»

Film Hekerji.si

Sensei

Slo-Tech - Danes bo ob 20:00 na TV SLO 2 TV premiera dokumentarnega filma o slovenskih hekerjih.

Film je nastal ob dvajsetletnici SI-CERT-a v sodelovanju z režiserjem Blažem Završnikom, produkcijsko hišo Sever & Sever in TV Slovenija. Skozi štiri zgodbe film prikazuje nastanek in evolucijo hekerske skupnosti v Sloveniji.

Del gradiva za film izvira tudi iz raziskave o slovenskih hekerjih iz leta 2006, kjer so opisani konkretni primeri hekerskih napadov v Sloveniji, vključno z zaslonskimi posnetki napadenih spletnih strani, uradnimi statistikami in dokumenti ter zapisi pogovorov s slovenskimi hekerji preko IRC-a.

Po premieri filma na TV Slovenija (okrog 21h), bo na IRC-u pogovor z nekaterimi tedanjimi akterji.

117 komentarjev

Spletno oko za cenzuro interneta

vir: SiOL
Slo-Tech - Danes je šest večjih slovenskih spletnih portalov podpisalo kodeks regulacije sovražnega govora na slovenskih spletnih portalih, ki naj bi po mnenju podpisnikov prispeval k zmanjšanju količine sovražnega govora na spletu.

Kodeks tako določa, da pristopniki ne smejo omogočati anonimnih komentarjev, morajo uporabljati skupno vnosno masko za vnos, ki vsebuje omembo 297. člena KZ-1 ter morajo onemogočiti nadaljnje pisanje kršiteljem.

Kot je za siol.net izjavila predstavnica Spletnega očesa Lija Mihelič ukrepi našteti v kodeksu predstavljajo minimalno raven, saj si Spletno oko želi vrnitve v dobre stare čase cenzorskega odobravanja objav. "Zagotovo bi priporočala moderiranje komentarjev, preden se objavijo. Če bi se vsak komentar pred objavo pregledal, bi bilo...

338 komentarjev

Dražba Appla 1

Slashdot - V torek, 23. novembra, bo britanski Christie's dražil primerek prvega Applovega računalnika. Apple I je izšel julija 1976 in je stal zverinskih 666,66 dolarjev (poltretji tisočak v današnjih dolarjih). Do prenehanja prodaje naslednje leto je Steve Wozniak ročno izdelal okrog 200 primerkov, danes pa jih najdemo na svetu le še tri ali štiri ducate. Kakor tako redkemu zbirateljskemu primerku pritiče, pričakujejo, da bodo zanj iztržili med 100 in 150 tisoč funti.

Apple 1 je takrat Steve Wozniak prodajal še iz garaže staršev Steva Jobsa. Poganja ga procesor MOS R6502P s taktom 1 MHz in ima 8 KB pomnilnika (tovarniško 4 KB, možna razširitev do 48 KB). Za normalno uporabo je bilo treba imeti še tipkovnico in televizijski zaslon.

25 komentarjev

Na splet ušel film Hackers Wanted

TorrentFreak - Na internetu se je pojavil dokumentarni film Hacker Wanted, ki je bil posnet po zgodbi resničnega hekerja Adriana Lama. Samo po sebi to ne bi bilo nič nenavadnega, saj na spletu prej ali slej končajo vsi izdani filmi. Pričujoči film pa je neobičajen zato, ker še ni bil izdan in ker najverjetneje nikoli ne bo.

Režiser Sam Bozzo pojasnjuje, da film razčlenjuje ločnico med pravimi hekerji s kodeksom, ki svoje poslanstvo opravljajo zaradi lastne motivacije in o odkritih luknjah obvestijo lastnike napadenih sistemov, in navadnih računalniških kriminalcih, ki so spletna različica malopridnih lopovov ali pa organiziranih hudodelskih združb. Film govori o zgodovini hekanja in se naslanja na zgodbo Adriana Lama, ki je znan po svojih vdorih v...

12 komentarjev

Applov iPad zlomljen v enem dnevu

engadget - Trajalo je vsega dober dan, da so hekerji razbili zaščito na Applovem iPadu v postopku, ki ga imenujemo jailbreak. Heker z vzdevkom MuscleNerd je objavil videoposnetek, kjer je videti, da se je prebil do računa root v iPadu. Uporabljena metoda je sorodna jailbreaku Spirit, s katerim so si pokorili iPhone 3.1.3 zaradi ranljivosti v Mobile Safariju. Uporabnik z njim obišče spletno stran s kodo za odklep, ki si pridobi administratorske privilegije na iPadu in ga odklene. Za zdaj koda javnosti še ni na voljo, a jo pričakujemo v naslednjih dneh. Prav tako pričakujemo, da bo Apple kmalu izdal novo verzijo, kjer bo ta luknja zakrpana, in zgodba se bo lahko ponovila.

135 komentarjev

Popustil najšibkejši člen Slo-Techa

Slo-Tech - Pozorni obiskovalci ste nekaj pred dvajseto lahko opazili vročo novico, da je bil Slo-Tech "pohekan". Obvestilo se je ponašalo z opisom domnevne varnostne luknje (šlo naj bi za t.i. "XSS" - Cross Site Scripting napad), napotilom k boljšemu programiranju in pojasnilom, da domnevni heker ni povzročil nobene škode (t.j. ni ničesar brisal niti vgradil "zadnjih vrat").

Po takojšnjem ukrepanju se je ugotovilo, da je enemu od petih uporabnikov Slo-Techa z največ pravicami na za zdaj še neznan način "ušlo" geslo. ZliHeker se je s tem računom prijavil v sistem in svojemu običajnemu računu podelil niz pravic, ki mu sicer ne gredo, ter na njihovi podlagi objavil novico. Navedbe o tovrstni varnostni luknji so tako neresnične.

Slo-Tech ob tej priložnosti obiskovalcem zagotavlja, da do drugih posegov ali vpogledov v sistem Slo-Techa ni prišlo. Prav tako je tudi v primeru razbitja administratorskega gesla nemogoč nepovraten izbris katerihkoli podatkov.

Pri tem velja nadebudne "hekerje"...

193 komentarjev

Yahoo! News pohekani

Slashdot - Kar ne morem verjeti, kaj se lahko zgodi takim velikanom, kot je Yahoo!, na katerem imam tudi jaz svoj e-poštni nabiralnik. Vendar o pošti kdaj drugič. Trenutno nas zanima predvsem Yahoojev oddelek News, kjer internetno javnost vsakodnevno obveščajo o vsakodnevnih novicah. Gotovo je odveč poudarjati, da imajo Yahoojeve novice kar precej več bralcev, kot Slo-tech in da si nikakor ne morejo privoščiti napak. Vendar pa se je kljub ekstremni pazljivosti novinarjev, ki pišejo za ta portal, Yahoo znašel v precej neprijetnem položaju, saj so se v njegovem arhivu kar na lepem začele pojavljati nekakšne modificirane različice člankov. Vzrok za te nevšečne modifikacije je bil 20 letni heker Adrian Lamo, ki je malce predrugačil kar nekaj člankov - med drugim tudi o ruskemu programerju Dmitriju Sklyarovu. Novico je spremenil tako, da je napsial, da je Dmitri Sklyarov zaradi svojega "kaznivega" ravnanja obsojen na smrt. Samo predstavljajte si, koliko prahu je morala povzročiti tako modificirana...

0 komentarjev