»

Igričarji sanjajo bolje

Bodo resni igralci GTA težave povzročali tudi v sanjah?

vir: engadget
engadget - Glede na raziskavo z univerze Grant MacEwan v kanadski Alberti je vsakodnevno resno igranje računalniških (ali konzolskih) iger dobrodošlo početje, če ste sanjaške narave. Igričarji namreč pogosteje doživljajo lucidne sanje, v katerih se zavedajo, da sanjajo in pravzaprav nadzirajo potek sanj. Do tega zaključka je prišla Jayne Gackenbach, ki je že prej raziskovala lucidne sanje in ugotovila, da so takšni sanjači bolj odporni proti slabostim, povezanim z gibanjem, imajo boljšo prostorsko zaznavo ter so sposobni višjih stopenj koncentracije. Prav te lastnosti veljajo tudi za igričarje, iz česar je Gackenbachova sklepala, da so igričarji lucidni sanjači. Izkazalo se je, da je imela prav in še več. V drugi raziskavi se je izkazalo, da prav igričarji najpogosteje...

47 komentarjev

AMD izdal nova Phenoma II

AMD - Po pričakovanjih je AMD včeraj na CES-u predstavil svojo novo družino procesorjev, ki so zgrajeni v 45 nm tehnologiji. Že lani je izšel Shanghai kot sploh prvi AMD-jev procesor v tej tehnologiji, sedaj pa se mu je pridružila skupinica Phenom II X4, ki smo jo prej poznali pod kodnim imenom Deneb. AMD od njih pričakuje dvajsetodstotno pohitritev v primerjavi s prvimi Phenomi, ki so bili zgrajeni v 65 nm, predvsem na račun višjih frekvenc, večjega 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, izboljšav v mikroarhitekturi in uporabe pomnilnika DDR3 (ki ga bodo podpirale šele različice za ležišče AM3, trenutni pa so AM2+). Štirijedrni Phenom II X4 940 Black Edition s 3 GHz bo stal 275 dolarjev, inačica X4 920 z 2,8 GHz pa 235.

AMD ju je za igričarje zapakiral v platformo Dragon, kjer sta poleg procesorjev še AMD-7 vezni nabor in grafična kartica serije ATI Radeon HD 4800, in ki bi morala stati manj kot 900 dolarjev. Veliki proizvajalci računalnikov, kot so Alienware, Dell in HP, so že...

54 komentarjev

Korak bližje k upravljanju računalnika z mislimi

BBC - Po poročanju BBC News, je skupina ameriških znanstvenikov razvila posebno pokrivalo s 64 elektrodami, s pomočjo katerega je mogoče z mislimi upravljati računalnik.

Elektrode namreč prevedejo možgansko aktivnost v ukaze za premikanje miškinega kazalca, naprava pa je bila že uspešno preiskušena na štirih posameznikih. Prednost naprave je tudi v tem, da je neinvazivna, torej elektrod ni treba "vgraditi" v človeško telo s kirurškim posegom.

Naprava pa ne bo uporabna samo za osebe, ki so paralizirane, pač pa morda tudi za igričarje. Na MIT Media Labs Europe so namreč v začetku tega leta že pokazali podobno napravo s katero je mogoče upravljati lik v računalniški igrici.

In kdaj se bomo lahko preselili v Matrico?

9 komentarjev

Dvoprocesorski Opteroni in AGP?

HardOCP - HardOCP poroča na podlagi govoric, da sistemi z dvema Opteronoma na osnovni plošči ne bodo imeli reže AGP. Na AMDjevih slikah sistemov z dvema Opteronoma smo videli AGP režo, a taka osnovna plošča še ni prišla v roke ocenjevalcev strojne opreme. AMD naj bi z odločitvijo, da bo dvoprocesorskim Opteron-sistemom odvzel režo AGP, postavil te sisteme v strežniški trg, kot neposredno konkurenco Intelovemu 64-bitnemu Xeonu. Okej, kaj pa igričarji? Verjamem, da obstaja kar precejšen odstotek ljudi, ki bi si doma z veseljem lastili močno dvoprocesorsko 64-bitno pošast, in na njej igrali Q3 [:D].

Kaj torej? Spet se moramo zateči k besedi na cesti, saj se govori, da naj bi imeli dvoprocesorski sistemi, kombinirani z AGP režo, težave z združljivostjo. Čas bo povedal, AMD pa tudi. Klik!

11 komentarjev

Aluminijasta podloga za miško

AusPCWorld - Podloga za miško je za marsikoga povsem nepomembna stvar, saj je vseeno, če miška ni tako zelo natančna v pisarniških programih, medtem ko je za igričarje kvalitetna podloga sredstvo preživetja v 3D streljankah in podobnih igrah, ki zahtevajo merjenje. Do sedaj smo lahko videli plastične, gumijaste in celo steklene podloge, tudi sam pa moram priznati, da še nisem slišal za koga, ki bi izdeloval aluminijaste. No, ravno na slednje se je spomnil Coolermaster, ki je sicer bolj znan po svojih hladilnikih in ohišjih, in v čast svoji 10. obletnici delovanja proizvedel omejeno količino le-teh. Manjši ogled Coolermasterjeve podloge so naredili na tej strani, na žalost pa niso naredili primerjave z drugimi proizvajalci kvalitetnih podlog. No, kljub temu tester pravi, da je podloga odlična.

1 komentar