»

Neuspela akcija Mobli

Schneier.com - Dva tedna nazaj je britanska policija pripravila posebno akcijo "Mobli" proti kraji mobilnih telefonov. V več lokalih v krajih Hastings in St. Leonards na jugu države so načrtno pustili mobilne telefone, pač pod vtisom, da jih je nekdo pozabil. Aparati so bili opremljeni z dodatnimi sledilci in oznakami, lokale pa so v sodelovanju z lastniki patruljirali še dodatni policisti v civilu, upajoč, da se bo kateri od obiskovalcev ujel v nastavljeno past.

Žal (ali...

27 komentarjev

Se Nokia ogreva za Windows Phone 7?

Nokie prihodnosti?

vir: PC World
PC World - Eldar Murtazin poroča, da so se pred dnevi predstavniki Nokie in Microsofta sestali in pogovarjali o tesnejšem sodelovanju, katerega rezultat bi bili Nokiini pametni mobilniki, ki bi namesto enega izmed hišnih operacijskih sistemov (MeeGo oz. Symbian) uporabljali Microsoftov Windows Phone 7. Takšne govorice bi sicer zlahka zavrgli, če jih ne bi začel Eldar Murtazin, ki je že velikokrat pravilno napovedal Nokiine poteze ter kot prvi predstavil obilico prototipnih naprav finskega mobilnega giganta, npr. N8, N900 ter še nekatere druge.

Uporabo Windows Phone 7 naredi nekoliko neverjetno Nokiino vztrajno zatrjevanje, da bodo uporabljali le...

28 komentarjev

Nokia po poti Appla

Problematična Nokia N8

vir: TG Daily
TG Daily - Applov postopek vračanja ukradenega prototipa iPhone 4 je po spletu dodobra dokumentiran ter je Apple vsaj deloma postavil v nekoliko slabšo luč, kot je bil prej. A očitno se velika podjetja s področja mobilnih tehnologij ena od drugega ne naučijo popolnoma nič. Podobno, kot je s pomočjo policije Apple poskušal pridobiti nazaj iPhone 4 od upravljalca Gizmoda, zdaj počne Nokia v primeru Eldarja Murtazina. Mobilni telefon, ki je tukaj srž problema, je prototipna Nokia N8.

Slednjo je konec aprila Eldar dodobra preizkusil, verjetno pa ni pomagalo dejstvo, da z mobilnim telefonom ni bil pretirano zadovoljen, saj so že naslednji dan pri Nokii javno...

3 komentarji

Symbian še ni mrtev

Nokia N97 - težavni pametni mobilnik

vir: engadget
engadget - Čeprav je spletna stran Symbian-Guru včeraj zaprla svoja vrata, Nokia ne namerava izgubiti boja z ostalimi tekmeci na področju pametnih mobilnih telefonov. To je povedal Anssi Vanjoki, vodja oddelka za mobilne rešitve pri Nokii, ter dodal, da je Nokia nevaren tekmec že zdaj in ne bojna ladja, ki se počasi obrača (in nato naredi toliko večjo škodo ostalim). Po njegovih besedah je zdaj glavni cilj Nokie posvečanje kakovosti, s tem pa vračanje ugleda izdelovalca najboljših mobilnih telefonov. Obenem želijo ponovno vrniti žar v svojo bazo oboževalcev, ki pa je z zaprtjem Symbian-Guruja doživela velik udarec.

Do zaprtja je po besedah administratorjev, Rickyja Caddena in Rite El Khoury, prišlo zaradi razočaranj Nokie, tudi z...

56 komentarjev

Urejanje videov tudi na Nokii N8

engadget - Na dan predsatvitve novega iPhona, kjer je bila ena izmed predstavljenih novosti iMovie zanj, je svojo različico programa za urejanje videoposnetkov na spletu pokazala tudi Nokia. Seveda gre za že nekoliko težko pričakovani mobilni telefon N8, ki bo izšel konec avgusta ter bo za operacijski sistem uporabljal popolnoma svež Symbian^3.

Podobno kot v iMovie za iPhone bo tudi tukaj mogoče združiti različne videoposnetke in slike, prve skrajšati, jih razporediti, dodati grafične prehode med posameznimi sestavnimi deli posnetka ter dodajati tekstovne naslove. Ena izmed prednosti v primerjavi z iMovie je sposobnost priklopa USB naprav na Nokio N8, s katere bo lahko nato prenašala videoposnetke in jih uporabila za končni izdelek.

Predstavili...

24 komentarjev

Prispel je iPhone 4

iPhone 4

vir: engadget
engadget - Špekulacij in napovedi o novem iPhonu je bilo ogromno, vključno z njegovim imenom. Najpogosteje smo slišali imena iPhone 4G in iPhone HD, a nobeno izmed teh dveh ni tisto pravo. Apple je namreč danes na WWDC-ju predstavil iPhone 4, kar je bilo po včerajšnji ukinitvi prodaje iPhone 3G neizbežno. Veliko novosti smo že pričakovali zahvaljujoč pobeglih naprav. Potrjeno je tako, da se v novem telefonu nahaja procesor A4 (ni še znana frekvenca delovanja), ki je bil zasnovan znotraj samega Appla, da je ločljivost zaslona štirikrat večja kot pri starem, poznana pa je bila tudi že oblika mobilnega telefona.

Ločljivost zaslona, t.i. Retina Display, tako znaša 960 x...

347 komentarjev

Nokia N8 še bližje računalnikom

Kitajska kopija N8-00

vir: engadget
engadget - Povezovanje mobilnih telefonov z računalnikom je danes popolnoma običajna funkcija, še več, v nekaj letih bomo Evropejci vse mobilne telefone polnili prek standardnega micro-USB priključka, čemur se je zanimivo pokoril tudi Apple. A mnogo bolj redka funkcija je obnašanje mobilnega telefona kot gostitelja USB napravam. Slednja računalnikom omogoča, da se mobilni telefoni, fotoaparati, miške in vsa ostala periferija poveže z njimi ter v primeru podatkovnih naprav dostopa do datotek na njih. To bo omogočala tudi Nokia N8 s pomočjo pretvornika z moškega micro-USB priključka na ženskega USB...

24 komentarjev

Symbian^3 predstavljen že aprila?

Nokia N8 ali N8-00?

vir: engadget
engadget - Na spletu so se pojavile slike novega Nokiinega mobilnega telefona, ki ga je mogoče upravljati zgolj prek na dotik občutljivega zaslona. Takoj se je špekuliralo, da gre za nekajkrat že omenjeno Nokio N8, poimenovano tudi N8-00, na kateri naj bi tekel Symbian^3, po Symbian^1 (drugo ime za Symbian S60 5th Edition) in Symbian^2 (odprtokodna različica Symbiana^1) prvi korak k prenovi uporabniškega vmesnika in samega operacijskega sistema.

Na Engadgetu poročajo, da so iz zanesljivih virov izvedeli, da naj bi Nokia mobilni telefon N8 predstavila sredi aprila, čeprav v bližini ni večjih sejmov, povezanih z mobilno tehnologijo. Po drugi strani bi se predstavitev lahko zgodila pred Nokiinim Annual General Meetingom v Helsinkih, ki je...

18 komentarjev