»

Tehnološki mogotci rešujejo usode legendarnih medijev?

Naslovnica revije iz leta 1955

vir: Business Insider
Business Insider - Ustanovitelj Salesforca Marc Benioff in njegova soproga sta pred dnevi privolila v nakup znamenite ameriške revije The Time Magazine. Salesforce sicer s poslom nima nobene zveze, Benioffa bosta namreč medij prevzela kot zasebnika, za kar bosta v gotovini odštela 190 milijonov dolarjev. Oba sta tudi že napovedala, da bo dosedanja uredniška ekipa ostala nespremenjena in da se v objavljane vsebine ne nameravata vtikati.

Time je skupaj z drugimi mediji, združenimi v...

33 komentarjev

Saleseforcov CEO Marc Benioff o tem, da potrebe po Oknih več ni

Mark Benioff, Salesforce.

Slashdot - Ob skorajšnji splavitvi Windows 8, Surface tablic, prenovljene Pisarne, Xbox Live ter verjetno še česa na prihajajoči petek šestindvajseti (= 2x13) mora biti Microsoft kar malo razočaran nad pomanjkanjem entuziazma, pričakovanja in vrst pred njihovimi trgovinami. Prednaročil za Surface sicer ne manjka, a to je več ali manj tudi to. Po drugi strani pa je dvomov in nezaupanja za izvoz, zlasti glede novih Oken.

Na tapeti je predvsem prenovljen uporabniški vmesnik, ki bi se moral imenovati Metro, pa se ne bo (ker je njihov pravni oddelek zaspal), ki odpravlja znane elemente zadnjih 15-20 let v dobro celozaslonskega start menija in drugih arhetipov z mobilnih naprav, pa čez neprepričljivo...

73 komentarjev

Deset let pozneje se protimonopolni nadzor Microsofta v ZDA končuje

Leta 1998 je pričal tudi Bill Gates, tedanji izvršni direktor Microsofta in njegov ustanovitelj.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Pred desetimi leti je ameriško sodišče odločilo v protimonopolnem postopku, da se mora Microsoft razdeliti v dve podjetji. Proces dvajsetih ameriških zveznih držav in pravosodnega ministrstva zoper Microsoft se je začel 18. maja 1998, na njem pa so dokazovali, da ima Microsoft monopol na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike in brskalnikov, kar izkorišča za nedovoljeno integracijo. Naslednje leto 5. maja je sodišče odločilo, da je šlo v resnici za nedovoljen monopol, zato se mora Microsoft razdeliti v dve podjetji - proizvajalca operacijskih sistemov in vsega ostalega.

Microsoft se je na razsodbo pritožil in leta 2001 so izposlovali poravnavo, ki ni več predvidevala razdelitve,...

5 komentarjev

Microsoft in Motorola razširila patentni tožbi

Vizualizacija stanja med Microsoftom in Motorolo

Slo-Tech - Oktobra je Microsoft vložil tožbo zoper Motorolo zaradi kršitve devetih patentov, ki pokrivajo zmožnosti pametnih telefonov, kot so sinhronizacija elektronske pošte, koledarja, adresarja, obveščanje aplikacij o spremembi jakosti signala in avtonomiji baterije ter podobno. Motorola ni mencala in je v enem mesecu odgovorila s protitožbo, v kateri Microsoftu očitajo kršitev 16 patentov, ki pokrivajo področja video kodekov, elektronske pošte, hipnega sporočanja (IM), objektno orientiranih programskih arhitektur, Wi-Fi in grafičnih gesel. Navadno v takšnih navzkrižnih tožbah podjetji po pravniškem obstreljevanju izposlujeta poravnavo.

...

3 komentarji

Motorola toži Microsoft

Diagram tožb in protitožb

vir: Slashdot
Slashdot - Motorola je na Microsoftovo tožbo (Microsoft je ta teden vložil še eno tožbo zoper Motorolo zaradi licenciranja tehnologije v Xbox, o čemer nismo pisali) odgovorila v enaki meri s protitožbo. Microsoft Motoroli očita kršenje devetih patentov, ki so povezani z Androidom. Doslej so še vse podjetja razen Googla, ki so bila obtožena kršitev patentov z Androidom, odgovorila s protitožbami in Motorola ni nobena izjema.

Motorola sedaj Microsoftu očita kršenje 16 patentov, ki pokrivajo področja video kodekov, elektronske pošte, hipnega sporočanja (IM), objektno...

13 komentarjev

Apple toži Motorolo

Droid 2 je eden izmed problematičnih izdelkov.

Slo-Tech - Na začetku tega meseca smo poročali, da je Motorola vložila tožbo zoper Apple, ker naj bi v Cupertinu kršili 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene. Apple je odgovoril s protitožbo (natančna razčlenitev spornih patentov), ki so jo včeraj vložili na sodišču v Wisconsinu zoper Motorolo in Motorolo Mobility. V njej jima očitajo kršitve šestih patentov, ki se nanašajo na tehnologijo Multi-Touch.

Apple pravi, da so problematične mobilne naprave, med njimi pametni telefoni, in pripadajoča programska oprema, operacijskih sistemi, uporabniški vmesnik in druge aplikacije zanje. Konkretno omenjajo...

46 komentarjev

Salesforce toži Microsoft

ComputerWorld - Microsoft je letošnjega maja vložil tožbo (PDF) proti Salesforce.com, ker da podjetje krši devet njihovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik v Windows. V Redmondu so zahtevali sojenje pred poroto, odškodnino in ukrepa začasne in trajne prepovedi prodaje izdelkov do njihove preureditve. Salesforce.com, ki se ukvarja s CRM (customer relationship management, angl. upravljanje odnosov s strankami), je na tožbo odgovoril s protitožbo.

V njej Microsoftu očitajo, da njihova platforma .NET in izdelki iz skupine SharePoint kršijo patente v lasti Salesforce.com. Microsoft naj bi jih kršil namenoma. Da mislijo resno, so pokazali z najemom odvetnika Davida Boiesa, ki je zastopal zvezno vlado v protimonopolnem postopku zoper Microsoft in ki zastopa Oracle v tožbi zoper SAP. Izvršni direktor podjetja Salesforce.com Marc Benioff je dejal, da je spor rešljiv, s čimer je namignil, da bi ob umiku Microsoftovega postopka tudi sami premislili o nadaljevanju tožbe. Temu navkljub v...

0 komentarjev

Tožba WGA zoper Microsoft ne bo skupinska

Ars Technica - Lanskega septembra so v ZDA razočarani uporabniki vložili tožbo zoper Microsoft, ker naj bi jih ta zavajal v prenos in namestitev posodobitve za Windows Genuine Advantage (WGA) pod pretvezo, da gre za kritičen varnostni popravek. WGA je v resnici preverjal, ali je nameščen licenčni operacijski sistem in vsake tri mesece posredoval v Redmond podatke o računalniku. Microsoft je hitro vložil zahtevo, da tožba ne sme postati skupinska tožba, saj bi se ji v nasprotnem primeru lahko pridružil vsak kupec Windows XP iz leta 2006 brez sodnih stroškov.

Zvezni sodnik je odločil, da se primer lahko nadaljuje, a da tožba ne more postati skupinska tožba, s čimer se je Microsoft izognil stotina milijonom dolarjev odškodnin. Microsoft ima časa do 12. februarja, da sodišču dostavi seznam stroškov. Obravnava bi se sicer morala začeti v ponedeljek, a jo je sodnik prestavil.

17 komentarjev

Datel toži Microsoft

vir: engadget
engadget - Datel, proizvajalec prostornejši pomnilniških medijev za Microsoftov Xbox 360 je pred izidom nove različice programske opreme za konzolo sicer napovedoval, da bodo poskušali zaobiti zaščito pred neuradnimi, ne-Microsoftovimi mediji, a se je to izkazalo za precej zahtevno. Microsoft je namreč enostavno omejil podporo medijem velikosti do 512 MB, kar razvrednoti že tako ali tako večje ter z microSD karticami razširljive pomnilniške medije, ki jih v velikosti 2 oz. 4 GB proizvaja Datel. Ker so edini, ki poleg Microsofta proizvajajo te medije, ter so po popravku ostali praktično na suhem, so se odločili za v ZDA tako pogosto rešitev - tožbo. Sklicujejo se na protimonopolne razloge ter zahtevajo, da Microsoft omogoči...

21 komentarjev

Microsoft in TomTom našla skupni jezik

CNet - Pretekli teden smo poročali o tožbi zoper Microsoft, ki jo je kot odgovor na februarsko tožbo iz Redmonda vložil nizozemski TomTom. Očitno sta podjetji le spoznali, da je tožarjenje nesmiselno - ali pa predrago. Sprejeli sta poravnavo, ki predvideva, da bo TomTom Microsoftu plačal za uporabo patentov, katerih kršitve so mu očitali, in iz njih izvirajoče funkcionalnosti odstranil v dveh letih. Poleg tega bo Microsoft dobil dostop do TomTomovih patentov, katerih kršitev mu je TomTom očital v nasprotni tožbi, za kar Microsoftu ne bo treba plačati ničesar. Veljavnost sporazuma je pet let, tako da sta se podjetji obvezali, da se v tem času ne bosta tožili zaradi istih patentov. Številk ni želela razkriti nobena stran. The Register.

23 komentarjev

TomTom toži Microsoft

The Register - Nizozemski proizvajalec avtomobilske navigacije TomTom je odgovoril na Microsoftovo tožbo v enaki maniri - s tožbo. Februarja je namreč Microsoft TomTomu očital, da krši osem njihovih patentov, med njimi tri s svojo implementacijo Linuxovega jedra. Microsoft je že večkrat poudaril stališče, da elementi odprte kode kršijo njihove patente, a doslej še ni nikoli ni pravno ukrepal. Tokrat, pravijo, niso imeli druge možnosti, saj po letu poskusov s TomTomom niso uspeli zbližati pogledov. Temu navkljub dodajajo, da patenti v zvezi z odprto kodo niso glavni predmet te tožbe, saj kršijo tudi pet patentov, ki se nanašajo na lastniško kodo.

TomTom je ta teden vložil svojo tožbo, v kateri so napadli Microsoft. V njej redmondskemu velikanu očitajo, da z zbirko Microsoft Streets and Trips krši štiri patente nizozemskega podjetja. V Microsoftu se na tožbo še niso uspeli odzvati, ampak so le dejali, da prejete dokumente še preučujejo.

11 komentarjev

Sun toži Microsoft

Wired News - Sun, podjetje, ki je lastnoročno odgovorno za izum, širši množici znan kot Java, toži Microsoft za kar celo milijardo ameriških dolarjev. Sunu se namreč zdi izjemno nefer, da je Microsoft v operacijskem sistemu Windows XP popolnoma umaknil podporo Sunovi platformi, kar označujejo za skrajno monopolno dejanje. Sun in Microsoft sta že imela podobne spore, in to glede Microsoftove lastne različice Jave, ki pa ni podpirala večino Sunovih zmožnosti. Ja, Microsoft je izgleda zavohal priložnost v hitroprihajajoči lastni platformi .NET, ki se izjemno sumljivo zgleduje po Javi - le da je izjemno izpopolnjena ter izkoreninja napake, ki jih je Sun povzročil čez leta. Vse kaže, da bo Microsoft tudi tukaj zmagovalec... Razen če bo milijardna kazen izrečena. Kot pravijo Stari - Bili živeli pa videli.

1 komentar