»

Največja fotografija je panorama Londona

engadget - Doslej je bila največja (merjeno v številu točk) panoramska slika posnetek Budimpešte, a jo je prehitel posnetek Londona. Na 360cities.net so namreč objavili, da so sestavili 80-gigapikselski panoramski 360-stopinjski posnetek Londona. Fotografiral je Jeffrey Martin, kar mu je vzelo tri dni, saj je posnetek tako ogromen, da bi bil natis v fotografski ločljivosti 35 metrov dolg in 17 metrov visok. Sestavljen je iz 7886 visokoločljivostnih posnetkov, ki jih je sestavil skupaj na računalniku Fujitsu CELSIUS s 192 GB pomnilnika in šestjedrnim procesorjem. V živo si boste fotografijo lahko ogledali 24. in 25. novembra na konferenci Visit2010 Fujitsu Forum Europe v Münchnu.

14 komentarjev

Največja slika na svetu panorama Budimpešte

Slashdot - Pred nekaj meseci je panoramski posnetek Dubaja s 45 gigapiksli postal največja digitalna fotografija na svetu, a jo je sedaj presegla panorama 360-stopinjska Budimpešte, ki meri 70-gigapikslov. Posnetek je nastal z uporabo dveh fotoaparatov Sony A900 s 25 megapiskli, 400 mm lečami Minolta in telekonverterji z 1,4-kratno povečavo. Sámo fotografiranje je trajalo dva dni, retuširanje pa še nekajkrat dlje. Rezultat je 200 GB velika datoteka in 15 metrov dolg natis na fotografski papir. Za ogled potrebujete Silverlight.

22 komentarjev

Najboljši posnetek neba v zgodovini iz Microsofta

Slo-Tech - Običajno nove posnetke neba in vesolja objavljajo NASA, ESA ali kakšna druga vesoljska agencija, a to pot moramo za trud in rezultate čestitati Microsoftu. Fantje v Microsoft Researchu so zbrali 1791 posnetkov neba, ki sta jih v zadnjih 50 letih posnela teleskopa Palomar v Kaliforniji in Schmidt v Novem Južnem Walsu v Avstraliji. Posnetki so bili zelo različne kakovosti, tako da so za souporabo terjali veliko preračunavanja in retuširanja. Z uporabo Microsoftovega HPC in programske opreme za paralelizacijo so iz njih sestavili najnadrobnejšo podobo neba, kot ga vidimo z Zemlje.

Dan Fay, vodja oddelka za Zemljo, Energijo in Okolje pri Microsoftu, pojasnjuje, da so...

10 komentarjev

Google I/O se je začel

Slo-Tech - Včeraj se je začela največja letošnja razvijalska konferenca, ki jo gosti San Francisco. Google I/O bo trajal dva dni. V tem času se bo družilo 5000 ljudi iz 66 držav, ki bodo lahko poslušali več kot 200 predavanj in si ogledali 180 demonstracij delovanja izdelkov v razvoju. Lani je bil hit HTML5, ki se je v letu dni že pošteno udomačil na spletu, letos pa so prikazali Google App Engine for Business, ki že dve leti omogoča pisanje aplikacij na Googlovi infrastrukturi, medtem ko za večjo prenosljivost oblakov sodelujejo z VMWarom.

Seveda ni šlo brez omembe Chrome Web Stora, ki po Googlovih beseda ne bo le še ena izmed spletnih trgovin za aplikacije. Zagnali jo bodo še letos. Prvi dan so predstavili še Google Maps API Premier v3, ki je končno zlezel iz...

28 komentarjev

Google Earth zdaj vidi pod vodo

SMH - Google je nadgradil svoje brezplačno orodje za pregledovanje Zemljinega površja s funkcionalnostjo, ki razkriva še zadnje neposlikane kotičke sveta. Odslej namreč Google vidi tudi pod vodo. Ne dobesedno, so pa s pomočjo barimetričnih podatkov, ki so jih jim posredovali inštituti, uspeli na karte in posnetke dorisati nagubanost podmorskega dna, globine in ostale kartografske podatke. Tako lahko sedaj pogledamo podvodna gorovja, oceanske hrbte, jarke, grebene in ostala čudesa, ki se skrivajo pod enotno gladino. Nekatera področja, denimo Veliki koralni greben v Avstraliji, so poslikali natačneje, druga pa še bodo. Za ogled potrebujete novo verzijo Google Earth, ki se je na spletu pojavila včeraj.

...

21 komentarjev

Darwinovi zapiski so od zdaj na voljo tudi v spletnem arhivu

Cambridge University - Številni zapiski, risbe in rokopisi, ob katerih je Charles Darwin ustvarjal teorijo o razvoju vrst, so po novem na voljo v spletnem arhivu. Svetovna javnost je tako dobila dostop do ene največjih zbirk dokumentov, ki jih je vplivni znanstvenik ustvarjal celo življenje. O obsežnosti arhiva govori dejstvo, da bi za ogled potrebovali dva meseca - pod pogojem, da bi vsako minuto prebrali eno stran.



Do obsežne zapuščine so imeli desetletja dostop le znanstveniki Univerze v Cambridgeu, 20 tisoč predmetov v 90 tisoč elektronskih dokumentih pa si od zdaj naprej lahko ogleda kdorkoli in to zastonj. Obsežna zbirka vsebuje prvi osnutek teorije o razvoju vrst, zapiske s potovanja z ladjo Beagle in kuharsko knjigo, ki jo je sestavila njegova žena Emma. V arhiv lahko vstopite

3 komentarji

Verjetno ena izmed največjih digitalnih fotografij

Celotna slika po 196-ih komponentah

vir: TawbaWare
TawbaWare - Današnji domači fotoaparati se ponašajo s tam okoli štirimi megapiksli in že to je velikostni red ločljivosti 2272x1704 (nekaj monitorjev skupaj). Kaj pa boste rekli, če vam povem, da je nekdo s svojim fotoaparatom posnel fotografijo, ki ima več kot en gigapiksel. 40.784 x 26.800 pikslov namreč znaša kar 1,09 milijarde pikslov oziroma 1,09 gigapiksla. To je največji "domači" posnetek, za katerega je avtor potreboval 13 minut fotografiranja in nato več dni sestavljanja vseh 196-ih delov. Slika je na koncu obdelave zasedla 2.068.654.055 bajtov prostora na disku in je tako pripravljena na tiskanje kakšnega velikega plakata. Več o tej enormno veliki sliki si preberite tukaj.Dodatek: Na Dan's Data se je pojavil zelo dolg...

8 komentarjev