»

Nemško zunanje ministrstvo prehaja z Linuxa nazaj na Windows

Takole so leta 2007 predstavljali poročilo o uspešni migraciji na odprokodno programsko opremo.

vir: Heise
Heise - Nemško zunanje ministrstvo je leta 2001 začelo migracijo na operacijski sistem Linux in do leta 2005 zamenjalo velik kos programske opreme za odprtokodno, poleg operacijskega sistema tudi brskalnik, odjemalca za elektronsko pošto in pisarniški paket (Firefox, Thunderbird, OpenOffice). Mobilni sistemi so uporabljali Linuxovo distribucijo Debian, na namiznih računalnikih pa sta bila nameščena Windows in Linux. Še leta 2007 je bilo v poročilu brati, da je bil prehod velik uspeh. Sedaj gredo Nemci nazaj na Windows, piše Heise.

Opozicija je januarja vladi postavila 16 vprašanj o prehodu na Linux, rabi in rezultatih. V vladnem odgovoru lahko preberemo, da zunanje ministrstvo prehaja nazaj na...

116 komentarjev

Zastonj knjiga: Linux na namizju

Slo-Tech - Za vse, ki so se želeli pobližje spoznati z Linuxom ali ga morda preizkusiti, pa jih je skrbelo pomanjkanje ustrezne literature v slovenskem jeziku, je sedaj na voljo priročnik Linux na namizju - uporaba Ubuntu Linuxa na namiznem računalniku, ki ga je spisal Matej Kovačič.

Kot rečeno je knjiga namenjena začetnikom v svetu Linuxa. Na začetku je na kratko razloženo, kaj je to Linux in kaj omogoča, sledi pa opis uporabe Ubuntu Linuxa...

133 komentarjev

IBM podpira "brezmicrosoftna" namizja

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, se je IBM odločil še nekoliko bolj intenzivno podpreti Linux.

IBM naj bi tako skupaj z nekaj vodilnimi distributerji Linuxa (Canonical, Novell in Red Hat) ter svojimi partnerskimi proizvajalci strojne opreme združil sile ter do leta 2009 skušal agresivneje napasti trg namiznih operacijskih sistemov. Cilj IBM-a je povečati tržni delež Linux sistemov na namizju ter v največje Linux distribucije vključiti Lotus Notes in Lotus Symphony.

V okviru tega dogovora bo tako Canonical v svoja Ubuntu skladišča že konec avgusta vključil distribucijo Lotus Symphony 1.1, direktor IBM Lotus Software Kevin Cavanaugh pa je izjavil, da je cilj IBM-a "odkleniti namizje z namenom prihraniti denar naših strank ter jim ponuditi svobodo izbire".

V ozadju je seveda denar, upamo pa, da bo "kolateralna škoda" tovrstnih bojev predvsem povečan tržni delež Linuxa na namizju.

68 komentarjev

Konec podpore za Win98/Me - priložnost za Linux?

Slashdot - Včeraj je Microsoft napovedal, da bo 11. julija uradno opustil podporo za Windows 98 in Me.
Kljub opuščeni podpori so nekateri mnenja, da bo Microsoft v primeru večjih varnostnih ranljivosti v prihodnosti vseeno zdal varnostne popravke tudi za "opuščene" različice svojih operacijskih sistemov, saj si ne more privoščiti slabega ugleda, le da ti popravki ne bodo dostopni preko sistema Windows Update.

Kaj to pomeni za namizno računalništvo? Glede na to, da je Microsoft leta 2004 podporo za Windows 98 med drugim podaljšal zaradi grožnje Linuxa, pri ZDNetu špekulirajo, da ukinitev omenjene podpore prinaša priložnosti za razširitev Linuxa na namizje.

Po eni strani je namreč po ocenah na svetu med 50 in 70 milijoni računalnikov na katerih še vedno tečejo Windows 95, 98 ali ME, po drugi strani pa je veliko programske opreme napisane le za okolje Windows, Windows emulacija pod Linuxom, pa seveda ni popolna. Problem lahko predstavlja tudi kratka podporna doba za različne distribucije...

45 komentarjev

"Zakaj Linux ni primeren za namizje?"

OSNews - Kot smo že velikokrat opozorili in opazili, tudi na lastni koži, se vse bolj pogosto krešejo mnenja o primernosti Linuxa za namizje. Podobno se sprašuje tudi Ernesto Garbarino, večletni programer in dober poznavalec operacijskih sistemov, ki je svoje mnenje o primernosti Linuxa za namizje predstavil v krajšem članku. Zaključuje, da Linux ima vse potrebne sestavine, ki ga vodijo na namizje, vendar zaenkrat še nobena distribucija ni uspela dokončati sestavljanke povsem uspešno.

Melkijad, moram zdaj Linux zabrisati z namizja?

70 komentarjev

SuSE Linux Enterprise Server 8 for AMD64

PC Linux Online -

22. aprila 2002 je izšel SuSE Linux 8.0 za AMD64, ki je prinesel mnoge novosti pri uporabi Linuxa na namizjih. Danes, natanko eno leto za tem, je še izšla distribucija Linuxa, ki ne prinaša novih možnosti, temveč razširja paleto arhitektur, na katerih teče Linux in so pripravljena za uporabo v podjetjih. Tako SuSE kot Mandrake sta sicer že pred nekaj tedni predstavila svoja operacijska sistema za procesorje AMD Opteron, novi SuSE Linux Enterprise Server 8 za arhitekturo AMD64 pa je prvi izdelek, ki je pripravljen za profesionalno uporabo na zmogljivih sistemih na omenjeni arhitekturi. Kmalu lahko pričakujemo tudi odgovor RedHata in Microsofta.

Na Newsforge so si izdelek že ogledali, na uradni spletni stran nemškega podjetja SuSE pa je na voljo uradna novica.

0 komentarjev