»

Na Zahodnem bregu zaradi spletnega kritiziranja islama aretiran Palestinec

MSNBC - V arabskem svetu vas lahko izražanje nestrinjanja s prevladujočo veroizpovedjo drago stane in pri tem izbira medija nima nobenega vpliva, je na lastni koži občutil 26-letni Walid Husayin iz Kalkilije na Zahodnem bregu. Mladenič je uporabljal spletne bloge in Facebook za blatenje in norčevanje iz Mohameda in islama, zato je policija izvedla pravo tajno akcijo, da ga je izsledila in aretirala.

Husayin je več let na spletnih blogih v angleščini in arabščini širil ateistično propagando, v kateri je opisoval boga kot primitivnega beduina. Islam je označil kot slepo vero, ki raste in prevzema ume ljudi, kjer sta iracionalnost in ignoranca. Poleg tega je na Facebooku ustanovil tri skupine, koder se je sarkastično razglasil za boga in svojim privržencem s parodijo besed iz Korana zapovedal kajenje marihuane. Njegovi blogi so imeli več kot 70 tisoč bralcev, večidel iz arabskih držav. S svojimi provokacijami si je nabral kup sovražnikov, saj mu je samo na Facebooku tudi s smrtjo grozilo...

148 komentarjev

Beg možganov pri Googlu?

Lars Rasmussen

vir: TechCrunch
TechCrunch - Google je izgubil že vsaj dva relativno pomembna člana ekipe Chrome OS, kar vodjo projekta, Matthewa Papakiposa, in enega izmed inženirjev, Davida Garcio, ki sta oba prebegnila k Facebooku. Podobno se zna zgoditi še z enim izmed njihovih talentov, Larsom Rasmussenom, ki je bil vodja Googlovih projektov Maps ter Wave. Čeprav je naznanil le, da zaključuje svojo zaposlitev pri Googlu, baje le-to nadaljuje prav pri Facebooku. Na svojem Facebook profilu je naznanil le, da se seli na drugo stran oceana, saj je trenutno z ekipo Wave nastanjen v Avstraliji. O odhodu...

8 komentarjev

Pakistan bo spremljal in po potrebi cenzuriral spletne strani

Demonstracije v podporo blokad v Pakistanu

Yahoo News - Pakistan je pretekli mesec blokiral Facebook, Youtube, Wikipedijo in Flickr, ker so se na straneh pojavile upodobitve preroka Mohameda, ki so žalile verska čustva večinsko muslimanskega prebivalstva v tej azijski državi. Čez teden dni je bila blokada umaknjena, po tem ko so upravljavci blokirani strani odstranili sporne vsebine. Včeraj so v Islamabadu napovedali, da bodo odslej redno spremljali sedem največji strani - Yahoo, Google, MSN, Hotmail, YouTube, Amazon in Bing. Če bodo na njih zaznali neprimerno vsebino, bodo nemudoma blokirali povezave do tozadevne podstrani, medtem ko naj bi glavna stran ostala dostopna.

Poleg tega so se odločili za blokado sedemnajstih manj znanih strani, ki ne bodo deležne tako mile obravnave, ampak bodo odslej kar nedostopne. Tak primer je, denimo, blog Islam...

21 komentarjev

Pakistan umaknil blokado spletnih strani

Slashdot - Pred dvema tednoma je Pakistan blokiral dostop do Facebooka, YouTuba in še nekaterih strani, na katerih so se pojavile upodobitve preroka Mohameda, ker je po islamskem izročilu bogokletno. Na Facebooku konkretno jih je motil poziv k dnevu portretiranja Mohameda. Predvčerajšnjim so jim sledili še v Bangladešu, a danes je Pakistan blokado spletnih strani umaknil, ker so bile sporne vsebine odstranjene.

Facebook je namreč podal opravičilo in Pakistan obvestil, da so ves svetoskrunski material odstranili. Prav tako so zagotovili, da se v prihodnosti kaj takega ne bo več ponovilo. Tako je včeraj opoldne Pakistan obnovil dostop do Facebooka, medtem ko je YouTube po odstranitvi spornih vsebin dostopen že teden dni.

21 komentarjev

Tudi Bangladeš blokiral Facebook

Protesti proti Facebooku v Bangladešu

BBC - Pred dobrim tednom dni je Pakistan blokiral Facebook, YouTube, Wikipedijo in Flickr zaradi nespoštljivih strani o preroku Mohamedu in njegovih karikatur. Zgledu je te dni sledil tudi Bangladeš, ki je Facebook blokiral zaradi razširjanje žaljivih karikatur Mohameda in neprimernih fotografij voditeljev države, med drugim očeta Bangladeša, premierja in vodje opozicije. Ena oseba je bila celo aretirana zaradi širjenja sovraštva in žalitev državnih voditeljev, so povedali v Bangladešu. Blokiranje Facebooka naj bi bilo sicer le začasno, odpravili ga bodo po odstranitvi spornih karikatur. Že v petek so se ljudje v Bangladešu zbrali na ulicah in, podobno kot v Pakistanu, v demonstracijah...

14 komentarjev

Pakistan blokiral Facebook, Youtube, Wikipedijo in Flickr

Podpora bojkota Facebooka

Telegraph News - Sodišče v Pakistanu je odredilo blokiranje Facebooka, po tem ko se je na strani pojavila skupina, ki je pozivala k portretiranju preroka Mohameda. Skupino je vzpodbudila akcija radikalne muslimanske ločine, ki je zagrozila avtorjema serije South Park zaradi epizode, v kateri se pojavi Mohamed v medvedjem kostumu. Svojo nestrinjanje so prikazali na Facebooku.

Sodišče v Lahoreju se je odzvalo na vlogo Gibanja muslimanskih odvetnikov in odločilo, da je treba Facebook blokirati. Približno dve uri pozneje so v državi onemogočili dostop do strani, ki bo v veljavi do konca meseca. Islamski forum je odločitev sodišča pozdravil, na ulicah pa se je zbrala množica ljudi v znak podpore odločitve sodišča. To pa ni edina stran, ki je...

76 komentarjev

Tor omrežje pomaga Irancem v boju proti cenzuri in omejevanju komunikacij

Slo-Tech - Po tem, ko so v Iranu po volitvah razglasili zmago dosedanjega predsednika Ahmadinejada, so nasprotniki dosedanjega in novega predsednika svetovno javnost pričeli obveščati o nepravilnostih v volilnem postopku, pojavili pa so se tudi dokumenti, ki dokazujejo, da je rezultat volitev zelo verjetno ponarejen.

Iranske oblasti so proti protestnikom pričele z represijo ter omejevanjem dostopa do spleta in ostalih komunikacij. Ker so protestniki objavili precej video posnetkov in fotografij policijskega nasilja in ubitih protestnikov, so iranske oblasti že blokirale Facebook in YouTube.

Kot eno izmed sredstev proti blokadi interneta pa Iranci uporabljajo tudi proticenzurno in anonimizacijsko omrežje Tor.

Sicer obstaja možnost, da iranske oblasti omejijo dostop do glavnega Tor imenika (in s tem do vhodnih točk Tor omrežja), vendar ima Tor rešitev tudi za to težavo. Rešitev so tim. mostovi (ang. bridge relays). Gre za vstopne točke v omrežje Tor, ki niso objavljene v glavnem Tor...

16 komentarjev

Kitajci spet blokirali YouTube

CNN - Kot kaže, je kitajska vlada ponovno blokirala dostop do YouTuba. Lastnik strani Google ni prejel nobenega obvestila, od kdaj in zakaj blokada, temveč so dejstvo odkrili sami, ko so zaznali upad prometa iz Kitajske v začetku tedna. Kaj točno je razhudilo Kitajce, lahko le ugibamo, ena izmed verjetnejših razlag pa so posnetki nasilja kitajske policije nad tibetanskimi uporniki, ki so se znašli na YouTubu. Sicer pa oblasti trdijo, da so posnetki iz Lhase tako ali tako zmontirani in hujskajoči.

Kakorkoli, za vsak primer so preprečili še dostop do strani, kar ni kakšna posebej izvirna praksa. Na zadnje je Kitajska blokirala YouTube lanskega marca, ko je bil povod povsem isto žarišče - Tibet. Če se izkaže potreba, Kitajski veliki požarni zid blokira tudi CNN, BBC, The New York Times in še kakšno drugo stran, ki bi utegnila v državo prinesti politično občutljive vsebine. Kljub temu je kitajski zunanji minister v torek pogumno dejal, da se Kitajska ne boji interneta, temveč ga le upravlja...

2 komentarja

Google Earth razkril skrivno letalsko oporišče CIE

Skrivno letalsko oporišče CIE v Pakistanu leta 2006

vir: Times Online
Times Online - Kljub temu da je pakistanska vlada leta 2006 zatrdila, da ZDA v Pakistanu po letu 2006 nimajo več letalskih oporišč, so posnetki na Google Eartha iz leta 2006 razkrili, da so se tega leta v Pakistanu na letalskem oporišču Shamsi nahajala CII-na brezpilotna letala.



Iz tega oporišča je namreč CIA nad Afganistan v opazovalne misije pošiljala brezpilotna letala MQ1 Predator, ki pa lahko nosijo tudi oborožitev. Na novejšem posnetku Google Eartha je mogoče videti nov hangar, ki bi po mnenju strokovnjakov glede na svojo velikost lahko služil za shranjevanje treh Predatorjev.

Big Google is watching you!

40 komentarjev

Pakistan preklical prepoved dostopa do YouTube

Delo - Pakistanska vladna agencija za telekomunikacije je vsem pakistanskim ponudnikom interneta ukazala odstranitev blokade dostopa do spletnega portala YouTube.com, ki ga trenutno blokirajo tudi Turčija, Maroko in Tajska. Do prepovedi je v osnovi po neuradnih informacijah prišlo zaradi objave napovednika za film Geerta Wildersa, nizozemskega politika, ki v filmu prikazuje islam kot vero, ki vzpodbuja nasilje nad ženskami in homoseksualci, uradno pa so bile krive risanke s prerokom Mohamedom. Po tem, ko je bil omenjen material odstranjen, se je enako zgodilo z blokado.

Vir: Pakistan lifts YouTube ban - ABC News (Australian Broadcasting Corporation)

Bralcem se opravičujemo za prvotno narobe interpretirano novico, kar smo kasneje popravili.

11 komentarjev