»

Več kot polovica Američanov ima mesečno omejitev prenosa podatkov z interneta

Ars Technica - Drugi največji ameriški ponudnik dostopa do interneta AT&T je ta mesec uvedel mesečno omejitev količine prenesenih podatkov, kar je sprožilo val negodovanja in celo ogorčenja, četudi so bile meje postavljene relativno visoko (150 in 250 GB mesečno). Zato sta New America Foundation in Public Knowledge zaprosila ameriško Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), naj preišče, koliko odstotkov ameriških uporabnikov interneta ima tako imenovane podatkovne kapice (mesečne omejitve količine prenesenih podatkov).

Skupini, ki sta se obrnili na FCC, namreč ocenjujeta, da ima v ZDA kar 56 odstotkov uporabnikova interneta takšne ali drugačne mesečne omejitve prenosa. Zato prosijo FCC, da preišče naravo, namen in vpliv teh podatkovnih kapic na uporabnike. Želijo dobiti podrobne informacije, katere storitve pri katerih ponudnikih dostopa do interneta...

43 komentarjev

T-2 z januarjem dviguje cene

Slo-Tech - Podjetje T-2 je objavilo, da bo s 1. januarjem 2011 zvišalo cene svojih storitev, da bi jih uskladili z naraščajočimi stroški, predvsem na področju programskih novic. Pri tem poudarjajo, da so se stroški povečali bolj, kot bodo dvignili cene za svoje uporabnike. Podražili se bodo TV-programi in klici v tuja omrežja, medtem ko bodo ceno dostopa do interneta poenotili - ob čemer bodo cene tudi nekoliko poskočile.

Programska shema televizijskih programov M, ki vključuje 80 programov, bo dražja za en evro, medtem ko bo obširnejša shema L s 190 programi dražja za dva evra. Cene drugih televizijskih paketov se ne bodo spremenile.

Dostop do interneta preko optičnega omrežja s hitrostjo 10/10 Mbps bo po novem stal 22 evrov (doslej 19 evrov), medtem ko bo za hitrost 100/10 Mbps...

118 komentarjev

Belgijski rekord: 2,7 TB mesečnega prenosa z interneta

Ars Technica - V svetu so vedno pogostejši paketi dostopa do interneta, kjer je količina prenesenih podatkov na mesec omejena. Bojda zaradi zagotavljanja enakovredne uporabniške izkušnje vsem naročnikom, za zmanjšane nepravične porabe ali pa zgolj zato, ker je na voljo tudi dražji, neomejen paket. Pri nas imamo za zdaj te omejitve le na področju mobilnega interneta, za kar sta poskrbela največja operaterja Mobitel in Simobil z rezanjem pasovne širine po prekoračitvi mesečnega limita. Nobeno podjetje pa ne pokaže natančnih analiz, koliko je teh nepravičnih uporabnikov, ki prenašajo ogromne količine podatkov, da tako zelo obremenjujejo omrežje. To so za svoj primer napravili Belgijci.

Njihov ponudnikov dostopa do interneta Telenet je objavil anonimno lestvico 25 najzahtevnejših uporabnikov interneta. Kot pravijo, tega niso storili, ker bi želeli očrniti uporabnike ali jadikovati,...

64 komentarjev

Internet v Sloveniji cenejši, dostopnejši kot v Kanadi

Kanadska ponudba

Slo-Tech - Občasno bentimo nad ponudbo dostopa do interneta v Sloveniji, češ da je predrag, prepočasen in v nekoliko bolj oddaljenih predelih naše domovine nedostopen. V primerjavi s kakšno Švedsko resda nimamo najhitrejših in najcenejših internetnih povezav, a po drugi strani smo mnogo pred razvitimi Kanadčani. Ti te dni negodujejo, saj je eden njihovih največjih ponudnikov dostopa do interneta Rogers znižal mesečne omejitve prenosa podatkov v svojih paketih za nove uporabnike (Mobitelove eskapade, ko so posegli tudi v pravice obstoječih naročnikov, si v tujini vseeno ne morejo privoščiti).

Paket Lite denimo stane 36 dolarjev mesečno (28 evrov) in omogoča hitrost do...

108 komentarjev

Napster ponovno med živimi

Slo-Tech - Napster, dedek vseh današnjih P2P prenosov, zdaj pa (ponovno živa) legalna stran z glasbo, je pravkar postal precej bolj dostopen od konkurence. Za 5 dolarjev mesečno ponujajo neomejeno streamanje željene glasbe, obenem pa si lahko uporabniki mesečno prenesejo še 5 MP3 datotek v trajno hrambo. Svojo ponudbo, kjer lahko skaldbo poslušate neomejeno in pavšalno, primerjajo s pol minutnimi odseki glasbe, ki jih je moč poslušati pri konkurenci pred nakupom, pohvalijo pa se še z zbirko 7 milijonov pesmi, 60 radijskimi postajami (ki so brez oglasov) in kvaliteto glasbe, ki se lahko kosa z glasbenimi CDji.

V bolj ali manj trenutni obliki...

23 komentarjev

Gremo na 100Mbit?

The inquirer - Švedsko podjetje Bredbandsbolaget se je odločilo ponuditi dostop do interneta s hitrostjo 100 Mbit v obeh smereh. Novi paket bo imel omejitev prenosov na 300 GB na mesec, kar znese povprečno 10 GB dnevno. Cena paketa bo dokaj ugodna, zanjo boste odšteli le 895 kron ali preračunano približno 25 tisoč tolarjev na mesec.

Tako se zdi njihov full-duplex 10M bit paket brez omejitve prenosov pravzaprav boljši, saj lahko teoretično v enem mesecu prenesete do 3000GB podatkov, k sebi ali proč! In to le za 330 kron oziroma devet tisoč tolarjev.

... človek se vpraša, če kakšen paket v stilu "minimega" sploh poznajo tile Švedi!

43 komentarjev

Mobilna konkurenca ADSL/KABEL ponudnikom?

S!Mobil - Sicer ne dobesedno, vseeno pa je omembe vredno. Vsi vemo, da lahko do interneta dostopamo na več načinov. Preko dial-up povezave, kjer plačamo toliko kolikor smo pač na internetu, ADSL/kabel dostop, kjer za fiksno ceno na mesec dostopamo do interneta neomejeno. Najslabša možnost pa je dostop do interneta preko mobilnih ponudnikov, kjer pa vemo, je prenos komaj 9600kb/s, cena pa, kot da bi bila povezava vsaj 96.000kb/s.

Sedaj pa je mobilni operater Si.mobil ponudil nov paket. Vsi ki posedujete mobilne aparate, ki podpirajo GPRS (General Packet Radio Service - večkanalni paketni prenos podatkov in stalna povezava) se lahko pri omenjenem operaterju naročite na storitev "GPRS Unlimited". Kot že ime pove, ponujajo neomejeni GPRS dostop do interneta, mesečni stroški pa vam bodo stanjšali denarnico po temle receptu:
- Priključnina (plača se samo prvič!): 3000 SIT
- Naročnina (vsak mesec!): 8000 SIT
- Cena za Kb (vsak mesec!): manj kot 0,001 SIT

Glede na to, da je GPRS v večini primerov...

14 komentarjev