»

EVGA se odreka Nvidii

Slo-Tech - Na trgu grafičnih kartic v zahodnih državah prihaja do znatne spremembe, saj se od tega segmenta vsaj za nekaj časa poslavlja eden od velikanov med oblikovalci kartic, EVGA.

Kdorkoli se je že ozrl po trgovinskih policah z grafičnimi karticami, ve, da Nvidia in AMD le manjši del izdelkov prodata v lastni režiji. Da dosežeta zastavljene ravni proizvodnje in distribucije, se zanašata na zunanja podjetja, popularno imenovana add-in board companies (AIBs). Pošljeta jim čipe in referenčni dizajn kartic, ki mu inženirji nato lahko dodajo lastne bonbončke, da se izdelki dovolj ločijo od konkurence. Nekatere takšne firme sodelujejo tako z Nvidio kot AMDjem, medtem ko se druge odločijo za ekskluzivno partnerstvo. Med slednjimi je ena največjih EVGA, ki je hkrati ena od največjih partneric Nvidie, saj na primer v ZDA pokriva 40 odstotkov trga z geforci. Toda logotip bomo na policah zelenega tabora kmalu iskali zaman, saj je ene najdaljših povezav (22 let!) v tej industriji konec.

Podjetje...

16 komentarjev

Vse NVidiine kartice iz G84/86 serije so menda pokvarjene

The inquirer - Na internetu so se v velikem številu začela pojavljati sporočila o odpovedih NVidiinih kartic iz serije G84/86 - številu, ki ga vsekakor ne moremo pripisati naključnim strojnim odpovedim. Veliko prevelikem.

Najhuje pa je, da ni samo določena produkcijska serija kartic, ki bi bila pokvarjena - pokvarjene naj bi bile VSE, le da so se problemi sedaj najprej začeli v velikem številu izražati pri prenosnikih, saj je katalizator problemov narava dela s prenosniki. Če namreč namizni računalniki obratujejo cel dan ali celo več dni/tednov preden se njihovo delovanje prekine, se pri prenosnikih grafične kartice zaženejo večkrat na dan in tudi med samim delovanjem povečujejo ali zmanjšujejo moč ventilatorjev skladno s potrebami s ciljem podaljšanja operativnosti baterije.

Ta cikel, ki segreva grafične kartice in jih nato ohladi pa je po nekoliko več kot enem letu od kar so kartice G84/86 na trgu povzročil veliko število napak in posledičnih odpovedi. Sreča namiznih računalnikov, da se pri...

94 komentarjev

ATI tudi v nižjem segmentu z novo generacijo zaostaja

The inquirer - Potem, ko nova serija ATI-jevih grafičnih kartic (R600) v najvišjem rangu ni uspela prehiteti najboljših nVidiinih izdelkov, se usoda ponavlja tudi v najnižjem cenovnem razredu. GeForce 8400GS naj bi bil v 3DMarku 2006 kar za dobrih 25% hitrejši (1600 proti 1250) od primerljivega konkurenčnega izdelka, Radeona HD 2400, navkljub dejstvu, da procesor in pomnilnik prve kartice delujeta počasneje. Novica sicer izvira z Inquirerja in ne vsebuje preverljivih podatkov, tako da pred nakupom raje počakajte na bolj obširne teste.

Izvorna novica.

43 komentarjev

nVidia napoveduje Quadro FX Go700

Nvidia - Kot vsi veste, je Quadro nVidiina profesionalna linija grafičnih kartic, ki je zelo primerna za uporabo v profesionalnih grafičnih programih. Glede na to, da je to podjetje na vrhu teh izdelkov, ne sedijo križem rok, ampak so napovedali mobilno verzijo teh grafikulj. Prva iz te serije naj bi se imenovala Quadro FX Go700. Po vsej verjetnosti naj bi uporabljala 128-bitno vodilo. Kot vsi nVidiini izdelki, bo tudi ta imel UDA (Unified Driver Architecture) arhitekturo. Več o tem.

0 komentarjev

Nasvidenje, VisionTek

Reactor Critical - Kaj se zgodi, ko je tekma za kupce prehuda in morajo podjetja znižati ceno na totalni minimum, da bi konkurenčno podjetje propadlo? Lahko propadejo tudi sama.

Tokrat je to Nvidiin zaveznik v ZDA - VisionTek. Nvidia in VisionTek imata sklenjeno pogodbo o sodelovanju (takem, zalo bljižnem). VisionTek je, oziroma je bil, eno glavnih imen v ZDA glede prodaje nVidiinih izdelkov, a se je uštel, saj je svojo proizvodnjo zaupal nekemu brezimnemu kitajskemu podjetju, nato predstavil nekaj neuspešnih prodajnih programov in, najhuje, hotel vstopiti na že tako zelo natrpan evropski trg. To - ga je pa stalo. Glave.

V petek naj bi uslužbenci dobili odpravnine, v prihodnjih dneh bo pa tudi uradno objavljen stečaj. nVidia naj bi že začela pogovore z nekim tajvanskim podjetjem, ki bi prevzelo proizvodnjo in prodajo za ameriški trg. Ta izpad nVidinih izdelkov na ameriškem trgu bo podjetje še dodatno stal, ker postaja ATI vedno močnješi. Pomnite - Hercules in Creative sta se nVidiinim izdelkom že...

0 komentarjev

VIA je kriva!

The inquirer - Kot veste iz raznih novic, ki se pojavljajo na internetu ali pa celo iz lastnih izkušenj, so Nvidiini detonatorji 23.11 imeli napako, ki je povročilo, da se je monitorju "zmešalo". Napako naj bi povzročil hrošč v BIOSu Viinih čipovij, zato je bil na Via Arena tudi izdan popravek, ki napako odpravi.
Kljub temu pa naj bi imeli uporabniki, ki uporabljajo Intelova čipovja enake probleme z detonatorji 23.11, kar postavi dvom v Nviidino izjavo, da je za napako kriva VIA in ne Nvidia.

7 komentarjev

Nvidiin "promocijski program"

več strani - V javnost že vseskozi curljajo razne novice o Nvidiini politiki za zaprtimi vrati, ki je vse prej, kot moralno neoporečna. O raznih izsiljevanjih in dezinformiranjih smo že poročali, toda 3D Chipset (mimogrede tista slika "megastičnega" GeForca3 na prvi strani je fake... gre za Nvidiino referenčno kartico, na katero so ročno nalimali Blue Orba in bakrene hladilnike) je sedaj objavil zgodbo o podkupovanju. Nvidia že nekaj časa sistemskih integratorjem ponuja poseben promocijski program, pri katerem prodajalci zbirajo točke za prodajo Nvidiinih izdelkov in si služijo razne zanimive nagrade (jadranja po Karibih, letenje z Mig-29 in podobne kunštne zadevice), toda za tem programom se očitno skriva še nekaj več. 3D Chipset je namreč dobil informacijo, da sistemski integratorji, ki kupujejo Nvidiine kartice od Else, Herculesa, MSIja, ASUSa, Gainwarda, Chaintecha, Leadtecha in še dveh podjetij na koncu meseca dobijo določen procent stroškov povrnjen... To seveda pomeni, da Nvidia potiska...

3 komentarji

Apple + Nvidia = problemi za ATI

The Register - ATI in Apple sta že dalj časa tezno povezani podjetji, saj je skoraj vsa grafika v Applovih računalnikih ATijev produkt. Toda, vse kažem, da se bo to kmalu spremenilo, saj nekateri viri trdijo, da bo Apple začel uporabljati Nvidiine čipe. Novih grafičnih čipov bosta sprva deležna iMac in PowerBook, za katera je Nvidiin GeForce2 Go kot naročen. Kmalu pa naj bi Nvidiine čipe začeli videvati tudi v Power Macih, ter celo Cubih (v katerih trenutno kraljuje Radeon). Vsekakor bo uporaba trenutno najbolj popularnih 3D pospeševalnikov Applove računalnike naredila bolj privlačne za širše množice. ATI pa v jok in na drevo (or something )...

1 komentar