»

Avstralci nočejo brezplačne optike

Ars Technica - Ugotovili smo že, da imamo kakovostnejše povezave do interneta kakor v Kanada, a nad stanjem še zdaleč nismo zadovoljni. Razvajeni Evropejec si želi optične povezave v vsako vas in če se to zdi nekoliko preoptimistična zahteva za razpršeno prebivalstvo Slovenije, imajo v Avstraliji obratne probleme. Zahvaljujoč svoji strnjeni populaciji (89 odstotkov prebivalstva živi v mestih) bodo Avstralci postali prva država na svetu brez bakrenih paric. Z ambicioznim 43 milijard avstralskih dolarjev vrednim programom nameravajo državo prepresti z optičnimi povezavami, tako da bo imelo 93 odstotkov prebivalstva optiko do svojih vrat. Za končnega uporabnika brezplačno, saj bodo čez osem let baker odklopili iz omrežja. Problem je, da se prebivalci s projektom ne strinjajo.

Posebej problematičen je položaj na Tasmaniji (po podatkih iz leta 1995 je tam delež urbanega prebivalstva 73-odstoten), kjer je polovica prebivalcev kategorično proti optični povezavi. Vladni NBN Co. ima pravico razkopavati...

25 komentarjev

Evropski cilj: 30 megabitov za vsakogar

Ars Technica - Evropska komisija za informacijsko družbo je v okviru programa Digital Agenda predstavila evropski načrt za razvoj širokopasovnih internetnih povezav. S smelo postavljenim ciljem želijo do leta 2020 vse Evropejce opremiti z optičnimi 30-megabitnimi povezavami, polovica pa naj bi jih imela kar 100-megabitne povezave, proti čemer se zdijo ameriški načrti o vzpostavitvi štirimegabitnih bakrenih priključkov po vsej državi kar smešni. Trenutno ima v EU odstotek prebivalstva optično povezavo, kar je dvanajstkrat manj kot na Japonskem in petnajstkrat manj kot v Južni Koreji.

Kako točno bomo to stopnjo v Evropi dosegli, dokument ne pojasnjuje. V njem zgolj svarijo, da bomo brez državne intervencije dobili zgolj suboptimalne rešitve, zato pričakujemo nadaljnja direktive iz EU. V dokumentu piše, da morajo oblasti zagotoviti, da javni in zasebni sektor sodelujeta pri sistematičnem omogočanju širokopasovnega dostopa gospodinjstvom, ne da bi si stala napoti.

V poročilu mimogrede ugotavljajo,...

14 komentarjev

Slovenija 4. v Evropi po deležu dostopa do optike

Optika do doma

vir: PC World
PC World - Po odstotku penetracije FTTH (Fibre to the Home) je na seznamu evropskih držav na prvem mestu Švedsko zamenjala Litva, kjer ima do optične povezave za internet, televizijo in telefonijo dostop kar 18% vseh gospodinjstev v državi. Švedska je tako padla na drugo mesto, kjer ji na tretjem sledi Norveška.

Takoj za stopničkami se nahaja Slovenija, vse tri naštete države, ki se nahajajo za Litvo, pa imajo penetracijo višjo od 10%. Slovenija za Švedsko, kjer ima dostop do optične povezave okrog 12% gospodinjstev, in Norveško, kjer ima dostop okrog 11% gospodinjstev, z 10,5% ne zaostaja veliko. Deseterico zaključujejo Estonija, Danska, Slovaška, Finska, Nizozemska ter Italija, katerim so se...

34 komentarjev

Internet se ne ceni več

Cena mesečnega dostopa do spleta

vir: Ars Technica
Ars Technica - Nova študija o cenah dostopa do interneta po svetu kaže, da se internet v zadnjem času ni opazneje cenil, se je pa hitrost dostopa konstantno povečevala. Od septembra 2007 se je svetovna cena za megabit dostopa do spleta, preračunana v dolarje, zniževala, ponekod občutno. Optika ima 20 odstotkov nižje cene, kabelski dostop 30, DSL pa skoraj 40. Preračun na mesečni dostop z upoštevanjem paritete kupne moči (PPP) pa pokaže, da račun konec meseca ni nič nižji. Zdi se, da je internetno tržišče zasičeno, tako da kakšnih občutnih pocenitev ni več pričakovati. Še vedno je globalno najcenejši širokopasovni dostop do interneta preko povezav DSL, sledi kabelski internet, najdražja pa je optična povezava. V povprečju stane optika 35 dolarjev. Pri nas je še...

116 komentarjev

Vodilni v optiki Korejci

Overclockers Australia - Medtem ko tudi naši ponudniki interneta po sramežljivih začetkih vedno odločneje ponujajo optiko, če seveda živite v četrti, ki so jo že uspeli razkopati, je njena razširjenost na Daljnem vzhodu v vzponu. Na prvem mestu v svetovnem merilu je Južna Koreja, kjer ima 12,2 % prebivalcev optično povezavo, 10,5 % kabelsko in 8,4 % DSL. Tako ima npr. več Korejcev optično povezavo kot ima sploh katerokoli širokopasovno povezavo Grkov, Poljakov, Slovakov, Turkov ali Mehičanov. Na drugem mestu so Japonci z 10,2 % optike, 9,6 % DSL in 3,1 % kabelskega interneta. Med Evropejci je na prvem mestu Švedska z šestimi odstotki, medtem ko ima Norveška najvišji delež širokopasovnih povezav (optika, DSL in kabel skupaj) na svetu. Klik!

87 komentarjev

Avstralski politiki obljubljajo hiter internet

The inquirer - V Avstraliji bodo še pred koncem tega leta volitve, eno od pomembnejših vprašanj, ki bi jih lahko odločilo in se trenutno močno izpostavlja, pa je ponudba širokopasovnega interneta širom celine. Opozicija je izjavila, da namerava le-tega nuditi 98 odstotkom prebivalstva, medtem ko obstoječa vlada sedaj pravi, da bo šla še za odstotek dlje.

Koalicija tako namerava z investicijami, vrednimi dve milijardi avstralskih dolarjev (nasprotna stran bi porabila še več kot dvakrat toliko denarja), prebivalce urbanih delov povezati s tehnologijo FTTN, medtem ko naj bi internet v oddaljena območja prinesle brezžične tehnologije. Hitrost bo povsod vsaj 12 Mbps.

Trenutno stanje širokopasovnih povezav v Avstraliji ni preveč bleščeče, večinoma so na voljo zgolj kabelske in ADSL povezave, ponekod tudi ADSL2+, a glavna težava je pomanjkanje višjih hitrosti uploada.

Izvorna novica.

27 komentarjev