»

Aplikacije za zdravje delijo podatke naokoli

Financial Times - Na spletu najdemo množico storitev in aplikacij, ki so za končnega uporabnika brezplačne. Toda to ne pomeni, da ponudniki od nas nimajo finančne koristi. Ravno nasprotno, včasih je ta še bistveno večja. Običajne primere, kot sta elektrnoska pošta Gmail ali spletni iskalni Bing, smo obdelali že ničkolikorat. Sedaj pa poglejmo bolj dovršene sheme, kot so recimo aplikacije za pametne telefone.

Obstoji vrsta aplikacij za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga, ki vam izračunajo kalorično vrednost posameznega nezdravega obroka, posredujejo podatke o škodljivosti kajenja, prognozo pri migreni, izdelajo načrt za tek, napovedo menstruacijski ciklus itn. Problem je,...

37 komentarjev

Pametni telefoni lahko analizirajo urin, kri, dihanje

BBC - Pametni telefoni postajajo vse pametnejši in se spogledujejo celo z delom laboratorijev. Njihova glavna odlika je zelo zmogljiva kamera, ki jo lahko s pametnimi aplikacijami uporabimo za najrazličnejše namene. Na konferenci TED je Myshkin Ingawale, ustanovitelj podjetja Biosense Technologies, predstavil aplikacijo za mobilni telefon, ki omogoča analizo urina.

Aplikacija Uchek se za zdaj še prebija skozi Applov postopek odobritve za prodajo, tako da je še ne morete kupiti. Tudi po tem pa kar brez strahu, saj njena uporaba ne bo zahtevala pomakanja telefona. Aplikacija stane en dolar, poleg tega pa moramo za njeno uporabo kupiti še barvno podlago in pet testnih lističev...

30 komentarjev

BBC demonstriral zlo kodo za pametne telefone

Napisali so križce in krožce

vir: BBC
BBC - Angleški BBC je demonstriral, kako enostavno je napisati in razširiti zlobno kodo za pametne telefone. Zadnjih nekaj tednov so fantje pri BBC-ju pisali igro za pametne telefone, ki je poleg osnovne naloge tudi vohunila za uporabnikom telefona. Pri tem so uporabili zgolj standardne dele programskih paketov orodij (angl. software toolkit), zaradi česar je njihova detekcija težja, saj iste funkcije kličejo tudi povsem neškodljive aplikacije.

Chris Wysopal, soustanovitelj in vodja tehnološkega oddelka v podjetju Veracode, ki je sodeloval pri BBC-jevem projektu, pojasnjuje, da večina zle kode resda meri na računalnike, a se zlikovci vedno pogosteje lotevajo tudi drugih platform. Pametni telefoni naj bi bili tako na isti točki kot osebni računalniki konec 90. let....

22 komentarjev

Mobile World Congress 2010 se začenja

Mobile World Congress

Heise - Danes se v Barceloni začenja Mobile World Congress 2010. Na sejmu se bodo do četrtka družili proizvajalci, prodajalci, kupci in občudovalci mobilnih telefonov, pametnih telefonov in njihovih pritiklin. Prireditelj GSM Association pričakuje okrog 47.000 obiskovalcev, kolikor jih je v Katalonijo pripotovalo tudi lani, in 1300 razstavljavcev. Kongresni del programa bo nudil vrsto zanimivih predavanj in seminarjev na teme, kot so plačevanje z mobilniki, zabava, oglaševanje na mobilnikih, aplikacije za pametne telefone in tudi infrastruktura in razvoj omrežij nove generacije.

Prireditev je za obiskovalce drag hec, saj vstopnice za sejmišče stanejo 600 evrov, obiskovalci predavanj pa bodo odšteli vsaj 2100 evrov. O...

16 komentarjev

Aplikacija za tolmačenje na telefonih iz Toshibe

ComputerWorld - Poročali smo že o aplikaciji za iPhone, ki jo je razvil profesor s Carnegie Mellon University in je namenjena simultanemu prevajanju iz angleščine v španščino in nazaj. Podobno reč razvijajo tudi Azijci, le da so se omejili na svoje jezike. Toshiba je namreč razvila nov sistem, ki se bo namestil na prenosne telefone in bo omogočal prepoznavanje glasov in prevajanje med angleščino, kitajščino in japonščino. Gre za okleščeno verzijo aplikacije, ki jo Toshiba že prodaja za PC-je na Japonskem in obvlada te iste jezike.

V teoriji je delovanje preprosto. Najprej telefon prepozna izgovorjene besede, jih razkosa na posamezne pomene, nato jih prevede bodisi s statistično bodisi z metodo na osnovi pravil in naposled sintetizira zvok prevedenega besedila. Statistična metoda deluje na osnovi verjetnosti in besednega reda, ki ju uporabi za konstrukcijo prevoda. Tak način aplikacija ubere za prevode angleško-kitajsko, kitajsko-angleško in kitajsko-japonske, medtem ko se ostale smeri in...

0 komentarjev

Prvi v Sloveniji- Opis Google Phone

Projekt9 - Vse, česar se Google dotakne, se pozlati. Najnovejši poskus v tej smeri je platforma Android, programska oprema ali, če hočete, operacijski sistem za pametne telefone, s katerim naj bi spletni gigant spodmaknil stolček telefonskim gigantom, kot so Nokia, RIM in Microsoft. Prvi rezultat je pametni telefon G1, ki pri nas sicer ni naprodaj, vendar nam ga je uspelo pridobiti iz Velike Britanije.

Prvi v Sloveniji, za vse željne novih informacij, naj vam bo branje članka užitek, tako kot je bilo nam preizkušanje in uporaba pametnega telefona. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

77 komentarjev

Nokia ostaja prva

24 ur -

Razvoj barvnih zaslonov, digitalne predstavljivosti in vse večja združljivost z ostalimi napravami sta po mnenju analitikov IDC dobra napoved za celotno mobilno panogo v letu 2003, medtem ko bodo v prodaji prednjačili t.i. pametni telefoni.

Na prvem mestu največjih dobaviteljev po IDC-ovih izračunih ostaja finska Nokia, sledijo pa ji Motorola, Samsung, Siemens in LG, ki je s tega mesta izrinil družbo Sony Ericsson. Več o tem.

4 komentarji