»

Apple ni kršil patentov Mirror Worldsa

ComputerWorld - Zvezno sodišče v Teksasu je predvčerajšnjim razveljavilo lansko sodbo proti Applu, v kateri je porota ugotovila, da je Apple v svojih izdelkih iPhone, iPad, iPod in Mac OS X kršil tri patente podjetja Mirror Worlds. Zaradi tega je bila porota dosodila plačilo 625,5 milijona dolarjev odškodnine, Apple pa se je na razsodbo pritožil in zahteval vnovičen pregled.

Sodnik je v razsodbi zapisal, da čeprav so odvetniki Mirror Worldsa uspeli prepričati poroto, da je Apple patente kršil, tega niso dokazali. Medtem ko je bil nastop Mirror Worldsa učinkovit in dovolj prepričljiv, pa jim je zmanjkalo golih dejstev, ki bi jih potrebovali za obsodilno sodbo. Nadalje dodaja, da je tudi višina odškodnine brez vsake...

5 komentarjev

Apple dobil tožbo zoper proizvajalca jajčnih podstavkov

eiPOTT

vir: Heise
Heise - Nemško družinsko podjetje Koziol je prodajalo jajčnike, ki so jih poimenovali eiPOTT. Jajčnikom oz. jajčnim podstavkom se v nemščini sicer pravi eierbecher, a ker je ei jajce in pott lonec, ni besedno poimenovanje njihovega izdelka nič nenavadnega, je pa vsekakor sumljiva raba velikih in malih črk. Z imenom se ni strinjal Apple, ki trži vsem dobro poznani MP3-predvajalnik iPod. Ker se imeni izdelkov prebereta zelo podobno (ˈaɪ.pɒd proti ˈaɪ.pɔt), je Apple na Višje deželno sodišče v Hamburgu vložil tožbo zoper proizvajalca jajčnikov in tožbo dobil.

Sodišče je namreč ocenilo, da obstaja nevarnost zamenjave izdelkov zaradi podobnega zvena imena. V obrazložitvi so...

61 komentarjev

HTC toži Apple

CNet - Spomnimo, da je Apple marca vložil tožbo zoper tajvansko podjetje HTC, trdeč, da kršijo 20 Applovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. Trn v peti so bili androidni telefoni, ki predstavljajo konkurenco iPhonu. Apple je poleg tožbe vložil tudi pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), ki lahko prepovedo prodajo izdelko v ZDA. Včeraj je HTC vrnil udarec s protitožbo.

Apple obtožujejo kršitve petih patentov, ki se navezujejo na mobilno telefonijo, niso pa navedli, katerih točno. Prav tako od ITC zahtevajo prepoved prodaje Applovih iPada, iPoda in iPhona. Jason Mackenzie, podpredsednik HTC-jevega severnoameriškega oddelka, je dejal, da HTC verjame v pošteno konkurenco in inovacije, zato zaradi zaščite svoje intelektualne lastnine nimajo druge izbire, kot da tožijo Apple. Za tem leporečjem se skriva enostavna logika, da morajo na Applovo tožbo odgovoriti z enakimi sredstvi. Kaj bodo odločili sodni mlini, bomo videli.

15 komentarjev

Apple tožen zaradi prask na Nanotih

CNet - Apple ima s popularnim MP3 predvajalnikom, ki sliši na ime iPod Nano, očitno nemalo težav.

Po poročanju CNETa so namreč odvetniki v imenu vseh uporabnikov tega predvajalnika ta teden v ZDA proti Applu vložili tožbo zaradi prask, ki naj bi se ob normalni uporabi dokaj hitro pojavile. Predvajalnik se poškoduje do te mere, da zaslon postane praktično neberljiv. Odvetniki tako zahtevajo povrnitev vseh stroškov, ki so ob tem nastale, saj naj bi Apple za to težavo vedel in s tem kršil zakon o varstvu potrošnikov.

Čeprav Nanota izdelujejo iz enakega materiala (polikarbonata) kot ostale predvajalnike družine iPod, naj bi ta imel tanjšo plast zaščite in se zaradi tega tudi hitreje poškodoval.

32 komentarjev

Zakaj iPod ne predvaja standarda vorbis?

Slashdot - Glasbeni predvajalnik iPod je postal zelo priljubljen med svojimi uporabniki predvsem zaradi prenosljivosti in možnosti predvajanja datotek v standardu MP3, ki zagotavlja majhnost datotek. Projekt Ogg, ki je na svet splavil standard Vorbis, pa nam je ponudil še manjše in bolj kakovostne datoteke kot MP3, zatorej se kar samo poraja vprašanje, zakaj ni Apple v iPod-e vgradil še podpore za standard Vorbis.

Hugo Fiennes, inženir pri konkurenčnem podjetju Rio Audio sklepa, da je razlog za to prepočasen procesor, ki ni sposoben dekodirati datotek, zakodiranih v tehnologiji vorbis. (Pre)počasni bi naj bili vsi iPodi prve, druge in tretje generacije, medtem ko bo naslednja generacija iPodov verjetno zmožna dekodirati datoteke ogg, a je vprašljivo, če bo Apple to opcijo sploh vgradil. Zanimivo razmišljanje, ki razjasni tudi razlike med različnimi procesorji, ki se uporabljajo v predvajalnikih.

28 komentarjev

Eminem toži Apple

Slashdot - Apple se čedalje bolj očitno pojavlja v svetu glasbe, kar je predvsem posledica fantastičnega uspeha podjetja s predvajalnikom iPod in s programsko opremo za predvajanje in organizacijo glasbe iTunes. A tudi njim ne gre vse po maslu, saj so si očitno privoščili nepotrebno napako v oglasu za iTunes. Nek mladenič v njej poje pesem Lose Yourself priljubljenega reperja Eminema. Ker ga Apple ni zaprosil za dovoljenje za uporabo pesmi, ga pevec toži. Glede na to, da v podobnih oglasih navadni smrtniki pojejo pesmi tudi drugih priljubljenih glasbenikov, se lahko Apple pripravi še na kakšno tožbo. Klik!

15 komentarjev