»

Spam spet dosega ravni iz leta 2010

Slo-Tech - Spam je nazaj. Saj v resnici ni nikoli izginil, a v zadnjih petih letih je njegova količina vztrajno upadala. Morda tega nismo opazili v elektronskih nabiralnikih, ker večino spama uspešno odfitrirajo algoritmi, so pa ti imeli manj dela oziroma so se lahko bolje posvetili posamezni analizi. Sedaj se je spam ponovno vrnil na nivoje iz sredine leta 2010.

Natančne razloge za nedavno porast je težko odkriti, eden izmed glavnih osumljencev pa je botnet Necurs, ki pošilja spam že dobri dve leti. Toda Necurs premeteno nikdar ne pokaže svoje celotne moči, temveč v vsakem trenutku za pošiljanje spama uporablja le manjši del računalnikov, ki jih nadzoruje, pa še ti se redno menjajo, vmes pa imajo dolge premore. S tem zakrivajo sledi in otežujejo identifikacijo, saj preiskovalci napak verjamejo, da je posamezen računalnik očiščen, a se v resnici le potuhne. Necurs...

15 komentarjev

Spama vedno manj

ITworld.com - Zlati časi spama so nepreklicno minili, pravi pred nekaj meseci izpuščeni Robert Soloway, znan kot Spam King v ZDA, ki je moral odslužiti štiriletno zaporno kazen zaradi pošiljanja spama. Spam se je začel leta 1978, ko je Gary Thuerk na omrežju ARPANET, predhodniku današnjega interneta, poslal 393 prejemnikom reklamno sporočilo za nov računalnik DecSystem-20. Do 90. let prejšnjega stoletja se je spam razbohotil v pravo industrijo, ki je spamerjem nosila 20.000 dolarjev dnevno. Soloway je tedaj vozil luksuzne avtomobile, živel v elitnih stanovanjih in nosil Armanija. Pred aretacijo je njegov zaslužek upadel na vsega 20 dolarjev na dan, medtem ko je danes praktično nemogoče poslovati dobičkonosno.

Leta 2011 je situacija namreč drugačna. Filtri so se razvili do visoke kakovosti, tako da prepustijo zelo...

18 komentarjev

Gmail dodal sortiranje pošte po pomembnosti

Google - Google je priskočil na pomoč uporabnikom njegovega elektronskega predala, ki dnevno dobivajo veliko elektronskih sporočil. Doslej je namreč Google samodejno odstranjeval le nezaželeno elektronsko pošto oziroma spam, a to za marsikoga ne zadošča več. Da bi olajšali življenje prejemnikov ogromnih količin pošte, so dodali funkcijo Priority Inbox. Gre za nadgradnjo klasičnih zastavic (pomembno in nepomembno), ki jih elektronska pošta že pozna, a jih uporabniki bodisi prezirajo bodisi zlorabljajo.

Ta bo odslej vsako sporočilo razvrstila v eno izmed treh kategorij: pomembno in neprebrano, označeno (tu so sporočila, ki smo jih označili za poznejše prebiranje) ali vse ostalo. Gmail bo poizkusil sam ugotoviti, katera sporočila so pomembna. V ta...

35 komentarjev

Microsoft toži spamerje

Ars Technica - Microsoft Digital Crimes Unit je vložila tožbo zoper Borisa Mizhena in pomagače, ki so zlorabili Microsoftov sistem za označevanje in izločanja spama na Hotmailu. Microsoft je razvil programa Junk E-Mail Reporting Program (JMRP) in Smart Network Data Services (SNDS), ki sta filtrirala nezaželeno elektronsko pošto. Uporabnikom sta omogočala aktivno sodelovanje - tako kot večina spodobnih filtrov - da so lahko sami označevali pošto kot spam ali obratno. Prav to zmožnost so obtoženi zlorabili.

Registrirali naj bi na milijone lažnih računov na Hotmailu, nanje poslali lasten spam in ga ročno označili kot legitimna sporočila. Na ta način so zmedli filtre, ki so ga začeli razvrščati kot pristna sporočila. Microsoft trdi, da so na tak način razposlali ogromne količina spama, kar je kršitev različnih zveznih zakonov in CAN-SPAM-a. To sicer ni prvikrat, da je Mizhen obtožen. Leta 2003 se je v podobnem procesu zaradi pošiljanja spama na Hotmailove naslove poravnal in plačal dva milijona...

21 komentarjev

Nova metoda prepoznavanja spama

New Scientist - Pri New Scientist poročajo o novem načinu prepoznavanja spama, ki izkorišča prav spamersko izogibanje detekciji. Mešana ekipa iz International Computer Science Institute v Berkleyu, Kalifornija in iz University of California v San Diegu je razvila sistem, ki prepozna predloge, po katerih botneti ustvarjajo spamerska sporočila z namenom prelisičiti filtre. Uporaba in poznavanje teh predlog omogoči novemu sistemu, da izloči spam.

Da bi zamisel preizkusili, so namestili programsko opremo z nekaterih botov, generirali tisoč spamerskih sporočil in s pomočjo vzvratnega inženiringa poiskali predlogo. Njeno poznavanje je novim filtrom omogočilo stoodstotno uspešnost pri odkrivanju.

Že obstoječi filtri prav tako lahko dosegajo visoke odstotke prestreženega spama, a včasih med smeti pošljejo tudi kakšno legitimno sporočilo. Nov pristop v testiranju ni zabeležil niti enega samega lažno pozitivnega primerka. Podrobnosti bodo predstavili marca na simpoziju v San Diegu.

25 komentarjev

Mafija ne mara spama

Slashdot - Nezaželena elektronska pošta oziroma spam je nevšečnost, ki nam polni poštne nabiralnike, najučinkovitejša rešitev pa je skrbno varovanje elektronskega naslova in uporaba dobrih filtrov. Prekipelo pa je ruskim mafijcem, ki so Alekseja Tolstokoževa mrtvohladno pospravili.

Oblasti ocenjujejo, da je Tolstokožev odgovoren za kar 30 odstotkov vseh reklam za viagro in ostale tovrstne izdelke, s čimer je samo letos zaslužil več kot dva milijona dolarjev. To mu bo doslej bolj malo pomagalo, saj so ga našli usmrčenega v svojem domu v Moskvi. To ni edini tak primer, saj so še enega podobnega patrona umorili predlani.

Spam filtri so dosegli novo stopnjo v razvoju.

23 komentarjev

Microsoft formiral novo skupino za boj proti spamu

Excite News -

Po vložitvi več kot 15 tožb proti domnevnim spamerjem je Microsoft včeraj objavil vest, da so formirali novo skupino raziskovalcev, inženirjev in programerjev za borbo proti spamu. V pismu, ki so ga poslali svojim partnerjem in kupcem (spam? [:D]), je Microsoftov predsednik Bill Gates očrtal strategijo borbe proti spamu.

"Kot vsi ostali, tudi sam vsak dan dobivam veliko spama, ki mi večinoma ponuja pomoč pri rešitvi dolgov ali možnost hitre obogatitve. To je smešno," pravi Gates. Raziskovalci poskušajo razviti pametne filtre, ki se sproti učijo prepoznavanja novih spamerskih taktik in izločanja. Program je za zdaj v beta preizkušanju, komercialno različico pa lahko pričakujemo z novim Outlookom. Microsoft še pravi, da je dvomesečno sodelovanje že obrodilo sadove, saj samo na servisih MSN in Hotmail dnevno blokirajo 2,4 milijarde sporočil. Več o tem.

12 komentarjev