»

Google, Facebook in Twitter grozijo z umikom iz Pakistana

Slo-Tech - Internetni giganti pod vodstvom Googla, Facebooka in Twitterja so družno zagrozili, da bodo prenehali ponujati svoje storitve v Pakistanu. V začetku tedna je tamkajšnja agencija za telekomunikacije dobila nova pooblastila in obveznost odstranjevati in blokirati digitalne vsebine, ki oblastem škodujejo, grozijo ali vzpodbujajo nezadovoljstvo oziroma so kako drugače škodljive za varnost, obrambo in stabilnost države. Pakistanski premier Imran Khan je izdal nova pravila (Removal and Blocking of Unlawful Online Content (Procedure, Oversight and Safeguards) Rules 2020) v skladu z zakonodajo PECA izpred štirih let (Prevention of Electronic Crimes Act 2016).

Tehnološki giganti imajo po zakonodaji 24 ur časa, da vsebine, na katere so opozorjeni, tudi odstranijo, sicer jim grozi kazen do 2,6 milijona evrov (pol milijarde pakistanskih rupij). To ni prvi poizkus. Podobno so želeli uvesti že v začetku leta, a so se Google, Facebook in Twitter takisto srdito odzvali. Tudi tedaj so prek Asia...

12 komentarjev

Sporni videoposnetek na YouTubu blokiran v čedalje več državah

Google - Sporni posnetek nizkoproračunskega kratkega filma o preroku Mohamedu, ki je razjaril prebivalce v muslimanskem arabskem svetu in služil kot povod za hude izgrede, je postal nedostopen še v nekaterih državah, je sporočil Google. Čeprav posnetek ne krši nobenega (zahodnega) zakona niti Googlovih pogojev uporabe storitev, ga je Google zaradi izjemnih okoliščin blokiral v Egiptu in Libiji. Odločitev za tovrstno samo-cenzuro je sprožila pomisleke tudi v zahodnem svetu, kjer so ključne polemike, ali je dopustno kratiti pravico do svobode izražanja zgolj zato, ker v neki državi izbruhnejo nemiri, čeprav se ni zgodila nobena kršitev zakonov.

Google zagotavlja, da je blokada v Egiptu in Libiji začasne narave in da so se odločili za manjše zlo....

100 komentarjev

MSN blokira povezave do thepiratebay

TorrentFreak - Januarja lani je Google začel cenzurirati imena znanih piratskih ključnih besed v svojem instantnem iskanju (Google Instant, ex Google Suggest), kar so potem novembra še izdatno razširili na nove ključne besede in njihove izpeljanke, letos pa še lokalizirali, tako da jim politično ali drugače občutljivih besed zaradi pritožbe ene države več ni potrebno cenzurirati za cel svet. Rezultati naj bi bili, kot piše v drugi novici, precej vzpodbudni.

Zdaj se je za idejo navdušil še Microsoft, ki je začel v svoji klepetalniški rešitvi Windows Live messenger ("MSN") blokirati povezave do thepiratebay.com kot "nevarne"...

39 komentarjev

Google ureja cenzuro po državah

Techdirt - Kruta realnost mednarodnega poslovanja je, da bo podjetje slej ko prej trčilo na zahteve te, one, tretje ali zahodne države za odstranitev (cenzuro) določenih vsebin. Ker je proračun omejen, (pravnega) interesa za branjenje uporabnika pa pravzaprav ni, podjetja praviloma in brez vprašanj ugodijo takim zahtevkom. Stranska posledica tega je nezadovoljstvo uporabnikov, 3/4 in hitra tehnična rešitev pa omejitev cenzure na teritorij države prijaviteljice.

Minuli teden je bil to Twitter (withheld tweets), ta teden je to Google, vsaj za storitev brezplačnega gostovanje blogov Blogger.

Spremembo bodo bralci blogov na Googlovi domeni blogspot.com videli enkrat te dni, in sicer bodo nemški bralci bloga slovenia-taiwan.blogspot.com (izbira je naključna, sicer pa zapisi sploh niso slabi) preusmerjeni na slovenia-taiwan.blogspot.de, francoski na .fr in ruski na .ru. To bo Googlu omogočilo blokado specifičnih vrhnjih domen za specifične obiskovalce, tako da bodo lahko ob zahtevi države X za...

13 komentarjev

Pakistan bo spremljal in po potrebi cenzuriral spletne strani

Demonstracije v podporo blokad v Pakistanu

Yahoo News - Pakistan je pretekli mesec blokiral Facebook, Youtube, Wikipedijo in Flickr, ker so se na straneh pojavile upodobitve preroka Mohameda, ki so žalile verska čustva večinsko muslimanskega prebivalstva v tej azijski državi. Čez teden dni je bila blokada umaknjena, po tem ko so upravljavci blokirani strani odstranili sporne vsebine. Včeraj so v Islamabadu napovedali, da bodo odslej redno spremljali sedem največji strani - Yahoo, Google, MSN, Hotmail, YouTube, Amazon in Bing. Če bodo na njih zaznali neprimerno vsebino, bodo nemudoma blokirali povezave do tozadevne podstrani, medtem ko naj bi glavna stran ostala dostopna.

Poleg tega so se odločili za blokado sedemnajstih manj znanih strani, ki ne bodo deležne tako mile obravnave, ampak bodo odslej kar nedostopne. Tak primer je, denimo, blog Islam...

21 komentarjev

Turčija blokira Google

Slo-Tech - Turčija je teden za nedoločeno obdobje uvedla blokado dostopa do iskalnika Google in vrste njegovih storitev. V uradni izjavi za javnost je njihovo ministrstvo za telekomunikacije zapisalo, da je blokada vzpostavljena zaradi pravnih razlogov, ki pa jih niso želeli podrobneje navesti in obrazložiti. Nekatere storitve bodo popolnoma nedostopne, druge se bodo le nalagale zelo dolgo, so še dodali.

Pregled pokaže, da so blokirani vsaj naslovi translate.google.com, books.google.com, google-analytics.com, tools.google.com in docs.google.com, najverjetneje pa tudi drugi. Turčija je na zadnje blokirala Googlov YouTube leta 2008, ko so se na njem pojavili omalovažujoči posnetki o Mustafi Kemalu Atatürku, in blokade še ni umaknila. Google verjame, da je trenutna blokada posledica napake pri upravljanju blokade YouTuba, ki še traja. Dogodek se živahno spremlja na Twitterju, kjer pa je večina čivkov v turščini.

Medtem pa je turška vlada Googlu namignila, da bi moralo podjetje v Turčiji...

26 komentarjev

Pakistan umaknil blokado spletnih strani

Slashdot - Pred dvema tednoma je Pakistan blokiral dostop do Facebooka, YouTuba in še nekaterih strani, na katerih so se pojavile upodobitve preroka Mohameda, ker je po islamskem izročilu bogokletno. Na Facebooku konkretno jih je motil poziv k dnevu portretiranja Mohameda. Predvčerajšnjim so jim sledili še v Bangladešu, a danes je Pakistan blokado spletnih strani umaknil, ker so bile sporne vsebine odstranjene.

Facebook je namreč podal opravičilo in Pakistan obvestil, da so ves svetoskrunski material odstranili. Prav tako so zagotovili, da se v prihodnosti kaj takega ne bo več ponovilo. Tako je včeraj opoldne Pakistan obnovil dostop do Facebooka, medtem ko je YouTube po odstranitvi spornih vsebin dostopen že teden dni.

21 komentarjev

Tudi Bangladeš blokiral Facebook

Protesti proti Facebooku v Bangladešu

BBC - Pred dobrim tednom dni je Pakistan blokiral Facebook, YouTube, Wikipedijo in Flickr zaradi nespoštljivih strani o preroku Mohamedu in njegovih karikatur. Zgledu je te dni sledil tudi Bangladeš, ki je Facebook blokiral zaradi razširjanje žaljivih karikatur Mohameda in neprimernih fotografij voditeljev države, med drugim očeta Bangladeša, premierja in vodje opozicije. Ena oseba je bila celo aretirana zaradi širjenja sovraštva in žalitev državnih voditeljev, so povedali v Bangladešu. Blokiranje Facebooka naj bi bilo sicer le začasno, odpravili ga bodo po odstranitvi spornih karikatur. Že v petek so se ljudje v Bangladešu zbrali na ulicah in, podobno kot v Pakistanu, v demonstracijah...

14 komentarjev

Pakistan blokiral Facebook, Youtube, Wikipedijo in Flickr

Podpora bojkota Facebooka

Telegraph News - Sodišče v Pakistanu je odredilo blokiranje Facebooka, po tem ko se je na strani pojavila skupina, ki je pozivala k portretiranju preroka Mohameda. Skupino je vzpodbudila akcija radikalne muslimanske ločine, ki je zagrozila avtorjema serije South Park zaradi epizode, v kateri se pojavi Mohamed v medvedjem kostumu. Svojo nestrinjanje so prikazali na Facebooku.

Sodišče v Lahoreju se je odzvalo na vlogo Gibanja muslimanskih odvetnikov in odločilo, da je treba Facebook blokirati. Približno dve uri pozneje so v državi onemogočili dostop do strani, ki bo v veljavi do konca meseca. Islamski forum je odločitev sodišča pozdravil, na ulicah pa se je zbrala množica ljudi v znak podpore odločitve sodišča. To pa ni edina stran, ki je...

76 komentarjev

Pakistan preklical prepoved dostopa do YouTube

Delo - Pakistanska vladna agencija za telekomunikacije je vsem pakistanskim ponudnikom interneta ukazala odstranitev blokade dostopa do spletnega portala YouTube.com, ki ga trenutno blokirajo tudi Turčija, Maroko in Tajska. Do prepovedi je v osnovi po neuradnih informacijah prišlo zaradi objave napovednika za film Geerta Wildersa, nizozemskega politika, ki v filmu prikazuje islam kot vero, ki vzpodbuja nasilje nad ženskami in homoseksualci, uradno pa so bile krive risanke s prerokom Mohamedom. Po tem, ko je bil omenjen material odstranjen, se je enako zgodilo z blokado.

Vir: Pakistan lifts YouTube ban - ABC News (Australian Broadcasting Corporation)

Bralcem se opravičujemo za prvotno narobe interpretirano novico, kar smo kasneje popravili.

11 komentarjev