»

HP TouchPad junija za pol tisočaka

Ars Technica - Hewlett-Packard je prejšnji mesec napovedal, da bo tablični računalnik HP TouchPad na voljo poleti. Razkrili so specifikacije (procesor 1,2 GHz Qualcomm Snapdragon, 10-palčni zaslon, 1024 x 768, 16 ali 32 GB, Wi-Fi, WebOS), niso pa želeli govoriti o ceni in dobavljivosti. Na internetu so špekulirali, da bo cena bržkone okoli 600 dolarjev, sedaj pa je enemu prodajalcu ušlo na internet, da bo najcenejši model za sto dolarjev dostopnejši.

TouchPad bo na prodajnih policah junija. Verzija s 16 GB spomina bo stala 500 dolarjev, medtem ko bo dvakrat prostornejša naprava za sto dolarjev dražja. Obe bosta podpirali Wi-Fi. Poleg TouchPada z 10-palčnim zaslonom HP pripravlja še tablični računalnik s...

16 komentarjev

Francija bi obdavčila tablične računalnike, razen tistih z Windows

Techdirt - Francoska vlada želi razširiti skupino izdelkov, pri prometu katerih se plačuje nadomestilo za dovoljeno kopiranje avtorsko zaščitene vsebine. Sprva je zakon zaobjemal le prazne zgoščenke, kasneje so dodali še predvajalnike MP3, z 12. januarjem pa želijo obdavčiti tudi tablične računalnike, ki imajo več kot 40 GB notranjega pomnilnika. Pri tem je zanimiva definicija v zakonu, ki eksplicitno izvzema tablične računalnike, na katerih teče Windows. Ti se namreč štejejo za polne računalnike in so izvzeti, saj se bo nadomestilo plačevalo le za tablične računalnike z operacijskim sistemom za mobilne naprave (Android, iOS) ali brez sistema.

Nova dajatev bi podražila tablične računalnike za...

24 komentarjev

Googlova analiza duha časa za leto 2010

Google - Google je na podlagi milijard ključnih besed, ki smo jih letos uporabljali pri iskanju po spletu z njihovim iskalnikom, izdelal pregled letošnjega zeitgeista.

Glavni globalni dogodki letošnjega leta so bili svetovno nogometno prvenstvo, olimpijske igre, potres na Haitiju, izliv nafte v Mehiškem zalivu in oblak vulkanskega prahu iznad Islandije. Najbolj vroča iskanja so bila chatroullete, ipad, justin bieber, nicki minaj in friv, medtem ko smo najmanj iskali prašičjo gripo (swine flu). Zanimivi so tudi zmagovalci kategorij, kjer je za našo stran aktualna zabavna elektronika, kjer sta na prvih mestih ipad in iphone 4, pa tudi sicer sledijo večidel pametni telefoni in druge mobilne naprave.

Poleg globalne statistike, iz katere so vzeti...

5 komentarjev

HP predstavil komplet tabličnega računalnika in tiskalnika

engadget - Hewlett-Packard je predstavil tablični računalnik, ki deluje kot nadzorni vmesnik za njihov novi tiskalnik, s katerim prihaja v kompletu. Uporablja se tudi za brskanje po spletu in tiskanje dokumentov z drugih naprav. Ima 7-palčni zaslon in se povezuje z novo večnamensko napravo HP PhotoSmart eStation all-in-one. S tablico je mogoče premikati dokumente med različnimi multimedijskimi napravami in jih tiskati.

Čeprav ga poganja Android 2.1, je Google prisoten le za vzorec. Prednameščeno iskanje po spletu je Yahoojevo, prav tako ni dosegljiv Android Market, ker ima naprava prevelik zaslon za uporabo aplikacij, ki so tam naprodaj. Tudi Gmail ni dostopen. Je pa Yahoo priložil nekaj minimalističnih aplikacij, ki so ravno dovolj za namensko rabo - med...

16 komentarjev

Asus povečuje uporabo Androida, niža cene

Eee Pad

vir: engadget
engadget - Dva meseca in pol nazaj, na tajvanskem sejmu Computex, je Asus predstavil nekaj prihajajočih tabličnih računalnikov, kjer so bili nekateri resni konkurenti Applovemu iPadu. Tako v primeru 12 kot 10-palčnega Eee Pada bi naj bil operacijski sistem Microsoftov (Windows 7 na prvem, Windows Embedded Compact 7 na drugem), a je očitno prišlo do sprememb. Pri Asus namreč po novem stavijo na Android ter obenem nižajo cene nekaterim napovedanim izdelkom, ki jih v večini primerov lahko pričakujemo okrog preloma letošnjega leta v leto 2011. 10-palčnež, Eee Pad EP101TC, bo po novem stal manj kot 400 dolarjev in bo namesto Windows Embedded Compact 7, kot rečeno, uporabljal Android. 12-palčnež obdrži stare specifikacije, a je nekoliko boleča cena...

11 komentarjev

Zaključil se je Computex 2010

Heise - Včeraj se je na Tajvanu zaključil že 30. računalniški sejem Computex 2010, katerega majcen del smo vam predstavili tudi na naših staneh, dočim obširnejše fotoreportaže in članke najdete na tujem spletu. Moses Yen je včeraj uradno sklenil dogodek, pri čemer natančnih številk še ni dal. Čez palec so število obiskovalec ocenili na 120.000, od katerih naj bi bila približno četrtina tujcev, kar je dober odstotek več kot lani. Ker so bile vstopnice opremljene s čipi RFID, ki so jih brali na vhodu in izhodu vsake hale ter celo na tekočih stopnic v halah, imamo letos na voljo kopico zanimivih statistik. Med drugim so ugotovili, da se je povprečen obiskovalec na sejmišču zadržal dlje kot lani.

Med najbolj zastopanimi deželami na...

0 komentarjev

Začel se je Computex 2010

Slo-Tech - Včeraj se je v Tajpeju začel računalniški sejem Computex, ki vsako leto junija poskrbi, da so oči svetovne javnosti uperjene na Tajvan. Letošnji 30. Computex bo trajal do sobote. Na njem bo razstavljalo 1715 proizvajalcev, kar naj bi bilo 60 odstotkov vseh svetovnih proizvajalcev strojne opreme.

Glavna tema letos so tablični računalniki, bralniki e-knjig in druge prenosne naprave. Na spletu že mrgoli reportaž in fotoreportaž: CNet, engadget, PC Mag. Vsi proizvajalci letos se želijo meriti z Applom in njegovim neverjetno uspešnim iPadom. Asus in MSI sta napovedala tablične računalnike z Windows 7, videli pa smo tudi cel kup naprav z Androidom. Druga vrsta popularnih naprav je vse, kar je trirazsežnega (očala, zasloni,...

6 komentarjev

Asus Eee Pad junija, MSI M Pad kasneje

Heise - Applov iPad je pošteno razburkal dogajanje na področju tabličnih računalnikov in požel navdušenje kupcev, zato ni presenetljivo, da konkurenti hitijo izdajati svoje izdelke. Asusov izvršni direktor Jerry Shen je napovedal, da bodo na Computexu, ki bo potekal med 1. in 5. junijem letos, izdali svoj Eee Pad. Uporabljal bo platformo Android, za večjo konkurenčnost pa bo vključil pritikline, ki jih iPad nima - torej USB, vgrajeno spletno kamero in podporo za Flash. Asusov tablični računalnik naj bi stal med 480 in 510 dolarji, kar je v istem cenovnem rangu kot iPad. Letos bo na voljo 300.000 enot. Drugi tablični računalnik istega podjetja, ki bo prav tako izšel letos, bo tekel na Windows.

Naslednje podjetje, ki je obljubilo svoj konkurenčni izdelek, je MSI. Ta naj bi v tretjem letošnjem četrtletju predstavil M Pad. Koliko primerkov bodo izdali, se še niso odločili. Bojda bodo počakali, da vidijo, kako bo šlo konkurenci. Prav tako ni znanega še nič o specifikacijah in ceni.

19 komentarjev

OLPC XO-3 bo tablični računalnik

OLPC XO-3

vir: Hexus
Hexus - Pri neprofitni organizaciji OLPC, katere cilj je opremiti otroke v manj razvitih delih sveta (npr. Afrika) s poceni prenosniki, so najavili, da pripravljajo tretjo izdajo prenosnika, ki bo pravzaprav tablični računalnik brez tipkovnice. OLPC XO-3 nadomešča OLPC XO-2, ki naj bi uporabljal dva zaslona v običajnem prenosniškem, preklopnem načinu (drugi zaslon bi bil namesto tipkovnice in bi tako omogočal interakcijo s sistemom), in je bil prvič predstavljen lani. Letos so te načrte opustili v prid cenejšemu in verjetno v praksi trdnejšemu dizajnu z le enim zaslonom. Računalnik, ki naj bi stal precej manj od $100, naj bi bil nekoliko upogljiv in zaradi svoje oblike ne bi imel nobenih lukenj. Posledično bo...

38 komentarjev

Computex 2003 preložen

X-Bit Labs - Organizatorji enega največjih azijskih IT sejmov sploh, tajvanskega Computexa, so danes uradni potrdili, da se bo Computex letos odvijal kasneje, kot je bilo sprva napovedano. Uradni razlog naj bi bila tokrat SARS, saj se je mnogo podjetij odpovedalo pravici do razstavljanja zaradi te bolezni. Organizatorji so se tako po temeljitem premisleku s Kitajskim svetom za zunanjo trgovino (CETRA) in Tajvanskim računalniškim združenjem (TCA) odločili, da je bolje celotno zadevo prestaviti, kot da vse pade v vodo. Takisto bodo na sejmu veljali najstrožji varnostni ukrepi. Natančen datum prireditve nameravajo objaviti ob koncu maja. Izvirna novica.

0 komentarjev

Bejbe...

Insane Hardware - Seveda je na Computex mogoče gledati tudi kot na nadvse resen računalniški sejem, na katerem proizvajalci predstavljajo svoje novitete in načrte na prihodnost. Lahko pa ga pogledamo tudi z drugačnega kota, recimo bolj bejbastičnega. Ravno to so naredili fantje in InsaneHardware in nam (potem ko so pobrali oči s tal) svoj pogled na "dogajanje" tudi predstavili v posebnem članku. Kaj naj rečem... Computex je definitivno pravi raj za vse (nas) ljubitelje...

5 komentarjev