»

Organski tankoslojni tranzistorji v boju proti ponarejenim bankovcem

New Scientist - Raziskovalci iz Stuttgarta, Tokia in Kjota so iznašli nov način zaščite bankovcev, ki bi lahko ponarejevalcem pristrigel peruti za dlje časa kakor običajne metode. V članku Organic Electronics on Banknotes, ki je objavljen v reviji Advanced Materials, poročajo o uporabi organskih tankoslojnih tranzistorjev (TFT) za zaščito bankovcev pred ponarejanjem.

Na bankovce v primerni geometriji nanesejo plasti zlata, aluminijevega oksida in organskih molekul, ki se sprimejo v tankoslojne tranzistorje na površini bankovca. Vse to poteka brez uporabe agresivnih kemikalij ali visokih temperatur, ki lahko poškodovale bombažna vlakna v bankovcih. Tako pridobljeni bankovci...

12 komentarjev

Avtentikacija fizičnih dokumentov

Površina papirja pod mikroskopom

Slo-Tech - Skupina raziskovalcev, Will Clarkson, Tim Weyrich, Adam Finkelstein, Nadia Heninger, Alex Halderman in Ed Felten je objavila članek, v katerem opisujejo nov način ugotavljanja istovetnosti fizičnih dokumentov (na papirju).

Raziskovalci so ugotovili, da je mogoče z navadnim skenerjem prebrati naravne napake v strukturi lista papirja ter na njihovi podlagi za vsak list papirja izračunati unikatno kontrolno vsoto.



Na ta način je mogoče kasneje identificirati ta list papirja in to celo po tem, ko je na list natisnjeno besedilo, ali pa je bil list prepognjen ali zmečkan.

Vsekakor gre za zelo uporabno odkritje, a morda bo v nekaj letih sprejet zakon, ki bo od prodajalcev papirja zahteval...

13 komentarjev

Severna Koreja bo imela mobilno omrežje

The inquirer - V državi, kjer so leta 2004 z dekretom prepovedali uporabo mobilnih telefonov, bodo ti spet postali dosegljivi. Egiptovski telefonski operater Orascom, ki ima svoje podružnice po Bližnjem vzhodu, Afriki in Južni Aziji, namreč trdi, da so dobili 25-letno licenco za upravljanje mobilnega telefonskega omrežja in ekskluzivno štiriletno pogodbo. S signalom bodo pokrili Pjongjang in druga pomembna mesta v državi. Šef egiptovskega podjetja se trenutno mudi v severnokorejski prestolnici, kaj več o naravi njegovega obiska pa državni mediji ne izdajo. Januarja je Orascom napovedal, da bo v Severno Korejo v treh letih vložil 400 milijonov dolarjev. Podrobnosti niso znane, verjetno pa telefoni ne bodo dosegljivi kar sleherniku, temveč izbranim funkcionarjem.

20 komentarjev

Elektronsko pero

engadget - Podjetje EPOS Tehnologies je naznanilo novo elektronsko pero. Pero deluje v kompletu z USB ključem, ki ga zatknete za list papirja/blok, in zaznava premikanje peresa po papirju in vse skupaj shranjuje na USB pomnilnik. Vse kar ste napisali na list papirja pa lahko potem pregledate na računalniku. Podobni izdlelki so že nekaj časa na tržišču vendar je njihova cena zasoljena. Podjetje EPOS obljublja, da bo cena peresa okoli 79$. Pero naj bi bilo na voljo za nakup proti koncu leta. Še povezava do izvorne novice

15 komentarjev

MRAM -- Mamljiv, Revolucionaren in ... Ah ... Mojstrski

Strokovnjaki v akciji!

CNN.com - Si predstavljate svet, v katerem je veliko računalnikov, tako veliko, da jih je več kot Zemljanov, pa čeprav so si med seboj različni, tako različni, da so nekateri veliki kot skala, drugi majhni kot dlan, tretji pa prav majceni, tako majhni kot drobtinica kruha, a vendarle imajo vsi nekaj skupnega, kar naredi ta svet, kljub nasičenosti in raznolikosti, še vedno preprost in ne kompliciran, tako komplicirana kot je komplicirana ta poved?

Ja, tak svet si je težko predstavljati, a strokovnjaki podjetij IBM in Infineon so naredili pomemben korak v njegovi evoluciji, pomagala pa so jim tudi podjetja Toshiba, Motorola in NEC. Predstavili so tehnologijo MRAM -- Magnetic Random Access...

25 komentarjev

Viini procesorji

X-Bit Labs - VIA ni znana kot samo proizvajalec procesorskih naborov, ampak se zadnje čase uveljavlja tudi kot proizvajalec procesorjev (CPU). Če je raznim podatkom verjeti, se C3 procesor na zahodnem trgu ne prodaja ravno najbolje, na vzhodu pa Intelu kar precej hodi v zelje, saj je njegov glavni adut ravno nizka cena in niti ne tako velik zaostanek za Intelovimi Celeroni. Prav tako pa so Viini procesorji primerni za vdelavo v manj zmogljive strežnike, za krmiljenje proizvodnih linij (vi sploh ne veste, kako zmogljivi so lahko šibkejši in cenejši procesorji pri opravljanju takih nalog) in še kaj. VIA nam trenutno ponuja tri različice C3 procesorjev na treh različnih jedrih - Samuel (C5A), Samuel 2 (C5B) in Ezra (C5C). Procesorji na jedru Ezra bodo v začetku leta 2002 delovali s frekvenco 1 GHz. Vendar to še ne pomeni, da je to Viin zadnji izdelek. Ne, VIA namerava v prihodnje še bolj agresivno nastopiti na tem delu trga in ponuditi rešitve, ki bodo bazirale na povsem spremenjenih arhitekturah....

3 komentarji

Novi HDDji iz IBMa

X-Bit Labs - IBM je naredil pomemben korak naprej z najavo treh novih družin trdih diskov. To so:

-Deskstar 120GXP: Ta družina diskov bo narejena na 40 GB ploščah in bo podpirala ATA/100 vmesnik. Imela bo tri modele s kapacitetro 120 GB, 80 GB in 40 GB. Vrteli se bodo pri 7200 obratih na minuto, vhodni čas pa bo znašal 8.5 ms. IBM obljublja da bodo Deskstar 120GXP dokaj tihi in zelo ekonomični diski.

-Travlestar 60GH: Družina bo uporabljala 15 GB plošče in bo namenjena uporabi v prenosnikih. Zaradi tega bodo pogoni široki samo 2.5 palca (6.3 cm) in visoki le 12.5 mm. Vrteli se bodo pri 5400 rpm, vhodni čas bo pa znašal 12 ms.

-Travelstar 40GN: Ta družina mobilnih diskov pa bo bolj miniaturna. Tudi ti so široki 2.5 palca vendar le 9.5 mm visoki. Družina bo vključevala štiri modele s kapacitetami 40 GB, 30 GB, 20 GB in 10 GB. Narejeni bodo na 20 GB ploščah. Vrteli se bodo s hitrostjo 4200 obratov v minuti, vhodni čas bo pa znašal 12 ms.

Deskstar 120GXP družina naj bi se začela prodajati v...

1 komentar

Hitachi naredil kot papir tanek čip

The inquirer - Japonski Hitachi je naredil pomemben korak pri izdelovanju čipov. Naredil je namreč čip, ki je tanek kot list papirja. Vendar nikar ne mislite, da bi čip uporabljen v računalnikih ali kakih drugih elektronskih napravah. Hitachi je čip razvil predvsem za vdelavo v bankovce, čeke in druge pomembne papirje (gotovo za preprečevanje ponarejanja). Čip ima še eno pomembno lastnost - omogoča brezžično povezavo. Z vdelano brezžične povezavo, naj bi se dalo bankovec ali kak drug pomemben papir celo izslediti. Zanimivo. Po zadnjih podatkih sodeč bomo takšne čipe ugledali čez tri leta.

5 komentarjev

IBM in novi procesorji

IBM - IBM razvija nov, hitrejši procesor za računalnike PowerPC z delovnim imenom Sahara, ki naj bi do konca leta 2002 dosegel hitrost 2 GHz.

Takšni čipi so zelo primerni za delo v računalniških omrežjih, kjer je bolj kot hitrost pomemben prenos velike količine podatkov in manjša poraba energije. Takšne čipe uporablja Apple, torej hitrejši čipi pomenijo tudi hitrejše Appleove računalnike, zasnovane na PowerPC tehnologiji.

3 komentarji