMDjevi inženirji konkretno zavihali rokave.


Bobcat - Atom s podporo dinamičnemu razvrščanju ukazov

Zaradi želje po zmanjšanju porabe energije je bil Atom prvi Intelov procesor po P6, ki ni podpiral neurejenega izvajanja ukazov, čeprav omenjena tehnika zaradi izogibanja podatkovnim nevarnostnim zmanjša zastoje v cevovodu in posledično precej...

104 komentarji

Za namizne buldožerje novo podnožje

AM2+ na levi, AM3 na desni

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Veliko je govora o prihodnjih AMD-jevih arhitekturah, Bulldozerju in energetsko varčnemu Bobcatu (za katerega pri AMD-ju raziskujejo možnost uporabe v strežniških vodah), a vedno je bil eden glavnih argumentov zagovornikov AMD-ja, da bo Bulldozer v namiznih modelih deloval v obstoječih matičnih ploščah s podnožjem AM3. To so še posebej radi izpostavili ob dejstvu, da bo z arhitekturo Sandy Bridge Intel predstavil LGA-1155, že drugo podnožje po LGA-775, ki je bilo nazadnje uporabljeno za serijo Core 2.

Pri AMD-ju so povedali, da bi Bulldozer lahko deloval v podnožju AM3, a bi ga morali nekoliko spremeniti, kar bi sicer dvignilo stroške, a bi, pomembneje, obenem pomenilo izgubo nekaj zmogljivosti. Ker menijo, da bodo nove procesorje z vse do 8 jedri kupovali predvsem računalniški...

68 komentarjev

Ontario prinaša visoko zmogljivost ob majhni porabi

Primerjava med različnimi procesorji

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Čip s kodnim imenom Ontario bo v AMD-jevi ponudbi prvi, ki bo v istem paketu povezal običajni centralni procesor z grafičnim procesorjem, s čimer bo to prvi APU (Accelerated Processing Unit) oz. prvi AMD-jev Fusion. Ontario bo po zmogljivostih oz. namembnosti še najbližje Intelovi seriji Atom, a bo po pobeglih številkah od slednje nekoliko požrešnejši. Intelov Atom D510, dvojedrnik z vgrajenim grafičnim jedrom, pri polni obremenitvi namreč porabi 13 W, medtem ko ta številka za Ontario znaša 18 W. Tukaj ni olajševalnih okoliščin, kot so bile pri dvojedrnih 64-bitnih procesorjih Athlon X2 v primerjavi s Core 2 Duo (slednji niso imeli vgrajenega krmilnika pomnilnika, Athloni pa), a brez skrbi, zmogljivost na vat je še vedno močno v prid Fusiona.

Glede na pobegle številke namreč Ontario zmore 1,351 GFLOPS v operacijah s plavajočo točko, medtem ko za Atom...

11 komentarjev

AMD trdi, da bo jedro K8L tudi do 40 odstotkov hitrejše od Intelovega štirijedrnika

Slo-Tech - Najprej nekaj tehničnih podrobnosti. Namizna varianta strežniške Barcelone, poimenovana Agnea, bo imela štiri jedra, ki bodo na začetku tiktakala od 2.4 do 2.6 GHz, z 2 MB L2 in 2 MB L3 predpomnilnika. Procesor naj bi bil na voljo v tretji četrtini tega leta. Ponovno se nam torej obeta vroča jesen. Hkrati z Ageno bo AMD predstavil dvojedrnik z imenom Kuma (1 MB L2 in 2 MB L3), s frekvencami od 2.0 GHz do 2.9 GHz. Sempron, ki se uporablja za nezahtevna pisarniška opravila, bo zamenjan s procesorjem Rana (1 MB L2 in nič L3 predpomnilnika).

In zdaj k sapo jemajočim 40 odstotkom. Kot večina bralcev ve, je AMD ubral drugačen pristop kot Intel, ki štirijedrnika dobi z združitvijo dveh dvojedrnikov. K8L je namreč pravi (ang. monolithic) štirijedrni procesor, kar naj bi se zelo odrazilo pri njegovi moči. Poleg tega AMD zatrjuje, da bo lahko operacije s plavajočo vejico K8L izvedel do 3,6 krat hitreje, kot jedro K8 pri isti hitrosti.

Če AMD-jeve navedbe držijo, bomo kupci seveda spet na...

46 komentarjev

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizvodni proces proti koncu 2007

Daily Tech - Intel je naznanil, da so proizvedli svoj prvi procesor (zaenkrat prototip), ki je v sekundi sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico (1 teraflops). Predstavil ga je Intelov izvršni direktor Paul Otellini med uvodnim predavanjem na IDF, ki ravnokar poteka v San Franciscu. Otellini je pokazal wafer (glej sliko), ki vsebuje 80 procesorjev z 80 jedri - skupaj 6400 jeder!



Delovni takt predstavljenih procesorjev znaša 3,1 GHz, pri čemer je potrebno poudariti, da so še daleč od pripravljenosti na proizvodnjo in služijo predvsem za predstavitvene namene. Vsak procesor bi naj bil unikaten zaradi tridimenzinalnega pakiranja - predpomnilnik je namreč vstavljen neposredno pod FPU-je, s čimer so prihranili na...

31 komentarjev

Athloni z jedri K8L v prvi polovici 2007

Tech Report - Sodeč po načrtih, objavljenih na strani HKEPC, bo prenovljeno jedro, K8L, na trg prišlo v prvi polovici naslednjega leta. Pričakuje se, da bo jedro nudilo 50% več zmogljivosti v operacijah s plavajočo vejico (FPU). Procesorji s tem jedrom naj bi bili kompatibilni z novim podnožjem AM2, ki bo predstavljeno ta mesec.

Sušlja se tudi, da bo Intel ravno na ta dan, v papirni obliki, splavili tudi svoj up, procesor Conroe, ki naj bi na trg prispel na začetku jeseni.

Bo zeleno-zelena kombinacija zamenjana z modro-rdečo?

9 komentarjev