»

Pasti prenosa programske opreme iz neuradnih virov

Slo-Tech - Nevarnost, na katero tuintam opozorimo, pa bi jo veljalo omeniti večkrat, je nameščanje programske opreme iz nepreverjenih virov. Bodisi razne sumljive verzije Windows iz ruskih strani, ki so predelane, da ne potrebujejo aktivacije, bodisi na videz povsem neškodljivo programje, kot je VLC Media Player, so lahko zelo škodljivi, če prihajajo iz zaupanja nevrednih repozitorijev. Prav avtorji slednjega predvajalnika večpredstavnostnih datotek so še enkrat opozorili na težave, ki jih lahko povzročajo kopije iz čudnih virov.

VLC Media Player je primer odprtokodnega programa, ki je izdan pod licenco GPL. To pomeni, da ga lahko vsakdo predeluje po mili volji in distribuira dalje, pod pogojem da vsakokrat priloži izvorno kodo in...

24 komentarjev

Na HTC-jevem telefonu zlobna koda

Metulj kliče domov

Slashdot - Na Panda Research poročajo o telefonu Vodafone HTC Magic, ki ga je kupil njihov sodelavec in je imel nameščeno zlobno kodo. Po priključitvi telefona na računalnik prek USB-ja, se je oglasil Pandin protivirusnik in zaznal okuženi datoteki autoexec.inf in autoexec.exe.

Podrobnejši pogled je razkril, da se v njiju skriva odjemalec za bot Mariposa, za katerim stoji neznani heker z imenom tnls in ne prejšnji teden aretirana skupina Špancev. Če uporabnik ali pa operacijski sistem požene okužene datoteke, se nesnaga preseli na računalnik, poizkusi poklicati domov in se začne širiti. Na telefonu so poleg Maripose našli še Confikerja in Lineage, ki sta namenjena kraji gesel. Kako se je okužena programska...

8 komentarjev

Windows Mobile 6.5 preimenovan v Windows Phone Classic

Meni Start ne gre v pozabo

Slo-Tech - O sobivanju Windows Mobile 6.5 in Windows Mobile 7 smo govorili že konec avgusta lani, takratne napovedi pa so se izkazale za resnične. S strogimi omejitvami za strojno opremo Microsoft nima druge izbire, kot še vedno prodajati Windows Mobile 6.5 za manj zmogljive naprave, medtem ko bo na novo spisan in preimenovan Windows Phone 7 Series do konca leta predstavil popolnoma nov nabor naprav.

A ker je znamka Windows Mobile izumrla, pravzaprav ni presenečenje,...

5 komentarjev

Še dva hrošča ob preskoku leta

Slashdot - Še en hrošč se je pojavil ob izteku leta 2009. V Avstraliji, kjer so novo leto pozdravili med prvimi, je prišlo v do izpada terminalov Bank of Queensland za brezgotovinsko plačevanje. Iz za zdaj neznanih razlogov so ti datum zapisovali kot 1. januar 2016, zaradi česar so bile praktično vse kartice označene kot pretečene. Trgovci so seveda hudo jezni, saj so na ta način izgubili več sto tisoč dolarjev, ker stranke v denarnicah niso imele dovolj gotovine, tako da nakupa pač niso opravile. V Bank of Queensland so potrdili, da je napaka prizadela celotno državo, in dodali, da bodo napako odpravili v najkrajšem možnem času.

Naslednji v vrsti tistih, ki so preskok slabo sprejeli, pa je Windows Mobile. Uporabniki telefonov, ki uporabljajo ta operacijski sistem, dobivajo sporočila iz leta 2016. Zanimivo je, da napaka ni prizadela vseh operaterjev, ampak le nekatere. Primitiven popravek je že zunaj.

6 komentarjev

Plodno leto za računalniške nepridiprave

BBC - Letošnje leto je bilo izjemno plodovito za pisce virusov, spletne prevarante, goljufe in ostale nepridiprave, ugotavlja BBC in citira Dana Hubbarda iz podjetja Websense: Zlikovci niso le bolj organizirani, temveč tudi bolj kooperativni in iznajdljivi pri unovčevanju dobičkov. Sophos, ki spremlja dogajanje na področju virusov in tudi piše protivirusne programe, sporoča, da so vsak dan v povprečju identificirali 20.000 zlih programov. Ti niso le vedno številčnejši, temveč tudi vedno pametnejši. Opozorila uporabnikov, da naj ne odpirajo sumljive pošte so morebiti le zalegla, tako da so se sedaj pisci orientirali na druge načine širjenja - priljubljeno je vrivanje zlobne kode kar na same spletne strani. Sophos pravi, da so vsake štiri sekunde našli novo okuženo stran.

Obstajajo pa tudi drugi načini zbiranja denarja, od katerih je še posebej perverzen naslednji. Razpasli so takšni in drugačni programi, ki naj bi pomagali vzdrževati higenski minimum računalnika. Ti se pretvarjajo, da...

5 komentarjev