»

Google predstavil Pixel 4a

Slo-Tech - Leto je naokoli in Googlovemu Pixlu 3a sledijo nasledniki. Google je predstavil novi telefon Pixel 4a, ki ga je napovedoval že mesece, a so zaradi različnih razlogov vedno znova odlagali. Pixel 4a je cenejši model, šibkejša verzija Pixla 4, in bo tako namenjen segmentu, kjer najdemo na primer iPhone SE. Poleg tega bo na voljo tudi model s podporo za 5G in jeseni še Pixel 5, o katerem še ni znano mnogo.

Poglejmo, kaj dobimo za 350 dolarjev, kolikor bo stal Pixel 4a (oziroma 500 dolarjev v verziji 5G). Telefon, ki bo na voljo od 20. avgusta, bo imel najnovejši Android 10 in Googlovo obljubo, da se bo posodabljal najhitreje (logično). Osemjedrni Snapdragon 730 ima dve jedri Kryo 470 Gold z 2,2 GHz in šest jeder Kryo 470 Silver z 1,8 GHz. Prostora je 128 GB in ga ni možno razširiti, pomnilnika je 6 GB. Zaslon meri 5,8 palca in ima ločljivost 1080 x 2340 točk.

Pohvalo si Google zasluži pri fotoaparatu. Kamera, resda ena sama, je enako zmogljiva kot v dražjem modelu Pixel 4. Preizkusi...

51 komentarjev

Google opozarja na vladne napade v elektronske predale

Google - Ravno včeraj smo pisali o praksi izraelskih oblasti na mejni kontroli, kjer morajo sumljivi potniki za vstop v državo razkriti svoje geslo za vstop v elektronski predal Gmail. To je taka zelo očitna in neprikrita metoda vdiranja v elektronske predale, a še zdaleč ne edina. Znano je, da imajo vse pomembnejše države (na prvem mestu so tu ZDA, Kitajska in Izrael) obsežne oddelke v svojih obveščevalnih agencijah ali vojski, ki se ukvarjajo z internetnim vojskovanjem. Vdiranje v komercialne storitve je le manj zahteven del njihovega posla. Googlu to ni všeč, zato so začeli v skladu s svojo politiko odprtosti uporabnike obveščati, kadar se tuje oblasti začnejo truditi za vdor v njihove račune.

Kako pomembna je Googlu odprtost, skušajo pokazati na več načinov. Zaradi cenzure na Kitajskem so šli na nož s kitajsko vlado in koncu preselili strežnike v Hongkong in se odpovedali cenzuri, uporabnike pa začeli opozarjati na cenzuro...

33 komentarjev

Prijavljeni uporabniki v Googlu privzeto na SSL

vir: Google
Google - Google že od maja 2010 omogoča varno šifrirano povezavo prek SSL pri iskanju, če do strani dostopamo na naslov https://www.google.com. To se ne bo spremenilo, saj bo ta način še vedno deloval za vse, prijavljene in neprijavljene, uporabnike. Bo pa odslej Google prijavljene uporabnike privzeto preusmerjal na to šifrirano stran, so zapisali na svojem blogu.

Google pravi, da gre za korak, ki bo pomagal zaščititi zasebnost uporabnikov. Ker so rezultati iskanja vedno bolj personalizirani, postaja možnost prisluškovanja prometu, kadar se nahajamo na javnih internetnih točkah (kiberkavarne, javni Wi-Fi) ali javnih računalnikih (knjižnice), problematična. Uporaba šifrirane povezave SSL te možnosti odpravi.

Nekaj sprememb prinaša to tudi za strani, ki jih obiskujemo. Te so doslej v polju Referral videle, da na...

13 komentarjev

Google predstavil novosti svojega iskalnika

CNet - Danes zgodaj popoldne po našem času je Googlu v San Franciscu priredil dogodek Inside Search, na katerem so predstavili nekaj izboljšav svojega iskalnika in smernic za nadaljnji razvoj. S podrobnostmi o programu je bil Google predhodno sila skop, a ker so lani predstavili Instant Search, je bilo tudi letos v zraku pričakovanje, kaj neki je Google pripravil novega. Poseben poudarek letos je na mobilnosti.

Google ugotavlja, da se vedno več interneta seli na mobilne naprave. Tako med tednom beležijo približno stalno frekvenco uporabe svojega iskalnika, medtem ko konec tedna poskoči...

16 komentarjev

ASCII-igra v naslovni vrstici brskalnika

Slashdot - Umetnost ASCII je svojevrstno mojstrstvo ustvarjanja umetnin iz znakov v osnovnem naboru znakov ASCII (95 natisljivih znakov od 128 kod). Tradicija obsega že skoraj zavidljivega pol stoletja in se je med tem razvila že do obstoja avtomatičnih generatorjev, ki nekoliko razvodenijo prvobitni čar tega početja. Kaj pa, če bi povezali več ASCII-sličic? Že nekaj let obstoji Vojna zvezd v ASCII. Kaj pa, če bi vse skupaj napravili interaktivno? Pa po možnosti še vgradili v naslovno vrstico brskalnika?

Na Slashdotu so našli prav tovrstno umetnino. Na spletni strani Probably Interactive lahko igrate pošteno oskubljeno verzijo Pac-Mana kar v naslovni vrstici brskalnika. Levo in desno se premikate z...

3 komentarji

"To sporočilo se bo samo uničilo čez pet sekund"

Joshua Baer

CNet - Na eni strani gnečo v elektronskih predalih zmanjšujejo filtri proti spamu, ki preprečujejo vstop nezaželene elektronske pošte, a kar se uspe prebiti skoznje, v predalih tudi ostane. Če jih redno ne čistimo, se kmalu tako napolnijo, da brskanje po njih spominja na iskanje šivanke v kopici sena. Zato izvršni direktor podjetja OtherInBox Joshua Baer predlaga razširitev standarda za e-pošto z dodatnim poljem za veljavnost za čiščenje še na drugi strani.

Kot je pojasnil na konferenci Inbox Love, bi elektronska sporočila dobila novo polje v glavi, kjer bi pisala veljavnost. Po preteku tega datuma bi se sporočila avtomatično izbrisala iz elektronskega predala. Sporočila o raznih trgovskih akcijah, dobavnice, opomniki in...

53 komentarjev

Google dodal iskanje po bralni ravni zahtevnosti

vir: Google
Google - Google je ta teden v svoj iskalnik vključil novo funkcionalnost pri razvrščanju in prikazu zadetkov. Pri naprednem iskanju je namreč odslej na voljo možnost izbire Bralne ravni (reading level), kjer se lahko uporabnik odloči, da Google bodisi zgolj zadetkom pripiše zahtevnostni nivo bodisi jih že pred prikazom filtrira glede na izbrano zahtevnost.

Strani so glede na vsebino razvrščene v tri kakovostne razrede: osnovni (basic), srednje zahtevni (intermediate) in zahtevni (advanced). Wikipedija, recimo, pade v drugega, revija Nature pa v tretjega. Tako lahko učitelj informatike v srednji šoli dijakom priporoči iskanju po prvih dveh nivojih, medtem ko je za iskanje literature za diplomsko nalogo primeren tretji.

Zanimiva pa je...

10 komentarjev

Logitech Revue

Logitech Revue with Google

vir: engadget
engadget - V jeseni želi Google revolucionirati gledanje televizije, kar bodo skušali doseči z GoogleTV, pravzaprav predelanim Androidom. GoogleTV bo na voljo v vsaj treh oblikah, že vgrajen v televizorje, vgrajen v predvajalnike optičnih medijev (DVD, BluRay) oz. bo svoje opravil s pomočjo posebne škatlice, t.i. set-top-boxa. Enega izmed njih je javnosti že na hitro pokazal Logitech, a je bilo do sedaj znano le, da se bo v njem skrival Intelov procesor CE4100, prav za takšne namene mišljen Atom, ter da bo, nepresenetljivo, omogočal WiFi povezljivost. Če si boste želeli GoogleTV uporabljati s pomočjo te škatlice, zdaj veste, kaj boste morali jeseni iskati v trgovinah. Gre za Logitech Revue, imenu pa je treba dodati še with Google, ki ga poznamo že z mobilnih telefonov, na katerem teče Android. Če še ne veste...

7 komentarjev

EFF pripravlja dodatek HTTPS Everywhere

Slo-Tech - Electronic Frontier Foundation skupaj z razvijalci anonimizacijskega projekta Tor pripravlja dodatek za Firefox, HTTPS Everywhere. Dodatek je trenutno še v beta različici, a je že uporaben.

Dodatek omogoča samodejno in privzeto brskanje preko SSL zaščitenih (HTTPS) povezav za številne spletne strani npr. Google Search, Wikipedia, Twitter, Facebook, Paypal, itd. Te strani sicer nudijo https podporo, vendar je njena uporaba pogosto težavna, saj https privzeto ni uporabljen ali pa šifrirane strani vsebujejo povezave na nešifrirane strani. HTTPS Everywhere vse te http povezave prepiše na https. Dodatek omogoča, da uporabniki lahko vpišejo tudi lastna pravila oz. nabor podprtih spletnih strani še razširijo.

Poleg dodatka HTTPS Everywhere svetujemo še uporabo dodatka Pet Name Tool, ki omogoča preverjanje integritete SSL certifikatov spletnih strani.

10 komentarjev

Google predstavil enkriptirano iskanje

Google - Google je predstavil novo možnost SSL Search, ki omogoča varno enkriptirano iskanje po spletu. Pri običajnem iskanju so podatki, ki se prenašajo med Googlom in uporabniki, vidni vsem vmesnim členom. Z uporabo enkripcije SSL bo Google temu napravil konec, tako da bo sedaj mogoče zahtevke posredovati in zadetke prejeti po šifrirani povezavi.

Že v začetku leta je Google kot privzet način dostopa do elektronskega predala Gmail postavil SSL, sedaj pa je na enak način z naslovom https://www.google.com dosegljiv tudi iskalnik. Varno povezavo prepoznate po ključavnici v statusni vrstici brskalnika in, pri Googlu, tudi po spremenjenem logotipu na naslovni strani.

42 komentarjev

Google in Dish združujeta internet s televizijo

The Wall Street Journal - Google in drugi največji ameriški operater satelitske televizije Dish preizkušata novo storitev, poroča The Wall Street Journal, ki bo iskanje po spletu integrirala z iskanjem po TV-kanalih. Ta teče na TV set-top boxih (STB) z nameščenim Androidom.

Google in Dish želita uporabnikom ponuditi lažje iskanje in odkrivanje TV oddaj in vsebin z interneta, kjer je na prvem mestu seveda YouTube. STB bo dobavljal Dish, Google pa bo nanj namestil Android z Google TV. Tako želijo pobrisati ločnico med internetom in televizijo.

Podjetji sta v preteklosti že sodelovali. Pred dvema letoma sta zasnovali avtomatski sistem za nakup, prodajo, dostavo in merjenje televizijskih oglasov na satelitski televiziji. Google je tedaj dobil dostop do dela Dishevega oglasnega inventarja, medtem ko je Dish dobil realnejšo oceno števila gledalcev in spletno poročanje svojim oglaševalcem. To pot je eksperiment omejen na zelo majhen vzorec ljudi in ga lahko vsak trenutek ustavijo, podjetji pa uradnih komentarjev...

5 komentarjev

Objavljen Googlov Zeitgeist 2008

Google - Konec leta je pregovorno čas za bilance, statistike, izračune in napovedi. Tudi Google ni izjema, zato nam je preko svoje storitve Zeitgeist postregel s podatki, kaj je najbolj zanimalo svetovno populacijo v letu 2008. Na prvih treh mestih se znajdejo guvernerka Palinova, pekinške olimpijske igre ter hit socialnih omrežij, Facebook. Omenjeni podatki so za iskalne ključe, ki so v letu 2008 dosegli največji porast iskanja glede na prejšnje leto.

Pri Googlu so se odločili podrobneje razčleniti ameriške predsedniške volitve ter ekonomsko situacijo ter prilaganje nanjo, objavili pa so tudi podrobnejši seznam za določene države, na katerem pa seveda ni Slovenije.

O tem, kaj je najbolj zanimalo bralce Slo-techa, pa kdaj drugič.

3 komentarji

Google razvija novo generacijo iskalnika slik

TechCrunch - Na World Wide Web konferenci je prejšnji teden Google predstavil novo vizijo njihovega priljubljenega iskalnika slik. Rezultati iskanja namreč trenutno prikazujejo le tiste slike, ob katerih se v tekstu nahajajo iskane besede.

Načrtujejo, da bo novi iskalnik sposoben proučiti vsebino fotografij in jih bo v rezultate uvrstil glede na to, v kakšni meri iskane besede odgovarjajo analizirani vsebini. Do zdaj si je Google pri izboljšanju zadetkov pri slikah pomagal s projektom Image Labeler, v katerem metapodatke dopolnjujejo uporabniki, z novim pristopom pa naj bi bil Google sposoben "videti" več kot le tekst.

4 komentarji

Ljudje zaupamo iskalnikom zaradi imena

Slashdot - Raziskovalci z Penn State College of Information Sciences and Technology so opravili zanimivo raziskavo, v kateri so udeležencem predstavili rezultate internetnega iskanja in jih prosili za oceno. Povedali so jim, da so podatke dobili s štirih različnih iskalnikov - njihovega lastnega, Googla, Yahooja ter MSN Live Searcha, a to ni bilo res. Vsa štiri iskanja so namreč opravili na Googlu. 32 udeležencev raziskave je v povprečju precej preferiralo največja in najbolj znana med naštetimi: Yahoo in Google, kar dokazuje, da podobno kot pri avtomobilih, oblekah, kozmetiki in zadnje čase praktično vseh drugih izdelkih ljudje izkazujemo pripadnost znamki tudi na področju spletnih iskalnikov.

Izvorna novica.

38 komentarjev