»

Intelovi čipi dobivajo vgrajeno zaščito proti zlonamerni programski opremi

Slo-Tech - Tehnologijo CET (Control-Flow Enforcement Technology) sta Intel in Microsoft prvikrat predstavila že leta 2016, sedaj pa naposled prihaja v nove procesorje. Intel je včeraj potrdil, da bo nova serija Tiger Lake imela vgrajen CET, ki je namenjen preprečitvi delovanja tehnike ROP (return-oriented programming). Z njo zlikovci skušajo pretentati metode, kot sta Executable Space Protection ali ASLP. Te pa so bile v prvi vrsti postavljene, da bi zlonamerni kodi preprečili ciljano pisanje po pomnilniku, ki ji ne pripada. Igra mačke z mišjo se torej nadaljuje, kjer je bil ROP zadnji dosežek zlikovcev, zato sta Intel in Microsoft razvila ROP.

Kot pojasnjuje Alex Ionescu iz CrowdStrika, CET uvaja nov kontrolni sklad (control stack), ki ga napadalci ne morejo spremeniti in ki ne vsebuje nobenih podatkov. Namesto tega vsebuje naslove (return address) posameznih kosov kode, ki je v pomnilniku in bi jo z ROP lahko uporabili za izvedbo napada. CET zazna morebitne spremembe, zato lahko procesor...

6 komentarjev

Intel in Micron napovedujeta 20 nm-bliskovni pomnilnik za SSD-je do poletja

ComputerWorld - Potem ko je Intel ravnokar predstavil novo generacijo SSD-jev v 25 nm, sta Intel in Micron napovedala, da bosta še do konca letošnjega poletja predstavila nove čipe za pogone SSD, ki bodo izdelani v 20 nm-tehnologiji. Bliskovni pomnilnik v 25 nm je bil premierno predstavljen pred približno letom dni, sedaj pa se napoveduje že manjša litografija. Intel in Micron skupaj razvijata nove, manjše vrste bliskovnega pomnilnika za SSD v podjetju IM Flash Technologies (IMFT).

Intel pojasnjuje, da se počasi že bližajo omejitvam zaradi fizikalnih zakonov. Ko so SSD-je proizvajali v 50 nm, je lahko skoraj vsak izdelovalec polprevodniških čipov zvaril svojega, sedaj pa je položaj ravno obraten, ugotavljajo. Primanjkuje namreč podjetij, ki imajo...

7 komentarjev

OCZ z novimi pogoni Vertex 2 prodaja mačka v žaklju

25 nm različica OCZ Vertex 2 - preostali štirje čipi so na zadnji strani tiskanine

vir: Storage Review
Storage Review - Nedavno so pri OCZ-ju ponosno objavili, da so prvi proizvajalec pogonov SSD, ki je svoje izdelke uspešno prestavil na sveže pomnilniške čipe, izdelane v 25 nm-proizvodnem procesu. Gre za Micronove čipe, ki so bili razviti v sodelovanju z Intelom in jih lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo tudi v 3. generaciji Intelovih ter seveda novih Crucialovih pogonov, poleg drugih konkurentov. Na prvi pogled je prehod na manjši proizvodni proces odlična stvar, sploh v svetu bliskovnega pomnilnika, saj se močno zniža strošek izdelave in posledično cena na gigabajt, vse skupaj pa se prevede v cenovno še bolj dostopne pogone.

A manjšanje procesa ni povsem rožnat postopek. Prihod Micronovih čipov na svet je bil nekoliko težaven, saj se...

80 komentarjev

Znane podrobnosti o tretji generaciji Intelovih SSD-jev

AnandTech - Anandtech se je uspel prebiti do nekoliko več podrobnosti o tretji generaciji Intelovih polprevodniških pogonov, ki bodo v trgovinah v prvi četrtini prihodnjega leta. Njihovo kodno ime bo Postville Refresh, medtem ko bo tržno ime še vedno X25-M, kot je že od samega začetka leta 2008. Zgrajeni bodo v 25 nm-tehnologiji večceličnega NAND-bliskovnega pomnilnika(MLC NAND flash). Na voljo bodo v kapacitetah 80, 160, 300 in 600 GB, brali bodo z 250 MB/ in pisali s 170 MB/s, s čimer bodo konkurenca Crucialovim RealSSD C300 in SandForceovim SF-1200. Zdržali naj bi zapis od 30 do 60 TB podatkov brez obrabe.

Poglejmo še novosti, ki jih prva in druga generacija nista imeli. Prva je predpomnilnik, ki ga Intel...

23 komentarjev

Dorečena JEDEC-ova standarda za merjenje zmogljivosti SSD-jev

X-Bit Labs - Čeprav so polprevodniški pogoni naokoli že nekaj časa, so si vsled manka enotnega predpisanega merila proizvajalci nekolikanj po svoje tolmačili merjenje zmogljivosti in zanesljivosti. Zaradi tega so tudi primerjave tovarniško navedenih sposobnosti pogonov različnih proizvajalcev neprimerljive. Da bi temu napravili konec, je JEDEC oziroma njegov pododbor JC-64.8 postavil dvoje standardov zanje.

JESD218 se imenuje tudi Requirements and Endurance Test Method, medtem ko se JESD219 imenuje Endurance Workloads, ki natančno opisujeta preizkušane parametre za vsak razred polprevodniških pogonov in sta brezplačno prenosljiva z njihove uradne strani. Prvi meri količino terabajtov, ki jih more gostitelj zapisati na SSD. Pri tem se ugotavljata vzdržljivost...

7 komentarjev

Znan Intelov delovni načrt za SSD-je

PC Authority - Na internet je konec tedna pricurljal Intelov delovni načrt razvoja, proizvodnje in prodaje polprevodniških pogonov, po katerem si lahko obetamo pocenitve in večje kapacitete. Spomnimo, da sta Intel in Micron maja objavila prehod na 25 nm-tehnologijo izdelave NAND-čipov in obljubila razpolovitev cen. To se še ni zgodilo, a to ne pomeni, da sta podjetji lagali, saj pogonov z novimi čipi še ni na trgu.

Na shemi vidimo, da se bodo kapacitete Intelovih polprevodniških pogonov precej povečale. Trenutno družino X25-M bo še letos zamenjala nova družina s kodnim imenom Postville Refresh, katere člani bodo na voljo v kapacitetah 160, 300 in 600 GB. Zgrajeni bodo v novi 25 nm-tehnologiji (stari...

32 komentarjev

Seagate izdal najhitrejši 2,5-palčni trdi disk

X-Bit Labs - Pred nekaj leti so se pojavili prvi hibridni trdi diski, ki so imeli poleg magnetnega zapisa podatkov še velik bliskovni NAND-čip, a njihova priljubljenost ni bila visoka. Seagate sedaj, kljub prodiranju polprevodniški pogonov, meni, da je napočil čas. Izdali so novo družino 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus XT, ki združuje kapaciteto trdih diskov in hitrost polprevodniških pogonov. Diski s kapacitetami 250, 320 in 500 GB imajo 4 GB bliskovnega pomnilnika, 32 MB DRAM-predpomnilnika, vrtijo pa se s 7200 obrati na minuto. S tem naj bi zmogli tele karakteristike: 4,17 ms povprečne latence, 11 ms iskalnega časa pri naključnem branju, 13 ms pri zapisovanju in 300 MB/s kontinuiranega prenosa pri blokovnem branju.

...

23 komentarjev

Intelovi SSD-ji ugodnejši še letos

Ugodna vstopnica v svet SSD-jev, ki bo postala še ugodnejša

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pri Intelu so potrdili, da bomo cenejše (oz. prostornejše) SSD-je ugledali še pred koncem letošnjega leta, v zadnjem četrtletju. Za nižanje cene bodo pri Intelu stavili na nove pomnilniške čipe, ki bodo namesto v 34 izdelani v 25 nm-proizvodnem procesu. Tako bodo dosegli večjo gostoto podatkov, v svetu polprevodnikov pa se to neposredno prevede v nižjo ceno na gigabajt.

Mesto najcenejšega pogona, 40-gigabajtnega X25-V, katerega cena se giblje med 100 in 125 €, bo zasedel dvakrat večji X25-V z 80 gigabajti prostora. V prvem četrtletju leta 2011 bomo ugledali še cenejšo različico slednjega, ki bo ponovno omogočal shranjevanje le 40 gigabajtov podatkov....

53 komentarjev

Še letos 600 GB SSD iz Intela

X-Bit Labs - Intel si na vse pretege prizadeva odrezati si čim večji kos pogače na trgu SSD-jev. Zato ni presenetljivo, da glasno ponujajo ali pa napovedujejo novosti. Sedaj obljubljajo, da bodo do konca leta korenito zvišali kapacitete SSD-jev. Elitna družina X25-E se bo poredila do 400 GB, medtem ko plebejska verzija X25-M dobila predstavnike vse do 600 GB.

Prvo družino bo dopolnila vrsta SSD-jev s kodnim imenom Lyndonville, ki bodo na voljo v kapacitetah 100, 200 in 400 GB, s čimer bodo dostojna zamenjava za 32 GB in 64 GB X25-E. Izdelani bodo iz MLC-flash pomnilnika v 34 nm-tehnologiji, medtem ko so obstoječi iz SLC-flasha in v 50 nm.

Cenejšo inačico X25-M bodo okrepili s SSD-ji s kodnim imenom Postville Refresh, ki bodo prav tako grajeni iz MLC-flasha. Novi modeli bodo v velikostih 160, 300 in 600 GB, medtem ko bodo tanki X18-M za prenosnike v velikostih 160 in 300 GB. O cenah še ni podatkov, dobavljivi pa bodo v zadnjem četrtletju tega leta. Če ne bodo preveč zasoljene, utegniti biti to...

63 komentarjev

IMFT omogoča še cenejše SSDje

8-gigabajten 25 nm čip z dvema bitoma na celico

vir: AnandTech
AnandTech - Intel in Micron, ki sta že leta 2006 ustanovila skupno podjetje IMFT (Intel Micron Flash Technologies), sta s tehnološkimi napredki na področju pomnilnika Flash, ki je glavna komponenta pogonov SSD, nadvse agresivna. Lansko leto je bilo v znamenju pomanjšanja pomnilniških čipov na 34 nm, s katerimi so že predstavili Intelovo (težavno) drugo generacijo SSDjev, medtem ko bomo že pred koncem letošnjega leta ugledali že napovedane 600-gigabajtne SSDje. Ti so namreč tesno povezani z naslednjim tehnološkim korakom, ki bo čipe pomanjšal na 20 do 30 nm. Skrivnosti ni več, saj bo proizvodnja potekala na 25 nm in bo Intelu ter Micronu omogočala izdelati 8-gigabajtni čip s približno enako površino, kot jo v 34 nm tehniki zaseda pol manj prostorno,...

12 komentarjev

Intel pripravlja večje in cenejše SSDje

engadget - Intel in Micron, ki sodelujeta pri razvoju pomnilniških tehnologij, sta Flash čipe uspešno zmanjšala na 34 nm, kar je seveda dobro za nas, potrošnike in naše denarnice. Z manjšim proizvodnim procesom so pomnilniški čipi cenejši za proizvodnjo in fizično manjši, kar pomeni cenejše oz. večje pogone. Intel je že pred kratkim ponovno spustil cene svojih SSDjev, zaradi česar 80 gigabajtni X25-M stane le še 320 $ oz. približno polovico cene ob predstavitvi manj kot leto nazaj. S prehodom na 34 nm čipe se bodo dvignile predvsem kapacitete, saj je Intel že napovedal nove, 80, 160 in 320 GB modele. Novinci naj bi po prvotnih govoricah prišli na trg šele v zadnji letošnji četrtini, a je Intel povedal, da jih bomo ugledali že čez nekaj tednov. Največji modeli bodo prostorsko tako popolnoma primerna zamenjava za mehanske diske v večini prenosnikov. Če bo cena prava, seveda.

18 komentarjev