»

Nabori za 533 MHz Pentium4 procesorje

X-Bit Labs - Poleg razvijanja najnovejšega i845-D, ki bo marsikateremu Intelovemu inženirju prinesel olajšanje, se Intel ukvarja tudi z nekaterimi drugimi nabori, katerih izid pa je še daleč. Najbolj aktivni so trenutno razvijalci, ki razvijajo nabore za nadgrajeno 133 MHz Quad Pumped vodilo (533 MHz), ki bo v Q3 leta 2002 vključeno v Northwood procesorje.
  • Tehama-E bo posodobljena različica trenutnega i850. Podpirala bo 533 MH vodilo in nov ICH4 South Bridge. Na matičnih ploščah jo bomo ugledali v poletju leta 2002.

  • Brookdale-E bo prav tako podpiralo 553 Mhz vodilo in bo samo posodobljena različica trenutno še razvijajočega Brookdale-D. Posebnost Brookdale-E bo podpora dvokanalnemu DDR SDRAM pomnilniku, s katerim bo lahko ta nabor omogočil pasovno širino do 4.2 GB/s. Poleg visoke prepustnosti pa bodo tu še 8x AGP vodilo in ICH4 South Bridge, ki bo poskrbel za podporo vmesnikoma USB 2.0 in SerialATA. Prvi primerki bodo na voljo v tretji četrtine prihodnjega leta.

  • Brookdale-G bo prav tako...

0 komentarjev

Viini chipset načrti

X-Bit Labs - Ker je VIA organizirala svoj Technology Forum, na katerem je prikazala nekaj novosti in povedala, kaj lahko pričakujemo v prihodnje, gotovo ne bo odveč, če še enkrat ponovim njihove načrte v zvezi s procesorskimi nabori. Kot sem že večkrat poudaril, namerava VIA konec leta izdati integrirano P4M266 različico svojega P4X266 nabora, ki se bo od slednjega razlikovala samo po integriranem grafičnem jedru S3 Savage4. Po ostalih lastnostih pa bo nabor enak svojemu trenutno še vedno precej spornemu sorodniku P4X266. Integrirano grafično jedro je kar dobra pogruntavščina, še posebej za razne upravljalce internetnih strežnikov, saj tako odpade strošek za osnovno 2D kartico.
Ker je trenutno precej vroč tudi PC2700 DDR SDRAM, se je VIA odločila, da tudi ona podpre ta pomnilnik v prihodnjih naborih. Prvi nabor, ki ga bo doletela ta čast bo nabor za Pentium4 z imenom P4X333, katerega primerke lahko pričakujemo že v Q4 tega leta, v masovno proizvodnjo pa naj bi šel v prvi četrtini prihodnje...

0 komentarjev

Intelovi chipseti v prihodnosti

The inquirer - Ne vem, kdo je bolj trapast - jaz, The Inquirer ali Intel, ki postavlja roke predstavitev svojih novih izdelkov. Po vseh novicah sodeč sem bil prepričan, da bodo Pentiumi 4 dobili i845 chipset z DDR SDRAM podporo še letos, vendar izgleda, da ne bo tako. Intel se je gotovo spet malce preveč "igral" s svojim roadmapom in naznanil, da bomo Brookdale-D (DDR čipovje) videli šele v Q1 2002. Kmalu pa naj bi ugledali i845 chipset s podporo SDRAM-u (37. teden). Ta dva chipseta sta zaenkrat najbližje predstavitvi, bolj oddaljena pa je predstavitev Brookdale-G in Tulloch chipsetov. Kakih podrobnih podatkov za ta dva chipseta še ni, saj sta gotovo še vedno v načrtovanju. Brookdale-G bo podpiral samo DDR266, Tulloch pa Rambus pomnilnik. Oba bosta predstavljena v Q3 2002.
Zanimive so tudi govorice OEM proizvajalcev, ki navajajo, da naj bi v kratkem ugledali 810E/2 in 815G/EG čipovja, ki bodo namenjena 0.13 mikronskim Celeronom, ki pridejo na prodajne police v Q4 tega leta. Še prijateljski...

2 komentarja

Chipseti s podporo USB 2

The Register - Čeprav je luni poročal o splošni nezaiteresiranosti podjetij do USB 2, se stanje utegne izboljšati. Acer Labs (ALi) dela na P4 chipsetih, ki ne bo vključeval samo podpore USB 2, ampak bo podpiral tudi Sony Memory Stick. P4 chipseti bodo vsebovali M1671 ali M1681 Northbridge čip in M1563 Southbridge čip.

  • M1671 Northbridge podpira PC100 in PC133 SDRAM ter DDR RAM. Podpira tudi AGP 4x vodilo.

  • M1681 Northbridge podpira še AGP 8x vodilo in omogoča t.i. High Speed Link Bus povezavo do Southbridga.

  • M1563 Southbridge podpira 6 USB vtičnic, uporabimo pa ga lahko tudi kot 10/100 Ethernet kontroler. Poleg tega zna ravnati tudi s HomePNA 1 in 2 omrežji, delovati kot softverski modem, poseduje vmesnik za Sony Memory Stick, vgrajen pa ima tudi UDMA 33/66/100 kontroler.

Primerki M1563 bodo predstavljeni v Q4, v proizvodno pa naj bi šli Q1 2002. M1671 bo ugledal trgovine v Q4. M1681 je še daleč. Prve primerki naj bi bili predstavljeni v Q2 leta 2002, v proizvodnjo pa bo šel 1 leto po...

1 komentar

AMD Athlon 1.6 Ghz zadnji Athlon procesor to leto

The Register - Sodeč po podatkih na The Registerju, to leto AMD ne bo predstavil hitrejših procesorjev, kot 1,6 Ghz Athlon. To pa je samo voda na mlin Intelu, ki bo že naslednjo četrtino predstavil 2 Ghz Pentium 4. Najmočnejši procesor, ki ga AMD trenutno lahko ponudi je 1,4 Ghz Athlon. Od AMD-ja lahko pričakujemo v Q3 še 1,5 in 1,53 Ghz različici Athlona. Najmočnejšo različico to leto, pa bomo dočakali nekje v Q4. Šele v prvi četrtini leta 2002, bo AMD poslal v proizvodnjo procesorje Athlon s frekvencami do 1,73 Ghz.
Ko smo že pri AMD-jevih procesorjih, si lahko ogledamo, kakšnih frekvenc bodo deležni Duroni. Novi Duroni (Morgan) nas bodo razveselili že prihodnjo četrtino. Najprej bomo videli 950 in 1000 Mhz Durona, v Q4 pa bo v trgovinah tudi 1.1 Ghz različica. 1,2 Ghz Duron naj bi šel v proizvodnjo v Q1 leta 2002.
Kakor pravijo na The Registerju, se podatki lahko izkažejo za ne preveč natančne, zato jih vzemite malce z rezervo.
Pa še nekaj: čeprav imajo Intelovi procesorji višje frekvence...

7 komentarjev

Microsoftova reakcija

HardOCP - Po tem, ko se je novica, da WinXP ne bo podpiral USB 2.0 protokola že dodobra razširila, je Microsoft temu ustrezno odreagiral ter napravil uradno izjavo. S to izjavo so pustili domala vse možnosti odprte, rekli pa so, da je možno, da podpore USB 2.0 res ne bo, da je tudi možno da bo 100% podprta, da je možno da bo prišla v WinXP s kakšnim od popravkov, da je možno da bo podpora vgrajena, a izklopljena ter da je možno, da bo podpora USB 2.0 prišla v kakšni od naslednjih različic. Sedaj pa kaj uporabnega potegnite ven iz tega .

3 komentarji