»

Najpomembnejše aplikacije, strani in storitve Facebookove

Mashable - Pustimo ob strani prepire, ali se desetletje končuje letos ali bo prihodnje leto še sodilo v drugo desetletje tega tisočletja (formalno bo), in si raje poglejmo, kako močno ga je Facebook zaznamoval. Na App Annie so pripravili pregled največkrat prenesenih aplikacij iz tega desetletja in ugotovili, da je na vrhu Facebook, na drugem mestu pa Facebook Messenger. Tudi nadaljevanje gre v enakem slogu, saj sledita WhatsApp in Instagram, ki sta oba v lasti Facebooka. Šele na petem mestu najdemo prvega konkurenta, in sicer Snapchat. V deseterici so še Skype, TikTok, UC Browser, YouTube in Twitter.

Če pogledamo na seznam 500 najpomembnejših spletnih strani na spletu (Alexa), je rezultat le malo drugačen. Prvi je sicer Google in njegov YouTube, sledi pa Tmall in Facebook. Po količini preživetega časa na strani je Facebook prepričljivo prvi, po število ogledov istega obiskovalca pa ga prekašajo le spletne trgovine in iskalnik Google. Facebook je tudi stran, na katero kaže (ima povezavo)...

6 komentarjev

Pakistan odblokiral YouTube za tri minute

The New York Times - Septembra letos je Pakistan blokiral dostop do številnih zahodnih strani za deljenje vsebine, med njimi tudi YouTube. Razlog je bil kontroverzen film Nedolžnost muslimanov, ki je sprožil ogorčenje islamske skupnosti po svetu in silovite proteste. Mimogrede so za vsak slučaj blokirali še Facebook, Flick in Wikipedijo, saj se tudi tam lahko širijo režimu in verskim voditeljem nevšečne vsebine. Ta konec tedna so v Pakistanu YouTube odblokirali in po vsega treh minutah spet blokirali.

Pakistanski notranji minister Rehman Malik je v petek na Twitterju objavil, da bodo v naslednjih 24 urah ponovno omogočili dostop do YouTuba. PTA (Pakistan Telecommunications Authority) je v soboto prejela...

10 komentarjev

Google v arabskih državah samovoljno umaknil sporni videoposnetek z YouTuba

The New York Times - Ko je Sam Bacile v torek na YouTubu objavil kratki nizkoproračunski film o arabskem preroku Mohamedu, je na Bližnjem vzhodu završalo. Čeprav Koran ne prepoveduje upodobitev Mohameda, je to početje še vedno kontroverzno in v marsikateri islamski ločini prepovedano. V vseh vejah islama pa so žalitve preroka hud prekršek in definicija tega pojma je sila raztegljiva. Leta 2005 so na primer upodobitve Mohameda v danskih karikaturah povzročile val nemirov po svetu. Bacilejev film pa je vzpodbudil tako hude nemire, da so v Libiji vdrli v ameriško veleposlaništvo in med drugimi ubili tudi veleposlanika.

Na ameriških ambasadah v drugih državah je zavladalo izredno stanje, tako da so varnostne ukrepe poostrili do maksimuma, v...

88 komentarjev

Facebook 2010

Slo-Tech - Beseda desetletja je lani resda postala Google, a vse kaže, da bo v drugem desetletju tega stoletja njen naslednik Facebook. Kamorkoli se obrnemo, beseda prej ali slej nanese na Facebook, najsi bomo med zagovorniki ali nasprotniki te spletne storitve. To dokazuje tudi statistika preteklega leta, saj je iskalno geslo facebook (združeno z izpeljankami facebook.com, www.facebook.com in facebook login) na seznamu desetih najbolj iskanih gesel pobralo štiri mesta. V odstotkih to pomeni, da je 3,48 odstotkov uporabnikov spleta v ZDA iskalo nekaj v zvezi s Facebookom. Preostala gesla so bila še YouTube (3. mesto), Craigslist (4.), MySpace (5.), eBay (7.), Yahoo (8.) in Mapquest (10.).

Facebook je postal tudi...

26 komentarjev

Pakistan bo spremljal in po potrebi cenzuriral spletne strani

Demonstracije v podporo blokad v Pakistanu

Yahoo News - Pakistan je pretekli mesec blokiral Facebook, Youtube, Wikipedijo in Flickr, ker so se na straneh pojavile upodobitve preroka Mohameda, ki so žalile verska čustva večinsko muslimanskega prebivalstva v tej azijski državi. Čez teden dni je bila blokada umaknjena, po tem ko so upravljavci blokirani strani odstranili sporne vsebine. Včeraj so v Islamabadu napovedali, da bodo odslej redno spremljali sedem največji strani - Yahoo, Google, MSN, Hotmail, YouTube, Amazon in Bing. Če bodo na njih zaznali neprimerno vsebino, bodo nemudoma blokirali povezave do tozadevne podstrani, medtem ko naj bi glavna stran ostala dostopna.

Poleg tega so se odločili za blokado sedemnajstih manj znanih strani, ki ne bodo deležne tako mile obravnave, ampak bodo odslej kar nedostopne. Tak primer je, denimo, blog Islam...

21 komentarjev

Turčija blokira Google

Slo-Tech - Turčija je teden za nedoločeno obdobje uvedla blokado dostopa do iskalnika Google in vrste njegovih storitev. V uradni izjavi za javnost je njihovo ministrstvo za telekomunikacije zapisalo, da je blokada vzpostavljena zaradi pravnih razlogov, ki pa jih niso želeli podrobneje navesti in obrazložiti. Nekatere storitve bodo popolnoma nedostopne, druge se bodo le nalagale zelo dolgo, so še dodali.

Pregled pokaže, da so blokirani vsaj naslovi translate.google.com, books.google.com, google-analytics.com, tools.google.com in docs.google.com, najverjetneje pa tudi drugi. Turčija je na zadnje blokirala Googlov YouTube leta 2008, ko so se na njem pojavili omalovažujoči posnetki o Mustafi Kemalu Atatürku, in blokade še ni umaknila. Google verjame, da je trenutna blokada posledica napake pri upravljanju blokade YouTuba, ki še traja. Dogodek se živahno spremlja na Twitterju, kjer pa je večina čivkov v turščini.

Medtem pa je turška vlada Googlu namignila, da bi moralo podjetje v Turčiji...

26 komentarjev

Pakistan umaknil blokado spletnih strani

Slashdot - Pred dvema tednoma je Pakistan blokiral dostop do Facebooka, YouTuba in še nekaterih strani, na katerih so se pojavile upodobitve preroka Mohameda, ker je po islamskem izročilu bogokletno. Na Facebooku konkretno jih je motil poziv k dnevu portretiranja Mohameda. Predvčerajšnjim so jim sledili še v Bangladešu, a danes je Pakistan blokado spletnih strani umaknil, ker so bile sporne vsebine odstranjene.

Facebook je namreč podal opravičilo in Pakistan obvestil, da so ves svetoskrunski material odstranili. Prav tako so zagotovili, da se v prihodnosti kaj takega ne bo več ponovilo. Tako je včeraj opoldne Pakistan obnovil dostop do Facebooka, medtem ko je YouTube po odstranitvi spornih vsebin dostopen že teden dni.

21 komentarjev

Tudi Bangladeš blokiral Facebook

Protesti proti Facebooku v Bangladešu

BBC - Pred dobrim tednom dni je Pakistan blokiral Facebook, YouTube, Wikipedijo in Flickr zaradi nespoštljivih strani o preroku Mohamedu in njegovih karikatur. Zgledu je te dni sledil tudi Bangladeš, ki je Facebook blokiral zaradi razširjanje žaljivih karikatur Mohameda in neprimernih fotografij voditeljev države, med drugim očeta Bangladeša, premierja in vodje opozicije. Ena oseba je bila celo aretirana zaradi širjenja sovraštva in žalitev državnih voditeljev, so povedali v Bangladešu. Blokiranje Facebooka naj bi bilo sicer le začasno, odpravili ga bodo po odstranitvi spornih karikatur. Že v petek so se ljudje v Bangladešu zbrali na ulicah in, podobno kot v Pakistanu, v demonstracijah...

14 komentarjev

Pakistan blokiral Facebook, Youtube, Wikipedijo in Flickr

Podpora bojkota Facebooka

Telegraph News - Sodišče v Pakistanu je odredilo blokiranje Facebooka, po tem ko se je na strani pojavila skupina, ki je pozivala k portretiranju preroka Mohameda. Skupino je vzpodbudila akcija radikalne muslimanske ločine, ki je zagrozila avtorjema serije South Park zaradi epizode, v kateri se pojavi Mohamed v medvedjem kostumu. Svojo nestrinjanje so prikazali na Facebooku.

Sodišče v Lahoreju se je odzvalo na vlogo Gibanja muslimanskih odvetnikov in odločilo, da je treba Facebook blokirati. Približno dve uri pozneje so v državi onemogočili dostop do strani, ki bo v veljavi do konca meseca. Islamski forum je odločitev sodišča pozdravil, na ulicah pa se je zbrala množica ljudi v znak podpore odločitve sodišča. To pa ni edina stran, ki je...

76 komentarjev

YouTube tretja najbolj obljudena stran

TG Daily - Spletna stran za objavljanje in pregledovanje video posnetkov YouTube, ki jo je leta 2006 kupil Google, je presegla magično mejo 100 milijonov obiskovalcev v ZDA. S temi dosežki je stran trdno na tretjem mestu najbolj obiskanih spletnih strani na spletu, zaostaja pa le za legendardnima Googlom in nekoliko zapostavljenim Yahoojem. Zanimivo je, da samo YouTube povzroči 17 odstotkov vsega prometa na spletu. Prvouvrščeni Google je odgovoren kar za 30 odstotkov prenesenih bitov in bajtov, medtem ko na Yahoo odpade slabih 27 odstotkov. Na četrtem in petem mestu po številu obiskov sta Facebook in MySpace.

Podatki za ZDA kažejo, da si tamkajšnji obiskovalci vsak mesec ogledajo približno 15 milijard videoposnetkov, pri čemer večina uporablja YouTube. Povprečen uporabnik si ogleda 63 video posnetkov mesečno, kar mu vzame šest ur časa. Verjetno je tak skok tudi posledica raznih prireditev (kot so na primer Oskarji, zaprisega predsednika itn.), katerih izseke si uporabniki vedno pogosteje...

13 komentarjev

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev

Pakistan preklical prepoved dostopa do YouTube

Delo - Pakistanska vladna agencija za telekomunikacije je vsem pakistanskim ponudnikom interneta ukazala odstranitev blokade dostopa do spletnega portala YouTube.com, ki ga trenutno blokirajo tudi Turčija, Maroko in Tajska. Do prepovedi je v osnovi po neuradnih informacijah prišlo zaradi objave napovednika za film Geerta Wildersa, nizozemskega politika, ki v filmu prikazuje islam kot vero, ki vzpodbuja nasilje nad ženskami in homoseksualci, uradno pa so bile krive risanke s prerokom Mohamedom. Po tem, ko je bil omenjen material odstranjen, se je enako zgodilo z blokado.

Vir: Pakistan lifts YouTube ban - ABC News (Australian Broadcasting Corporation)

Bralcem se opravičujemo za prvotno narobe interpretirano novico, kar smo kasneje popravili.

11 komentarjev