»

Tipkovnica s sonarjem

Slo-Tech - Veliko nepooblaščenih dostopov v sisteme ni posledica kakšnih sofisticiranih vdorov, ampak zgolj izkoriščajo pozabljivost ali nespametnost ljudi. V boju proti klasični napaki, ko uporabnik zapusti svoj računalnik in se pozabi odjaviti ali sejo zakleniti, je podjetje Key Source International razvilo tipkovnico SonarLocID Keyboard.

Ta se na računalnik priključi prek USB-priključka, odlikuje pa jo vgrajen sonar. Ta neprestano preverja, ali je uporabnik za računalnikom. Če zapusti svoje mesto, priloženi program takoj zaklene računalnik. Ko se vrne, se lahko vnovič prijavi z uporabniškim imenom in geslom, prstnim odtisom ali bralnikom ID-kartic. Poleg tega lahko tipkovnico sprogramiramo, da ob vnaprej izbrani kombinaciji zaklene računalnik. Proizvajalec pravi, da...

14 komentarjev

Dragi SSD-ji iz Hitachija in OCZ-ja

Slo-Tech - Hitachi je pokazal posnetke svojih prvih polprevodniških pogonov, ki bodo namenjeni zahtevnim okoljem. Izdelani so iz bliskovnega pomnilnika, ki ga proizvaja IM-Flash, in imajo Intelov krmilnik. Pokazani primerek z računalnikom komunicira prek vmesnika SAS in ima poseben predpomnilnik DRAM. Kakšnih točnejših specifikacij Hitachi še ni razkril, zato lahko le ugibamo. Pomenljiv je podatek, da so tako čipi kot krmilnik iz leta 2009, torej utegnejo biti že nekoliko zastareli. Trenutno aktualna, četudi nekoliko stara napoved iz Hitachija predvideva, da bodo pogoni naprodaj v drugi polovici letošnjega leta. Druga novica s področja polprevodniških pogonov pa prihaja iz...

35 komentarjev

Seagate in Samsung razvijata skupni krmilnik za SSD

X-Bit Labs - Pri polprevodniških pogonih je kakovosten krmilnik vsaj toliko pomembne kot kakovost silicijevega čipa, zato sta se Seagate in Samsung odločila združiti moči. Podjetji sta namreč objavili, da skupaj razvijata tehnologijo za krmilnike za polprevodniške pogone, ki bo zadostila potrebam najzahtevnejših strank (enterprise) z visoko zmogljivostjo, zanesljivostjo in vzdržljivostjo. Razvito tehnologijo bosta navzkrižno licencirali.

Tako bodo združili Seagatovo znanje na področju shranjevanja podatkov v enterprise segmentu s Samsungovo 30-nanometrsko tehnologijo bliskovnega pomnilnika MLC NAND. Novi krmilnik bo v uporabi v novih Seagtovih polprevodniških pogonih. To je že drugi dogovor o sodelovanju na tem področju, ki ga je letos podpisal Seagate. V začetku leta so namreč sodelovanje obljubili tudi LSI-ju. Zanimivo je, da podjetji v svoji izjavi za javnost nista navedli nobenih tehničnih podrobnosti, nobenih preglednic, shem, grafov ali slik, in sta bili nasploh zelo skopi z detajli.

16 komentarjev

OCZ predstavil nove Vertexe

Fudzilla - Na cenikih nekaterih evropskih prodajaln so že dlje časa, a šele konec preteklega tedna je OCZ uradno izdal novo družino svojih polprevodniških pogonov Vertex 2, ki imajo krmilnik Sandforce SF-1500.

Vertex 2 Pro uporablja bliskovne čipe z večnivojskimi celicami (angl. MLC NAND flash), medtem ko ima Vertex 2 EX enonivojske (angl. SLC NAND). To pomeni, da je slednji dražji in hitrejši. Oba sta na voljo v različici s priključkom SATA ali SAS. Imata podporo za TRIM, odpravljanje napak ECC in šifriranje. Deklarirana hitrost zapisovanja je 275 MB/s, branja pa 285 MB/s.

Vertex 2 Pro bo na voljo s kapacitetami 50, 100, 200 in 400 GB, pri čemer stane najmanjša verzija 400 evrov. Vertex 2 EX je na voljo v...

39 komentarjev

OCZ predstavil nov vmesnik za polprevodniške pogone

X-Bit Labs - Vmesnik SATA je dovolj hiter tudi za najhitrejše trde diske, medtem ko se pri polprevodniških pogonih, še zlasti če jih povežemo več skupaj v polje RAID, lahko pojavi ozko grlo. Da bi nas vmesnik ne oviral pri hitrosti, je OCZ predstavil nov vmesnik za priključitev. Imenuje se HSDL (High Speed Data Link).

Implementiran je s posebnim krmilnikom, ki se na računalnik priključi prek vodila PCI Express. Diski se priključujejo s priključki SAS, zmore pa ta vmesnik 20 gigabitov na sekundo. Uporablja iste protokole kot PCIe, tako da več vzporednih kanalov poveže v en sam virtualni kanal.

OCZ je prve primerke s HSDL-jem predstavil na Computexu prejšnji teden na Tajvanu. Ali se bo HSDL prijel, bo pokazala prihodnost.

8 komentarjev

Facebook Lite

Facebook Lite

vir: CNet
CNet - Facebooku je po nesreči dobršnemu delu javnosti ušla beta različica stranskega projekta, Facebook Lite. Po nezgodi so dostop zaprli v nekaj minutah, naslov, lite.facebook.com, pa zdaj vodi na običajno prvo stran Facebooka. Kakorkoli že, nov uporabniški vmesnik močno zmanjša količino informacij, ki se prikažejo pri ogledu profila, saj je moč prebrati le osnovne podatke uporabnika, njegove spremembe statusa in jih komentirati ter pisati na njegov zid.

Glede na Facebookove pretekle želje po nakupu Twitterja, ki so padle v vodo, je jasno, da se hočejo približati njegovemu krogu uporabnikov. Z...

16 komentarjev

Nov touchscreen iz Nokie

vir: Nokia
The Register - Na spletu so se znašle fotografije Nokijinega touchscreena nove generacije, katerih avtentičnost je Nokia že potrdila. Na fotografijah so trije posnetki telefona s tremi različnimi aplikacijami. Nov vmesnik se za zdaj imenuje Direct UI in naj bi poenostavil rokovanje s telefonom. Uradni odziv iz Finske je, da čeprav je posnetek avtentičen, ne gre za nov telefon, pač pa zgolj za prikaz zmožnostih novih uporabniških vmesnikov. Kakorkoli, upajmo da bomo kmalu dočakali tudi kakšne nove primerke telefonov s tem vmesnikom.

68 komentarjev

T-2 s TV sporedi

T-2 - Uporabniki IP televizije T-2 lahko od včeraj naprej spremljate nadgrajeni vmesnik. Z vmesnikom lahko sedaj ob vsakem preklopu programa vidite, kaj je na sporedu. Obenem lahko s pritiskom na eno tipko vidite naslednji dve oddaji, ki sledita, v meniju pa lahko spremljate spored za sedem dni nazaj ter naprej in na časovni osi primerjate sporede petih programov.

Trenutno je na voljo 29 programov, za katere lahko gledate spored, na nekaterih drugih forumih se pa šušlja tudi to, da naj bi v prihodnosti ponujali spored za še večje število programov.

Slike novega vmesnika si lahko ogledate v PDF dokumentu z navodili.

Definitivno korak v pravo smer! Čakamo na odgovor pionirja IPTV v Sloveniji, SiOL, ki svojega vmesnika za IPTV sprejemnike ni nadgradil že dve leti. Od vsakega koraka v pravo smer profitiramo mi, uporabniki.

31 komentarjev

DFI bo predstavil Serial ATA

I Am Not A Geek - DFI naj bi kmalu predstavil nov vmesnik za naše diske, Serial ATA imenovan. To naj bi bila tehnična demostracija novega standarda, ki bo v svet namiznih računalnikov prinesel prenose reda 150 MB/s in več, kar bo že primerljivo s standardom SCSI. Stvar bo boljša tudi zato, ker bo imela tanjše kable - kolikor je meni znano, naj bi Serial ATA imel namesto sedanjih 80 žil le štiri - dve za signal in dve za maso. Torej, da povzamem, Serial ATA naj bi prinesel hitrosti, primerljive z SCSIjem, na en kontroler bo možno obesiti več kot štiri diske in nenazadnje nam ne bo več treba delati doma-spacanih okroglih kablov.

12 komentarjev

Serial ATA specifikacije končno začrtane

Serial ATA - Voditelji računalniške industrije so danes najavili, da so končali pripravo prvih specifikacij za Serial ATA protokol. Šlo bo za napreden vmesnik za povezavo različnih pomnilniških pogonov (trdi diski, CD/DVD enote...) z matično ploščo računalnika. Novi vmesnik bo na začetku zagotavljal prepustnost 1.5Gbps, pozneje jo bodo povečali na 2x in 4x vrednost. Ultra SATA/1500 bo predstavil povsem nove priključke za diske, ki bodo bolj pripravni od trenutnih ploščatih kablov, naprave pa bodo porabile manj energije. Če vas o tej tehnologiji zanima več, obiščite http://www.serialata.org/.

0 komentarjev