»

Študija: deljenje podatkov iz mobilnih aplikacij je ušlo izpod kontrole

vir: Wikipedia
Financial Times - Raziskovalci oxfordske univerze so v svoji analizi ugotovili, da 88,4 % brezplačnih aplikacij na platformi Android, podatke pozneje posreduje še Googlovemu krovnemu podjetju Alphabet. Predstavniki Googla so ugotovitve raziskave že pobili v odgovoru za The Financial Times (članek je plačljiv, alternativni vir), češ, da je njihova politika glede uporabe podatkov s strani razvijalcev docela transparentna in, da je raziskava metodološko napačno zastavljena, saj je narobe opredelila nekatere sicer običajne funkcije njihovih aplikacij, zlasti poročila o hroščih in poročila namenjena analitiki...

17 komentarjev

Ponudniki VPN za Android množično vohunijo

Slo-Tech - Uporaba navideznih zasebnih omrežij (VPN) ni več omejena le na računalnike, temveč je čedalje bolj prisotna tudi na pametnih telefonih. Ti se v internet povezujejo prek različnih, tudi nezaščitenih brezžičnih omrežij, kjer ima VPN pomembno funkcijo za varovanje zasebnosti in zaščito. Najlaže je VPN uporabljati tako, da namestimo eno izmed stotin namenskih aplikacij, ki z uporabo v Android vgrajene sistemske funkcije internetni promet preusmerijo v VPN - in žal še kam drugam. Obsežna raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Novega Južnega Walesa in Univerzi Berkeley, je pokazala, da več kot tretjina aplikacij aktivno in namerno škoduje uporabnikom.

Testirali so 283 aplikacij, ki so jih sneli z Google Play Stora....

61 komentarjev

Amazon bo odprl spletno trgovino z Android aplikacijami

TechCrunch - Amazon se je odločil, da je čas, da se postavi na lastne noge in se upre Googlovi uradni kolekciji aplikacij.



Torej, govorice, ki so se že nekaj časa širile so očitno resnične. Kar nekaj časa se je Amazon že sumilo, da bo nekaj novega odprl, zdaj pa so viri potrdili, da je prav tik pred tem, da odpre svojo malo trgovinico z Android aplikacijami.

Podrobnosti še niso znane, ampak kako naj bi trgovina okvirno delovala si že lahko predstavljajo. Zaenkrat naj bi trgovina obratovala le v Ameriki, razvijalci bodo dobili 70 % dobička, Amazona pa naj bi imel tudi besedo pri tem kako bo njihova aplikacija delovala, kar bo lahko razjezilo marsikaterega razvijalca.

Za zdaj lahko samo še čakamo kaj se bo zgodilo in kaj bo imel o tem povedati Googlov predstavnik Eric Schmidt.

8 komentarjev

Oddaljeno brisanje aplikacij z Androida

ComputerWorld - Amazon je pred enim letom storil veliko napako, ko je oddaljeno pobrisal nekaj povsem zakonito kupljenih knjig na bralnikih kupcev, ker se niso mogli sporazumeti z lastniki avtorskih pravic. Takrat so podjetje in izvršnega direktorja domala pribili na križ, Amazon pa se je moral neštetokrat opravičiti, da si je povrnil ugled. A pregled pokaže, da možnost oddaljenega brisanja ni neka redkost ali obskurnost, marveč realna in dostikrat uporabljena možnost. Razlika je le, da podjetja to napišejo v pogoje uporabe in tako preprečijo prelivanja žolča po spletu.

Apple v iPhonu tega sprva ni storil, zato so uporabniki ob odkritju te možnosti zagnali vik in krik. Google je ravnal previdneje in že ob prvi predstavitvi Androida v pogoje zapisal, da lahko oddaljeno pobrišejo aplikacije, ki kršijo dogovore in pravila. Google je te dni na blogu uporabnike obvestil, da so ponovno posegli po tem ukrepu. Zakaj so to obesili na veliki zvon, ni čisto jasno, saj večkrat pobrišejo kakšno neuporabno ali...

32 komentarjev

Turčija blokira Google

Slo-Tech - Turčija je teden za nedoločeno obdobje uvedla blokado dostopa do iskalnika Google in vrste njegovih storitev. V uradni izjavi za javnost je njihovo ministrstvo za telekomunikacije zapisalo, da je blokada vzpostavljena zaradi pravnih razlogov, ki pa jih niso želeli podrobneje navesti in obrazložiti. Nekatere storitve bodo popolnoma nedostopne, druge se bodo le nalagale zelo dolgo, so še dodali.

Pregled pokaže, da so blokirani vsaj naslovi translate.google.com, books.google.com, google-analytics.com, tools.google.com in docs.google.com, najverjetneje pa tudi drugi. Turčija je na zadnje blokirala Googlov YouTube leta 2008, ko so se na njem pojavili omalovažujoči posnetki o Mustafi Kemalu Atatürku, in blokade še ni umaknila. Google verjame, da je trenutna blokada posledica napake pri upravljanju blokade YouTuba, ki še traja. Dogodek se živahno spremlja na Twitterju, kjer pa je večina čivkov v turščini.

Medtem pa je turška vlada Googlu namignila, da bi moralo podjetje v Turčiji...

26 komentarjev

Prihaja Android 2.2 - Froyo

engadget - Pri Googlu so dobro izkoristili svojo konferenco Google I/O tudi za predavanja in predstavitve o Androidu, saj so kar uradno napovedali naslednjo večjo izdajo, 2.2, poznano pod kodnim imenom Froyo (frozen yoghurt - zmrznjen jogurt). Novosti in izboljšav bo, vsaj glede na predstavitev, lepo število, vse pa bodo seveda dobrodošle.

Daleč največji poudarek je, kot se zdi na prvi pogled, višja hitrost in odzivnost samega sistema. Froyo naj bi bil tako kar dva- do petkrat hitrejši od trenutno aktualnega Androida 2.1 (Eclairja) pri izvajanju ukazov v centralnem procesorju, čemur gre zahvala predvsem na račun novega prevajalnika Dalvik JIT. To so pri Googlu lepo pokazali z nekoliko predelano igro Replica Island, ki pod 30 sličicami na sekundo...

30 komentarjev

Android Market s prek 50.000 aplikacijami?

Število aplikacij na Marketu skozi čas

vir: engadget
engadget - Čeprav so se napovedi AndroidLiba v preteklosti že izkazale za nekoliko optimistične, ko so najavili, da je Android Market presegel mejo 20.000 aplikacij (Google je takrat pojasnil, da jih je v trgovini nekoliko manj, okrog 16.000), je vseeno lep pokazatelj rasti Androida dejstvo, da pri AndroidLib trdijo, da je na Marketu prek 50.000 aplikacij. Števec je namreč pred kratkim pokazal številko 50.031, a se v njej skrivajo aplikacije, naprodaj v vseh državah. To pomeni, da v posamezni državi še ni mogoče namestiti 50.000 aplikacij, še več, v večini, tudi v Sloveniji, so še vedno na voljo le brezplačne aplikacije, plačljive pa omejene na 13 držav s tega seznama. Rast je seveda...

14 komentarjev

Prek 60% aplikacij za Android brezplačnih

Podatki AndroidLib

vir: engadget
engadget - AndroidLib je pred nekaj dnevi svetu sporočil novico, da je Android Market dobro leto po ustanovitvi presegel število 20.000 aplikacij, od katerih naj bi bila velika večina, kar 62,%, brezplačnih. Ostale naj bi bile seveda plačljive, prav vse pa naj bi bile na voljo uporabnikom mobilnih telefonov (in drugih naprav), na katerih teče operacijski sistem Android. Danes so to novico zavrnili pri samem Googlu, kjer so dejali, da je Android Market pred kratkim imel zbirko le dobrih 16.000 aplikacij, a niso želeli razkriti, kakšen odstotek teh je plačljiv oz. brezplačen. Googlova želja je sicer raziskati več načinov, kako javnosti na preprost način prestaviti rast Android Marketa.

...

81 komentarjev

Google vključil "kill" stikalo v Androida

MacRumors.com - Ko je Apple izdal svoj SDK paket razvojnih orodij, najnovejšo različico popravkov in predstavil svoj iTunes App Store za prodajo programov, je bilo najbolj šokantno odkritje, da je Apple v svoj programski paket vključil tudi t.i. kill stikala, s pomočjo katerega lahko Apple katero koli aplikacijo, za katero bi se izkazalo da je uporabnikom škodljiva, izbriše iz vseh telefonov, ki so jo kupili.

Podobno kill stikalo pa bo možno najti tudi v Google-ovem Androidu - tako Pogoji uporabe že pred samo izdajo opisujejo, da si Google pridružuje pravico do izbrisa katere koli aplikacije, za katero se izkaže da krši pogodbo. To sicer pomeni, da je Google nekoliko bolj odkrit glede stikala kot Apple, ki je potrdil obstoj le-tega šele po izdaji SDK-ja, vendar pa bi enak odnos do uporabnikov, kot ga je imel Apple, bil za Google poguben, saj je že po Apple-ovem razkritju prišlo do velikega šoka med uporabniki, ponovna ponovitev vaje pa bi bila že neumnost za podjetje kot je Google.

Google se...

19 komentarjev