»

Samsung predstavil novo linijo naprav za Windows (Phone) 8

Slo-Tech - Windows 8 je že izšel, čeprav bo uradni začetek splošne prodaje šele 26. oktobra, Windows Phone 8 pa naj bi dočakali nekaj dni pozneje - omenja se 29. oktober. A Samsung je pohitel in že danes pokazal nove izdelke, ki jih bosta poganjala omenjena sistema. Na konferenci IFA v Berlinu so razkrili dva ultraprenosna računalnika, pametni telefon in tablico, ki uporabljajo Microsoftov ekosistem. Linija se imenuje ATIV.

Poglejmo naprej prenosnika. Imenovala se bosta Smart PC Series 5 oziroma Smart PC Pro Series 7. Na prvi pogled sta enaka, saj imata oba 11,6-palčni zaslon, tipkovnico in trackpad, a razlike so pod pokrovom (in seveda v denarnici). Petica podpira ločljivost 1366 x 768 in ima procesor Atom, medtem ko ima Sedmica ločljivost 1920 x 1080 in procesor Intel Core i5....

66 komentarjev

Video posnetki iz WebCampLjubljana

Slo-Tech - Po uspešnem WebCampLjubljana, kjer so prejšnji teden obiskovalci dogodka predavali o spletu in tehnologijah, je sedaj pripravljen arhiv videoposnetkov njihovih predavanj.

Teme se gibljejo od zelo tehničnih: migracija obstoječih spletnih strani na nov sistem, pakiranje JavaScripta, razvoj HTML5 aplikacij za iPada, kako postaviti monitoring sistem za strežnike ter kako servirati neživi video na spletu; do bolj splošnih: brezplačni kolektivni samoumor, kako voditi svoje življenje in podjetje, Freedom box in vodenje spletnih projektov.

Vse te in še mnoge druge posnetke si lahko s pomočjo brskalnika ali iPada ogledate na: http://video.webcamp.si/

21 komentarjev

Nova blackberryja z novim BlackBerry 7 OS

Ars Technica - Kanadski RIM je včeraj predstavil dva nova blackberryja, ki ju poganja tudi nova verzija operacijskega sistema BlackBerry OS. Novinca BlackBerry Bold 9900 in 9930 imata nameščen BlackBerry 7 OS, ki se bil moral prvotno imenovati BlackBerry 6.1, a je RIM uvedel toliko sprememb, da so se odločili za preskok v novo verzijo in hkrati nepodporo starejšim modelom telefonov.

Oba imata na dotik občutljiva zaslona, ki zmoreta prikazati sliko ločljivosti 640 x 480 (diagnola 2,8 palca), kar je bistveno več od predhodnikov. V 10,5 milimetra debelem ohišju najdemo procesor Snapdragon z 1,2 GHz in podporo HSPA+ za omrežja 4G. Programska oprema vključuje polno verzijo Docs to Go za urejanje Wordovih, Excelovih in PowerPointovih dokumentov, odjemalca...

0 komentarjev

RIM BlackBerry PlayBook hitrejši od iPada, prihaja 2011.

Ars Technica - Na konferenci DevCon 2010 je RIM letos predstavil prihajajoči tablični računalnik, ki bo po besedah proizvajalca prvi, namenjen prvenstveno poslovnim uporabnikom. Cena bo gotovo ciljnemu segmentu primerna, nekoliko pomislekov pa vzbuja ime BlackBerry PlayBook. Novinec bo na prodajne police prispel takoj po novem letu, zato je že čas, da RIM pokaže nekoliko več. In to so storili.

Predstavitvenemu videu to pot sledi sicer še en predvsem propagandni posnetek, ki pa že kaže videz in delovanje novega tabličnega računalnika. Kampanjo začenjajo graditi na hitrosti, saj v posnetku primerjajo odzivnost PlayBooka in konkurenčnega Applovega iPada. Pri nalaganju spletnih strani, tudi bogatih s JavaScriptom in HTML5 (Flasha iPad tako ali tako brez...

47 komentarjev

Blackberryji ostajajo v ZAE

Guardian - V ponedeljek se izteče rok, do katerega mora RIM poskrbeti, da bodo lahko oblasti v Združenih arabskih emiratih prisluškovale šifriranih komunikaciji, sicer bodo prepovedali brskanje po spletu, branje elektronske pošte in uporabo hipnih sporočil. Kot je bilo pričakovati, se napovedi o blokiranju ne bodo uresničile.

Včeraj so namreč z agencije za telekomunikacije v ZAE poslali obvestilo, da so vse storitve na blackberryjih v skladu z lokalno zakonodajo, tako da bo lahko pol milijona uporabnikov nemoteno delalo tudi prihodnji teden. Ni še znano, kaj točno je RIM storil, da je pridobil pozitivno mnenje, a predvidevamo lahko, da je v ZAE postavil nekaj svojih strežnikov, preko katerih bo mogoče prisluškovati vsaj delu komunikacije. Uradno RIM ni dal...

0 komentarjev

Šifriranje v blackberryjih pomanjkljivo

Slashdot - Podatki na telefonih znamke BlackBerry so šifrirani, kar jih je skupaj s podporo elektronski pošti in drugimi funkcijami upravljanja pred leti naredilo za edino resno rešitev za poslovne uporabnike. Z leti je te zmožnosti usvojila tudi konkurenca, a so blackberryji v veliki meri zadržali svojo bazo uporabnikov. Rusko programsko podjetje ElcomSoft poroča, da prve prednosti nimajo več, saj so uspeli razbiti šifriranje, ki ga blackberry uporablja za shranjevanje podatkov na telefon.

Celotna zasnova varovanja podatkov je zelo dobra, a je njen najšibkejši člen ustvarjanje varnostne kopije podatkov. Ta je šifrirana z 256-bitnim ključem z algoritmom AES, ki se generira na podlagi gesla, ki ga vnese uporabnik. Problem predstavlja funkcija PBKDF2 za generiranje ključa, ki se uporablja samo v eni iteraciji (za primerjavo, Apple v iOS 4 uporabi 10.000 iteracij). Težava je tudi, da podatke šifrira program BlackBerry Desktop in ne sam telefon, tako da se med računalnikom in telefonom prenašajo...

2 komentarja

RIM predstavil svoj tablični računalnik BlackBerry PlayBook

PC World - Danes ponoči po slovenskem času je RIM na konferenci DevCon 2010 predstavil svoj prvi tablični računalnik, ki se bo imenoval BlackBerry PlayBook. Na prodajne police bo prispel v začetku prihodnjega leta. Meril bo 13 x 19 x 1 cm in tehtal manj kot pol kilograma. Na dotik občutljiv zaslon bo imel sedempalčno diagonalo. Poganjal ga bo dvojedrni gigaherčni procesor z 1 GB pomnilnika. Vgrajeni bosta dve HD-kameri; ena spredaj s 3 megapiksli in ena s pol manj megapiksli zadaj, pri čemer bo mogoče snemanje videa v ločljivosti 1080p. Vgrajeni priključki bodo microUSB, microHDMI in brezžična Wi-Fi 802.11 a/b/g/n ter Bluetooth 2.1, medtem ko o 3G in 4G še ni podatkov.

Operacijski sistem bo izdelal nedavno kupljeni QNX in bo podpiral HTML5 in...

18 komentarjev

RIM popustil tudi v Indiji

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

Reuters - Nedavno smo poročali, da je Saudova Arabija zagrozila, da bo prepovedala pošiljanje hipnih sporočil na blackberryjih. Zaplet je RIM rešil tako, da je napovedal postavitev lokalnega strežnika za blackberryje v tej državi, do katerega bodo imele dostop tudi saudske oblasti. Podobne pomisleke, češ da šifrirana komunikacija, ki jo nudijo blackberryji, služi teroristom, so imeli tudi Indijci in tudi tu je RIM pokleknil.

RIM jim je namreč obljubil tehnično rešitev za dešifriranje podatkov z blackberryjev, so v petek potrdili v New Delhiju. Rok za izpolnitev za zaveze se bo iztekel 31. avgusta. Če ga RIM ne bo spoštoval, indijske oblasti grozijo z ukinitvijo storitve BlackBerry v državi. V tako radikalen razplet seveda ne gre...

0 komentarjev

Združeni arabski emirati omejujejo BlackBerryje

BlackBerry Bold

vir: CNet
CNet - RIM-ovi BlackBerryji so še vedno prva izbira za mnoge poslovne uporabnike, čeprav mnoge njihove prednosti dandanes podpirajo različne platforme pametnih mobilnikov. A v Združenih arabskih emiratih bodo BlackBerryji izgubili še nekaj izmed svojih prednosti, s čimer bodo prišli skorajda na raven običajnih, neumnih mobilnikov. Z enajstim oktobrom bodo v ZAE mobilni operaterji namreč začeli z blokiranjem brskanja po spletu, branja elektronske pošte in uporabe BlackBerryjeve storitve instantnih sporočil. Težava se namreč skriva v načinu hrambe in prenosa podatkov, povezanih s temi storitvami.

To gre...

9 komentarjev

BlackBerry Tablet prihaja

Beta News - Govorice o prihajajočem BlackBerry Tabletu, ki krožijo že več mesecev, so potrdili tudi viri blizu RIM-a. Prve informacije so napovedovale 8,9-palčni zaslon, petkovo razkritje Ashoka Kumarja iz Rodman & Renshawa pa govori o 7-palčnem zaslonu in Marvellovem procesorju z 1 GHz. Za razliko od iPada bo imel BlackBerry Tablet strojno podporo za Flash in dvoje kamer. Flash bo gotovo dodatna prednost v primerjavi z Applovim iPadom, druga prednost pa bo znamka, saj so blackberryji še vedno mnogo bolj razširjeni od iPhona. Natančnih podatkov o datumu izida še ni, omenja pa se december.

39 komentarjev

RIM prevzema QNX

Information Week - Kanadsko podjetje Research in Motion (RIM), ki ga poznamo po pametnih telefonih znamke BlackBerry, je objavilo podpis dogovora o prevzemu podjetja QNX Software Systems. Z nakupom QNX-a želijo zakorakati v avtomobilske vode; natančneje gre za sisteme zabavne platforme za avtomobile. QNX namreč ponuja operacijski sistem Neutron, ki ga najdemo v avtomobilski industriji, telekomunikacijah, medicini in aeronavtiki. RIM bo svoje blackberryje sedaj lahko tesneje povezal z avtomobilskimi navigacijskimi sistemi. RIM-ov izvršni direktor Mike Lazaridis dodaja, da bo poleg navigacije QNX prinesel podporo za kopico še nenajavljenih zmožnosti, ki bodo obogatile njihov portfelj.

Finančne podrobnosti prevzema niso znane. Če bodo regulatorji trga prevzem potrdili, bo dokončan v prihodnjih dveh mesecih.

0 komentarjev

WebKit brskalnik za Blackberryje

HotHardware - O zmogljivejšem (spodobnejšem, glede na ponudbo iPhona in Androida) brskalniku za RIM-ov Blackberry OS se govori že od lanskega avgusta, ko so kupili podjetje Torch Mobile. Slednje je brskalnik, osnovan na WebKitu, izdelovalo za Windows Mobile, a je zadnja stabilna različica izšla julija, slaba dva meseca pred prevzemom. Prevzem je zdaj končno obrodil sadove, saj so pri Research In Motion na World Mobile Congress veselo razkazovali novo pridobitev. Z WebKitom se bodo spletne strani nalagale mnogo hitreje, kakršno bo tudi njihovo pregledovanje (premikanje po strani in zumiranje), obenem pa WebKit omogoča doseganje 100 točk od stotih v Acid3 testu. Datum izida brskalnika za rajo žal še ni znan. Ob brskalniku pri RIM oglašujejo tudi...

1 komentar

Indijska vlada bo morda kmalu imela kopije BlackBerry šifrirnih ključev

Schneier.com - Kot poroča Indiatimes, se je kanadsko podjetje Research In Motion na "prigovarjanje" indijske vlade odločilo, da bo indijski vladi izročilo kopije šifrirnih ključev s katerimi komunicirajo BlackBerry naprave.

BlackBerry naprave za komunikacijo med napravo in BlackBerry strežnikom uporabljajo 256-bitno AES šifriranje, močno šifrianje pa indijski vladi seveda ni preveč všeč. Zato so od podjetja zahtevali uporabo le 40-bitnega šifriranja ali pa kopije šifrirnih ključev. V nasprotnem primeru - so zagrozili - pa bodo prepovedali uporabo BlackBerry naprav v Indiji.

Po podatkih Indiatimes naj bi predstavniki podjetja Research In Motion v začetku maja letos indijski vladi pod vplivom "prepričljivih argumentov" (Indija predstavlja enega najobetavnejših trgov za BlackBerry) obljubili dostop do e-pošte, ki se pretaka preko BlackBerry naprav za vse njihove individualne (ne-poslovne) uporabnike.

Nagradno vprašanje: je indijska vlada prva, ki je prišla na idejo prepričevanja podkrepljenega s...

18 komentarjev

Francoski državni uradniki ne smejo več uporabljati BlackBerry naprav

Guardian - Kot poroča Guardian Unlimited, so francoski vladni varnostni strokovnjaki prepovedali porabo BlackBerry naprav v prostorih francoskih ministrstev in predsedniške palače.

Razlog? Strah pred zlorabo BlackBerry mobilnih naprav za prisluškovanje s strani ameriških tajnih služb. Kot poroča Le Monde, so v Franciji mnenja da se BlackBerry naprave povezujejo na ameriške in britanske strežnike, kjer lahko ameriška NSA izvaja prestrezanje.

In preko katerih povezav se v internet povezujejo slovenski BlackBerry uporabniki?

13 komentarjev